Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Prekovremeni rad s djetetom ispod 3 godine

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Prekovremeni rad s djetetom ispod 3 godine

situacija u firmi se preokrenula i na drugom sam radnom mjestu kako sam se vratila s porodiljnog.
    malac ima 18 mj.
    radimo prekovremene i više od 10 sati tjedno/32 sata mjesečno.

e sad, po zakonu koliko sam shvatila da kao majka do 3 godine djeteta, ja ne moram raditi prekovremene, osim uz moj pismeni pristanak.

sa šefom sam se dogovorila i rekao mi je da nisam obavezna raditi i da mi nitko ne može ništa. no u pravnoj službi mi vele da bi bilo ok napisati neku zamolbu ili dopis da želim na temelju zakona oslobođenje.

jel netko pisao što slično? jel to uopće potrebno? ili je bitan kolektivni ugovor?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hop

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U novom Zakonu o radu (NN 149/2009), člankom 45. definirano je da radnik na zahtjev poslodavca može raditi prekovremeno, ali najviše do 8 sati tjedno i ne smije trajati duže od 32 sata mjesečno, odnosno 180 sati godišnje.
    Prema odredbama istog članka (st. 3), ako prekovremeni rad određenog radnika, ili svih radnika traje duže od 4 tjedna neprekindo il više od 12 tjedana tijekom kalendarske godine ili ako prekovremeni rad svih radnika prelazi 10% ukupnog radnog vremena u određenom vremenu, tada se MORA OBAVJESTITI inspektora rad u roku od 8 dana od nastupa navedenih okolnosti.

Nadalje, istim člankom, ali stavkom 6. određeno je da trudnica, roditelj s djetetom do 3 godine starosti, samohrani roditeljs s djetetom do 6 godina starosti i radnik koji radi u nepunom radnom vremenu, može raditi prekovremeno samo ako dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.

Ukratko, ti nisi dužna ništa pisati poslodavcu (osim ako želiš raditi prekovremeno), a pravnoj službi savjetuj da pročita odredbe ovog Zakona.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

puno hvala, tako sam i mislila

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

A što je sa službenim putom? Kako se moj povratak na posao sve više bliži već vidim probleme s tim putovanjima. Kod nas su na poslu to povremena putovanja od dva-tri dana. Kako MM radi u smjenama i često prekovremeno, nemamo baka servis, mogu li odbiti? OK, ako se dogovorimo unaprijed i MM može uletit, ponekad bi mi i odgovaralo da odem, dobiju se dnevnice, dobro dođe, ali što kad nemam kud s djetetom?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

haha, smijesno mi je ovo...nazalost, kad si u privatnika, mozes ovaj clanak svezati macku o rep

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa Vidi poruku
    haha, smijesno mi je ovo...nazalost, kad si u privatnika, mozes ovaj clanak svezati macku o rep
    Baš tako.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mislim da se ovo tiče industrije

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tattoo prvotno napisa Vidi poruku
    A što je sa službenim putom? Kako se moj povratak na posao sve više bliži već vidim probleme s tim putovanjima. Kod nas su na poslu to povremena putovanja od dva-tri dana. Kako MM radi u smjenama i često prekovremeno, nemamo baka servis, mogu li odbiti? OK, ako se dogovorimo unaprijed i MM može uletit, ponekad bi mi i odgovaralo da odem, dobiju se dnevnice, dobro dođe, ali što kad nemam kud s djetetom?
    Sve je stvar dogovora sa poslodavcem. Pokušaj se dogovoriti da ti na vrijeme najavi put kako bi se mogla sa suprugom uskladiti. Također, pokušajte se dogovoirti oko dužine puta. Sve se može.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa Vidi poruku

Meni ovo nije smješno. Izjava me je baš oneraspoložila.

Stvar je samo u tome, gdje ćemo postaviti svoje prioritete. Naime, ako krenemo sa stava da nam ništa ne može pomoći u situaciji u kojoj se nalazimo, te da je poslodavac i Bog i batina, onda savjet se ne treba niti tražiti. Iskreno, onda se glupo i žaliti, jer željen ili neželjen, napravili smo izbor.

Ako se želimo izboriti za sebe, uvažavajući sve + i -, onda se savjet i traži.

I ne slažem se da kod privatnika to ne važi. Ako od tud kreneš, to je točno. I privatniku inspektorat može zakucati na vrata. Kao i porezna...i bilo koja druga vrsta inspekcije.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    Meni ovo nije smješno. Izjava me je baš oneraspoložila.

Stvar je samo u tome, gdje ćemo postaviti svoje prioritete. Naime, ako krenemo sa stava da nam ništa ne može pomoći u situaciji u kojoj se nalazimo, te da je poslodavac i Bog i batina, onda savjet se ne treba niti tražiti. Iskreno, onda se glupo i žaliti, jer željen ili neželjen, napravili smo izbor.

Ako se želimo izboriti za sebe, uvažavajući sve + i -, onda se savjet i traži.

I ne slažem se da kod privatnika to ne važi. Ako od tud kreneš, to je točno. I privatniku inspektorat može zakucati na vrata. Kao i porezna...i bilo koja druga vrsta inspekcije.
    Naravno. Samo je pitanje kako će biti na poslu nekome tko je prijavio poslodavca (ako uopće ostane na tom poslu).

