Results 1 to 21 of 21

Thread: USTIPCI

  1. #1
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default USTIPCI

    Trebam dobar recept za ustipke (imam jedan al mi ti ustipci nisu bas nesto)!

  2. #2
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    1.brašno, sol i mlijeko

    2. brašno, sol, mlijeko, voda

    3. brašno, sol, mlijeko, jaje (ja ne volim s jajima budu iiik)

    4. kukuruzno brašno ili obično ili koje hoćeš ili mješano

    5. brašno, sol, mlijeko, ribana tikvica sa ili bez jajeta


    smjesa mora biti takva da klizi niz žlicu, ne previše da se ne razlije nego malo gušće. i nema baš neke mudrosti.

    moš stavit kuhani kukuruz u smjesu

    ili ribanu mrkvu

    jedeš s namazom ili sirom ili pekmezom

    ja ih pravim bar tri put tjedno

    ah evo božićnih smajlija

  3. #3
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    jel stavlja u kipuću vodu i koliko se dugo kuha :/ ?

    s čim vi to poslužujete; može s nekakvim saftom ?!

    baš mi mljac zvuči

  4. #4
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Ustipci se peku u ulju (dosta ulja, kao i krafne)!

  5. #5
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    aaaaaaaaa

    a ja mislila da je to nekakva podvrsta knedlica...

    jel ovo onda neš slično kao one lepinje, što se prže u dubokom ulju ?

  6. #6
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    meni definitivno najbolji ustipci, u stvari lokumi
    nisu masni, gotovi za cas...

    brasno (cca 1/4kg) i so pomjesati pa napraviti malo udubljenje u sredini i koje se doda kasikica sode bikarbone i preko te sode prelije se kasika sirceta.
    Kada soda prestane da pjenusa dodati cijelo jaje i sasuti casu jogurta te drvenom kasikom umjesiti prilicno žitko tijesto,a onda postepeno dodavati brasno do te mjere da tijesto ostane sto je moguce mekse a da se moze oblikovati. Tijesto izruciti na dasku posutu brasnom i odozgo pobrasnjaviti da se ne lijepi za ruke a zatim ga izrezati. Izrezani komadi tijesta se na dlanu malo istanje i razvuku, te stavljaju u jako vrelo ulje da se prze. Treba prziti u sto dubljoj posudi na vise ulja. Cim malo porumene s jedne strane, odmah ih okrenuti na drugu i cim porumene i sa te onda su gotovi.

    Ja ih najvise volim sa mjesavinom pavlake i mladog sira. Sa puterom ili sa suhim mesom.

    Mislim da sam napisala recept da ga se moze napraviti cak i ako nikad nista niste skuhali jos jedino sliku da stavim
    ....ako jos nesto treba samo recite :namig

  7. #7
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Oblik ovisi od "spretnosti", trebali bi biti okruglasti. Zagrabis tijesto zlicom a pomocu druge zlice tijesto "izguras" u ulje. Valjda sam dobro objasnila :? !

  8. #8
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    Quote Originally Posted by mamaNjojza
    dodavati brasno do te mjere da tijesto ostane sto je moguce mekse a da se moze oblikovati
    1) koliko brašna, daj makar otprilike, u dekama, čim je nešto odokativno, meni je to SF; nikad mi niš ne uspije

    2) kakvo je to "žitko" tijesto - bez grudica ?

    3) kakvog octa se stavlja; onog alkoholnog il može i jabučnog ?



  9. #9
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    andrea pazi:recept koji je mamita napisala su ustipci a recept od mameNjojze je recept za krpice ili listice (tako ih moja mama zove), ili lepinjice kako ih ti zoves.
    Zitko - gnjecavo (lijepi se za prste)

  10. #10
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    ovo od mamite mi izgleda ful jednostavno; probam za vikend !

    thx

  11. #11
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    andrea,

    1) stvarno nemam pojma u dekama....treba dodavati toliko brasna dok tijesto ne bude toliko gusto samo da moze da se oblikuje. Rado bih ti rekla u dekama ali pojma nemam :/

    2) zitko=rijetko, odnosno rjedje...da, bas bez grudica.

    3) ja koristim prirodno, vinsko sirce a mozes i jabucno

    i ovo sto haribo kaze jeste tacno, osim sto ovo kod mene nisu lepinjice vec malo deblje...bas lokumi.
    ja ustipke ne volim jer mi uvijek budu ili masni ili zilavi a bice da ih ne znam dobro napraviti

  12. #12
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    Quote Originally Posted by haribo
    Oblik ovisi od "spretnosti", trebali bi biti okruglasti. Zagrabis tijesto zlicom a pomocu druge zlice tijesto "izguras" u ulje. Valjda sam dobro objasnila :? !
    za uštipke možeš i napraviti malo rjeđe pa da samo klizi niz žlicu.
    da peku se na ulju. meni je fora kad radim samiju govoriti mu da ovaj je zeko...
    ovaj je pile...
    ovaj je formula...
    ovaj je bager...

    i obavezno ih nakon pečenja (pfff 2 minute po porciji uštipaka na tavici) vaditi na onaj papir da malo upiju masnoću.

  13. #13

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    U autu
    Posts
    298

    Default

    Ako sam dobro shvatila što su uštipcikod nas u Dubrovniku se kažu prikle inakon puno recepata daleko najbolji je ovaj sa jogurtom jer jogurt spriječi da se napiju ulja!

  14. #14

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    U autu
    Posts
    298

    Default

    Hm sad ide recept onaj post se sam poslao!

    1 jogurt
    2 jaja
    na vrh žlice prašak za pecivo
    2 velike žlice šećera
    brašno
    po želji grožđice
    Smjesa mora biti malo gušća od palačinki,kad se stavljaju pržiti zagrabe se žlicom i prstom se moraju pogurati sa žlice!

  15. #15
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    meni su najbolji

    500g brašna
    1 p.prašak
    sol
    1 jaje
    i jogurta koliko ti jepotrebno da zamijesiš lijepo tijesto.

    Razvaljaš na pobrašnjenoj podlozi(pola cm) pa čašom vadiš uštipke ipečeš.Ja nekad vadim modlicama za kolače i bude baš cool.MOžeš i filovati(prijedloge za fil pišem drugi put).
    Ulje dobro ugriješ i onda smanjiš vatru jer se jaaaako brzo peku i još brže rumene zbog jogurta.

    Mi volimo vrele nama zati pavlakom pa posuti kockicama luka i suhog mesa.mmmmmmmmmmm

  16. #16
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    u mojoj kuhinji ustipci i lokumi se jaaaaako razlikuju:

    ustipci se prave od brasna, jajeta, soli, jogurta, praska za pecvo, eventualno malo vode...
    prze se odmah, na vrelom ulju

    lokumi se prave od tijesta koje nadolazi, ne stavljam prasak za pecivo, vec germu, brasno - najcesce mjesavinu integralnih, jogurt (mlak), so, bez jaja.

  17. #17

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Travnik
    Posts
    22

    Default

    - solja jogurta
    - 2 jaja
    - so
    - prasak za pecivo
    - brasna toliko da se tijesto ne lijepi za ruku ali da ne bude ni tvrdo

    Umijesiti tijesto i ostaviti ga da stoji bar pola sata. Razviti na pobrasnjenoj podlozi i rezati i potom peci na vrelom ulju

    Ja ovo zovem lokumima i svi ih obozavamo jer nisu masni, ne upiju nimalo masnoce. Najsupjesnijim smatram one koji prilikom pecenja dobro nadodju i budu suplji unutra...mljaaaac

  18. #18
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    ja imam i lijep recept za lepinjice.

    1 casa jogurta
    2 case brasna
    1 prasak za pecivo
    1 jaje
    1 casa ulja
    so


    Zamijesiti glatko tijesto i oblikovati lepinje.Staviti ih na suhi vruci lim i peci dok ne porumene.


    odlično je što se ne peku u masnoći, pa ako voliš...

  19. #19

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by white_musk
    meni su najbolji

    500g brašna
    1 p.prašak
    sol
    1 jaje
    i jogurta koliko ti jepotrebno da zamijesiš lijepo tijesto.

    Razvaljaš na pobrašnjenoj podlozi(pola cm) pa čašom vadiš uštipke ipečeš.Ja nekad vadim modlicama za kolače i bude baš cool.MOžeš i filovati(prijedloge za fil pišem drugi put).
    Ulje dobro ugriješ i onda smanjiš vatru jer se jaaaako brzo peku i još brže rumene zbog jogurta.

    Mi volimo vrele nama zati pavlakom pa posuti kockicama luka i suhog mesa.mmmmmmmmmmm
    Ove ja pravim i najljepsi su mi, ali njih ne zovem ustipci, nego rogaci.
    Kod ustipaka je cest problem sto budu masni, ali da bi se to koliko toliko sprijecilo, kada ih przite stavite ih na papir koji automatski kupi suvisnu masnocu.

  20. #20

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    118

    Default

    eh.. sad da još donesem veću zbrku..
    Moja mama to sve radi sa kvascem.. i uštipke i lepinjice.
    Za uštipke napravi gnjecavo tjesto sa mlijekom pa onda unutra još zna naribati krumpira i pobiberiti. To su slani i ne da su dobri nego su fantastični!
    SLANI UŠTIPCI sa KVASCEM
    Tjesto ide odokativno:
    kvasac se istopi u mlijeku sa žličicom šećera i soli, doda brašna koliko treba da tijesto bude meko (žitko, gnjecavo). U to se ubaci smjesa od ribanih prijesnih krumpira koji se malo posole i pobibere po ukusu!
    TIP: malo praška za pecivo da ne kupi masnoću (tako mama stavlja i u krafne)
    Pusti neka se malo odmara da se tjesto digne (cca pola sata na toplom)
    Tjesto se grabi žlicom (jer je premekano i ne može se oblikovati) i peče na vreloj masnoći.

    Slatki su na istu foru samo umjesto krumpira idu jabuke koje se pošećere i stavi se malo cimeta. Dalje sve ide jednako.

    LEPINICE moje mame
    Budu fantastične!
    Ona radi tjesto najobičnije kao za kruh samo ga mjesi sa mlijekom.
    Dakle opet odokativno:
    U mlijeku se otopi kvasac, sol i šećer po ukusu pa se dodaje brašno i zamješa malo čvršće tijesto tako da se lijepo može razvaljati i rezati.
    Pusti se neka se digne na toplom. Istrese na podlogu, razvalja na debljinu oko 1cm i režu se lepinjice po želji i peku na vreloj masnoći.

    PUNJENE LEPINJICE (PIZZETE)
    Pa onda druga (per)verzija je ta da se režu malo veće lepinjice pa se pune sa sirom, šunkom, kečapom.. lepinjice se presaviju da fil ne može izići van pa se opet peku u vreloj masnoći...

  21. #21
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Koliko vrsta lepinjica i ustipaka :? , sad stvarno ne znam gdje poceti!
    Najbolje da krenem redom!
    Hvala cure!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •