natilalimaci prvotno napisa
Maria71, ta ideja se provlači po zbornicama već duže vremena - 4 godine i više. Ja znam neke ravnatelje koji zaista tjeraju nastavnike da dođu, odsjede do 2 sata u zbornici i onda idu doma "...JER TAKAV JE NAPUTAK IZ MINISTARSTVA!" - famozni neoborivi argument :D. To za vrijeme kad nastava završi, pa se radi administracija itd. Ni to više ne možeš u školi raditi jer sve više se stvari radi na računalu, koje opet imaš samo doma.
Ja sada radim u školi u kojoj imamo urede, računala, internet, svu moguću opremu koja ti je potrebna za dobre pripreme i radno vrijeme mi jest od 8 do 4, ali i nastava je u jednoj smjeni. Lijepo je ne nositi doma posao, jer u konačnici mi se čini da mi ipak doma odradimo više nego što nam je zakonom plaćeno za pripremanje. Tako sam ja barem kad sam radila u školi s dvije smjene.
S druge strane, ni ovo nije baš kako bi trebalo biti jer nakon 5 ili 6 sati nastave si umoran ko pas i nema tih priprema koje bi mogla pisati, a da liče na nešto. Ja nekada sposobna samo za gledanje u prazno i treba mi raditi nešto sasvim drugačije da bi se oporavila i bila spremna na pripremu opet.
A sada, budući da nas tjeraju da točno u 8 budemo na poslu (upisujemo se), lijepo u 4 se ISPISUJEM i mozak na pašu!!! Popodne se posvetim obitelji, pa makar se i nisam onako pripremila kako bi željela. A pomalo me grize, i mislim na nastavu sutrašnju, ali se iz principa baš neću doma pripremati, jer uredsko radno vrijeme je od 8 do 4!!
Tako birokratizacija posla djeluje na kvalitetu posla - to sam samo željela opisati.
Nažalost, čini mi se da je kvaliteta nastave zadnja primisao ljudima koji donose svemirske propise.