Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: ZABA - potpisivanje izjave da živite u nekretnini za koju ste digli kredit

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno ZABA - potpisivanje izjave da živite u nekretnini za koju ste digli kredit

Da li su koga zvali iz ZG banke da dođete potpisati izjavu da živite u nekretnini za koju ste digli kredit?
    Gdin mi nije znao objasniti u koju svrhu, već samo da se traži da se ta izjava uloži u spis.

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ako se ne varam tom izjavom ZABA može smanjiti kategoriju rizika u koju spada vaš kredit. Ako živiš u toj nekretnini je kao manja vjerojatnost da ćeš se dovesti u situaciju neplaćanja kredita...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

E, to ide još od 5. mjeseca, a kako sam ja taman prestala tada raditi nažalost ne mogu ti puno pomoći čemu to služi...
    I ja sam to potpisala...I isto nitko nije baš imao pojam puno o tome. E sada, ja sma kredit digla 2002. a čini mi se da su rekli da to vrijedi za kredite od 2006. Ja sam za svaki slučaj ipak potpisala..
    Posljednje uređivanje od ana.m : 13.09.2010. at 09:19

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

MM je isto to potpisao pred par dana (digao je kredit 2003. ili 2004.) Isto mu žena baš nije objasnila zašto. Nešto u stilu, cijena nekretnina je pala ispod vrijednosti kredita, pa ljudi koji rentaju tu nekretninu imaju običaj prestati s otplaćivanjem i prepustiti ju banci (što je ovima trenutno neisplativo).

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivano2 prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se ne varam tom izjavom ZABA može smanjiti kategoriju rizika u koju spada vaš kredit. Ako živiš u toj nekretnini je kao manja vjerojatnost da ćeš se dovesti u situaciju neplaćanja kredita...
    Ivano2 je otprilike opisala o čemu se radi.

Naime, banke su obvezne izdvajati rezerve po svakom kreditu. Ako se radi o stabmenom kreditu za nekretninu u kojoj živi kreditni dužnik, tada su i manji ponderi temeljem kojih se izračunavaju rezervacije po istima.

U suprotnosti, povećavanjem rezervacija zbog neispunjavanja ovog kriterija poskupljuju se troškovi banke po kreditu, a sve to uvijek indirektno reflektira na troškovima kredita za svakog dužnika.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Nešto u stilu, cijena nekretnina je pala ispod vrijednosti kredita, pa ljudi koji rentaju tu nekretninu imaju običaj prestati s otplaćivanjem i prepustiti ju banci (što je ovima trenutno neisplativo).
    ovo bi ja mislim ipak vrijedilo za kredite tamo negdje iza 2004. Naš stan je bez obzira na pad cijena nekretnina daleko vredniji od kredita koji otplaćujemo jer smo mi te 2002. stvarno jako povoljno prošli...Mislim da su tada cijene nekretnina bile izuzetno niske.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A šta ja imam od toga?

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nadu da se kamate neće dizati

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

E baš zbog nade bi trebala potrčati čim me pozovu....
    A ni sami ne znaju zašto me zovu.
    Posljednje uređivanje od Janoccka : 14.09.2010. at 09:21

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Potpisala. Objašnjenje nisam dobila. Ali mi rečeno da imam više od 2 nekretnine da me ne bi ni zvali da to potpisujem.

Ma....

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jel to vrijedi i za kredite dignute prije mjesec-dva?
    A što ako ne živiš u nekretnini za koju je dignut kredit?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Počeli su i u drugim bankama kontaktirati ljude radi potpisivanja te izjave o založenoj nekretnini. Evo, došlo iz PBZ.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ta se izjava potpisuje dobrovoljno a u banci bi trebali znati objasniti čemu ona služi. Naime, HNB kategorizira bonitet banaka sa stanovišta preuzetog rizika. Nekretnine koje su instrumenti osiguranja po kreditima imaju veću vrijednost u smislu rizičnosti ukoliko korisnici kredita stanuju u tim nekretninama.
    Kako bi banke što točnije kategorizirale preuzeti kreditni rizik moraju prikupiti izjave klijenata. To je u interesu bankama a posredno i klijentima jer ako banke budu imale nižu razinu rezervacija imat će više prostora za spuštanje kamatnih stopa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •