Počela Austerlitz od Sebalda jutros u tramvaju. Baš je nekako nježna i melankolična.
Počela Austerlitz od Sebalda jutros u tramvaju. Baš je nekako nježna i melankolična.
Nora Roberts: Svjedokinja - lagano, zanimljivo, vuče na čitanje...
pročitala sam Rasjede. tema je vrlo zanimljiva, kao i način pripovijedanja.
ali mislim da je Kristian Novak u Črnoj mati, puno bolje odradio posao dječje perspektive priče.
ponašanje šestogodišnjaka Nancy Huston nije mi bilo jednako uvjerljivo. najuvjerljivija je svakako Sadie, a najmanje uvjerljiva Kristina.
rado bih čitala još o "vrelu života".
Nakon što sam pročitala dvije ozbiljne knjige i zabavila se, zaključila sam da sam spremna za Brodeckov izvještaj.
Nisam požalila.
Atmosfera je sjajna, životna (cijelo jutro guglam slike alzaških sela). Dojam je mučan, toliko da čovjek izgubi vjeru u čovječanstvo.
Stil ima uporište u liku pripovjedača, opravdan je, ali meni je ispočetka bio malo zamoran. Na početku drugog poglavlja svaka rečenica ima usporedbu, a ova mi se zabila u svijest:Na par kratkih trenutaka pripovjedačevo obraćanje podsjetilo me na Derviš i smrt, jedino što su u Dervišu događaji izneseni kronološki, a ovdje je sve puno digresija i skakanja iz sadašnjosti na različite točke u prošlosti. A na Selimovića me je podsjetilo i ono otkrivanje mreže zla oko sebe (koje je svugdje).A zima je kod nas duga kao stoljeća nabodena na veliki mač, kad golema udolina zagušena šumama ocrtava neka neobična zatvorska vrata.
Ispočetka me je malo frustriralo to bježanje od iznošenja glavnih događaja, ali na kraju sam uvidjela da je izvrsno, da je baš pogođena struktura.
Ovako opisanu, knjigu vjerojatno nitko ne bi uzeopa moram dodati da je to fascinantno štivo, i ne ispušta se lako iz ruku.
Više se obraća intelektu, nego emocijama.
Potakla me ne razmišljanje.
Meni je Brodeckov izvještaj genijalna knjigai super si je opisala.
Evo, ja je još uvijek čitam, pri kraju sam i također mi je bio najzanimljiviji dio sa Sedie. Sviđa mi se, zanimljiva, a opet mi ne vrši lobotomiju kasno navčer.
Sonnenschein imam na polici već neko vrijeme. Čeka.
Čeka me i Herta Muller i Ljuljačka daha. Od nje sam čitala Da mi je danas bilo ne susresti sebe.
Posljednje uređivanje od palčica : 09.05.2014. at 09:57
Evo, digla i Brodeckov izvještaj i Rasjede i Svjetionik…sad ne znam koju bih prije![]()
Richard McCann - Samo dječak, odlična knjga o dječaku čija je majka bila žrtva Jacka Trbosjeka, otac je njega i sestre zlostavljao. Knjiga o ljubavi, tragediji i odlučnosti. Odlična je!
Julia Stewart: "Balthazar Jones and the Tower of London Zoo" - prekrasna, topla, ljudska, neobicna. Preporuke!
Susie Morgenstern, "Prima media!" (tema: upis u vise razrede i kako glavni lik to prozivljava) - procitana, sad ju cita E.
![]()
Valentina Diana: "Smamma" - odnos majke sa sinom u punom jeku puberteta - zanimljiv oblik pisanja (unutarnji monolog majke prema sinu), zadovoljavajuca.
Deborah Moggach: "These Foolish Things" - knjiga na temelju koje je snimljen film "The Best Exotic Marigold Hotel". Iz knjige nije sve preuzeto u film, i neki likovi su promijenjeni (npr. Sonny je definitivno bolji i kompleksniji u filmu nego u knjizi; ima jos toga ali necu spoilati), medjutim atmosfera je ta. Definitivno najdraza mi od svih koje sam procitala u zadnjih 6 mjeseci, tople preporuke!![]()
Raymond Carver: "What we talk about when we talk about love" - zanimljiva, ali nekako nisam za nju bila u pravom raspolozenju.
Frode Grytten: Pjesma košnice
Košnica je Građevina, blok zgrada u industrijskom gradiću Oddi u Norveškoj, a pjesmu - zujanje - stvaraju priče njenih stanara - njih 24. Povezani su u više detalja pa nije zbirka priča, nego roman. I to odličan roman!
Vrlo čitljiv, zanimljiv, stilski izbrušen, malo nelankoličan, ali u osnovi optimističan.
Posljednje uređivanje od Optimist : 15.05.2014. at 20:08
Ja citam zadie smith London Nw. I jos da kazem da obozavam Juranine crtice o knjigama koje cita.
I ja volim citati Juranu
Citam Idiota. Nesto sam malo usporila jer sam se navukla na Good Wife pa citam samo uz kavu ujutro. Sva sreca pa imam jos dvije epizode pa sam mirna![]()
Dawn French: Mrvicu čudesno - sjajno viđenje obiteljskog života, opuštajuće i smiješno. Preporučam svima čija djeca su pubertetlije ili će to uskoro biti. Uistinu odlična!
Gordan Nuhanović: Šale su ostale kod kuće
Putopisne crtice iz zemalja bivšeg SSSR-a, konkretno: Moldavije, Gruzije, Azerbajdžana, Kazahstana, a posjetio je i Nagorno Karabah. Duhovito, lagano, zabavno štivo, ali ne očekujte preveliku kvalitetu. Glavna zamjerka mi je zapravo što nema nikakve cjeline.
Ali sam se više puta dobro nasmijala čitajući. Evo preporuke za "presijecanje" teže literature.
Fala, tanja_b!
Može još preporuka za nešto lagano, po mogućnosti humoristično, ali ipak dobro napisano?
Optimist, uzmi si bilo što od Hornbyja. Nije nobelovski dobro, ali odgovara svim tvojim kriterijima.
Ja čitam Jarčevo slavlje, sad nakon dvije njegove knjige vidim da mi je Llosa novi McEwan, neću stati dok ne pročitam kompletni opus.
Eeee, Svimbi, Jarčevo slavlje je izvrsna knjiga. Možda mi se zato Vragolije i nisu svidjele, imala sam stvarno velika očekivanja nakon Jarca.
Angie, meni su Vragolije stvarno sjele. To što je Ricardo tako jadan i patetičan meni nije dizalo tlak, osjećala sam empatiju.
Čak sam si i prepisala jednu rečenicu iz te knjige, što dugooo nisam učinila.
OvuNjezinom krivnjom iluzije koje od egzistencije stvaraju nešto više od zbroja rutina za mene su bile pogašene.
Osmi povjerenik mi je definitivno jedna od najboljih i najdrazih knjiga, stalno ju preporucam
Davno sam citala Sjajne zetnute godine, tada mi je bila odlicna.
Slijedeca tura je onda od H.
Ako se sjetite jos koje, samo pisite...
ja imam ovisnički potencijal kad je riječ o tv-u, ali slično je s literaturom. tako sam danas popodne progutala Dragi život, A. Munroe. gotovo da je bolje reći da je knjiga progutala mene.
kao što je tanja_b napisala, čitajući ju, osjećaš se kao da se vraćaš kući.
1. Za lagano čitanje preporucujem neobicnu knjigu- The garden of Evening mists (Tan Twan Eng). Umirovljena sutkinja iz Malezije se vraca u kucu ciji vrt je uredjivala 40-ak godina ranije sa Japanskim vrtlarem (koji je nekad bio glavni vrtlar Japanskoga cara) i od tuda se prica rasplice unatrag sve do II sv. rata i malo prije.
2. Nije losa za lagano ljetno citanje- The Swap (Antony Moore). Lagani krimic. Ja bas i nisam neka od krimica, ali ovaj mi je sjeo. Dobro je napisan, ima nesto malo i humora, a malo se i preispituju granice sto je normalno i sa cime bismo trebali biti zadovoljni i kako sami sebe perscipiramo kroz tudje oci.
3. Za sve koje na bilo koji nacin interesira psihologija, psihijatrija, psihoanaliza, zapravo psihičko zdravlje opcenito, od sveg srca preporučujem knjigu koja me totalno oduševila. Posudila sam ju ali ju sada kad sam ju vec procitala namjeravam i kupiti. Zove se
Cracked why psychiatry is doing more harm than good (James Davies). To je analiza rasta psihijatrije u XX stoljecu, the porasta broja priznatih mentalnih bolesti, kao i nevjerojatnog porasta pacjenata koji su dijagnosticirani da imaju neki psihicki poremecaj i nevjerojatnog rasta upotrebe sredstava za smirenje, protiv depresije itd.
Ja sam sve tri citala na Engleskom, ali rpetpostavljam da su prevedene na Hrvatski.
Posljednje uređivanje od Mrs Happy : 21.05.2014. at 23:13
Jučer sam s olakšanjem završila čitanje usiljeno duhovite knjige Jonasa Jonassona "Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao".
Autor je imao nesumnjivo dobru ideju i knjiga čak i započinje vrlo duhovito, ali nakon par poglavlja pokazalo se da: 1) uopće ne zna kako voditi radnju, potencijalno napeta radnja upada u prazan hod kojeg se ne uspijeva osloboditi do kraja knjige; 2) smisao za humor mu je lošiji čak i od američkog, a nije čak ni originalan; 3) u pokušajima da kroz glavni lik stogodišnjaka prati povijest 20. stoljeća pokazuje neke elementarne povijesne (kronološke!) netočnosti, a o biološkim nelogičnostima da ne govorim.
Ono što je započelo kao zgodna i duhovita knjiga nastavilo se kao dosadno razvučeno prikazivanje suvišnih detalja, a završilo je tako da sam ga poželjela poslati dovraga. A pročitala sam je do kraja samo zato što sam htjela vidjeti kako će se autor ispetljati iz onog u što se sam zapetljao.
Sad jedva čekam odlazak u knjižnicu i odmor uz neko bolje štivo![]()
Laganini off-topic: prehepi sam sto je uciteljica od E. za lektiru zadala McEwanovu zbirku prica za djecu, "The Daydreamer".
I ja ju procitala, dobra je, napeta, onako blago spooky i tjera klince na razmisljanje o tome kakve zelje su primjerene, a kakve ne.
Najbolje mi je to sto je E. odusevljena, bas je kao pogodjena za njen ukus! :D
I u razgovoru s uciteljicom (koja je inace prilicno rezervirana), otkrijem da joj je on omiljeni pisac za odrasle!![]()
Odmah sam si podigla The Comfort of Strangers, da se podsjetim.![]()
Prosli vikend sam, kao fol za relax, procitala "The Vintage Teacup Club" od Vanesse Greene - ne znam zbog cega je na tako dugoj listi cekanja u nasoj biblioteci, nije zadovoljavajuca cak ni kao mozak-na-pasu stivo. :/
Sad citam Lolly Winston, "Happiness Sold Separately", o muzu i zeni koji prolaze kroz neplodnost svako na svoj nacin, te utjecaj toga na njihov brak i odnos.
Zanimljivo napisano.
Elly, fora
Steta sto nije prevedeno kod nas (the daydreamer).
Ja sam nakon idiota malo u "auster fazi". Procitala sam mr. Vertiga. Sad citam ny trilogiju, duhove.
Mende Nazer: Robinja
http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=64348
Sinoc sam zavrsila Andele u mojoj kosi... Sad se prebacujem na nastavak Stube prema nebu..
Ja sam kapitulirala pred Harmonijom caelestis.
Kad sam je donijela kući, mali me je pitao je li to rječnik - toliko je debela - 850 stranica.
Prvi dio se sastoji od fragmenata iz obiteljske povijesti u kojima sve likove naziva moj dragi otac, a vidljivo je da misli na sve svoje pretke jer se radnja događa od baroka do nedavne povijesti. Ja sam se gubila u tom njegovom lepršavom pripovijedanju, iako je stil jako privlačan - duhovit i razigran.
Pa sam priliku dala drugom dijelu, koji je koncipiran kao klasičan roman, ali i ondje traži dobru koncentraciju, čega meni sada fali tako da sam je pozdravila. S doviđenja, ne sa zbogom.
Sad čitam Dežulovićev Christkind, a to ide, klizi.![]()
Lolly Winston, "Happiness Sold Separately" - dobra knjiga.Teska tema, no uz crni humor i ironiju, odlicno napisana.
Ian McEwan: The Comfort of Strangers - tako mi je dobro jucer legao!
Ukocena sam vrat-rame-desna ruka (ulovila propuh :grrr, i jucer sam umirala od dosade od lezanja, sjetila se da imam njega, progutala ga u dva sata. Uznemirujuca, no predobra!
I sad saljem moje u biblioteku po jos (Amsterdam, Chesil Beach, First Love, Last Rites).![]()
Ja nisam citala Sunset park, bas dobro da je dobra :D
Nevidljivo je meni prva njegova i najbolja.
Brodeckov izvještaj - iznimno djelo u kojem je savršeno opisana okrutnost.
tanja_b, Jurana, hvala na preporuci. Preporučam je dalje.
Upravo sam ju dovršila i još sam pod dojmom.
To je jedna od onih knjiga koje se ne zaboravljaju, već ostavljaju trajni trag.
Jako sam sretna što sam je uspjela posuditi prije 2 dana, jedva čekam dovršiti ovo što čitam da se bacim na to![]()
Dovršila Jarčevo slavlje. Mnogi su čitali, pa iksam oduševljenje.
U pripremi imam Willa Selfa, Opušak.
Knjigu sam dobila uz antipreporuk, veliki, ali baš zato me zaintrigirala![]()
Čitao netko?
Ja nisam
Dosla sam samo napisati da sam naprosto ocarana Brodeckovim izvjestajem!
Jurana, hvala na preporuci.
Knjiga je prepuna tako dobrih misli da sam si je pozeljela kupiti i opet citati. Claudelove recenice su meni bas poeticne, bajkovite cak- rekla bih, a izravne, duboke. Neke sam par puta procitala i razmisljala o njima s knjigom u krilu.
Nevjerojatan je taj njegov prikaz ljudske zloce, opet lisen autorovih komentara. Dovoljno te strese opis djela, cinjenja i necinjenja...
Ovo je knjiga kojoj cu se vracati.
Uh. Sto da sad citam? :D
Moram napisati da je Brodeckov izvještaj tanjin pronalazak!
I njoj zahvaljujemo na preporuci
Dvaput je pisala o knjizi prije mene na temi, samo je moj osvrt friškiji.
Aha. Ne cudi me
Hvala objema.
A sto da ja citam? :D
Ajde daj neke smjernice - ozbiljno, lagano, slično Brodecku, pripovijetke ili roman, ili daj tri naslova i traži sličan
Jel ti ja izgledam neozbiljna?![]()
Šala, može "ozbiljno".
Baš gledam na Goodreadsu što mi je zadnje bilo dobro. Srednji spol od Eugenidesa, Črna mati zemla, Runaway od Munroice, novi Oz, Nabokov, Pahorova Nekropola. Auster mi je standardan- volim ga čitati i volim kako piše, ali mi je isti u svim romanimastandardno dobar. Jako dobar mi je bio Javier Cercas (Salaminski vojnici, Brzina svjetlosti). Francuska suita Irene Nemirovsky.
I volim Zeruyu Shalev. Marqueza, ali to sam skoro sve pročitala...
Ok?![]()