Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
Zaboravila prijaviti jedno djelce koje sam pročitala - Tove Jansson: Knjiga o ljetu.

Činilo mi se po naslovu da će biti nešto zgodno, ono, ljetna literatura, ali moram priznati da sam, unatoč malom broju stranica, jedva došla do kraja.
Bilo mi je poprilično dosadnjikavo.
Identičan je bio i moj dojam o toj knjizi kad sam je čitala (prije 2-3 godine). Baš tako kako pišeš - jedva sam došla do kraja, a tanka knjižica.

Trenutno sam na novoj knjizi Karla-Markusa Gaussa, "U šumi prijestolnica".
Njegova knjiga "Europljani u izumiranju" je izvrsna, a ova nimalo ne zaostaje, čak mi se čini još bogatijom. Autor koristi detalje s putovanja europskim gradovima (nisu to nužno prijestolnice - npr. Beaune, Siena, Kočevje...) kao početnu točku za kraće eseje o povijesti, književnosti, suvremenom društvu, promjenama...
Naročito me fasciniralo poglavlje u kojem evocira djela Ivana Cankara i njegov život u Beču. Ili kad piše o Otonu Župančiču i njegovom rodnom kraju (Beloj Krajini u Sloveniji). Oduševljava me način kako povezuje prošlost i sadašnjost. Istovremeno, piše vrlo pristupačno, jasno, lako ga se čita, ne prodikuje s visoka (čemu su ponekad skloni autori takve literature).
Inače, autor je gostovao ovaj tjedan na Festivalu svjetske književnosti, bila sam ga slušati "uživo"