Flopi
RG je JK Rawling jelda?
Nisam dosad citala, no sjecam se Ellyinih preporurka![]()
Flopi
RG je JK Rawling jelda?
Nisam dosad citala, no sjecam se Ellyinih preporurka![]()
Vrata, M. Szabo iz biblioteke Na tragu klasika.
Taj roman je klasik, o ljubavi, krivnji, moći i ženama. Još sam pod dojmom. Iako se već s početka završnica romana može naslutiti, drugi dio knjige bila sam preplavljena osjećajima.
Alain de Botton, "Seks, šoping i roman" - u njegovom stilu, izvrsno! na trenutke me podsjeti na filmove Woody Allena, jer objašnjava situacije onako kako to Woody radi.
Pročitala sam i Osmicu Rumene Bužarovske, simpatične pričice, ali malo mi je jezik prejednostavan, nema mi one suptilnosti A. Munro...
Što se tiče ekranizacije Črne mati zemle, Forka je dobro napisala.
Još su tu i glavni junaci djeca, pa puno introspekcije, pa odnos krajolika i zavičaja prema osobnoj nesreći, pa fantastični (mitološki) elementi...
Teško je i naći mjeru u prikazivanju nasilja i zlostavljanja.
Pročitala Bračni zaplet i uopće me se nije dojmio - niti radnja, niti zaplet, niti stil pisanja. Jedino mi je zanimljivo kako je opisivao likove, zato sam i pročitala do kraja.
Ne znam trebam li se baviti njegovim ostalim knjigama?
Ma da? Vidis kako smo razlicite, a imamo skoro isti nick
Srednji spol probaj. Debela je, onako je vise kao saga :D
Samoubojstva nemoj.
Za Srednji spol je dobio Pulitzera, ako to sto znaci![]()
Možda je i stvar očekivanja - očekujem puno jer je nahvaljen a onda nije dorastao tolikoj slavi
Stil pisanja me podsjeća na Franzena, kojeg sam isto pročitala jer mi se sviđalo kako je opisivao likove ali ništa drugo.
Inače, tražim preporuke za čitanje za klince od 12-15 godina. Jesmo imali takvu nekakvu temu?
Ovo je 13-16: http://forum.roda.hr/threads/82907-%...da-%C4%8Ditaju
A ovo 9-13: http://forum.roda.hr/threads/69500-%C5%A0to-%C4%8Ditaju
Ja čitam Zrinku Pavlić, Imaš vatre?
Vidim da je tanja prije ravno godinu dana pisala o toj zbirci
Jako mi se sviđaju priče, jesu crnjak, ali pisane na malo pomaknuti način, ne ostavljaju loš feeling.
Prije toga sam započela Keltov san, nisam ga završila, nekako mi nije sjeo
Nakon Zrinke, čeka me Ammaniti, Pokupit ću te i odvesti. Zasad sam čitala Nek zabava počne i Ja se ne bojim, dovoljno da poželim pročitati sve.
Svimbi, ova koja te ceka je genijalna! Pisem Zrinku Pavlic, volim je citati na tportalu.
I ja sam se navukla na nju na tportalu, pa sam znala da priče moraju biti dobre![]()
[SIZE=2][FONT=verdana]Prvo dugo, dugo nisam imala vremena za citanje...
A sad me uhvatilo, pa sam konacno zavrsila S. Calman, "Confessions of a Failed Grown-Up" - koja me je ostavila ravnodusnom, osim u dijelu u kojemu opisuje koje svi svakodnevni poslovi odlaze u zaborav kad se razgovara s muzem, to me je dobro nasmijalo, no, IMHO, nemojte ocekivati duhoviti British chick-lit.
Nakon togahttp://katalog.kgz.hr/pagesResults/bibliografskiZapis.aspx?&action=search¤tPage =1&searchById=10&sort=0&spid0=10&spv0=Fellowes&sel ectedId=167000716]Julian Fellowes, "Snobs"- koja mi je bila odlicna, zaista, sve preporuke.
Pa onda Emily Giffin, "Baby Proof" - bjez'te od ove, totalan gubitak vremena. :/
Sad vise nemam knjiga na lageru, pa sam dohvatila od moje E. - Jules Verne, "Mathias Sandorf" - koja mi je super, s odmakom od xxx godina kad sam ju prvi puta citala.
Pročitala jučer knjigu Ivice Ivaniševića "Ulaz za djecu i vojnike". Predobro! Bilo mi je žao što sam je tako brzo pročitala, a čita se fakat jako brzo. To su kraći tekstovi, nisu čak ni priče, prije bih rekla crtice, ponegdje je jedan tekst samo 2 rečenice, najčešće 4-5 redaka. Ali u tako malo riječi autoru je uspjelo reći ono što mnogima ne uspijeva reći kroz cijeli debeli roman. Ima malo nostalgije prema djetinjstvu, pomalo ironije, vrlo je duhovito, neke tekstove bih si prepisala kao aforizme. Ukratko - izvrsno i za svaku preporuku!
Paralelno, čitam i najnoviju knjigu Philippea Claudela "Mirisi". Nakon genijalnog "Brodeckovog izvještaja", njegova "Istraga" me ostavila prilično ravnodušnom, a "Mirisi" mi se zasad sviđaju. Baš mi se ovih dana poklopilo da istovremeno čitam dvije knjige sličnog tipa - iako Claudel nije tako kratak i jezgrovit kao Ivanišević, i on se u svojim tekstovima vraća u djetinjstvo u rodnoj Lorrainei (sad mi je jasniji prikaz onog neimenovanog planinskog kraja u Brodeckovom izvještaju!), pomalo proustovski, najčešće asocijacija ide preko nekog mirisa, ali sjećanja nisu samo olfaktorne prirode. Lijepo je pisano i užitak ga je čitati.
Pročitala Ammanitija, odličan. No, njegovi mi romani ostavljaju osjećaj nelagode, posebno ovaj zadnji, dobijem napad frustracije zbog toga što jedan pogrešan potez, jedna nepromišljenost dovede do niza užasnih posljedica.
U biti, fali mi klasični happy end.
Mislim da će sljedeće biti Ivanišević, tanja ga je dobro prodala![]()
Pročitala sam i njega u dvije večeri.
Pripremit ću si Blato![]()
cure molim vas za neku preporuku za ljeto:
dakle volim knjige poput "Berača jagoda" ("Two vans")
od Marine Lewytske,
dakle duhovito (cinično) i (hiper) realnistično
Procitala "Kad je bog bio zec"
zgodno, čitko, mada meni malo prejednostavno, naivno i nedorečeno
Sad čitam "Opsjednutosti doktora Forresta"
kao goticki triler - horor
za sad mi se cini ok, ali jos nisam dosla ni do horor komponente, a bas ni do triler, za sad je samo karakterizacija likova, i to mi je dobro
Susanna Tamaro: "Fuori" - zbirka prica u kojoj su povezujuca nit imigranti u Italiji na rubu socijale.
Price su potresne, dirljive, odlicne... Podsjecaju me jako, ne temom nego atmosferom, na Ian McEwanovu "First Love, Last Rites". Preporuka, ali i upozorenje, uznemirujuce stivo.
Inace, nemam novih knjiga na lageru iz biblioteke, a nemam volje ni do biblioteke otici po ovoj vrucini, pa lutam po kuci u gladnoj potrazi za necim sto jos nisam procitala.
Sinoc sam progutala Mathiasa Sandorfa (sto je i E. navelo da ga konacno zavrsi, kaze da ce za skolu pripremiti PowerPoint prezentaciju a i otici cemo na jos jedan izlet povezan uz temu), danas popodne sam doslovce u sat vremena procitala "Fuori"... Idem sad u potragu za jos.![]()
Posljednje uređivanje od Elly : 10.07.2015. at 19:03
Odlucna u namjeri da ne ostanem nikad vise bez 5-6 dosad neprocitanih knjiga na lageru, rezervirala sam ih online nekoliko u mojoj knjiznici...
I sad imam pitanje za vas - nisam jos citala Franzena :shame-on-me: - sa cime da pocnem, Korekcijama ili Slobodom?
Pocni sa Slobodom. A onda kad te vec dobije, prepusti se Korekcijama.
Zov kukavice R. Galbraith - odličan krimić, odličan
Vrata M. Szabo- tek počela
a vidiš, da nisam prvo čitala korekcije ne znam bi li mi se sloboda toliko svidjela
ne kažem da je to ispravan redoslijed nego samo kako je kod mene bilo
korekcije su me zavele na nekoj mentalnoj razini, oduševio me i stil pisanja i likovi, dinamika narativa, ma baš sam uživala čitajući je, sva je nekako kao da je eksplodirala paleta boja, kaotično i šareno
sloboda bi mi bila totalno mainstream knjiga da nisam imala predznanja korekcija
al dok su me korekcije oduševile mentalno, sloboda me dirnula baš u dušu, bome sam i plakala na kraju (doduše u rodilištu, možda ima neke veze)
Elly, svilca sam već pročitala
nisam znala da je kukavica prije njega, ali nema veze
jedva čekam taj treći dio![]()
ajme.
a ja sam valjda (opet) jedina na ovom forumu koju ni Korekcije, ni Sloboda nisu dotakle.
(to mi se dogodilo i, s ovdje uglavnom obožavanim, McEwan-om)
odnosno, da se bolje izrazim, ne padam u nesvijest od oduševljenja kao svi ostali.
naprotiv, živcirale su me i smetale mnoge stvari u tim, bespotrebno, predimenzioniranim knjigama.
jedna od najvećih zamjerki mi je Franzenovo beskonačno psihologiziranje, tako tipično američko, da mi je već izlazilo na uši.
čak ni njegov stil, koji svi toliko hvale, nije me osvojio nekom posebnošću.
ukratko, pročitala sam ih do kraja jer imam taj neki hemung da knjige treba iščitati do zadnje stranice (jer možda baš negdje na kraju čuči ugodno iznenađenje i zahvala radosti čitanja) bez obzira što mi je već tijekom čitanja postalo jasno da nisu ispunile moja očekivanja.
nekako mi je, za moj ukus, preamerički.
no, kako mi vrag nije dao mira, a možda i ponesena sveopćom fascinacijom, pročitala sam i Kako biti sam, Franzenovu zbirku eseja.
e, to mi je malo popravilo opći dojam![]()
Ma nema veze, ne mora ici kronoloskim redom - jedino je mozda zbog Robin kronologija bitna - Robert/J.K. se i u Dudovom svilcu potrudio dati neke podatke o Cormoranovom odnosu prema ocu, obitelji i sl., tako da imam dojam da i netko tko procita samo Svilca moze dobiti dobar uvid u to kakav je zapravo Cormoran...
Za trecu knjigu, vec sam zatrazila od biblioteke da ju nabave kad izadje.![]()
Inace, citala sam negdje da je J.K. najavila da ce u Cormoran Strike serijalu izaci ukupno 7 knjiga, a BBC ih pretvara u TV-seriju. S obzirom na to da ce ona biti ukljucena u cijeli projekt, vjerujem da ce i TV-serija biti odlicna.
Posljednje uređivanje od Elly : 11.07.2015. at 10:00
e jesi nas posrala
al kuzim o cemu pricas, jednostavno te ne odusevljava a ocekivanja su ti previsoko postavljena. Meni se to dogodilo s kradljivicom knjiga, amosom ozom, pa cak i tisucu jeseni me nije odusevio kako sam planirala (odlicna je, al su moja ocekivanja bila veca) . Al mitchella volim pa mu oprastam, oza nisam ni dovrsila, pa mi je svejedno, al ta kradljivica knjiga me strasno nazivcirala, i sto drugi vise vole i spominju tu knjigu, to me vise zivcira
Posljednje uređivanje od betty blue : 11.07.2015. at 10:39
ma nisam, nemoj tako...
što mogu, stvarno mi nisu sjele. možda i zbog očekivanja, makar sam ih pročitala poodavno, prije nego što je ovdje krenula "opčinjenost"
a za "kradljivicu", nemoj mi to delati, eno je još na počasnom mjestu na polici, čeka da dođe na red i tome sam se veselila
![]()
http://forum.roda.hr/threads/59613-%...=1#post2301246
Ovo sam svojedobno napisala za Kako biti sam. A ni Korekcije mi se nisu bile svidjele.
Ali volim McEwana![]()
Elly potpisujem
nije mi bio problem uhvatiti u Kukavici nit, već sam stvorila jasnu sliku Robin i Cormorana i svega
odlični su mi
i ne mogu ti reći koliko se veselim ekranizaciji i nastavcima!
meni je Kradljivica jedna od naj knjiga koje sam pročitala
baš me dotakla, a film isto, ako ne i vise
Sloboda mi je ok. knjiga, no ništa posebno
Oza volim![]()
Forka, mislim da sam se već odala kako mi Franzen nije nešto - ne mogu reći da mi je žao utrošenog vremena (bilo je i takvih knjiga), ali iako sam našla neke dijelove koji su me oduševili, u cjelini ne mislim da se čovječanstvo usrećilo tim knjigama - za razliku od Kradljivice knjiga![]()
Dugo sam se s police gledala sa sjenom vjetra od Zafona. Sad sam krenula citati i ... Ne mogu prestati![]()
Jeste ju vec spominjali, ne mogu sad iscitavat temu? Dojmovi?
A njagova druga, andjelova igra?
Ide mi linkanje vlastitih postova, pa evo: http://forum.roda.hr/threads/59613-Š...=1#post2381165
Meni se Zafon općenito jako svidio (sve sam pročitala), iako je ovdje bilo komentara da kad pročitaš jednu, kao da si ih pročitao sve. Što nije netočno, ali ipak...
Posljednje uređivanje od Svimbalo : 13.07.2015. at 13:52
Nakon Alaina de Bottona i odlične knjige s glupo prevedenim naslovom "Seks, šoping i roman" (u originalu je Romantic movement), uzela roman "Druga", turske spisateljice Ece Vahapoglu. Stil pisanja me je povremeno dosta iritirao jer je nešto između ljubića i školskog sastavka na temu, ali dosta sam saznala o modernom načinu života žena u Turskoj pa mi je drago da sam je pročitala.
Prije puno vremena se ovdje spominjao, ali evo ja sam se tog romančića tek sad domogla - Alan Bennett, Suverena čitateljica. Pročitala ga u roku od nekoliko sati, skroz me je obuzeo. Znala sam se nasmijati naglas, klinci su dolazili pitati što se događa. Ma pravi bombončić, velika preporuka![]()
Anci, išla sam po tvom spisku, kad si se već potrudila napisati ga
Neke knjige sam već prije pročitala, nekih nije bilo za posuditi, neke čekaju da budu pročitane (Crna kutija, Tumač bolesti).
Dojmio me se Sin, iako mi je bilo mrvicu mučno čitati ga sad preko ljeta, previše je mračan za ovaj sunčani dio godine![]()
Kratke priče mi ljeti pašu, koncentracija za čitanje mi je slabija pa mi dobro sjednu, tako da mi je Reci mi sve bila u redu, ništa spektakularno, ali zanimljivo. Munroica puno bolje piše, profinjenije, mada ni s njome nisam bila oduševljena, ali jesam zadovoljna. Razlika mi je u tome što u pričama Kušekice mogu stvoriti jasniju sliku o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti likova u priči, dok mi je kod Munroice taj dio bio puno suptilniji, sve se moglo samo nazirati, više je bilo posvećeno trenutku…bar koliko me sjećanje služi.
Pročitala sam prvu priču iz Tumača bolesti i dosta obećava.
Iako, sad bi mi pasalo nešto laganije pa ću vidjeti imaju li Suverenu čitateljicu, koju Angie75 preporuča.
Je li itko čitao Lovce na mamute, dobila sam preporuku pa me zanima i vaše mišljenje?
Potpisujem i ja.
Vidim da Bennett ima i drugih knjiga - nisu mi jos dosle na red, ali na wish-listi su mi.
Prijavljujem procitanu Joanne Trollope, "Other People's Children" - tema su prosirene obitelji, meni (koja sam to prosla) je jako, jako dobro napisana, tocno te ostavlja da razmisljas.
počela Tisuću jeseni i to sam slučajno nabasala na tu knjigu a veće je neko vrijeme želim pročitati!
Vrata od M. Szabo - izvrsno napisano, iako na početku nisam imala ideju što mogu očekivati, kojim pravcem će priča krenuti
Ako misliš na Lovce na mamute Jean Auel, ja sam čitala davno.
No, to ti je tek treća knjiga u serijalu Djeca Zemlje, stoga ti ne bih preporučila da kreneš s njom, ukoliko nisi čitala prve dvije.
Kreni radije s "Pleme špiljskog medvjeda".
Što se tiče preporuka, to ti je uvijek škakljivo
Sve ovisi o tvojem osobnom afinitetu, a bogme i o osobi od koje preporuka dolazi.
Meni su se sve tri knjige svidjele, no možda zato jer sam djelomice profesionalno vezana uz tematiku.
Riječ je, naime, o jednoj kromanjonskoj djevojčici koju su spasili i odgojili neandertalci.
S obzirom na ne baš laganu tematiku, mislim da su knjige iznimno dobro napisane, čak štoviše, toliko su i sadržajno zanimljive da ti se ponekad teško od njih odvojiti.
Moju preporuku imaš![]()
Optimist, i meni se kao i Forci, svidio serijal Djeca zemlje, mada se kasnije, moram priznati, dosta, dosta, razvodnio. I to poslije Lovaca na mamute. Imam cak sve knjige na polici i kupila sam ih nakon čitanja, tako da to govori dovoljno sto se tiče moje preporuke
Posljednje uređivanje od Vjeverica77 : 19.07.2015. at 10:36
E, da, ja ove knjige koje su izašle poslije Lovaca na mamute više nisam čitala![]()