Stranica 95 od 105 PrviPrvi ... 45859394959697 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 4,701 do 4,750 od 5226

Tema: Što čitate 2.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Napravila popis prema zadnje dvije stranice topica, i evo već ulovila nešto!
    Vidimo se tamo gore me osvojila već na drugoj stranici, a po tematici me podsjeća na Zaruke su dugo trajale i već sam sretna!

Inače, čitam knjigu Zapisci s uzglavlja, japanske autorice iz 10. stoljeća Sei Shonagon, prema preporuci prijateljice.
    Ta me knjiga također osvojila. Nije roman, više kao blog dvorske dame od prije 1000 godina.
    Ako vam dođe pod ruke, obavezno uzmite. Može se dugo čitati, nema radnju koju treba pratiti, pa može stajati kraj uzglavlja vrlo dugo.
    Osim nekih događanja u svome životu, opisa života na dvoru, odjeće, običaja, tradicije, puno piše što joj se sviđa, što je veseli, što je rastužuje.

“U proljeće, najljepša je zora. Dok svjetlost mili brežuljcima njihovi su obrisi obojeni blijedim rumenilom i po njima se vuče pramenje grimiznog oblaka.
    Ljeti, to su noći. Ne samo za mjesečine, već i za tame kad noću krijesnice svjetlucaju, pa i kad kiši, o kako je lijepo!
    S jeseni večeri, kad iskričavo sunce utone gotovo do ruba brežuljaka i vrane se vraćaju svojim gnijezdima, po tri, četiri ili po dvije; još ljupkiji je niz divljih gusaka, poput šara na dalekom nebu. U srce vas dira šum vjetra i zuj kukaca.
    Zimi, rana jutra. Doista je divno kad snijeg napada noću, a prekrasno je i kad se zemlja zabijeli od mraza; ili, čak i kad nema snijega ni mraza, kad je samo jaka studen a poslužitelji hitaju od sobe do sobe raspirujući vatru i noseći ugljen, kako to dobro pristaje ugođaju tog godišnjeg doba! Ali kad se približi podne i hladnoća popusti, nitko više ne pazi da li žeravnici gore i domalo ne ostaje ništa do hrpe bijelog pepela.”

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Zavrsila atlas oblaka. Zbilja ambiciozna i virtuozno napisana knjiga, mitchellov stil (odnosno stilovi) je impresivan, bas sam uzivala.
    Meni je ovo jedna od 5 najboljih knjiga ikada. Jesi procitala jos nesto od Mitchella? Tisucu jeseni Jacoba de Zoeta mi je isto predivna knjiga.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citala sam livadu crnog labuda, ta mi je isto bila odlicna iako skroz drukcija, manje ambiciozna ali intimnija, iskrena. Imam kuci tisucu jeseni na engleskom, ali razmisljam da je ipak posudim na hrv.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

To bi bilo dobro, jen. Hrvatski prijevod je izvrstan, a jezik je u toj knjizi dosta važan, nijanse mogu presuditi da krivo shvatiš.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citala sam Tisucu jeseni na engleskom proslog ljeta, sad sam uzela a hrvatskom da je procitam jos jednom. Divna je. Mitchell puno zna o japanskoj kulturi i povijesti, mislim da mu je i zena Japanka.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

To sam i mislila, ja znam englesko dosta dobro, ali mi je ipak ovakve stvari draze citati na hrvatskom, em mi je lakse, em kod pisca ovako bogatog jezika sigurno necu znati sve rijeci, a ne da mi se pogledavati u rjecnik. A mm vecinom kupuje knjige na engleskom kad je to jezik pisca, kuzim ja i to, ali onda jbg pisudjujem na hrv, ako mi je knjiga dobra, onda je nekad procitam ponovno u originalu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Nakon laumi:

I oponaša stil japanske književnosti: zar vam onaj gore opis koji je prepisala anchi pp ne sliči na njegove uvodne opise u poglavljima?
    Posljednje uređivanje od Jurana : 30.06.2016. at 10:11

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Evo ću linkati vlastiti post da potkrijepim tvrdnju
    http://forum.roda.hr/threads/59613-%...=1#post2726284

Ali bit će korisno jen jer je iznad toga rasprava o Tisuću jeseni

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jurana, hvala!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    To si planiram nositi na godišnji. Poslije mi kreće gužva na poslu, pa mi baš tako odgovara. Sestrična mi ju je opisala u takvim superlativima da sam ju poželjela i nabaviti, ne samo posuditi, ali još se premišljam.
    Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam ju pozeljela imati na polici kad sam ju procitala
    Sad ste toliko nahvalili Stonera da ga možda i ja kupim, s obzirom da će mi rezervacija u knjižnici isteći, a posuđen je u većini meni dostupnih ostalih knjižnica. A baš sam si ga zacrtala za godišnji
    Prošle godine sam tako nabavila Kehlmannov "F", i nisam požalila - roman je izvrstan i baš mi je drago da imam vlastiti primjerak.

Inače, još jedna interesantna knjiga za preporuku: Katerina Tučkova: Boginje sa Žitkove
    O "ženama-proročicama" iz Bijelih Karpata, seoskoj zabiti, generacijskom prokletstvu i nošenju u različitim režimima. Glavni lik mi je malo neuvjerljiv u nekim postupcima, ali u cjelini knjiga je jako dobra. Naročito dijelovi različitih dosjea (policijskih, medicinskih) koji knjizi daju dokumentarni štih.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Procitala A God in Ruins, bas sam po dojmom. Tecno, citljivo, zanimljivo, a ide u dubinu i sirinu i dotice se raznih zovotno filozofskih tema.
    http://www.kateatkinson.co.uk/book_detail.php?b=2

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam konacno posudila Atlas oblaka, ta knjiga nikako da dodje na red. Tisucu jeseni i Livada su mi bile genijalne.

Procitala sam nedavno Dr. Glas, malo cudna prica
    Iako je dobro pisana, mene nije uvukao u pricu.
    Citam prvi strip nakon osnovne skole i iznenadjena sam, jako mi se svidja.

Ne znam jesam pisala, no procitala sam Ravnicu Jhumpe Lahiri, jako lijepa i tuzna knjiga. O izgubljenim ljubavima, pogresnim zivotnim putevima i odlukama nakon kojih nema povratka.
    Inace, Lahiri mi je jako dobar pisac.
    Posljednje uređivanje od Anci : 30.06.2016. at 18:08

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Minijaturistica - Jessie Burton
    Predivna knjiga, taman po mom ukusu...
    Samo par crtica- Amsterdam, 17 st., brak po dogovoru, muž uspješni trgovac, svadbeni poklon u vidu kućice za lutke, vjerna replika njihove stvarne kuće... I jedna neobična žena koja izrađuje minijature za tu kućicu ali na jedan uznemirujući način kojim predviđa budućnost stanovnika prave kuce...
    Anci ipak sam promijenila mišljenje o Greenu i onoj drugoj knjizi, nije to za cure jos, po mojoj procijeni...
    E da, pogledala sam film Greška u našim zvijezdama i ispunio je moja očekivanja, vjerno prati knjigu i skroz je uspio prenijeti atmosferu, likove i priču ❤️

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Willem Frederik Hermans: Damoklova mračna komora
    Bizarni, pomalo psihodelični, ali zabavni roman iz razdoblja Nizozemske u 2. svjetskom ratu. Pokret otpora, lažni dokumenti, prerušavanja, konspiracija, a na kraju svega - dvojnik, za kojeg ostaje nerazriješeno postoji li zaista, ili samo u nečijoj glavi. U početku je pomalo zamršeno pratiti sva ta imena, lažna imena, lokacije i zbivanja, ali kako se većina događaja kasnije još jednom prepričava u raznim svjedočenjima i spisima, čitatelju je olakšano stvoriti sliku što se zapravo dogodilo. Vrlo inteligentno napisan i intrigantan roman.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    Minijaturistica - Jessie Burton
    Predivna knjiga, taman po mom ukusu...
    Samo par crtica- Amsterdam, 17 st., brak po dogovoru, muž uspješni trgovac, svadbeni poklon u vidu kućice za lutke, vjerna replika njihove stvarne kuće... I jedna neobična žena koja izrađuje minijature za tu kućicu ali na jedan uznemirujući način kojim predviđa budućnost stanovnika prave kuce...
    Anci ipak sam promijenila mišljenje o Greenu i onoj drugoj knjizi, nije to za cure jos, po mojoj procijeni...
    E da, pogledala sam film Greška u našim zvijezdama i ispunio je moja očekivanja, vjerno prati knjigu i skroz je uspio prenijeti atmosferu, likove i priču ❤️
    Ova Minijaturistica bi mogla biti literatura za mene....
    Fala na ideji.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Peterlin bas me zanima kako ces je dozivjeti
    Javi dojmove!
    Kad zgotovim minijaturisticu bacam se na murakamijevog sputnika ..

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam pročitala nedavno ovdje hvaljeno Prtenjačino Brdo, dobra mi je knjiga, ali nekako sam očekivala više

a sad čitam od Barbare Matejčić - Kako ste? Knjiga nije fikcija, dokumentaristički su prikazi života 6 osoba koji po različitim kriterijama spadaju u statistike "na margini društva". Sviđa mi se kako je napisano, to je stil koji autorica njeguje i kao novinarka, toplo i zainteresirano, bez patroniziranja i patetike, unatoč teškim sudbinama, nekako daje dozu optimizma, baš mi je draga knjiga, preporučam.

Inače, spletom okolnosti već godinama čitam skoro isključivo na engleskom, i kao nije mi to problem, ali kad mi dođe u ruke knjiga na hrvatskom iznenadim se kako to brzo i lako ide. Mislim da ću bacit ignore na hrpu knjiga na engleskom koje me čekaju u polici, i obnovit iskaznicu u knjižnici.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Pročitah Povezivanja, francuske spisateljice Emmanuelle Pagano. Mozaik odnosa iz muško-ženskih perspektiva, zanimljiv pristup temi.... nije za ljubitelje fabule.

Čitam Boginje sa Žitkove. Za sada je zanimljiva i dobra.
    "Govori se da su na granici Moravske i Slovačke, u Bijelim Karpatima, sve do pedesetih godina 20. stoljeća živjele žene s natprirodnim moćima. Kateřina Tučková pripovijeda priču o jednoj od njih. Boginje sa Žítkove roman je u kojem se majstorski isprepleću činjenice i fikcija, a čitatelj je svakom sljedećom stranicom sve više uvučen u tajnu o kojoj se pripovijeda.”
    http://www.fraktura.hr/knjige/product.aspx?p=3041
    Posljednje uređivanje od palčica : 04.07.2016. at 15:05

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

[QUOTE=tangerina;2897057]Ja sam pročitala nedavno ovdje hvaljeno Prtenjačino Brdo, dobra mi je knjiga, ali nekako sam očekivala više

Neloše je u svakom slučaju, ali predvidivo. Baš nekako urednički.
    Posljednje uređivanje od palčica : 04.07.2016. at 15:07

Vlattka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2015

Početno

http://hena-com.hr/knjige/cijena/sinovi-i-ranjene-duse
    Počela čitati i zasad mi se baš sviđa.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

[QUOTE=palčica;2897114]
    Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam pročitala nedavno ovdje hvaljeno Prtenjačino Brdo, dobra mi je knjiga, ali nekako sam očekivala više

Neloše je u svakom slučaju, ali predvidivo. Baš nekako urednički.
    Isti dojam , ali nije to do knjige nego sam s3 ja nabrusila, pa ono što sam dobila nije bilo u skladu s onim što sam si u glavi posložila prije čitanja. Nije me razočaralo, ali ni oduševilo.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Isto kod mene vezano za Brdo, valjda su mi očekibanja bila previsoka .

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Završila Minijaturisticu -oduševljena do kraja!
    Završila Moj slatki sputnik, nisam oduševljena, malo sam,hm, ostala nekako konfuzna...
    Dosla do pola Nebo od kupina - na tome ce i ostati, ne moze moj um to sazvakati...

Vlattka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2015

Početno

Moj slatki sputnik sam čitala prije više od 10 godina, moram priznati da više nemam pojma o čemu se uopće radi...sjećam se jedino da mi se tada svidjela. U međuvremenu mi se svidjelo sve Murakamijevo.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam jedino sputnika čitala od Murakamija, isto prije 10ak godina, i isto se ne sjećam ničega osim da mi se svidjela
    a pamtim jako dobro kako sam uživala dok sam je čitala, bilo je ljeto, bila sam na selu kod bake, i jedva sam čekala poslije ručka se zavuć u sobu di je duboka hladovina, i na miru čitat
    baka je bila uvjerena da učim za fax

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja isto samo Sputnika. I bas mi se jako svidio!

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    "Kazus Kukockoga", izdanje Demetra 2010. (one ružne velike neugledne tamnozelene knjige). Izvrstan roman, samo upozoravam na jezično ne baš kvalitetan prijevod. Ali da se izdržati.
    Ne znam zašto je taj roman nekako kod nas prošao nezapaženo (možda zbog izdavača?), inače ga i sama autorica smatra svojim kapitalnim djelom, i zaista je izvrstan roman koji pokriva toliko različitih tema i motiva da ih je teško sve nabrojati.

uzela za more. Rekla bih ganz nova knjiga u "Medveščaku"- baš ću pogledati koja je godinja izdanja, ali po stanju knjigem, rekla bih da nije bila u puno ruku

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pročitala knjigu dobra djevojka i baš mi se svidjela (totalno neočekivan kraj) http://citajknjigu.com/dobra-djevojka-mary-kubica/
    nakon nje zato što te volim http://citajknjigu.com/zato-sto-te-v...illaume-musso/ (zanimljiva, ali nekako prejednostavno pisana)
    sad posudila ubojicu bez lica http://citajknjigu.com/ubojica-bez-l...nning-mankell/
    i moju kišnu djevojčicu http://citajknjigu.com/moja-kisna-dj...nula-hrvatsku/

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

preko vikenda pročitala moju kišnu djevojčicu
    super mi je knjiga
    žao mi je što nema više stranica

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pročitala u dva dana epistolarni roman Ivice Ivaniševića i Marine Vujčić, "Otpusno pismo".
    Dobra je knjiga, iako u prvom dijelu opasno prijeti da klizne u klišeizirani ljubić. Ali nisu autori tako naivni (pogotovo ne bih to očekivala od Ivaniševića), pa negdje od polovice slijede obrati koje zaista niste očekivali. Kraj me ugodno zaprepastio. Uglavnom, autori se cijelo vrijeme poigravaju stereotipima u muško-ženskim odnosima, i to rade na vrlo spretan način. Knjiga se lako čita, ma što čita, guta se. Preporučujem za ljeto

Usput čitam i Atlas oblaka koji mi je dosad nekako promaknuo. Nakon drugih Mitchellovih djela, sad već prepoznajem neke njegove tipične postupke (naročito korištene u Koštanim satovima), ali moram mu priznati, stvarno je majstor pripovijedanja.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Aharon Appelfeld, dvije knjige sam uzela.
    Pročitala sam prvu, Ljubav odjednom
    vrlo jednostavna, čitka i dirljiva, o čovjeku koji želi pisati ali ne nalazi riječi, dok zaljubivši se ne shvati da svoju priču mora lišiti svih ukrasa i sve svesti na najjednostavnije riječi i pisati o svom životu.
    Sljedeća mi je sad Životna priča
    gdje isto preispituje svoj život (a nije nezanimljiv, preživio je holokaust), puno se tema ponavlja iz ove prve knjige (djetinjstvo na Karpatima, odnos s djedom, odnos prema vjeri i sl.) ali je vrlo zanimljivo i ugodno štivo.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jennifer Chiaverini: Mrs. Lincoln's Dressmaker - na pocetku mi je bila uzasno spora i jako dugo sam ju razvlacila, no izdrzala sam do kraja. Trivija zanimljiva, no nije bas toliko dobra da bih ju preporucila dalje.

David Ebershoff, The Danish Girl - nisam gledala film, no knjiga je zanimljiva i jako brzo se cita, preporuke za plazu.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tražila sam od Tene Štivičić 3 zime, al nisam našla, pa sam uzela i pročitala: 7 dana u Zagrebu, Krijesnice i Nevidljive. Zaintrigirala me i svakako ću posuditi i 3 zime, kad nađem.
    Sad sam uzela David Mitchella: Livada Crnog Labuda i Atlas oblaka, a posudila sam i film Atlas oblaka.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Nera prvotno napisa Vidi poruku
    Tražila sam od Tene Štivičić 3 zime, al nisam našla,
    ja sam posudila, ali necu procitati odlucila sam
    bojim se da bi mi pokvarilo (u smislu da znam cijelu radnju u detalje unaprijed) predstavu koju namjeravam pogledati

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam baš pročitalaod Jurice Pavičića Žena s drugog kata, pa, ne mogu reći da mi se svidjelo, likovi su mi posve neuvjerljivi

Nera avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    bojim se da bi mi pokvarilo (u smislu da znam cijelu radnju u detalje unaprijed) predstavu koju namjeravam pogledati
    Pročitaj nakon predstave.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    Moja preporuka je pročitati dramu prije gledanja predstave.
    Predstava mi je bila ok,ali samo ok, a tekst drame me naprosto oduševio.
    Neki glumci (točnije: jedna konkretna glumica ) u predstavi su izrazito loši, da nisam prije pročitala dramu, krivo bih shvatila cijeli lik.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Upravo sam dovršila "Atlas oblaka" koji mi je dosad nekako izmicao.
    Dojmovi... ne znam, od fasciniranosti, pa do osjećaja "već viđeno", tj. "već pročitano". Trebala sam ovu knjigu pročitati prije "Koštanih satova", a ne nakon njih.
    Imam dojam da je Mitchell bio pod jakim utjecajem Jareda Diamonda i njegove knjige "Guns, germs and steel" (kod nas prevedena kao "Sva naša oružja"). Neki dijelovi kao da su doslovno preuzeti iz te knjige (tu mislim na opise Maora i Moriora, otočje Chatham, kao i zaključke sa samog kraja romana). Baš gledam, Mitchell je Atlas oblaka napisao 2004., Diamondova knjiga objavljena je 2003., moguće je da ju je zaista čitao.
    Kompozicijski, roman je vrlo zanimljiv, ali bolje mi je kako je isprepleo likove i događaje u "Koštanim satovima" - ovdje mi se povezanost pojedinih dijelova čini pomalo umjetnom, prisilnom.
    Ali bez daljnjega mu odajem priznanje na baratanju različitim stilovima pisanja - ne pamtim kad sam čitala autora koji se u jednoj knjizi tako vješto kreće između različitih stoljeća, jezičnih stilova, žanrova... zbilja je majstor u tome. Ako ni zbog čeg drugog, zbog toga ga vrijedi pročitati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Neki glumci (točnije: jedna konkretna glumica ) u predstavi su izrazito loši, da nisam prije pročitala dramu, krivo bih shvatila cijeli lik.
    Sad mi je pao kamen sa srca. Pročitala sam dramu, ali nisam pogledala predstavu. I mene je tekst oduševio, mislim da sam to i spomenula.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Sad mi je pao kamen sa srca. Pročitala sam dramu, ali nisam pogledala predstavu. I mene je tekst oduševio, mislim da sam to i spomenula.
    Predstavu svakako vrijedi pogledati, u cjelini je jako dobra (naročito Luca Anić u ulozi Lucije, a i Nina Violić je izvrsna, da istaknem samo njih dvije među ostalim dobrim glumačkim izvedbama). Samo što je tekst drame sam po sebi još bolji

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Preporucila bih dvije iznimne knjige: dokumenaristicku prozu Cernobilska molitva, Svetlane Aleksijevic i zbrirku prica Iracki Krist, Hassana Blasima.

U Molitvi autorica kroz 'monologe' svjedoka nuklearne katastrofe na jedinstven nacin govori o ljudskoj prirodi i sovjetskom drustvu.
    Iracki Krist uz elemente fantasticnog opisuje pakao zivota u drzavi koja vec generacijama ne pamti sto to znaci zivjeti u miru.

Pridruzujem se i preporukama za Tri zime.
    Trenutno citam vrlo dobar domaci krimic Mima i vase kceri, drugi roman o Mimi, Zelimira Perisa.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

"Černobilsku molitvu" S. Aleksievič vidjela sam u knjižarama još odmah kad je izašla, ali sam je odlučila ostaviti za jesensko-zimski period. Trebalo mi je dosta dugo da dođem k sebi nakon čitanja njezinog "Rabljenog doba", jako me uzdrmala ta knjiga, a ova je, pretpostavljam, još teža.

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nisam citala Rabljeno doba, ali da, Cernobilska molitva je doista potresna. Podjednako i Iracki Krist, ali je tu knjigu bilo lakse citati jer nisam znala sto je u njoj autobiografsko.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam prvo gledala prestavu, pa čitala dramu. Predstava me oduševila, ali dijelove doslovno nisam razumjela (a sjedila na super mjestu u partneru), ovi u ložama kažu da su još lošije prošli. Naime, govor se nastavlja dok još traje smijeh publike, neki glumci u nekim rečenicama nisu razgovjetni, trebalo mi je pola predstave da povežem (a to nema veze s tim da nisam čula) u kojem su odnosu dvije žene... tako da mi je čitanje drame nakon predstave dobro došlo. Kako god okrenete - ništa nećete izgubit čitanjem drame prije ili poslije - samo dobit.

Anamar, hvala na preporukama, to je literatura koja mi se inače sviđa, ali kako je i na mene Svetlanina knjiga o (ruskom) rabljenom dobu ostavila dojam, to će mi bit na jesen, nakon što se malo "odmorim" od takvih knjiga. Tad planirami Huellebequea ili kako se piše - Pokoravanje - netko čitao?
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.07.2016. at 12:39

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Skupljam si literaturu za ljeto.. Svidio mi se roman Misli od D. Lodga. Ima li još što slično od tog autora?
    Posljednje uređivanje od Kanga : 20.07.2016. at 12:49

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo mene, nedosljedne samoj sebi

Pričitala Jonathana Franzena: Čistoća (Purity).

Već sam spominjala da mi planetarno obožavani Franzen nije baš nešto, odnosno da mi spada u taj "koš" novije američke literature koja mi nije naročito sjela. Kao što se ne oduševljavam previše ni američkim filmovima, serijama i, općenito, proizvodima toga, izrazito konzumerističkog, sustava.
    Međutim, kad sam u knjižnici ugledala Čistoću, ruka mi je sama poletila...
    Mislim, odvojiti vremena za nešto sam što a priori već dobrim dijelom odbacila kao, a to nešto pritom ima ni manje ni više nego 600 stranica, potez je ili očajnika, ili budale, ili pak velike kurijožice. Svrstajte me u kategoriju koju vam drago, na kraju svega, moram priznati da mi se ova Čistoća i svidjela.
    Barem u dijelu koji se odnosi na vješto zapletenu fabulu, koja te do kraja drži, okej, ne baš u neizvijesnosti, jer kraj se naslućuje puno prije kraja, ali ono, u nekoj vrsti napetosti...
    Radnja je složena vrlo zanimljivo, spretno skačući iz sadašnjosti u prošlost i obratno, likovi su zanimljivi, premda Franzen ima sklonost upadati u zamku klišeiziranosti koju si je sam stvorio, al' to mu ovdje opraštam.
    Ipak, mislim da ono što je dalo posebni štih ovom romanu jest činjenica da se dio radnje događa u Berlinu, prije pada zida, i istočnoj Njemačkoj, pa tako ispada da je baš taj europski dio ono što je dalo konačni pečat i definiralo moje mišljenje o knjizi.
    Sve u svemu, zadovoljna sam knjigom, iako nije jedna od onih koje kad pročitaš poželiš zauvijek imati na svojoj polici.
    E, da, taj kraj, vrlo predvidljiv, onak malo slinavo_tipično_američki, mi je zapravo najlošiji dio knjige.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Skupljam si literaturu za ljeto.. Svidio mi se roman Misli od D. Lodga. Ima li još što slično od tog autora?
    "Razmjena", i, nedavno preveden i objavljen roman "Svijet je mali" (koji je svojevrstan nastavak "Razmjene", s istim likovima, ali može se čitati i neovisno).
    Lodge je odličan, uvijek me iznova oduševi

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam prvo gledala prestavu, pa čitala dramu. Predstava me oduševila, ali dijelove doslovno nisam razumjela (a sjedila na super mjestu u partneru), ovi u ložama kažu da su još lošije prošli. Naime, govor se nastavlja dok još traje smijeh publike, neki glumci u nekim rečenicama nisu razgovjetni, trebalo mi je pola predstave da povežem (a to nema veze s tim da nisam čula) u kojem su odnosu dvije žene... tako da mi je čitanje drame nakon predstave dobro došlo. Kako god okrenete - ništa nećete izgubit čitanjem drame prije ili poslije - samo dobit.
    Mene je u predstavi jako iritiralo što se publika grohotom smije na mjestima koja uopće nisu smiješna. Ali to nema veze s tekstom drame, nego s... ne znam zapravo čime.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Skužila sam da se ne sjećam baš Marquezove knjige Sto godina samoće, pa sam je ponovno uzela za čitanje. Guštam
    Tako sam ja sinoć po treći put pročitala A. Nothomb, Ni Evina ni Adamova. Čisto jer nisam imala ništa drugo pri ruci, ali očito je mogu ponavljati svakih par godina bez da mi bude manje zabavna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •