Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 117

Tema: Što mislite i Trampi dobara i usluga?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Što mislite i Trampi dobara i usluga?

Zanima me koliko vam je primamljiv koncept trampe? U budučnosti planiram na ovaj način dolaziti do mnogih proizvoda/usluga koje će nam trebati, pa me zanima i mišljenje nekih ljudi na koje nisam utjecala svojim oduševljenjem ovom idejom.

Naime, pošto ćemo imati organski uzgoj, i pored toga puno home-made hand-made proizvoda (tipa sapuni, sir, mermelade, med, ulja, kruh, kolačići, slike, fotografije, namještaj.....i puno toga) htjela bih mnogo toga trampiti za stvari koje nemam a trebaju mi. Objavljivat ćemo ponudu/potražnju preko web stranice i na taj način stupat u kontakt s ljudima koji bi se trampili.

Jel bi vama to bio prihvatljiv način da dođete do nekog proizvoda koji želite?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uf naslov sam zezla, molim vas da ovo "i" promjenit u "o": Što mislite o trampi....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja dođem tebi u goste u travnju i ti mi daš popis poslova koje moram napraviti ,a zauzvrat dobijem smještaj i hranu, meni bi to bilo super ....čak i ako moram doplatiti zbog prijave gostiju i sl

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

E to te ja pitam, tako smo nešto i mislili al bez nadoplačivanja. Dovučemo ljude kod nas, ja ih ugostim fino kuham i nakon obavljena posla pošaljem doma sa svježim jajima, finim sirom, medom itd itd

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A Maria ti se samo pojavi, odma dobijaš tjedan dana organskog povrča

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ako je poznata osoba u pitanju i znam kako kuha/sprema/čisti (i naravno zadovoljava moje kriterije), onda da
    inače, teško, ustvari, nikako
    Posljednje uređivanje od magriz : 20.09.2010. at 17:44

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Inače ja sam definitivno za trampu, još otkad sam pročitala Ishmaela .

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pa magriz kao da poznaš sve kumice na placu i uvjete u kojima žive; a opet im daš lovu za povrče i proizvode...nije mi jasan argument (ne provociram nego mi fakat važan dogovor - zašto ti treba biti poznata osoba da bi trampila čizme za patate? npr.)

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Trampa rulez Roza, prijavljujem se
    Posljednje uređivanje od kljucic : 20.09.2010. at 18:23

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

sori, prevaziđen koncept, bar u mom svemiru
    može funkcionisati samo u uslovima rata/elementarne nepogode na način da se niko ne buni i ne smatra se zakinutim
    inače ne
    novac rulz
    poklanjanje/primanje poklona rulz
    trampa ne

P.S. zašto je trampa napisana velikim slovom, je li u pitanju vlastito ime ili naziv trgovine? ili primjenjujemo pravila engleskog jezika?
    Posljednje uređivanje od vještičica : 20.09.2010. at 19:18

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni zvuči okej, prihvatljivo, no mislim da će u današnje doba teško biti široko prihvaćeno zbog xyz faktora, poput nedostatka vremena, nepovjerenja i sl.
    Slažem se s Vještičicom da nofci ipak rulaju. Nažalost.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

vještice, naglašena je trampa - zato, a nije ni na engleskom veliko T

Zašto bi se osječala zakinuta ako ste se prije dogovorili? Ti recimo ponudiš neku svoju dekicu i za to tražiš 5 kg domačih patata i 3 kg meda. Ako ja to imam a treba mi dekica, javim ti se i to je to. Naravno, dekica može bit ne dovoljno topla, a med ne mora bit po tvom gustu, ali zar to nije rizik koji preuzimamo i kad dajemo novac za proizvode/usluge? Pogotovo kad recimo kupujemo second hand preko interneta. Što ja znam jel nešto što je neko xyz stavio na ebay fakat toliko super kako izgleda, kupuješ zapravo uvijek na rizik.
    A ne mislim da potpunoo izbacimo novac iz igre, nikako. Nego jednostavno imat tu još jednu dodatnu opciju, gdje nešto tvoje što ne koristiš ili ne trebaš, staro ili novo, zapravo ima jednaku vrijednost kao novac. Meni je to nevjerovatna mogučnost, baš me oduševljava!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam za trampu, uz jedno veliko ali.
    Nisam najbolji kandidat, jer npr. domaća jaja uzimam samo od svekija, jer znam kako i gdje ih skladište, ako nemam od njih, radije kupim u lokalnoj "tvornici jaja", nego od kumice za koju ne znam kako dugo stoji s jajima na suncu, koliko su stara,...

Mlijeko ne bih isto tako kupila od nikog, sir i vrhnje uzimamo strogo od mamine sestre isto iz razloga što znam kako hrane krave i u kakvim uvjetima pripremaju sir.

Voće, povrće, bućino ulje je ono što povremeno kupujem na placu i to bih eventualno trampila. U istu kategoriju mi ide npr. i med.

Zimnicu radim sama doma i isto tako ju ne bih uzimala od nekog, jer ne znam u kojim je higijenskim uvjetima napravljena, ali zato bih npr. uzela povrće, pa sama pripremala zimnicu, to mi je ok.

Ili uzela šljive, marelice,... i sama radila pekmez, ali ne bih trampila gotovi pekmez.

Da nabrajam dalje?

Poanta: sve što se dalje termički obrađuje (osim mlijeka i jaja) bih trampila.

E da, i vino i rakiju može (pretpostavljam da sadrže dovoljno alkohola da ne dobijem proljev), ali toga imam i dovoljno doma (ne proljeva, nego vina i rakije).

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    pa magriz kao da poznaš sve kumice na placu i uvjete u kojima žive; a opet im daš lovu za povrče i proizvode...nije mi jasan argument (ne provociram nego mi fakat važan dogovor - zašto ti treba biti poznata osoba da bi trampila čizme za patate? npr.)
    nisam mislila baš na krumpire - to možda bih
    ali ti si spominjala sapune, pekmeze, kruh, kolačiće - takve stvari ne kupujem kod kumica na placu
    jednostavno jer ne znam koliko su (ne)čiste, a meni je to važno
    i da imam na biranje pekmez neke xy kumice s placa ili podravkin/drogin/vitaminkin - izabrat ću kupovni jer je ipak prošao neku qc

ako znam osobu i vjerujem da kuha/peče/sprema na meni odgovarajući način, vrlo rado ću koristit njene proizvode

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Meni se to čini jako dobra ideja. Da li će zaživjeti u našem podneblju, ne znam, ali treba probati.
    Kad počneš tako raditi, ja sam za trampu.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku

E da, i vino i rakiju može (pretpostavljam da sadrže dovoljno alkohola da ne dobijem proljev), ali toga imam i dovoljno doma (ne proljeva, nego vina i rakije).

kao ideja mi se cini fora...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

e sad vidim da je anemona to lijepo objasnila - issue je u higijeni prerađivača

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

meni je trampa apsolutno prihvatljiva na razini predmeta i usluga. evo ja svake godine trampim uslugu branja maslina za gotovo maslinovo ulje. nije mi bitno da sam ja direktno sudjelovala niti da su to proizvodi poznatih ljudi. Ne znam misliš li za trampu na webu nuditi samo svoje proizvode ili ćeš je otvoriti i za druge koji bi tu mogli nuditi svoje predmete/usluge/vještine, ali meni se ideja sviđa

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni je to super. Funkcionira na način da dobijem ono što trebam za nešto što ne trebam (ili sam voljna uložiti-rad recimo). Jednostavno, za razliku od love.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

RozaGroza, uguglaj Heidemarie Schwermer.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Wow! Evo cure link na ovu ženu koju spominje Sanja, fakat je full zanimljivo za pročitati!

http://women.timesonline.co.uk/tol/l...cle6928744.ece

meni je to impresivno, iako mislim da nikada ne bih mogla ići u toliku krajnost, ipak sam "house mouse" i volim imati svoj dom i neke svoje stvari, ali usvojit donekle ovaj princip mi je genijalno!

Što se tiče provjere kvalitete izrade, nisam previše sigurna u tvorničke prerađevine iako sam svjesna da i na placu ima proizvoda koji su uzgojeni u užasnim uvjetima i bez ikakve kontrole - zato imam svoje "kumice". i mljekaricu koju sam provjerila, tako da ne bi ni ja uzela baš bilo što od bilo koga.

Ali recimo da ste provjerile kvalitetu uzgoja, izrade i okusa, i zadvoljne ste, da li vam je trampa onda prihvatljiva?

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    pa me zanima i mišljenje nekih ljudi na koje nisam utjecala svojim oduševljenjem ovom idejom
    Moram priznati da si na mene utjecala. Kad čitam s kojim oduševljenjem pišeš o tome, divim ti se.
    Inače, zvuči primamljivo. Možda bih neko vrijeme promatrala iz prikrajka dok steknem povjerenje a kad ga steknem onda poslujemo.
    Mislim da bi takvo što moglo funkcionirati dok je god ove krize jer ljudi će biti primoreni raditi makar za hranu ako love nema, jesti se mora. A i dulje kad se navuku na tvoj pekmez i ostalo.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

U teoriji zvuči super i za sam, naravno ne bi ni ja naslijepo trampila "rizične" namirnice, ali isto kao netko gore(ne da mi se skrolati) nisam sigurna kako bi to zaživjelo kod nas ogotovo ako si ljudi nisu znanci a da su obje strane zadovoljne .

Mi se trudimo trampiti koliko ide, uglavnom sa poznatima; gnoj za razno (bar nam dreka nikad ne fali ), rakiju, domaće piliće, sijeno...mijenjali i višak koza za sijeno, jare za janje, itd.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja nemam šta trampiti. Ništa ne proizvodim niti ne planiram proizvoditi. Ispadam iz kombinacije definitivno.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nemam šta trampiti. Ništa ne proizvodim niti ne planiram proizvoditi. Ispadam iz kombinacije definitivno.
    Ma uvijek se ima, tipa neki blender koj ne koristiš, cipele koje si kupila a male su ti, ili ono :peglam za hranu...sad bubam bezveze, al samo da ti pokažem da se UVIJEK ima što za trampiti

bijelko
    A Mašenka meni dreka uvijek treba, ja tebi kilo Paveruna ti meni vreču gnoja
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 21.09.2010. at 08:38

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kod mene je trampa dugo funkcionirala za nekoliko stvari - božićne kolače (kuma i ja, svaka različite, pa razmijenimo) i zimnicu - ja slatku zimnicu, kolegica s posla slanu i eto... I puno povrća iz vrta dobijem po sistemu "ja tebi odjeću koju su moji dečki prerasli, cipele koje su mi tijesne... ti meni ciklu i slično" Ali to "hoda" samo za sitnice u uskom poznatom krugu. Ne možeš na tome bazirati način života. Ne možeš npr. režije platiti tako.

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

RozaGroza meni se sviđa ovo o čemu pišeš.
    Kad bude gotov web,molim pp

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Zašto bi se osječala zakinuta ako ste se prije dogovorili?
    zato jer bi jedino u elementarnoj nepogodi/ratu trampila nešto što napravim tokom dugo vremena, uz mnogo truda i materijala (deka), za nešto što raste gotovo bez ikakvog angažmana (organski uzgojen krompir) i nešto što pravi druga vrsta, pa joj otmeš dio zimske zalihe na kraju godine (med)
    da si uporedila sa nečim drugim, možda bi bilo adekvatnije, jer deka vrijedi 500KM, pet kila krompira 5KM, tri kile meda 30KM
    izvini, ali nije isto

Citiraj peterlin prvotno napisa
    to "hoda" samo za sitnice u uskom poznatom krugu. Ne možeš na tome bazirati način života. Ne možeš npr. režije platiti tako.

nek' nisam samo ja partibrejker

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Meni kod trampe ne igra ulogu novčana vrijednost stvari ili proizvoda. Bitna je potreba ili želja.

"Kraljevstvo za konja". To je primjer trampe.

Ako ja želim kilo meda za koji znam da je pravi i fini ( ili probam, pa se uvjerim) i po mom mišljenju on meni vrijedi npr. deku, tada se trampim. Jer meni taj čas više vrijedi med nego deka. Uzimam taj primjer jer med ne znam raditi, a dekicu isplesti znam.

A što se tiče plaćanja režija i inih računa, trebat će se snaći na drugi način. No i tu postoje solarni kolektori, voda u potoku... U gradu je to neizvodivo, zar ne?

Na kraju, moraš biti tip osobe kojoj je takav način života prihvatljiv.

Ovo je moje mišljenje. Da li dobro razmišljam, baš me zanima?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

"kraljevstvo za konja" jeste primjer trampe
    loše trampe
    trampe u ekstremnim okolnostima (ratu)
    trampe na koju pristajemo jer ne može drugačije i drugog načina nema, pa hitnost/bitnost onoga što nama treba poništava zjap u vrijednostima trampljenog, kao kad platiš više jer ti se žuri i nemaš vremena da ideš na drugi kraj grada da ono što ti treba pazariš za manje

vrijednost proizvoda koji se trampe jedni za druge je itekako bitna
    šta misliš, zašto su ljudi prešli sa trampe na novac?
    mijenjanje deke za kilo meda u tom kontekstu je impulsivna kupovina, kao što npr. kupiš deseti par cipela ili stotu torbicu - jer možeš i ćeif ti je

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa uvijek se može trampiti po približnoj vrijednosti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ljudi su presli s trampe na novac jer su neki htjeli prodavati maglu.

