-
Cista horionskog pleksusa u mozgu bebe, 18. tj.
Jako sam zabrinuta i svaki savet i iskustvo je dobrodoslo:
Na ultrazvuku sa 18 tj. rekli su mi da beba ima cistu horionskog pleksusa na mozgu promera 6mm. Dr mi je rekla da to nije neuobicajeno i da ta cista uglavnom nestaje i ja nisam obratila paznju na to. Tek sam kod kuce pocela traziti po netu i vidim da se custa povezuje sa Trisomy18, narocito ako je veca od 5mm. Uplasila sam se jer mi dr nije nista rekla, a i ne znam nikoga kome su rekli tako nesto, pa mi je cudno sto mi je rekla da ta cista nije retkost.
Inace radila sam dabl test i rezultati su dobri a tripl nisam kompletno, vec samo AFP i rezultat je takodje bio dobar. Sve ostalo kod bebe deluje ok, ali me je ipak ovo bas uzdrmalo.
-
Nažalost ne mogu ti ništa reći, ali odi svakako ponovno kod doktorice da ti objasni, i takve stvari nemoj čitati na net-u. Samo stručna literatura dolazi u obzir.
-
Doktorica mi rekla da ta cista u 99% slucajeva nestaje i da ne brinem. I ja potpuno zaboravim na to. A na netu se cak i u strusnoj literaturi i radovima javljaju oprecna misljenja, da li je to bezazleno ili nije. Dosta bi mi znacilo necije iskustvo, makar da znam jel neko isao na detaljnije pretrage oko toga.
-
Imala je moja H., i da, od 2 ginekologa sam dobila istu informaciju - da nestaje! I stvarno - nestala je. Sada će tri godine i nema APSOLUTNO nikakvih problema, niti je imala. MMi ja smo jedva došli doma koliko smo bli skamenjeni kada smo to čuli od dr. ali su nam ta dva ginekologa kasnije objasnila da se ne radi ni o čemu opasnom, upravo kako je i tebi rečeno!
Ovako mi piše na nalazu (dosta šturo):
- 18. tjedana trudoće, ..., jedino postoji jednostrana CPH 8,5x5,2x2,9 mm.
- CPH kao izolirani marker danas nije indikacija za ACZ (amniocentezu)
Ja nikakve daljnje pretrage nisam radila (osim redovitih kontrola)
Sve je sigurno u redu!
-
Hvala puno! Mene je najvise jelo to sto sam ja radila dabl test koji je bio dobar a dugo se dvoumila da li da radim tripl ili ne i ne uradim na kraju... Od kad smo culi za cistu sve mislim trebalo je, malo osecaj krivice i tako.. Kad se cista povukla kod vas?
-
Joj, ne sjećam se točno ali nakon par idućih pregleda je više nije bilo! Čim su se druge, stalne strukture u mozgu počele razvijati - cista je nestala!
Nema to veze sa testovima, ne jedi se!