Da li su koga zvali iz ZG banke da dođete potpisati izjavu da živite u nekretnini za koju ste digli kredit?
Gdin mi nije znao objasniti u koju svrhu, već samo da se traži da se ta izjava uloži u spis.
![]()
Da li su koga zvali iz ZG banke da dođete potpisati izjavu da živite u nekretnini za koju ste digli kredit?
Gdin mi nije znao objasniti u koju svrhu, već samo da se traži da se ta izjava uloži u spis.
![]()
Ako se ne varam tom izjavom ZABA može smanjiti kategoriju rizika u koju spada vaš kredit. Ako živiš u toj nekretnini je kao manja vjerojatnost da ćeš se dovesti u situaciju neplaćanja kredita...
E, to ide još od 5. mjeseca, a kako sam ja taman prestala tada raditi nažalost ne mogu ti puno pomoći čemu to služi...
I ja sam to potpisala...I isto nitko nije baš imao pojam puno o tome. E sada, ja sma kredit digla 2002. a čini mi se da su rekli da to vrijedi za kredite od 2006. Ja sam za svaki slučaj ipak potpisala..
Posljednje uređivanje od ana.m : 13.09.2010. at 09:19
MM je isto to potpisao pred par dana (digao je kredit 2003. ili 2004.) Isto mu žena baš nije objasnila zašto. Nešto u stilu, cijena nekretnina je pala ispod vrijednosti kredita, pa ljudi koji rentaju tu nekretninu imaju običaj prestati s otplaćivanjem i prepustiti ju banci (što je ovima trenutno neisplativo).
Ivano2 je otprilike opisala o čemu se radi.
Naime, banke su obvezne izdvajati rezerve po svakom kreditu. Ako se radi o stabmenom kreditu za nekretninu u kojoj živi kreditni dužnik, tada su i manji ponderi temeljem kojih se izračunavaju rezervacije po istima.
U suprotnosti, povećavanjem rezervacija zbog neispunjavanja ovog kriterija poskupljuju se troškovi banke po kreditu, a sve to uvijek indirektno reflektira na troškovima kredita za svakog dužnika.
A šta ja imam od toga?
E baš zbog nade bi trebala potrčati čim me pozovu....
A ni sami ne znaju zašto me zovu.
Posljednje uređivanje od Janoccka : 14.09.2010. at 09:21
Potpisala. Objašnjenje nisam dobila. Ali mi rečeno da imam više od 2 nekretnine da me ne bi ni zvali da to potpisujem.
Ma....![]()
Jel to vrijedi i za kredite dignute prije mjesec-dva?
A što ako ne živiš u nekretnini za koju je dignut kredit?
Počeli su i u drugim bankama kontaktirati ljude radi potpisivanja te izjave o založenoj nekretnini. Evo, došlo iz PBZ.
Ta se izjava potpisuje dobrovoljno a u banci bi trebali znati objasniti čemu ona služi. Naime, HNB kategorizira bonitet banaka sa stanovišta preuzetog rizika. Nekretnine koje su instrumenti osiguranja po kreditima imaju veću vrijednost u smislu rizičnosti ukoliko korisnici kredita stanuju u tim nekretninama.
Kako bi banke što točnije kategorizirale preuzeti kreditni rizik moraju prikupiti izjave klijenata. To je u interesu bankama a posredno i klijentima jer ako banke budu imale nižu razinu rezervacija imat će više prostora za spuštanje kamatnih stopa.