Sve se može pokušati dogovoriti s poslodavcem no to , nažalost, ovisi o dobroj volji poslodavca. Poslodavac uvijek može odgovoriti: ako tebi ne paše, ima drugih koji će raditi. Mislim da je u ovom trenutku to stvarnost većine nas koji radimo kod privatnika.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno. Samo je pitanje kako će biti na poslu nekome tko je prijavio poslodavca (ako uopće ostane na tom poslu).

Sve se može pokušati dogovoriti s poslodavcem no to , nažalost, ovisi o dobroj volji poslodavca. Poslodavac uvijek može odgovoriti: ako tebi ne paše, ima drugih koji će raditi. Mislim da je u ovom trenutku to stvarnost većine nas koji radimo kod privatnika.
    Pa baš zato kažem da je sve stvar odabira. Ako smo odlučili ništa ne činiti, jer nas je strah što će se desiti ako... to je isto vlastiti izbor. No, onda radiš i šutiš.

Ako se, s druge strane, odlučimo izboriti za sebe, e onda pitaš...i po potrebi djeluješ.

No, isto tako se slažem da se sve prvo mora pokušati riješiti mirnim putem. Treba vjerovati da postoji obostrani interes u rješavanju nekog problema.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pitala sam, tj. pokušala sam se izboriti za sebe. Nešto sam dobila, za drugo mi je rečeno da uvijek imam drugih koji će na to pristati. A kako trenutno nemam neki drugi (bolji) posao u pripremi, ostajem na ovom dok ga ne nađem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

VAžno je probati.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

uvijek vrijedi pokušati se dogovoriti. ja sam u maloj privatnoj firmi pa ne ostajem prekovremeno jer sam se tek vratila s porodiljnog. svi su došli u subotu a meni su rekli; "mama, ti nam ne trebaš".
    da se razumijemo i ja sam ostajala nekad puno, puno prekovremeno i to je počelo kad je filip imao manje od 2 godine, i znam da će opet početi ali nadam se što kasnije.
    moj je problem što imam grižnju savjest kad znam da netko zatvoren u biro radi moj projekt a ja se ljuljam na ljuljačkama.

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja sam odbila potpisati da pristajem raditi prekovremeno, pa opet radim.
    Imam sreče pa nas ima više s malom dječicom i nagovorila sam ih da ne potpisuju.
    To je jednom bilo 60 sati mj, sad se smanjilo na 10-20 sati.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Moji rade prekovremeno subote i po potrebi nedjelje. I naravno svaki drugi tjedan po par dana ili čak i 5 recimo od 6 ujutro do 18, ili od 10 ujutro do 22.
    Koma.
    Meni su uvažili i rekli da mi ništa ne mogu do 3. godine djeteta, no subote zato ipak odem raditi radi kolegijalnosti.

A druga je stvar što se prekovremeni ne plaćaju, već se koriste sati za biti doma, jednom.

Moj poslodavac ima mišljenje da je bog i batina i da na porti troje čekaju na posao jednog (a plaća minimalac), ali ipak se nešto da dogovoriti.
    Treba biti uporan, ljubazan i nadasve educiran i upućen u zakon Pokažite zube, al uz lijep osmjeh :D
    Probati se uvijek može.

(tri se već mjeseca privikavam na promjenu radnog mjesta i plaću; al mi nejde :/)
    Posljednje uređivanje od Riana : 30.09.2010. at 10:04

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa Vidi poruku
    Moji rade prekovremeno subote i po potrebi nedjelje. I naravno svaki drugi tjedan po par dana ili čak i 5 recimo od 6 ujutro do 18, ili od 10 ujutro do 22.
    Koma.
    Meni su uvažili i rekli da mi ništa ne mogu do 3. godine djeteta, no subote zato ipak odem raditi radi kolegijalnosti.

A druga je stvar što se prekovremeni ne plaćaju, već se koriste sati za biti doma, jednom.

Moj poslodavac ima mišljenje da je bog i batina i da na porti troje čekaju na posao jednog (a plaća minimalac), ali ipak se nešto da dogovoriti.
    Treba biti uporan, ljubazan i nadasve educiran i upućen u zakon Pokažite zube, al uz lijep osmjeh :D
    Probati se uvijek može.

(tri se već mjeseca privikavam na promjenu radnog mjesta i plaću; al mi nejde :/)
    Ja pak ovo nemogu shvatiti Radi se po cijele dane za minimalac, prekovremene ne plaćaju, a slobodne dane nemožeš iskoristiti? Nije ni čudo da nam je tako kako i jest kad masa ljudi pristaje na tako nešto.

Ja odradim tu i tamo koji prekovremeni, max do 10 mjesečno i to mi plate, a i zahvale što sam odradila posao do kraja. Imamo super odnos, korektan prije svega. Znaju di je granica i to poštuju. Ja im za to uzvračam tako što uskačem ako zatreba i imaju tu sigurnost da uvijek mogu računati na mene ali to ne iskorištavaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •