Posljednje uređivanje od tanja_b : 23.12.2015. at 10:30
ajoj za loš prijevod, baš sam je jučer kupila za poklon nekome![]()
Nisam ja neki strucnjak, ali sam na par mjesta primjetila da nesto ne stima s recenicama koje citam.
Posebno me iznervirao 'puno previse' pleonazam. Razmisljala sam da posaljem mail izdavacu![]()
nemoj me zezat da je los prijevodto cu dobit pod bor!
na interliberu je, osim VBZa, jos jedan izdavac imao prijevod (buybook), ja nisam htjela to uzet jer me bilo strah loseg prijevoda, jer kao vjerujem VBZu.
U izdanju kojeg sam citala sve su stranice bile na broju. Bar nisam primjetila da nesto fali![]()
Posljednje uređivanje od anamar : 23.12.2015. at 10:39
U mojoj ne fali ništa. No frendica mi je jučer rekla da kod nje fali od 250 do 275.
Prijevod nije neka sreća. Ja sam pred kraj. Osvrt kad završim.
Pa kakav im je to šlamperaj?![]()
Na Interliberu je nisam kupila jer mi se uvez činio slabašan, pa sam računala da će izaći i tvrdi uvez koji bi trebao biti nešto kvalitetniji. Ali to da će iz knjige faliti pojedine stranice, zbilja mi nije bilo na pameti. Ovo mi je još i gore nego loš prijevod.
meni ništa ne fali pa nisam. a frendica je jučer skužila.
anamar isto ništa nije falilo.
Kojeg izdavača ste kupile, našeg ili sarajevski buybook?
Započela sam s Zadie Smith, Bijeli zubi, a za svaki slučaj ulovila u knjižnici onu tanjinu Čehinju, Na more.
I ja sam kupila VBZ na Interliberu, ali nisam još počela čitati. Valjda će biti sve stranice na broju![]()
Prigodni krimić Joakima Zandera: Plivač
Slučajno mi je to baš sada palo šaka, a ispalo da se završetak romana zbiva u božićno vrijeme. Pojma nisam imala. Moja djeca bi rekla "cool".
Posljednje uređivanje od Peterlin : 25.12.2015. at 14:29
Dovršila, usprkos jurnjavi prethodnih dana, drugi dio diptiha Alessandra Pipperna "Nerazdvojni".
Dakle, odlično, obje su knjige stvarno za preporuku (prvi dio je "Progon").
U drugoj knjizi nastavlja se život protagonista iz prvog dijela, s odmakom od četvrt stoljeća.
Sjajan stil, briljantne rečenice, intrigantna tema, izvrsna razrada likova, fenomenalna dinamika, i, ne smijem to zanemariti, vrhunski prijevod.
Malo mi je jedino ostalo nejasno zašto se uzročnica svih tragičnih događaja kasnije više nigdje ne spominje.
Ne znam zapravo zašto je to izostavljeno, kao čitateljicu to me itekako zanimalo.
Btw, često čitam putem (kad nisam u društvu, ono, od doma do tramvaja, od tramvaja do Gornjeg grada, i tako natrag...) i nedavno, baš potkraj "Nerazdvojnih" hodam niz Radićevu, čitam iščekujući kakav će biti kraj, kad me mlada žena koja mi je išla ususret, trzne s "Odlična knjiga je l' da? Obje su odlične!"
Eto.
Bacam se na novog Ferića![]()
Pročitala danas novog Lodgea, "Svijet je mali". Roman i nije tako nov (napisan je 1984.), ali je nov hrvatski prijevod i izdanje. Da skratim priču, mogu reći samo - oduševljena sam. Duhovit, na jedan suptilan način, ali tako da sam se više puta uhvatila kako se naglas smijem. O genijalno preciznom ocrtavanju akademske zajednice i smislu mnogobrojnih simpozija (kojih je danas još i više nego prije 30-ak godina) da i ne govorim. Svakako preporučujem!
Pridružujem se pohvalama Srednjeg spola i slažem se s aleks da je na kraju malo pofalilo.
Zapravo od trenutka preokreta, da ne spoilam, malo je površnije, nego sve prije toga.
Na redu: Okajanje
Ja sam pročitala Kafku na žalu. Kako kaže Updike, zahtjevna metafizička gimnastika za mozak. Ponekad prezahtjevna, neke simbole zaista nisam razumjela (a možda ni nisam trebala, tko će ga znati).
Ali i napet i čitak, 3 u 1, stvarno.
Toliko ste nahvalile Ferića da ću njega uzeti sljedećeg.
I Lodgea (iako mi on nije sjeo ranije).
Kafka na žalu je odličan, volim sve od Murakamija.
Dočitala Ferića do kraja (Na osami blizu mora), šta reći osim da je sjajan, sjajan...
Najprije sam bila, s obzirom da sam prije čitanja vidjela da je u romanu riječ o "galebarenju", vrlo skeptična i priznajem da sam počela čitati s predrasudom i mišlju "ma šta taj Ferić uopće zna o tome"... Međutim, roman me vrlo ugodno iznenadio. Sve je kako treba i ništa nije viška i nepotrebno. I vrlo je suptilno i znalački ispisan. Uživancija za čitanje. E, sad, da ne spamam previše, napisat ću samo da je roman sastavljen od nekoliko (desetak?) pripovijesti koje komotno mogu živjeti svoj zasebno "život", no svi su ti fragmenti zapravo povezani u jednu cjelinu i likovima, i tematski, i sudbinski... Najviše su me se dojmili Snjegovi Kilimandžara i Djeca iz novčanika, ali i sve ostale priče su stvarno vrh.
Najtoplije preporučujem!
upravo čitam, i izvrsno mi je
kalendar maja me na početku oduševio, onda sam se nekako, ma neću reći razočarala, ali je oduševljenje malo splasnulo
ova mi je, za sada, super, sviđa mi se taj stil, više zasebnih priča, a opet povezanih likovima
opet razmišljam upisati dite u njegovu gimnaziju![]()
Phillip K. Dick: Ubik
Još jedan klasik znanstvene fantastike koji se, kao što je često sa SF-om može čitati kao filozofski roman. Lako se čita i radnja te ponese, ali i dalje mislim da izvrsni pisci priča ne pišu izvrsne romane, a Ph. K. Dick je izvrstan pisac pripovijetki
K. Hosseini: Tisuću žarkih sunaca
O njemu se dosta pisalo na temi i s većinom se slažem: neka su mjesta u fabuli tanka, neuvjerljiva, a meni su i likovi na trenutke neživotni. Iako me je roman definitivno dirnuo, nije me potresao koliko je mogao ili koliko su me potresli drugi romani slične tematike ili smješteni u isto podneblje. Ne namjeravam dalje tražiti njegove knjige, a jedan od razloga je i njihova slabo prikrivena angažiranost.
Sad sam na Mornaru s Gibraltara. Za Duras se i podosta toga događa u romanu, iako je opet vruće i likovi ne znaju šta bi sa sobom. Ako je netko čitao Tarkvinijske konjiće i Mornara, vidite li sličnost između mjesta radnje u ova 2 romana? Meni se čini jako slično.
+700 strana, nelinearno pripovjedanje, te hrpa misterioznih dogadjaja i likova. Sve to cini Luminare, E. Cotton vrlo zahtjevnim romanom, koji se meni jako svidio, najvise zbog viktorijanske atmosfere i prstohvata zvjezdane prasine kojom je zacinjena prica.
Upravo sam zavrsila Joanne Huist Smith, "The thirteenth Gift" - spada mi u kategoriju knjiga poput Crvenog satora, vec sam si zabiljezila kojim frendicama cu je pokloniti za slijedeci Bozic.![]()
Nakon 30 str. odustala sam od Olivinog nasljeđa. Onda mi je knjigu mama vratila s nepročitanih 50-ak posljednjih stranica, a žena ima kapaciteta i strpljivosti. Nije joj se svidjela. Ni meni način pisanja. Umara.
Pročitah, jednodahno Jedna zima u Stockholmu, švedske spisateljice Agnete Pleijel. Ženska, intimna tema o ispravnom odabiru partnera, o potencijalnim spasiteljima, propalim vezama. Zaista lijepa knjiga.
Čeka me Noću dolaze lisice, Ceesa Nootebooma.
Palci, hvala za preporuku, svidja mi se ovako na prvu. I disput cesto ima jako dobra izdanja.
No sad sam na trecini Cistoce i od silnog landranja je nisam uspjela procitati na GO. Tko zna dokad cu je citati sad!![]()
S velikim zakašnjenjem pročitala Bijele zube, Zadie Smith. Započela sam je jednom davno, čim je izašla ali nešto je bilo zapelo pa nikad nisam dovšila... Uglavnom, velika preporuka, doista ima krasan stil pisanja a i tema je izgleda sve aktualnija.
U Austriji sam si napokon kupila Saschu Aranga - u Zg nikako naletiti na hrvatsko izdanje, pa sam kupila originalno njemačko - Istina i druge laži. Sinoć započela i super mi je.
Anamar, Luminari su me zaintrigirali prije par mjeseci, cekam da mi stignu s Bookdepositorija.
Francuska suita mi je divan roman (ima i film, jeste znale?), jedan od onih koji su me se jako dojmili. A tek prica o autoricinom zivotu i nacinu na koji je roman objavljen
Ja citam Srednji spol. Bas mi je zanimljiv i napet.
:inaniz:
Jurana i ti si me dobro podsjetila
Rat i Mir sam počela čitati na porodiljnom i stoji mi u noćnom ormariću kraj uzglavlja predugo vremena
kad zgotovim Forresta bacam se na čitanje
BBC upravo prikazuje novu seriju, ekranizaciju Rata i mira pa je i knjiga ponovo u trendu![]()
[QUOTE=flopica;2845966]:inaniz:
Jurana i ti si me dobro podsjetila
Rat i Mir sam počela čitati na porodiljnom i stoji mi u noćnom ormariću kraj uzglavlja predugo vremena
kad zgotovim Forresta bacam se na čitanje[/QUOTE
Nabavi audio format, preteška je za držanje, he he he...
Ja jučer započela i dovršila Ženu s drugog kata Jurice Pavičića.
Nije možda toliko kvalitetna kao neka druga njegova djela, ali me je na osobnoj razini baš prodrmala. Preporučujem svakako
Angie, super za Istinu i druge laži, i meni je bila super.
Prošle godine nas je Anči pitala da rekapitulirano prethodnu godinu, a meni se to svidilo, pa ću sad samoinicijativno.
Pročitala sam 35 knjiga, 10 manje nego 2014., a ove su mi najupečatljivije:
D. Mitchell: Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta
Mešković: Ukulele jam
I. Štiks: Elijahova stolica
L. Paljetak: Skroviti vrt
D. Cvitan: Polovnjak
D. Lodge: Misli...
M. Satrapi: Perzepolis
N. Hornby: Juliet, Naked
A. Niffenegger: Žena vremenskog putnika
I dalje čitam Rat i mir, ali njega ću istaknuti za 2016.
potpisujem, od prve do zadnje!
Jurana obozavam ovakve popise
Evo mog, nije po rangu svidjanja
J. Franzen - Čistoća
R. Bolano - 2666
J. K. Stefansson - Nebo i pakao
M. Szabo - Vrata
I. Prtenjaca - Brdo
A . Doerr - Svjetlo koje ne vidimo
N. Bunjevac - Zemlja otaca
D. Mitchell - Tisucu jeseni JDZ-a
M. Hrgovic - Zivjet cemo bolje
A. Kristof - Biljeznica
Z. Feric - Na osami blizu mora
Jooj, na žalost, ne vodim tako preciznu evidenciju
Možda bi mi pomoglo da odem u knjižnicu i tražim ih ispis svojih pročitanih knjiga u prethodnoj godini?
Bi li me ozbiljno shvatili?![]()
Froka, možeš dobiti login i pass i sama si pogledati što si čitala.
Jurana, baš super da si pokrenula
Ovako, mojih 11 naj naj
Nije nekim redoslijedom ni čitanja ni sviđanja :D
M. Hrgović: Živjet ćemo bolje
J. Franzen: Korekcije
M. Juchau: Potamnjivanje
M. Gotovac: Fališ mi
J. Eugenides: Bračni zaplet
D. Mitchell: Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta
I. Ušumlić Gretić: Duhovi
I. Prtenjača: Brdo
K. Gillece: Nošeni valovima
A. Doerr: Svjetlo koje ne vidimo
A. Piperno: Progon
Posljednje uređivanje od Anci : 12.01.2016. at 19:58
Ja sam danas u tramvaju dovršila Čistoću.
Oduševljena sam.
Dobro, ja sam otkinula i na Slobodu,a još više Korekcije.
Čistoća mi je u rangu Korekcija. Stil je malo grublji.
Ali opet u svakom trenutku točno znaš što koji od likova misli i osjeća.
Fabula je Franzenovska. U centru je obitelj, prikaz transgeneracijskog prenošenja ozljeda i trauma.
A u svojim standardnim rukavcima se ovaj puta dohvatio Interneta, gubitka anonimnosti, nuklearnog oružja.
Ima dijelova koji su me bacili u trans.
Johnatan![]()
I ja se dokopala cistoce danas poslije posla, vec sam na 70oj stranici
Nadam se da ce mi biti ko sasi!
Iako ne znam sta bi me moglo raspametiti ko korekcije, mene je taj roman odusevio i godinama nakon sto sam ga procitala neke svakodnevne stvari me uvijek podsjecaju na njrga. Npr ne mogu proci kraj lososa (odreska) a da ga ne zamislim priljubljenim uz tijelo kako klizi ispod majice
Evo, kopiram i svoj top ten popis (izdvojen dio od 64 pročitane knjige u prošloj godini):
1. Dave Eggers: Circle
2. Ivica Prtenjača: Brdo
3. Kjell Westö: Privid 1938.
4. Rumena Bužarovska: Osmica
5. Ivica Ivanišević: Ulaz za djecu i vojnike; U sedlu je tijesno za dvoje
6. Daniel Kehlmann: F
7. Petra Soukupova: Na more
8. Edward Morgan Forster: Maurice
9. Jurica Pavičić: Žena s drugog kata
10.Zoran Ferić: Na osami blizu mora