Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: dokazivanje izvanbračne zajednice

vaivance

Početno dokazivanje izvanbračne zajednice

Mi živimo zajedno, imamo zajedničko dijete od 2 god i 8 mjeseci. Nismo prijavljeni na istoj adresi. Znači li to da pravno ne živimo u izvanbračnoj zajednici ? Dijete je prijavljeno na tatinoj adresi. Kako se dokazuje postojanje izvanbračne zajednice ?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj nac informacije u Obiteljskom zakonu, br. NN 116/03 i br. NN 17/04
    Zakon mozes naci na www.nn.hr

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za pocetak mislim da je ova tema na krivom podforumu

Ne bi vam bilo lose da ste svi troje prijavljeni na istoj adresi - da vam je lakse dokazati izvanbracnu zajednicu, jednostavno u svakom trentku onda mozete bilo kome pokazati da ste obitelj jer je jasno napisano na dokumentima da ste na istoj adresi.

A izvanbracna zajednica se moze "dokazati" odlaskom kod javnog biljeznika i izjavljivanjem da vec zivite toliko i toliko dugo (ne sjecam se sad koliki to mora biti period - vidi u zakonu)... ili da bi ta izjava imala jos vecu tezinu, mozete dati vas dvoje izjave, i jos imati svjedoka koji ce isto izjaviti da zivite zajedno. I to je to koliko ja znam...

E sad, jedino je pitanja za sto vam treba dokaz da ste izvanbracna zajednica... Recimo ako treba za zdravstveno osiguranje, dovoljno je da samo vas dvoje izjavite kod biljeznika da zivite zajedno... Ako je za nesto drugo, mozda ce vam trebati i svjedok....Zavisi za sto vam treba.

vaivance

Početno

Hvala na informacijama.
    Ne treba mi za ništa posebno . Jednostavno sam o tome razmišljala.
    I zanimalo me u slučaju da zbog bilo čega mogu iskoristiti prava koje sa sobom nosi zajednica kako to zbog različitih prijava prebivališta mogu učiniti.

mikulenas

Početno

Dali moramo biti prijavljeni na istoj adresi??Zanima me zbog zdravstvenog osiguranja!!Hvala

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne..nas troje smo prijavljeni na tri različite adrese u tri različita grada

mala je osigurana preko MM, koji ima doktora opće prakse u drugom gradu od onog u kojem živimo (drugi grad znači 300 km udaljen), a ja uredno otvaram bolovanje kod svoje doktorice za malu iako recimo ja i kćer nemamo isto prezime

također nam je i vrtić različit od bilo koje adrese na koju je itko od nas prijavljen

eto, ugodno sam s tim iznenađena, da ima problema možda bi se se i vjenčali, ali ovako, zbilja nema potrebe..nas troje, barem po papirima, kao da smo se na cesti upoznali pet minuta prije

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: dokazivanje izvanbračne zajednice

Citiraj vaivance prvotno napisa
    Mi živimo zajedno, imamo zajedničko dijete od 2 god i 8 mjeseci. Nismo prijavljeni na istoj adresi. Znači li to da pravno ne živimo u izvanbračnoj zajednici ? Dijete je prijavljeno na tatinoj adresi. Kako se dokazuje postojanje izvanbračne zajednice ?
    ovako izvanbračnu zajednicu nije potrebno dokazivati ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.
    Bez djeca uvjet je da ona traje 3 godine.
    Inačče općenito za izvanbračnu zajednicu potrebno je podnjeti Općinskom sudu po mjestu prebivališta tuženika deklaratornu tužbu kojom tražiš utvrđenje da zajednica postoji. (deklaratorna tužba)
    Znači, uz navod da zajednica postoji u tužbi predlažeš svjedoke koji će to potvrditi, te račuje i druge stvari kohje su stečene za vrijeme trajanje izvanbračne zajednice

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ovo sma gore navela po duvjetom da vas dvoje živite zajedno da ju nij epotrebno dokazivati. ako otac djeteta izvanbračnu zajednicu negira i ako tu postoje problemi onda se podnosi deklaratorna tužba - tužba na utvrđenje.

ja sam se vjenčala van Hrvatske i nismo retificirali brak u Hrvatskoj i po Hrvatskim zakonima ja nisma u braku.. mi imamo svako svoje prezime a dijete ima očevo prezime. Živimo u njegovom stanu.

Nema nikakvih problema pred zakonom jer Obiteljski zakon navodi jednu od opcija da svaki roditelj/bračni drug može zadržati svoje prezime.

Problem je jedino ako ti sama sa bebom putuješ van Hrvatske jer ima carinika koji kada vide da beba ima jedo prezime a ti drugo traže rodni list/Izvod iz marice rođenih radi dokazivanja da si majka (da dijete nije oteto)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •