Odlicno
Odlican je
Prepisala sam ja nesto i od Eugenidesa. Nije nesto dubokoumno, vise onako mene dirne.
A na jednoj stranici sam se rasplakala, tako je dobro napisana, toliko osjetis emocije, nevjerojatan je.
Odlicno
Odlican je
Prepisala sam ja nesto i od Eugenidesa. Nije nesto dubokoumno, vise onako mene dirne.
A na jednoj stranici sam se rasplakala, tako je dobro napisana, toliko osjetis emocije, nevjerojatan je.
Skočila sam sad nakratko vidjeti što prodaju na Zagreb book festivalu, i našla one naše Karte za izgubljene ljubavnike za samo 29 kn! odmah kupila, bit će za rođendane ove godine.
I naletila na romančić A. Tabucchija "Indijski nokturno" za samo 20 kn, i to sam kupila. Kad ga već trenutačno obrađujem, da ne ostanem samo na pripovjetkama![]()
E super, i njega sam čitala pa me baš zanima kako ćemo ih prokomentirati kad završiš.
Ja sam razvila teoriju o piscima pripovijedaka, ali neću se još izletiti![]()
Mani Gotovac: Fališ mi, genijalna ! Snažna, iskrena, ostavlja "grop u grlu " ali i osmjeh na licu. Oduševljena sam !
Inače ne volim čitati pripovijetke (o tome zašto ne, mogla bih također napisati esejčić) i čitam ih ako se zeznem pa posudim knjigu pripovijedaka misleći da posuđujem roman, a onda nemam šta drugo čitati pa sam prisiljena ili ako nekog pisca toliko hvale da sam previše znatiželjna da to propustim.
Takva dva pisca su Flannery O'Connor i Antonio Tabuchi. I stvarno, to su odlične pripovijetke i s njima mi se nije dešavalo ono zbog čega inače ne čitam priče.
Ali, kad sam nakon toga uzela čitati njihove romane - to su bila razočaranja!
Roman O'Connorice nisam ni dovršila, a Tabucchijev sam pročitala, ali mi nije bilo jasno kako je pisac onako genijalnih priča napisao tako tanak roman.
I tako sam došla do teorije da talentirani pisci pripovjedaka ne mogu napisati dobar roman.
Moram provjeriti još s Barnesom - dosad sam samo čitala njegove izvrsne priče, a roman nisam.
Je li Monroeica napisala koji roman?
Ako nije, možda i ona sluti isto što i ja?![]()
Uzmi odmah njegov "Osjećaj kraja". Mislim da će ti pobiti teoriju
meni je ostalo svega par stranica Tabucchijevog romana, ali da pravo kažem, nekako mi je to fakat pretanko za roman, meni je to isto više nekakva pripovjetka
iako, nije nezanimljiva. malo me podsjeća na "Ulicu mračnih dućana" ovogodišnjeg nobelovca (koja me isto na kraju nije očarala, ono, nije me bila u stanju držati u punoj koncentraciji, a kamoli nekakvoj napetosti).
Munro je napisala jedan roman.
Osjećaj kraja mi je u planu. Mislim da ću ga potražiti na engleskom jer mi je divan naslov na engleskom: The Sense of an Ending.
Pročitala sam Polovnjaka Dalibora Cvitana. Knjiga je iz 1984., mogla sam je dosad već pročitati, ali nekako mi je promakla.
Koji odličan roman! Opisuju ga kao recidiv egzistencijalizma, ali Sartre se može sakriti pred ovim ludilom, a to je čisto zbog darovitosti pisca koji izbacuje takve divne rečenice da ne možeš stati čitati.
I ima tu dosta toga što mi se potencijalno moglo zgaditi, i vulgarizama i antipatičnih crta glavnog lika, ali meni ništa nije smetalo i baš mi žao da naša knjižnica nema drugi dio duologije Ervin i luđaci.
A knjižnica mi je nametnila knjigu koju sad čitam. Htjela sam je odavno, otkad ste mi je preporučili na ovoj temi. Radi se o Misli... Davida Lodgea, ali nije je bilo nikad u knjižnici iako je navodno bila slobodna. Tako, kad sam je vidjela u petak, morala sam je uzeti iako sam imala druge planove.
Privlačna je za čitanje, ide lako, dobra je preporuka.
Lodge je super, divan i zabavan roman si uzela
Ja sam procitala Tabuchija i ok je, ali nisam se nesto uzivjela. Nisam odusevljena.
Sad citam drugog Nikolaidisa i jako mi se svidja kako pise.
Jos se zove Andrej, nesudjeno ime meni nesudjenog sina![]()
Daaaa, Lodge, jako duhovit i zabavan, lako se čita.
Ja sad čitam svoju 5. ili 6., ne sjećam se, Munroinu zbirku. Već sam je se malo zasitila, priznajem.
Čeka me Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta![]()
Pročitao MM prvo poglavlje knjige (u kojem se vrlo naturalistički opisuje porod) i komentira "Sad mi je jasno zašto je ova knjiga popularna na Rodi"
Inače, mene je knjiga potpuno obuzela tek negdje oko sredine, prije toga jedva sam se nekako probijala kroz stranice, teškom mukom. Čisto da znaš, za slučaj da ti bude kao meni.
Posljednje uređivanje od Kanga : 25.05.2015. at 14:01
Jacob de Zoetzavidim ti laumi što ga čitaš prvi put, ništa se ne može mjeriti s tim guštom otkrivanja novog teksta, stranicu po stranicu..
A i Lodgeove "Misli" su isto izvrstan roman. Nego, što još njegovog ima u HR, osim "Razmjene"?
Ima dosta njegovih romana na engleskom u Knjižnici Bogdana Ogrozovića, ne znam napamet što sve.
Meni je to bio prvi susret s Mitchellom i trebalo mi je ad se naviknem na taj njegov stil - nekako kao da te pisac ne vodi kroz radnju nego on opisuje različite situacije iz perspektive raznih likova (a likova ko u priči...), a ti moraš to povezivati i slagati u priču. Može netko reći - pa tako je uvijek, ali meni je to u ovoj knjizi bilo baš nekako naglašeno (a možda je i samo do tematike s kojom nisam baš na ti, ne znam...).
Posljednje uređivanje od Kanga : 25.05.2015. at 14:26
Da, treba vremena samo dok pohvataš sve likove u početku, još s tim japanskim i nizozemskim imenima...
Pojelo mi ogroman post.
Kako bilo, lijena sam opet pipkati po mobu, samo cu reci da uredno prepisujem Anci i citam Bracni zaplet, J. Eugenidesa.
Trenutno sam na Andrićevim "Beogradskim pričama", zbirci koja sadrži neke njegove slabo poznate novele, uglavnom im je svima poveznica Beograd za vrijeme 2. svjetskog rata. Paše mi se povremeno odmoriti od suvremenih autora i stilova i vratiti se odmjerenom i lagano distanciranom pripovijedanju koje donosi vrhunsku književnost, to mi je baš onako za uživanje.
A kako mi je roman draža forma od pripovijedaka, čitam usput i "Istinu o slučaju Harry Quebert" J. Dickera. Čitala sam vrlo pohvalne kritike o tom romanu, ja pak vidim dosta rupa u priči i karakterizaciji likova, ali knjiga je interesantna, ne mogu poreći, i vrlo je zanimljivo koncipirana. Nije remek-djelo, ali je dovoljno atraktivno napisana da me drži prikovanu uz fotelju do kasno navečer. Osobito mi je zanimljiva činjenica da je francuski autor (ok, frankofoni Švicarac) napisao u potpunosti američki roman. Ima pretjerivanja na nekim mjestima, nije da nema, ali svejedno je vrlo uvjerljiv u prikazu američkog života u različitim vremenskim periodima.
Tek sad vidim kako sam napisala Munro. Ajme.
Eugenidesov Bracni zaplet je odlican.
Potvrdjujem Ancinu preporuku!
bas mi je drago, anamar
ja istovremeno u tvojoj preporuci uzivam i tuzna sam jer cu je veceras procitati
brdo, prtenjaca
Posljednje uređivanje od Anci : 29.05.2015. at 20:14
Nakon završenog zabavnog Lodgea, čitam Očaj Vladimira Nabokova. Tek sam počela.
Mazohistički sam uzela čitati drugu knjigu Mate Lovraka za odrasle, "Pero Kvržica među ljudima" (prije 2 godine sam čitala "Uzvišeno zvanje" i nisam bila očarana, ali mi je bilo zanimljivo pročitati neke stvari).
Sve što mogu reći je - bolje bi mu bilo da je ostao samo na literaturi za djecu![]()
Marina Vujčić, "A onda je Božo krenuo ispočetka"
Iznenađena sam što nisam i prije čula za ovu autoricu, vrlo lijepo piše, čitko i pitko a opet dovoljno intelektualno, duhovito, knjiga potpuno lišena bilo kakvog političkog i socijalnog hrvatskog kontektsta, baš me odmara i guštam. Moja preporuka.
Pamtim, Angie
Ja citam Prtenjacu, Dobro je, lijepo je.
Nije kao Brdoali svidja mi se.
Procitala sam svog prvog Mlakica, Bozji gnjev. Jako dobro.
Chad Harbach : Umijeće igre, predivna je, baš me je takla .Citirat ću šta je Franzen rekao o ovoj knjizi : "Ova knjiga ostavila je na mene dubok dojam baš kao što bi trebale sve dobre knjige. Vrlo, vrlo rijetko pojavi se tako cjelovit i neodoljiv prvijenac "
Eugenides, Nevina samoubojstva. Zanimljiva, potresna, čitka, ali fali mi nešto što ne znam sad definirati.
Uživam u Doručku s Buddhom. Opušten, a opet roman koji te navodi da promisliš o životu.
Onda me čeka Modianov Mali dragulj.
Posljednje uređivanje od palčica : 08.06.2015. at 11:54
U knjižnici nisam našla ništa sa svog popisa, pa sam uzela Noćni vlak za Lisabon
i zasad mi se sviđa.
propuh, papuće, punica
zanimljiva i duhovita
Drago Hedl, Izborna šutnja.
Nije loše, ali moja velika zamjerka ide gomili grešaka u knjizi. U nekom trenutku prestala sam ih brojati. Jedan lik sjedi uz krevet umiruće majke, onda mu zazvoni mobitel, pa se na njega javi drugi lik itd. Glavni mafijaš usred romana od Stipe postane Mate. I sve u tom stilu.
Naravno da se greške događaju, ali greške ovakvog tipa su čisti urednički šlamperaj.
A posebno opažanje imam i o novinarima koji se prihvaćaju pisanja krimićaali Hedl je po tom pitanju ipak uspješniji od Ivice Đikića.
O svašta, Tanja! Ma Stipe, Mate, šta ima veze![]()
Očaj Nabokovljev je dobar, prvenstveno zbog njegovog briljantnog stila i duhovitosti.
Priča sama i nije nešto, a onaj podtekst koji govori o odnosu umjetnosti i života mene zaobilazi![]()
Alex, jesi je osvojila?? Ili posudila
Svejedno, kakva je? strašna?
posudila
tek sam počela, pročitala sam 40 stranica, dosta teško čitam, teško se koncentriram
zato sam se do sada držala jednostavnih krimića
pa ima na početku poprilično ružna scena, a vjerujem da ih neće faliti ni dalje
Ja sam u ponoc s Mani Gotovac dusu isplakala.
Istina Jurana, baš me ta knjiga dirnula... I od onda baš volim Mani, jer je iskrena i strastvena u svemu što radi i govori, bilo to ispravno ili ne...
On topic, "Noćni vlak za Lisabon" mi ne ide baš brzo jer sam dosta u gužvi na poslu i doma, ali sviđa mi se i žao mi je da nemam više vremena za čitanje onako u komadu. Zapravo sam je trebala ostaviti za godišnji, jer mi se zasad čini kvalitetna. Malo me podsjeća na Sjenu vjetra (koja me btw nije nešto oduševila, onako, za mase), možda zbog portugalske atmosfere, ali je mnogo profinjenija. Opet dosta utjecaja Pessoae, kao kod Tabucchija.
Kad tako napišeš, odmah idem na stranicu Knjižnica Grada Zagreba.
Našla je.
Ja sam od subote ujutro pročitala obje Manine knjige Fališ mi.
Sad na polici imam još jednog objema dragog Crnogorcai prvi put u životu T. Manna.
Potonjeg sam uzela jer je moj omiljeni kvizoman Dean Kotiga rekao d mu je to najdraži pisac pa sam ga tako pomodno posudila.
A i nikad ga nisam čitala, možda mi je vrijeme
Danas bih mogla po Doerra.
Pokušala sam čitati jedan roman Potres u izdanju Frakture, no nikako se nisam mogla uživjeti. Užasno me iritirao i stil i glavna junaknja, sve mi je nekako prijetvorno pa sam odustala nakon 50 stranica.
Ne sviđa mi se jednostavno.