-
prestala dojiti - a mlijeko se stvara?
Drage mame..prestala sam dojiti prije nekih mjesec dana i već me par dana boli jedna dojka na dodir, a danas napipkala i kvržice oko bradavice, a kad malo stisla, počelo je izlazit mlijeko!
nije ga bilo 3 tjedna, pa kako sad odjednom??? ili se polako stvralo, pa su se sad kanalići napunili??
što da radim??? jel mogu dat malenoj siku da izvuče malo??? nekako se sva raznježim kad se sjetim da bi ona bila opet na cici
prestala je dojiti sa 11.mj, nije više tražila, cicala je sve manje, mlijeka je bilo sve manje, s ve se češće morala raditi bočica, pa sam zaključila da više nema tu potrebu... i zaista nije bilo problema...nije uopće tražila...
s obzirom da sam počela raditi, mislim da se više nema smisla vraćati an dojenje, ali ovako bi joj dala da malo povuče...je to okej, što mislite??
help!
-
Ako želiš da doji onda je okej, ako ne želiš, samo ćeš ju zbuniti.
-
daaa??? ajoj, a ja se baš poveselila...znači bolje ne davat??
onda se izdojit ili??
u principu, ja bi dojila navečer ili ujutro, to mi nije nikakav problem ali kad ona nije bila nekako zainteresirana...zato...hmmm
-
Pa gle, ako bi ti dojila onda ne vidim problem.
Nema veze sto radis. Priviknut ce se i malena i ti i cice
-
Slažem se ca Cubanom. Ako ju ne želiš vratiti na dojku, nemoj joj nuditi. To bi ju samo zbunilo.
Normalno je da se mlijeko i dalje stvara, neke žene još dugo nakon dojenja mogu istisnuti malo mlijeka.
Kvržice možeš izmasirati i malo izdojiti mlijeko tek toliko da popusti napetost. Da olakšaš razbijanje kvržica možeš prije masiranja staviti topli oblog ili otuširati dojke toplom vodom. Masažu i izdajanje možeš obaviti i pod tušem. Nakon toga možeš stavljati hladne obloge, te obloge od kupusovog lista koji smanjuju proizvodnju mlijeka.
U ovom tekstu imaš u fotografijama prikazano izdajanje, dobro je da to obaviš ručno, ne izdajalicom jer će tako doći do bolje masaže mliječnih kanalića. Nikako nemoj izdajati dojku do kraja jer bi to tijelu dalo pogrešnu informaciju, pa bi se mlijeko dalje proizvodilo.
Sretno!
-
Što se tiče kvržica nakupljenog mlijeka nakon prestanka dojenja, nije ništa zabrinjavajuće, štoviše, normalno je. Da ti se ne bi upalilo, svakako poduzmi korake da se kvržica razbije i da mlijeko izađe.
Možeš masirati kvržice, bilo bi dobro pod mlazom tople vode i lagano izdajati. Ali pazi da ne pretjeraš, da ti se ne počnu stvarati nove količine mlijeka. Izdoji tek toliko da te ne boli i da kvržice ne splasnu.
Za smanjenje količine mlijeka dobra je narodna medicina - listovi peršina koje staviš u grudnjak ili svježi kupus, koji pomaže kod ublažavanje upale.
Ako želiš, možeš ponuditi malenoj dojku, ali bez forsiranja, vidjet ćeš kako će reagirati. Ako bude htjela, pazi da ispravno obuhvati dojku, da ti ne ošteti bradavice. Ne bi vjerovala kako brzo "zaborave" tehniku, no to ne mora biti pravilo, ali obrati pažnju. Ako ne želiš ponovo dojiti, možda ti neće biti lako ako se "navuče", pa razmisli o tome i sama odluči.
Inače, povratak na posao nije nikakva prepreka dojenju, ako te to brine. Moguće je, pa ako se odlučiš, tu smo za savjete.
Što god odlučila, bravo za 11 mjeseci!
Javi kako ide i prati ima li poboljšanja.
Sretno
-
joj cure, hvala puuuno na savjetima!!! i hvala na rečenici: bravo za 11 mjeseci!, puno mi znači, zaista jer naš put nije bio niiimalo lagan...ljenivica od početka, relaktacija i ostalo...
mislim da ću joj dati siku, ako prihvati super, opet ćemo dojiti, pa makra bila više mažnja nego hranjenje!!
ako bude zbunjena, izdojit ću ručno
sve u svemu, hvala!! stvarno nisam očekivala mlijeko nakon mjesec dana...
-
stigla ja jučer kući...polegla R na krevet, otkopčala grudnjak, izvadila siku i kažem: evo ti, njam njam (: jer tako kaže za klopu...a ona me gleda i maše glavom ne,ne,ne...
ja opet, R. evo njam njam...ona me začuđeno pogleda, polizne malo i počne se smijat, kao: joj mama, pa ja više ne cikim!
spremila ja sisu i uvrijeđena otišla javit dragom rezultat
toliko od ponovnog pokušaja...očito nikada nije ni bila cicoljubac, kao što su neka djeca o kojima ovdje čitam...al dobro!
izdojila sam se skroz malo i odmah je bilo bolje..još se malo izmasirala navečer i sad je super!
hvala na savjetima
-
Ma, super!
-
Drago mi je da je bolje!
-
molim za pomoć, ako je netko imao sličan problem. prestala sam dojit prije 5ipo mjeseci (nakon dvije godine dojenja
). Ponovno sam trudna, a meni još uvijek nešto izlazi iz bradavica, prvo je prozirno kao voda, a onda nešto žuto-narančasto. e sad, jel to još uvijek nešto ima u mojim prsima od prestanka dojenje ili se stvara nešto zbog trudnoće? jako sam zbunjena.
-
Ja sam imala mlijeka i 2 godine nakon prestanka dojenja, što je poslije bio probem kad smo htjeli drugo dijete.
Nisi napisala koliko si trudna. Ako si u drugoj polovici trudnoće, moguće je da ti se već polako stvara kolostrum. Ali ako i jest mlijeko još od dojenja, ni na koji način nije problematično za trudnoću.
-
2 i pol godine??? A ja si mislim koji sam kuriozitet 2 mjeseca nakon prestanka
-
Može ti biti zaostataka mlijeka od prije, a može biti i novo tj. kolostrum...Meni je recimo u prvoj trudnoći kolostrum curio jako jako rano, sa nekih 5 mjeseci i to jako, sve su mi majce bile žute, one za po doma, a čak mi se desilo da mi je dok sam hodala po vani probilo preko grudnjaka na majicu...I kolostrum je baš tako, prvo prozirno, pa onda žučkasto.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma