Sad sam pri kraju Franny i Zooey, J. D. Salingera
Zainteresiralo me baš to što na koricama knjige (po želji autora) nema ama baš nikakve opaske o knjizi.
Neću ni ja ništa napisati dok je ne dovršim, ali svakako mi je interesantna.
Sad sam pri kraju Franny i Zooey, J. D. Salingera
Zainteresiralo me baš to što na koricama knjige (po želji autora) nema ama baš nikakve opaske o knjizi.
Neću ni ja ništa napisati dok je ne dovršim, ali svakako mi je interesantna.
ja još čitam Babu Jagu
zadnji dio knjige me malo umara
nako početnog sviđanja baš me to nekako spustilo...
Angie, hvala na preporuci, stavljam na wish listu.
Ja sam procitala u dva dana autobiografiju Carle Fracci (jedne od najpoznatijih talijanskih, ali i svjetskih balerina), "Passo dopo passo"
Možete li mi preporučiti nekakvu knjigu u obliku samopomoći, pronalaska sebe..ne znam, nešto psihološko, pitko i jednostavno. Poklonila bih je osobi koja je malo skrenula s puta, kao svojevrstan vodič za sretan život.
“Izliječite svoju samoću“ Dr. Erika J. Chopich i Dr. Margaret Paul
“Darovi i ritam života“ M. Kelly ( malčice religiozna )
“Duhovna psihologija“ Elisabeth Lucas
U ovoj trećoj doticaj je s religijom i duhovnoscu svakog čovjeka. Znači u biti ja smatram da su religija i duhovnost dosta povezane, jedno ne isključuje drugo. A na putu samoiscjeljenja i pronalaska sebe moramo prvo krenuti od onoga što je u nama.
Nadam se da sam uspjela malo objasniti.
Svakako bih izdvojila i knjigu “Tajna“...
Citam Zadie Smith, On Beauty. Svidja mi se, lijepo pise, ima sjajne metafore. Malo mi vuce na Franzena.
Sve se ja pitam kako nema ništa na ovoj temi, a onda sam se sjetila da nisam ni sama mjesec dana ništa pametno napisala.
Odonda sam pročitala Rio bar Ivane Sajko, Fridu Slavenke Drakulić i Muzej bezuvjetne predaje Dubravke Ugrešić.
Navalila na hrvatske književnice, a razlog tome je ovaj popis koji me je čekao 4 godine - pomislila sam da popunim rupe jer sam većinu pročitala.
Dobra vijest je što prelazak na ovaj popis znači da sam onaj iz 2004. apsolvirala
Ove 3 knjige su sve lako čitljive, i nije mi žao što sam ih pročitala, ali isto tako ih ne bih preporučila drugima.
Počela sam čitati Baba Jaga je snijela jaje i ona mi se od svih zasad najviše sviđa.
Jedino što mi se ne sviđa je da u zadnje vrijeme stalno nailazim na neke knjige o starenju i starosti, a meni se bliži okrugli rođendan![]()
Nadeem Aslam, Karte za izgubljene ljubavnike
Prekrasna knjiga, naoko trivijalnog naziva, ali sve je samo ne trivijalna, niti je "ljubić".
Govori o Pakistancima koji su emigrirali u Englesku, i pokušavaju tamo organizirati svoj život kako tko zna - starije generacije slijepo se držeći Kurana, a mlađe ili buneći se protiv njega ili vrativši se u Pakistan ili bježeći glavom bez obzira daleko od svih. Uglavnom, svi su više manje izgubljeni i nesretni, a svi pokušaji pomirenja različitih životnih filozofija završavaju prilično neuspješno...
Roman ima mnogo slojeva i neću uopće pokušavati ispričati priču, ali preporučujem da ga pročitate.
hvala, angie, zvuči baš zanimljivo. i još je iz tvojih ustatako da ću je svakako pročitati
ja čitam mitchella i baš mi se sviđa. iako ne čitam nešto brzo, previše mi stvari odvlači pozornost![]()
E da, a posudila sam knjigu jer sam na koricama vidjela da ju je Mitchell pohvalio![]()
Pohvalio je i jednu koju sam nedavno citala, Sin gospodara sirocadi i bas je dobra! Teska, kalustrofobicna knjiga.
Hihi, Angie, vidi što sam ja napisala: http://forum.roda.hr/threads/59613-%...=1#post2726246
Slično razmišljamo
A sad mi se stvarno čini da imamo i sličan ukus za knjige.
Meni se jaaako svidjela Karte za izgubljene ljubavnike. Divna je.
(I to mi je još jedna knjiga čiji mi naslov puno bolje zvuči na engleskom - Maps for Lost Lovers).
Posljednje uređivanje od Jurana : 10.02.2015. at 14:23
Ajme fakat! Pa kako to nisam skužila, inače si pribilježim knjige koje ti preporučiš jer stvarno imamo sličan ukus
I da, ljepši je engleski naziv, jer je tek sad jasno na koje se karte misli... Izgubljeni u prijevodu...
Sad ne znam što bih sljedeće![]()
Angie, kako ti se čini Bengalska noć: http://www.disput.hr/katalog-knjiga/...bengalska-noc/
moram se ograditi da nisam čitala, no nekako mi je zapala za oko pa je planiram pročitati. u neko vrijeme![]()
Kamo idemo tata?
Zaboravih pisca, ali divna satiricko/ironicna autobiografska prica oca dvojice djecaka sa teskim fizickim i mentalnim ostecenjima...
Joanna Trollope, A Girl from the South.
Zanimljiva usporedba odgoja i obiteljskih odnosa americkih Juznjaka (u usporedbi sa glavnim likom koji je Britanac).
Christopher Isherwood: Zbogom Berlinu
Zbirka od 6 duljih pripovijesti, po čijim motivima je snimljen film "Cabaret". Važno je naglasiti: film je snimljen po motivima iz tih pripovijesti, nije njihova ekranizacija (to za one koji bi očekivali songove iz filma, Joela Greya ili "The future belongs to me" negdje u sredini knjige). Dakle, pjesama ni kabareta nema nikakvih (odnosno, noćnih klubova ima, u tragovima, ali u knjizi uopće nisu bitni). Ali dobri poznavatelji filma prepoznat će podosta detalja u knjizi (počevši od grozomornog koktela zvanog "prerijske oštrige" ili noktiju Sally Bowles, do nekih sasvim konkretnih situacija iz filma, samo u drugom kontekstu). Na stranu usporedba s filmom, radi se o stvarno kvalitetnoj prozi, u kojoj se diskretno prati razvoj, ne toliko samog nacizma, koliko povoljne podloge u društvu koje će za koju godinu objeručke prihvatiti taj isti nacizam koji je u vrijeme radnje u knjizi bio tek na pomolu. Osobito je u tom smislu indikativna pripovijest "Nowakovi", u kojoj je opisan život u siromašnom berlinskom kvartu.
Uglavnom - preporučujemi to ne zbog filma.
Kamo idemo, tata? me jako dirnula. Također preporuka.
Sada nemam sreće. Imam pet različitih knjiga i nijedna mi ne ide. Onda sam se išla osloniti na preporuke iz Vijenca (one su mi inače najprihvatljivije) pa čitam Malo mjesto na Haitiju. Jesam li oduševljena početkom? Nisam. Valjda takva faza.
Jučerašnji ulov u knjižnici, vidjet ćemo kakve će ispasti:
Rade Jarak, Yu puzzle (čitala sam njegovu Dušu od krumpira, svidjela mi se)
Zvonimir Majdak - Pazi, tako da ostanem nevina (čak mislim da sam je daaaavno čitala, ali s obzirom da se ničeg ne sjećam ponovit ću gradivo)
I napokon uhvatila ovdje hvaljene Rasjede.
Angie, sto si pocela? Rasjedi je odlicna knjiga. Nije genijalnaali je jako dobar psiholoski roman.
Procitala sam Jacoba de Zoeta i pred kraj me istovremeno i vuklo da citam jer je racica romanticarka stalno gajila nadu da ce na kraju... (necu spojlati vise nego sto jesam).
Lovila sam se u pocetku s imenima, titulama, funkcijama i onda me totalno obuzela. Bas sam uzivala.
Nisam još počela ništa, za vikend bili na putu, jučer peglala do kasno... Ali sam već odabrala Rasjede kao prvu!
A ja, kad sam vidjela da je tvoj post zadnji, požurila čitati što kažeš za Rasjede![]()
Za ljubitelje Divergent trilogije, nije vise trilogija- izasla je 4. knjiga, "Four".
Meni se druga i treca knjiga nisu dopale, necu citati ni ovu, no eto, za one koje vole, go for it.
Ja pak trenutno paralelno citam dvije,
Alberto Pellai, "Tutto troppo presto : l'educazione sessuale dei nostri figli nell' era di internet"
i
Mary Wesley, "An Imaginative Experience".
Jao, nasla danas ljubavnike u knjiznici!
Inace, trenutno citam Orkanske visove, nikad nisam citala, pa rekoh, da konacno i ja procitam![]()
Ajme, Orkanski visovi, Heathcliff i Cathy![]()
Odmah mi u glavi svira Cate Bush
Nego, pročitala Rasjede. Izvrsna, izvrsna knjiga! jedina joj je mana što joj fali još kojih stotinjak stranica... ne bih imala ništa protiv još malo štiva o svakome od pripovjedača. Najviše me zapravo rastužila Sadie i njezin jadni život, i totalno razumijem njezine podvojene osjećaje prema majci, koliko god fascinantna svima drugima ona bila (uostalom, i mala ju je obožavala sa svojih 6 godina). A mali Sol je, ako mene pitate, poremećen. No zanimljivo bi bilo vidjeti u kakvu je osobu izrastao, je li egotripaš i dalje ili se uravnotežio.
Ma uglavnom, odlična knjiga, baš me bila obuzela, zaboravila sam na sve drugo.
Od puta u Slavoniju, za koji sam posudila vrlo debelikrimic Jo Nesboa, sam se navukla na inspektora Holea. Pa ću sad malo po tome drviti. Na sreću gospon Norvežanin si je dao truda pa napisao vagon knjiga. Baš mi godi čitati takvo štivo trenutno.
Kad smo već skrenuli na Skandinavce za one koji su pročitali sve Nesboeevo jednog finskog autora koji je napisao neloš krimić koji se događa u relativno bliskoj, a prilično apokaliptičnoj budućnosti.
Dešava se u situaciji klimatskih promjena, a podsjetilo me na prošlo ljeto ... nije pretjerano dobar, ali sam se prilično mogla uživiti
Antti Tuomainen:ISCJELITELJ
http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=92302
Posljednje uređivanje od anchi pp : 20.02.2015. at 10:55
Mene su Heathcliff i Cathy beskrajno iživcirali. A knjiga mi je dobra zbog atmosfere.
Mene nisu, valjda sam bila u dovoljno romantičnoj fazi kad sam čitala
A atmosfera je nenadmašna, nevjerojatno dobro dočarana.
Orkanske visove sam prvi put čitala u srednjoj školi, ali valjda ni tada nisam bila dovoljno romantična. Mislim da je tu žešća patologija na djelu, oni su oboje toliko autodestruktivni da mi niti suspension of disbelief ne pomaže da se uživim.
Je li čitao tko Parišku presudu?
Ne mogu je naći u knjižnici, razmišljam i da je kupim, u skladu s mojim najnovijim interesima![]()
Pročitala sam alegorijski Brodeckov izvještaj - P. Claudel, distopijski Corpus delicti proces - J. Zeh i autobiografsku Promjenu - M. Yana.
Sve tri su odlicne i na neki način slične, jer govore o izopačenosti totalitarnih sustava te njihovom utjecaju na pojedinca i zajednicu.
Posljednje uređivanje od anamar : 22.02.2015. at 20:38
Pročitala sam Millenium i ... mislim da je Larsson imao u planu bar još 1 nastavak, ali nažalost onda je preminuo. Neke stvari su nedorečene i to me ostavilo razočaranom.
I sad bih najradije da fakat postoji još koji nastavak da definira odnose...
Ali eto, nema.
Inače je trilogija super.
Orkanski visovi su i mene iziritirali, kao u Ana Karenjina, kai i većina tih “ozbiljnih“ ljubića koje sam čitala u srednjoj školi.
Sutra idem u pohod na knjižnicu. Ovdje skupljam naslove
Orkanskih visova se slabo sjećam, ali moram reagirati na ovu rečenicu - Ana Karenjina nije ljubić
To je kompleksna studija međuljudskih i društvenih odnosa onog doba, ali na žalost, u srednjoj školi većina učenika taj roman doživljava naprosto kao dosadnu debelu knjižurinu koja se mora pročitati za lektiru. Na žalost.
U pravu si. Mene je iziritirala baš Ana ko Ana i njena kompleksnost
Slazem se, tanja!
Voljela bih opet procitati Anu Karenjinu. Citala sam je u srednjoj skoli i zanima me kako bi mi se svidjela sad kad sam "odrasla"
Orkanski visovi me, iskreno, bas ne odusevljavaju. Armosfera je docarana no ne mogu bas dokuciti te likove i njihove odnose. Stvarno.
I nije mi nikakav ljubic, mozda ja to ne shvacam dobrono oni se po meni uopce ne vole
Pri samom sam kraju i moram priznati da jedva cekam da zaklopim korice![]()
Posljednje uređivanje od Anci : 22.02.2015. at 21:43
mislim da su orkanski visovi jedan od onih romana koje moraš promatrati u kontekstu vremena u kom su nastali
hoću reći, postoje romani koji su klasici zbog svog pionirstva, a ne zbog svoje bezvremenosti
orkanski visovi definitivno nije bezvremenski roman, bar meni nije
al meni se sva ta pretjerana drama, ti suludi likovi, sva ta (neutemeljena) strast, to bezrazložno izgaranje na neki način sviđa
karenjinu bih i ja htjela ponovno pročitati, još uvijek se živo sjećam opisa Levinove sreće, taj dio sam pročitala nekoliko puta zaredom koliko mi je prekrasan opis bio
ovo si dobro primijetila, betty
Jane Eyre se smatra boljim predstavnikom žanra, iako se lik Jane ne može usporediti s Cathy; Jane je tiha voda brege dere, a Cathy je ko bijesna lisica
Ana Karenjina mi je genijalni roman, oduševio me još u srednjoj školi
sad čitam Runaway od Alice Munro; čeka me i Dear Life
a u knjižnici sam rezervirala Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta, jedva čekam
Ja sam Anu čitala i u srednjoj i sad prije godinu dana. Dojam - isti.
Možda uopće nisam sazrela u ovih 15 i kusur godina.![]()
Ja sam Karenjinu čitala kao odrasla da napokon pročitam taj ljubići razočarala se…puno gospodarstva, malo Ane
U svoju obranu, volim Dostojevskog![]()
Posljednje uređivanje od Optimist : 22.02.2015. at 21:54
Anci, ni meni Orkanski visovi nisu ljubić, više neki psihološki roman, toliko mi je sve crno