ma ja mislim da svako od nas ima bar nešto za ponuditi
prošetati psa, pričuvati dijete, ispeglati veš, obaviti plac, neku knjigu viška . . .
ma ja mislim da svako od nas ima bar nešto za ponuditi
prošetati psa, pričuvati dijete, ispeglati veš, obaviti plac, neku knjigu viška . . .
trampa uvijek zaživi kad je nelikvidnost velika.
podizvođači neke stambene zgrade nisu plaćeni za svoj posao nego im se daje za kompezaciju jedan stan koji moraju prodati da bi svojim radnicima isplatili plaće.
evo već postoji nešto slično: http://www.barterklub.hr/kakofunkcionira.php
Ulaze li u trampu ideje i pametni savjeti za, recimo, orahe? ( Oni dobro uspijevaju u ravnici, zar ne? Mislim na orahe, naravno. Idejama baš i nije bitno mjesto nastajanja) Da li bi to bila poštena trampa? Da li je trampa poštena? Ovisi o tome koliko jako kome što treba, zar ne?
Meni pocesto jako treba netko da mi procuva klince (al isto tako je to pocesto u SV, a ne u Hr na zalost). Znam da bi za takvu uslugu bila spremna stvarno puno trampiti/ponuditi jer ih je troje i djedovi i bakovi ih ne zele cuvati sve skupa!
Super mi je ovaj koncept. I ja bi u nekoj blizoj buducnosti voljela tako nesto i u mom okruzenju. Super ideja! Ali, puno je ljudi danas koji imaju problema s povjerenjem, nazalost. drzim fige da si stvorite idealno okruzenje i da to sve profunkcionira!
spajalice, i meni je to isto.
npr. Roza nema dovoljno mušterija kojima bi prodala pekmez/med. Ljudi bi kupili kad bi imali novaca i tu onda nastupa trampa/kompezacija. Nemam para da platim pa ću kopati vrt za teglu meda.
mislim da je puno jednostavnije prodati 100 tegla meda po 50kn, pa onda od tih novaca plaćati nadničare koji znaju raditi u vrtu.
Ima i borovnica, mi smo ih tako brali ove godine...ima čak i cvijeća..je, mrak ideja, ali u Hrvatskoj ne bi zaživila.
Ja sam uvijek za trampu, iako je kod mene to više poklanjanje na kraju :D Sad smo brali u vrtu hrpu, ali hrpu jabuka-nismo imali dovoljno ljudi da ih poklonimo, a da nam ne trunu na kraju.
A Heidelmarie je inspiraciju u svakom smislu, hvala na linku!
Dakle, Roza ja sam za trampu uvijek!
kompenzacija krece s osnove obostranog dugovanja i vezana je uz novcani iznos. trampa je svojevoljna razmjena i kako nije obvezujuca (u smislu prebijanja dugova i vezanja uz odredeni iznos) puno je fleksibilnija.
u biti svi mislimo isto al eto ja davim :D
Savršena ideja. Tako mi funkcioniramo u susjedstvu, 3 nara za kilu pomidora! I na poslu sam se stalno trampila s domarom koji mi je pekao predobre bosanske pite u zamjenu za ribe koje bi ulovio MM! Ali to je koncept za neopterećene ljude, koji neće gledati na kunu, tj. dekagram ko je bolje prošao u trampi, ili gadljive ljude. Ali dovoljno ti je naći desatak istomišljenika sa raznim proizvodima pa da imaš dovoljno za vlastite potrebe, a mislim da to neće biti teško. Evo ja se prijavljujem s pomidorima i shiitake gljivama![]()
meni se ideja jako svidja...
a ova me rasprava podsjetila na silnu skepsu i mišljanje kako rodina rasprodaja, kao koncept, nikako ne moze zazivjeti kod nas, jer nitko kod nas ne kupuje polovno, jeftino itd. Pa, vidi sad
samo hrabro Roza, ako ne probas ideja se sigurno nece ostavriti.
Meni se ideja u startu sviđa.
Vjerujem da ima svojih ograničenja i vjerujem da ćete i vi raditi neke greške.
Zgodan je ovo topic, po meni. Realan je, jer otvara teška pitanja, jel ovo utopija, kako ocijeniti vrijednost nečeg što ti je višak, jesi li sklona obezvrijediti/precijeniti to(npr.kad imaš pokvarljive robe mnogo)...s druge strane optimističan s primjerom Rodine rasprodaje, osobnih iskustava- istina u manjem obimu...
Čuj, ja sam ziheraš, počela bih s malim, pa vidila kako će krenit.
I još bih jednu stvar podvukla: Čini mi se izvrstan koncept - turizam za gradsko stanovništvo, al mislim da tu ima više posla kad ti se netko mota po imanju nego što će ti oni pomoć. Mislim da je to svima zgodna zabava, ti bi mogla nešto zaraditi, al ozbiljne poslove bi trebao napravit netko s iskustvom, a to u principu nije gradsko stanovništvo. Mislim da je slično spominjala i Anemona ranije.
Ja imam iskustvo sa kravama, al da bih se sad bavila preko vikenda uz moje 2 djece i muža...malo bih obavila. Ja se ne znam "ponašati" s tvojim/tuđim životinjama(faza prilagodbe), moji će se zabavljat gledajuć me pola sata, al to je toliko koliko bi trajala seoska olimpijada, dulje bi im dosadilo. Oni se ne znaju uključiti...rekoh, dosadilo bi im. Takve boravke bi trebalo nešto pomnije osmislit. Što ne znači da je ideja za odbacit, dapače.
Nadam se da sam pripomogla.
P.S. Imam perjanicu od brokata za bračni krevet, nisam pojma imala da joj je vrijednost u dućanu današnjih 4000 kn, trampim za mnogo manje, nečega...
Posljednje uređivanje od makita : 16.10.2010. at 23:27