Roza, trljam ruke.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa Vidi poruku
    "

vrijednost proizvoda koji se trampe jedni za druge je itekako bitna
    šta misliš, zašto su ljudi prešli sa trampe na novac?

Trampa u današnje vrijeme je većini ljudi neizvediva jer zahtjeva prvenstveno puno vremena, truda,planiranja,kombiniranja.
    A toga većina nema na bacanje.

Ovo da trampom ne možemo plaćati režije da i ne spominjem.
    Kako bi mi to s državom ugovorili "trampu" za uslugu struje,vode itd...?
    Danima nadničarenja? "Mi gradimo prugu,pruga gradi nas"-sistem?

Teška utopija.

Ovo ja tebi med, ti meni porubiš zavjese je prijateljska gesta.
    Onda kad nam paše i kako nam paše.Nije trampa.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ljudi su presli s trampe na novac jer su neki htjeli prodavati maglu.

pa meni je trampa za neke stvari zgodna ideja. pretpostavljam da roza ne misli iskljucivo od toga zivjeti.
    samo, mora se poklopiti logistika, moje zelje i tude zelje.

za dobro maslinovu ulje, ili slicne proizvode sam spremna za trampu, samo ne znam sto bih ja mogla ponuditi, jer niti sijem, pletem, peglam i rubim zavjese..ne radim marmelade, ajvare i slicno..
    Posljednje uređivanje od seni : 21.09.2010. at 11:22

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    samo ne znam sto bih ja mogla ponuditi, jer niti sijem, pletem, peglam i rubim zavjese..ne radim marmelade, ajvare i slicno..
    ti onda zauzvrat pomogneš u kopanju vrta, npr.
    ja bih pristala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

A što se tiče plaćanja režija i inih računa, trebat će se snaći na drugi način. No i tu postoje solarni kolektori, voda u potoku... U gradu je to neizvodivo, zar ne?

A kako do solarnih kolektora ?
    Trampom?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj bijelko prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih pristala.

bas me nade. to mi jos bolje ide.
    mislim, ajde mogla bih pomoci oprati podove ili neki slican manuelni posao, ali mislim da bi me tada prosla volja za trampom.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

meni trampa nije primamljiva s poznatima, a kamoli s nepoznatima.
    Vjerujem da u početku sve štima, ali nakon nekog vremena moglo bi se desiti da zaključim da majica koju sam dobila u zamjenu za 5 kg krumpira vrijedi npr. 3 kg jer ima fleku ili je npr. razvučena. Ili, druga strana zaključi da je 5 kg premalo jer je ovog puta krumpir sitaniji ili krupniji. I dođe do svađe .

Kada imam viška poklonim nekom od prijatelja, isto tako i ja dobijem na poklon, ne gledam da li sam dala 3 kg blitve, a dobila pol kg luka. ALi gledam kada za to dajem novce

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj bijelko prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih pristala.
    znači, voljna si doći u Dalmaciju . Koliki si vrt voljna okopati i koliko bi ulja tražila ?

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Držim ti fige da tvoj naum uspije! U svakodnevnom životu što god mogu radim po principu trampe i u većini slučajeva sve bude odrađeno pošteno i korektno. U malim i siromašnim zajednicama ljudi opstaju prvenstveno radi trampe, odnosno nepisanog pravila "ja tebi ti meni". U današnje doba recesije znam da je trampa pravo rješenje za nas male obične ljude koji su spremni primiti, ali i dati ilitiga zamijeniti. Samo naprijed!!!

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa Vidi poruku
    znači, voljna si doći u Dalmaciju . Koliki si vrt voljna okopati i koliko bi ulja tražila ?
    lol
    nije da sam neka fina, odrasla sam na selu uz kopanje vrta, branje kukuruza, vađenje krumpira, da ne nabrajam...
    znači, dobijem smještaj ili ne?
    kod RG bi bio pa razmisli o odgovoru, možda odem kod konkurencije

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj nikoliša prvotno napisa Vidi poruku
    Držim ti fige da tvoj naum uspije! U svakodnevnom životu što god mogu radim po principu trampe i u većini slučajeva sve bude odrađeno pošteno i korektno. U malim i siromašnim zajednicama ljudi opstaju prvenstveno radi trampe, odnosno nepisanog pravila "ja tebi ti meni". U današnje doba recesije znam da je trampa pravo rješenje za nas male obične ljude koji su spremni primiti, ali i dati ilitiga zamijeniti. Samo naprijed!!!
    Ovo je lijepo rečeno.
    Kod nas u selu se uvijek išlo zajmiti, znači ja tebi pomognem brati kukuruz, ti meni. I tako puno stvari.
    Ako sam dobro skužila ne bi to RG bio osnovni način preživljavanja, tako da bi moglo valjati. Ima mana ali moglo bi.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je ta ideja o trampi ok, ali čim više o tome razmišljam ne vidim načina kako bi to opstalo "na veliko", u smislu da na trampi baziraš "rad imanja".
    Ne znam, sve mi je to lijepo, ali previše nerealno.
    Večina ljudi u gradu nema što trampiti, a uglavnom nemaju ni neko ekstra slobodno vrijeme da dođu na selo, pa nešto odrade zauzvrat.
    Npr. netko treba eko povrće i dođe kod tebe na imanje po povrće, a ti kažeš, a što nudite zauzvrat. Oni nemaju ništa, pa kažeš, ajde onda dođite na vikend, tada ćemo brati jabuke, grožđe, vaditi krumpir,... pa pomognite,...
    A ovaj se okrene na peti i ode doma, i misli da si luda, jer oni rade cijeli tjedan za novce i žele slobodan vikend i eko povrće, a ne da još za vikend radi.

Trebalo bi se sakupiti puno ljudi sličnih interesa, a ne znam koliko je to izvedivo u današnje ubrzano vrijeme.

Gledam po sebi, ok, odlučimo jedan vikend posjetiti vaše imanje da dijete vidi životinje,..., donesem ti 10 litara vina i zamijenim si za povrće, ali kad za tjedan dana trebam novu pošiljku povrća nemam vremena ponovno voziti do vas.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma nemam ja vrt, a ipak nisam fina

vrt ima sveki i sve njene pajdašice, večina ih ima i masline i stalno se žale kak više nemreju pa sam pomislila ak je ponuda dobra da te predložim .

Šalu na stranu, pitanje sam postavila jer iskreno mislim kako je nemoguće u ovom slučaju zadovoljiti obje strane ( osim ak je jedna strana u gadnom fin. škripcu ). Koliko ulja za koliko prekopanog vrta? Ako želiš tamo noćiti pretostavljam da bi se umanjila količina ulja? - ipak je to turističko mjesto . Itd, itd.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne vjerujem u taj koncept, davno je prošlo to vrijeme.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po mom iskustvu, trampa je ful živa u krajevima di se živi sporije i ima se vremena - tipa ti meni prevedeš, pa ti dođe moj tetak opiturat stan. U velegradovima nema vremena, pa za sve zovi i plaćaj. Radi se o klasičnoj dilemi, ima li u sredini više novaca (onda ide plaćanje) ili vremena (pa ide trampa).

Tj. odgovor bi bio - super, ako se ima vremena.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 21.09.2010. at 12:32

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad bih ja krenula razmisljati o takvom zivotu, ne bih zakljucila da je neizvediv. mozda tesko prodje, tu i sada, ali sam uvjerena da moze proci.

ono sto bih ja napravila, ili se trudila napraviti je - cijenik.

kila meda - tolko kuna
    litra ulja - tolko kuna
    kila krumpira - tolko kuna
    branje kosare jabuka - tolko kuna
    jedno nocenje s doruckom - tolko kuna
    okopavanje jedne gredice krumpira - tolko kuna

sve bi imalo svoju vrijednost. usluga, rad, proizvod. tko zeli kupiti za novce - cist racun, duga ljubav. tko nema bas para al eto ima vremena - nek zaradi i radom plati. tko ima nesto drugo sto ja nemam - nek zamijeni za sto mu treba u odgovarajucoj vrijednosti.

ne vjerujem, dakle, da je trampa nemoguca. al isto tako ne pretpostavljam da bi trampa onda bila jedini i iskljucivi nacin "poslovanja". ne vidim zasto se na sve pocelo gledat "ili je sve lijevo ili je sve desno". zaboravlja se da postoji i sredina.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa točno, zato i postoji novac

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. odgovor bi bio - super, ako se ima vremena (a većina ga nema, pa je trampa nekako nišni pojam). Jer sve to ugovaranje, skupljanje, popisivanje, vraćanje, gledanje ima li tog što paše jede vrijeme, koje nije pojedeno ako se u cijelu priču uključi novac, onda ide brže. Ono, klasika - time is money.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Btw. moja mama i njene frendice penzionerke odavno trampe stvari - voće, marmelade, poljoprivredne proizvode, trampi se boravak na moru za majstorske usluge, kolači .. tako da kao i većina ljudi koji su se javili mislim da takva razmjena može funkcionirati u krugu poznatih ljudi (a za sve ostalo tu je mastercard)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •