Nažalost nrmogu naći link za free download pa sam mislila da sam fulala naslov;Thanks!!!
Inaće, knjiga je odlična!!!
franzen- sloboda, počela sam jučer i progutala 200 strana, fantastičan. subdepresivan kao uvijek, ali još mi intimnije dočarava međuljudske i obiteljske odnose nego u Korekcijama.
Charles Lewinsky: Sudbina obitelji Meijer
Vrlo zanimljivo, jedan od onih "starinskih", velikih obiteljskih romana, koji prati više generacija, a takve knjige baš volim. Dodatno mi je privlačno mjesto radnje - kanton Aargau u Švicarskoj, koji smo prošle godine posjetili, pa mi je zanimljivo i iz tog aspekta. Inače se roman bavi Židovima u Švicarskoj u raznim vremenskim okvirima - počinje 1871.
Jedino je prijevod šlampav, vidi se da je rađeno na brzinu i pomalo ofrlje. Imena badenskih ulica su tako u prvom dijelu prevedena na hrvatski, a u drugom dijelu romana su ostavljena izvorna njemačka imena. I slično...
Dodatno je zahtjevniji detalj što autor koristi puno riječi na jidišu (na kraju knjige ima rječnik!), ali i to obogaćuje čitateljsko iskustvo.
Samo još nisam shvatila zašto se roman u prijevodu zove "Sudbina obitelji Meijer", kad se roman u izvorniku zove "Melnitz" (jedan od likova)?
počela jučer čitati http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=30678
M. Vargas Llosa "Jarčevo slavlje"
jako, jako dobro
pogotovo u usporedbi s trenutačnim događajima oko Gadafija.
Pročitala do kraja "Sudbinu obitelji Meijer" - knjiga je odlična, baš me ugodno iznenadila.
Preporučujem onima koji vole obiteljske sage. Nije pravi roman-rijeka, ali ipak je jako dobro pisano, zanimljive kompozicije. Naročito mi se svidjelo način na koji autor povezuje svoje likove s događanjima u Europi tijekom 19. i 20. stoljeća. Samo na nekoliko mjesta učinilo mi se pomalo pretencioznim, ali to su sitne zamjerke.
Mary Ann Shaffer, Annie Barrows : "The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society" - procitana u nepuna dva dana, tople preporuke.![]()
Paul Auster "True tales of American life"
zapravo zbirka kratkih priča koje su napisali radijski slušatelji diljem Amerike, neke su me baš oduševile, neke su bezveze, ali sve skupa ne ostavlja loš dojam.
Nick Hornby: High Fidelity
Volim Hornbyja, a High Fidelity je jedan od njegovih rijetkih romana koje sam pročitala sa zakašnjenjem (i to velikim!). Sad mi je baš fino sjeo, sa svim onim prastarim referencama... Kao neko lijepo putovanje u prošlost.![]()
Tajno pismo - Sebastian Barry. Jako tužno, iako ima nekakav happy end, prestrašna mi je sudbina te i mnogih drugih žena u Irskoj onda. Kako povijesni događaji utječu na pojedinca, pogotovo ženu, krive vjere na krivom mjestu. ( baš mi je sjela i dala mi na razmišljanje)
Sue Townsend: "Kraljica i ja" - vec sam ju procitala, no izgleda da mi spada u mozak-na-pasu kategoriju literature, jer sam ju gotovo potpuno izbrisala iz sjecanja, i morala sam ju ponovo procitati da bih se podsjetila. Zabavna!
za 2 noci progutala Adriana Mola godine divljine ( ta mi je jedina promakla ranije)
sad citam M. Vargas Llosa Tete Julia i piskaralo jakooo mi se svidja vidim da imaju njegovih drugih naslova u kniznici pa cu redom![]()
Prema preporuci odavde pročitala Najbolje što se može dogoditi jednom kroasanu i Lagani valcer u Cedar bendu, proslijeđujem preporuke dalje![]()
Eto da vam se i ja priključim!Vidim ima stvarno super preporuka. Pa čovjek bi mogao samo listat satrane i čitat po preporukama.Ja trenutno jednu biografiju čitam, poprilično zanimljivo štivo "Dosje kuhinja" od Anthonya Bourdaina.Po preporuci od muža.
I meni je Dosje kuhinja bio vrlo zanimljiv.
Upravo sam zavrsila Ne zaljubljuj se u stranca od Ramon Diaz Eterović, bezveze skroz, knjiga bez ikakvih emocija.
Geert Mak: U Europi
Izvrstan prikaz povijesti 20. stoljeća kroz putovanje po raznim europskim gradovima, i sve to stavljeno u suvremeni kontekst (1999. godinu) u odnosu na prošlost, uz žive svjedoke, dnevnike, arhive... fascinantna knjiga, i vrlo poticajna.
Sad sam negdje na 20-tim godinama (između 2 rata), ali osobito me se dojmio dio o 1. svjetskom ratu, jer je smisao cijelog tog poglavlja vrlo sličan poruci genijalnog filma "Velika iluzija" (J. Renoir), volim kad tako uspijem povezati smisao ili sadržaj dvaju posve različitih djela. Očekujem jednako zanimljiv nastavak čitanja.
Mary Ann Shaffer: The Guernsey Literary and Potato Peel Society - zgodna, dopadljiva knjižica. Mislim da je već bila spomenuta na ovom topicu.
ovo mogu potpisati
ja zavrsavam sandor marai "kad svijece dogore", dobra je
kupila sam sebi na poklon "slobodu", novu knjigu od frenzena i jedva cekam ljeto da se bacim na citanje iste, jer je debela i zahtjeva i ne mogu je citati ako je ne citam kontinuirano pa zato cekam ljeto...
do tada imam na kantunalu jos aknjiga ali manjeg opsega![]()
Nada Gasic - Mirna ulica, drvored
dobra
iako sam ocekivala vise
ali do kraja se pokazala kao solidna
Nisam to još uspjela pročitati, ali mi je odlična njegova knjiga Kuharevo putovanje, neka vrsta gastronomskog putopisa. Jedino mu zamjeram što je prekratak, puno je područja ostalo nepokriveno.
O "Dosjeu kuhinja" se već pisalo na topicu, meni se ta knjiga svidjela, iako moram priznati da je autorov ego toliki da doslovce pršti iz knjige.
Moji uskrsno-dokoličarski naslovi...
Ante Tomić: Čudo u Poskokovoj Dragi - roman o muškarcima obitelji Poskok koji nakon smrti supruge i majke shvate da im u kući nedostaje ženska ruka, pa jedan od braće odlazi u Split u potragu za ženom s kojom je davno bio u kratkoj vezi, kako bi je oženio i doveo kući.
Također Tomić: Ljubav, struja, voda & telefon - roman pisan iz perspektive tridesetpetogodišnje rastavljene Splićanke, o njezinim emotivno-ljubavno-seksualnim dogodovštinama.
Iako mi je prvi bolji, oba su zabavna i duhovita (slaba sam na Tomića).
Amelie Nothomb: Protiv Kataline - ideja nije loša (iako je daleko od originalne) i od nje je mogao nastati i više nego kvalitetan roman, ali na žalost nije. Radnja je spora i dosadna, likovi su neuvjerljivi... Preskočite.
Upravo danas završila putopis od Pauletića "Brazil u 77 priča" Odličan je![]()
Posljednje uređivanje od duma : 28.04.2011. at 20:11
Doista? Preporučuješ? Može još neka informacija?
Meni je trenutno bio u điru Nick Hornby s romanima "Sve zbog jednog dječaka" i "Kako biti dobar". O prvom vjerojatno ste mnogo čuli, a ovaj drugi je neobičan, pripovjedačica je žena; majka, liječnica, supruga u lošem braku koji odjednom postaje netipičan, odnosno suprug se mijenja do neprepoznatljivosti, postaje (pre)dobar, a to je jednako netrpeljivo kao i prije.. Fora je. Nick Hornby je dobar pripovjedač, likovi su uvjerljivi, ali sam roman nije nešto što će vas ostaviti bez daha.. Iako se dugo pamte neki dijelovi.. i neki likovi... i poneke ideje.
Eh ovako ja navečer sada momentalno čitam Milijunaš s ulice, a dijeca svakakve slikovnice, Školarka čita lektiru Poštanske Bajke, baš nije oduševljena ali što se mora mora se, Beba čita Traktor Tom....
Najtoplije vam jos jednom preporucujem Maupassantovu "Bel-Ami". Procitala sam ju davnih dana, mislim kao fakultativnu lektiru u srednjoj skoli, i iako se sjecam da mi se Maupassantov nacin pisanja jako svidio, svakako nisam bila dovoljno zrela da bih ju mogla cijeniti. Sada sam ju procitala sa velikim, velikim gustom, i gotovo si odmjeravala broj stranica samo da bi mi citanje sto duze potrajalo.
Kate Long, "The Bad Mother's Handbook" ("Prirucnik za lose majke").
Knjiga prati, u vidu toka misli i povremeno direktnih dijaloga, zivote tri generacije: bake, majke i kceri/unuke, koja ce uskoro i sama postati majka. Svaka od njih je istovremeno imala i jednak, i potpuno razlicit zivot, i to je ono sto knjigu cini zanimljivom. Mjestimicno je beskrajno smijesna, a mjestimicno gorka i zivotno-mudra... Preporuke!![]()
I veseli me cinjenica sto sam u biblioteci pronasla i ostale (sve) knjige ove autorice: "Swallowing Granma", "Queen Mum" i "The Daughter Game", unaprijed im se radujem.
I opet sa na ovu temu došla s papirićem da napišem preporuke što čitati. Pa u knjižnicu, a ponekad i u knjižaru. Nažalost, užitak u kupovanju i čitanju nove knjige si ne priuštim prečesto. Otprilike svaka 3 mjeseca u Svijetu knjige i nešto u Konzumu.
Imati lijepu knjigu u tvrdom uvezu svog omiljenog pisca mi je stvarno gušt.
I evo mi u ruci Ken Follet: Stupovi zemlje. Dvije debele knjge u tvrdom uvezu sa krasnim slikama na naslovnici. A tek unutra! Već od predgovora zanimljivo. Preporučam, ali ne ako se želite naspavati, jer ju nećete moći ispustiti iz ruke. To je malo drugačiji Follet, ali izvrsno drugačiji.