Zamalo vjenčani - Jane Costello... pitko i zabavno.. teški chick lit, ali to mi taako paše kroz ove vrućine![]()
Zamalo vjenčani - Jane Costello... pitko i zabavno.. teški chick lit, ali to mi taako paše kroz ove vrućine![]()
Posljednje uređivanje od jadranka605 : 04.07.2011. at 14:18
Djevojka sa bisernom nausnicom mi se svidjela
u Medjuvremnu procitala
Otac- jergovic
i sad zavrsavam
Tajni zivot pcela - Sue Monk Kidd -i filim i knjiga za svaku preporuku
ljubavnica rima - jučer sam ju počela, da se ufuram u godišnji, za sad mi je ok, vidjet ćemo kako dalje. nakon nje me čeka i kćeri rima i put u jeruzalem.
Philippa Gregory: "The Other Boleyn Girl"- slijedeca iz serije o Tudorima. Dojmovi kao i za prvu knjigu + preporuka.
(Sad si zelim ponovo pogledati i film, dok mi je jos knjiga svjeza).
Nastavljam sa "The Boleyn Inheritance", mislim da se u HR upravo prodaje u Konzumu za 19,90 Kn.
završila "Stupove zemlje", prema preporuci s foruma. Ok je, lik zna pisati, zanimljiv zaplet, živopisni likovi, meni osobno interesantan milje. Lagano i odlično štivo za ljeto.
Sad čitam "Žensku francuskog poručnika" od Fowlesa, jer nadoknađujem propuštenu lektiru s faksa. Sjajno. Prava postmoderna.
Rijetko prijavljujem knjige ovdje, ali sad imam dvije koje su mi se dopale, iako su vrlo različite:
Jan Guillou - križarska trilogija: Put u Jeruzalem, Vitez templar i Kraljevstvo na kraju puta - pročitala sva tri dijela u tjedan dana, jedino sam promašila redoslijed jer sam u knjižnici najprije nabasala na srednju, ne znajući da je riječ o trilogiji. Pravo lagano ljetno štivo za one koji vole povijesne romane. Nije to ništa novo i neviđeno, ali dopalo mi se.
Katharina Hagena - Okus jabučnih koštica http://www.profil.hr/knjiga/okus-jab...kostica/28627/ - za one koji vole njemačku prozu i obiteljske odnose, dušu dalo.... Podsjetilo me na mog omiljenog Gunthera Grassa na više razina, ali je svježije, u duhu današnjeg vremena i iz ženskog pera.![]()
Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.07.2011. at 11:55
Jo Nesbo - u Tisku kupila za 19,90 Crvendaća i Đavolju zvijezdu. Trenutno ljetne dane kratim Pavličićevim romanima (Žive igračke, Pasijans...) - Ivo Remetin i ekipa - lagano i odlično za ove vruće dane.
Preporuka takodjer i za "The Boleyn Inheritance", kod nas "Nasljedje Boleynovih" .
Po meni, napisana jos zanimljivije, no ipak treba ici kronoloskim redom jer je jedan od glavnih likova u ovoj knjizi jedan od sporednih no vrlo bitnih likova u prethodnoj knjizi.
Sada cekam da mi biblioteka dostavi "The Queen's Fool", i u medjuvremenu citam "Vanity Fair" (Thackeray). Volim se, s vremena na vrijeme, vratiti klasicima.![]()
trenutno čitam Kathy Reichs - Već su bile mrtve.. Prva u nizu knjiga prema kojoj je nastala serija Kosti... i sve bi bilo super, da izdavačka kuća nije napravila tako mali format u kojem je užasno sitan print, pa mi čitanje predstavlja više muku nego užitak.. Ali odlučila sam ipak da je pročitam do kraja![]()
Znam da je ovaj topic namijenjen beletristici i publicistici, ali budući da je forum roditeljski, ipak ću spomenuti "Siblings without Rivalry" (A. Faber i E. Mazlish) i to isključivo stoga što je riječ o vrlo razvikanoj knjizi objavljenoj u mali milion izdanja. Budući da sam jedinica, mislila sam da će mi biti korisna kako bih bolje razumjela sestrinske odnose koje nisam sama imala priliku doživjeti. No, iako ima ponekih svijetlih trenutaka, knjiga je u osnovi vrlo površna i prepuna nekih brzinskih, uopćenih pa čak i banalnih savjeta i formula o rješavanju nimalo banalnih situacija. Nije mi se svidjela i ne čini mi se korisnom.
Ivana Simić Bodrožić: "Hotel Zagorje" - s jedne strane lijepo napisana knjiga, koja o prognaničkom iskustvu priča iz perspektive djeteta (pretpostavljam da su upravo zbog te perspektive u knjizi svjesno ostavljene brojne pravopisne i gramatičke pogreške). Autorica progovara o predrasudama s kojima se kao prognanica susretala gdje god je dolazila, međutim, istodobno bez imalo ustezanja i sama proizvodi neizmjeran broj predrasuda o stanovnicima krajeva u kojima je nakon napuštanja Vukovara živjela. Pretpostavljam da je namjera (sad već ipak odrasle autorice) bila stvoriti ironijski odmak i pokazati da su predrasude i generalizacije dio ljudske prirode (pogotovo kod izuzetno mladih ljudi); jer, iako su predrasude s kojima se susretala jako boljele autoricu, nije nimalo prezala od prakticiranja prema drugima upravo onog ponašanja koje je nju vrijeđalo. Po mom je mišljenju u tome pretjerala, jer nema stereoripa (pa čak i uvrede) koju nije upotrijebila; tako u knjizi imamo zlog vjeroučitelja pedofilskih sklonosti, Zagrepčane koji čak i u službenoj komunikaciji govore kajkavštinom (i to nekakvom karikiranom), Zagorce koji su lijeni i prljavi, zbog vlastite nesposobnosti žive od socijalne pomoći i već su prijepodne pijani... I tako dalje, da ne nabrajam. Mislim da se poanta mogla postići i s nešto umjerenijim pristupom. No, usprkos ponekoj primjedbi, knjiga mi se svidjela i mislim da je vrijedna čitanja.
Sanja, imamo vrlo slične dojmove o "Hotelu Zagorje"![]()
Žena vremenskog putnika
Thackeray: "Vanity Fair" - kao sto rekoh, volim se vratiti klasicima, ovo mi je jedan od najdrazih.![]()
Dubravka U. "Baba Jaga je snijela jaje " svidja mi se , bas
Philippa Gregory: "The Queen's Fool" - dosad najlosija iz serije o Tudorima, pravi pravcati, i to ne bas navjestije napisani ljubic (sto me je razocaralo, jer ove romane citam zbog zanimljivosti povijesnih cinjenica; ovdje je kraj kao pokraden iz Danielle Steel); no opet, bitna je radi nastavka.
Sad citam "The Virgin's Lover" iste autorice (nastavak), no prerano je za komentare.
dakle, ljubavnica rima je ispunila očekivanja, ali isam baš u transu. pokriva razdoblje od nekakvih 20-ak godina, nekoliko stvarnih povjesnih likova, potka je ljubavna priča između židovske robinje i gladijatora i ona je uzrok i povod čitavoj radnji, ali je ipak malo nedorečena. gladijatorske borbe su malo preuveličane, ali to je u svrhu naglašavanja lika i u nekim trenucima malo prebrutalno.
sve u svemu, za godišnji i mozak na paši, sasvim ok.
sad sam počela kćeri rima, svojevrsni nastavak, ali smješten kronološki prije ljubavnice, u 69. godinu, godinu četiri cara i ima više povijesno točnih likova, a prati rivalstvo dviju sestara u pokušaju da postanu rimske carice.
Krovovi Teherana od Mahboda Serajia, zgodno, emotivno, čitko.
Philippa Gregory: "The Virgin's Lover" - dosta zanimljivija od prethodne ("The Queen's Fool"), fascinantno povijesno razdoblje, opisuje Elizabetu I u sasvim drukcijem svjetlu od onoga u kojemu je obicno prikazana. Preporuke.![]()
Elly, mozda suvisno pitanje, jesi li gledala seriju "Tudors"? Mi gledamo vec par tjedana skoro svaku vecer, stvarno fantasticno snimljeno, dobri glumci...
Nisam, koliko znam (ne gledam TV bas previse), nema je kod nas u Italiji... Vidjela sam da ju prikazuju u HR, no ni tamo nisam imala prilike pratiti jer se bas nekako u to vrijeme pokvario TV-signal (kad su Talijani presli na digitalnu TV, pola Istre vise nije moglo gledati hrvatske programe).
Hvala na preporuci, raspitat cu se ili je naci na DVD-u.
![]()
Nada Gasic: Voda, paucina
odlicna!
krimic, koji i nije klasican krimic
fino pletivo od vode i paucine, proslost i sadasnjost, kockice koje se slazu
svidja mi se kako pise![]()
Posljednje uređivanje od emily : 24.07.2011. at 21:25
Same here
Uz to, 'Moja najdraža supruga' od Tonyja Parsonsa, iako me ova njegova nije baš toliko oduševila (inače ga stvarno volim)
'Gonič zmajeva' Khaleda Hosseinija - vjerojatno već spominjan, very nice iako sam dugo bila skeptična
Old but good, chick lit - 'Babyville' Jane Green
'Posudi mi smajl' Nore Verde, pompozno najavljen prvi hrvatski lezbijski roman, nimalo impresionirana
I upravo krenuh na 'Muškarčinu na kauču' Dana Jonesa (odgovor na 'Dežurnu kučku' koja mi je mrak) - vidjet ćemo...
Elly, The Tudors trenutno igra na BBC-u, ali za gust trebas gledati od pocetka.
Nego, od svih navedenih na ovu tematiku, ima li neka knjiga koja se bas cvrsto drzi povijesnih cinjenica? Treba mi za MM-a, koji nije neki ljubitelj beletristike, odnosno ne tolerira nikakve umjetnicke slobode kad se radi o povijesnoj materiji.
Posljednje uređivanje od lunja : 24.07.2011. at 23:14
Hm, Philippa Gregory (http://www.philippagregory.com/living-room/about/ - autorica ovih knjiga koje u zadnje vrijeme citam) jest povjesnicarka, ali ovo je ipak dosta beletristike (u pojedinim njenim knjigama, cak previse i za moj gust), pa ju, iskreno receno, i ne bih preporucila TM-u.
Mnogo je bolja od nekih koje sam dosad citala na temu o engleskoj povijesti, ali ipak... beletristika.
Ali, u svakoj knjizi Philippe Gregory postoji popis knjiga koje je ona koristila i proucavala dok je pisala svoje knjige. Bas prava povijesna materija, te bi mu trebale odgovarati.
Ako zelis da ti na PP prepisem i posaljem popis tih knjiga iz indeksa, reci.![]()
Inace, pisac koji me odusevio, a pise poprilicno se drzeci povijesnih cinjenica je Robert Harris.
Doduse, tematika mu je rimska povijest, 2 svjetski rat, itd.
Njegovi "Pompeji", ili trilogija o Ciceronu... izvrsno, tople preporuke!
Malba Tahan: Čovjek koji je brojio. Fantastično za 7-77 godina. Mi svi oduševljeni. Matematička verzija Šeherezadinih priča, kroz arapske priče i legende riješavaju se problemi logičkim zaključivanjem. Prevedeno na 30 jezika izasan u 65 izdanja, ja ne znam kao nikad nisam čula za ovu knjigu. Na stranu što je fora i stilski je divna, prijevod odličan.
Jonathan Franzen - Sloboda... konačno da i u moje ruke upadne ova knjiga... nadam se da će ispuniti očekivanja![]()
Elizabeth Gilbert - Sudbonosno "da" (nastavak Jedi,moli,voli)
Aris Angelis - Ljudi XX. stoljeća, napisana na temelju istoimene radio-emisije emitirane od 1988. do 2010. na Radio Sljemenu. Osvojila me od prve stranice - radi se od 26 intervjua s raznim poznatim i manje poznatim ljudima koji su rođeni početkom a umrli krajem 20. st., prošli nekoliko država, sistema i ratova... Preporučam.
Franjo Janeš: Formula za kaos.
Do sad sam pročitala trećinu i moram preporučiti. Volim kad naiđem na drugačiju knjigu, a još se događa u Zagrebu. Baš me zanima da li se još kome svidjela kao i meni.
http://www.mvinfo.hr/izdvojeno-kriti....php?ppar=5351
Amos Oz: "Crna kutija", jako dobra. Napisana je u formi pisama, majstorski je prikazao duboku intimu likova. Čitala sam njegovu "Pantera u podrumu ", ova mi je neusporedivo bolja.
Joana Karistjani, Mala Engleska - radi se o maloj grčkoj otočnoj zajednici, gdje (skoro) svi muškarci plove, a žene ih čekaju. Volim čitati knjige o mediteranskom životu, ali ova me se nekako nije dojmila; zapleti su banalni, sve u svemu dosadno i nisam pročitala do kraja.
Ivana Šojat Kuči, Unterstadt - dugo sam čekala na ovu knjigu i čekanje se isplatilo. Strašna, jedva taknuta, prešućivana tema konačno je dobila svoj izvanredni izraz. Poznavala sam prije Donji grad, a sad sam upoznala i Unterstadt, pogotovo dojmljivo u onim udaljenijim vremenskim horizontima, za života prabake i bake. Sviđa mi se promatranje obiteljskog života kroz žene koje ga nose. Vlastita perspektiva gotovo zaboravljenog nijemstva i Domovinskog rata, grizodušja i nerazriješenog odnosa s majkom je isto maestralna. Najbljeđi lik ostala je majka Marija i pakao u kojem je ona živjela. Šteta, jer bez odgovora na pitanje tko je Marija ne može se početi odgovarati na pitanje tko je Katarina.
Latica Ivanišević, Slušaj i gledaj Latice - progutala sam tu knjigu o jednoj obitelji i njezinom zagrebačkom životu. U knjigu su uvršteni i zapisi autoričina djeda, bake i majke. Ima puno zanimljivosti, puno znanih, čak i bliskih likova, zagrebačkih veduta, Pariza, Brazila, Hrvatskog Primorja, Dalmacije... Dokument vremena koji se isplati pročitati. Kroz panegirik vlastitoj obitelji ipak se mogu iščitati i neke kritične note tog društva i vremena u kojem su prvenstveno mjerilo svega društvene veze i pozicije, postignute kroz bogatstvo i obrazovanje, uz veliku pomoć komunizma i masonerije. Ima i puno tračeva i plitkosti koji su baš mogli i izostati.
Nada Gašić, Voda, paučina - i ovu knjigu sam progutala, ne toliko zato što je krimić (ne volim baš krimiće) nego zato što je izvrsno napisana (Emily,). Autorica baš zna pisati, ima tako kultiviranu rečenicu, da sam pravo uživala. Poigrava se s višeglasjem, što je često neuspješno, ali njoj je maestralno uspjelo (fantastični dijelovi s Malom Gospom su mi najslabiji, nekako trivijalni). Uz to, volim knjige o Zagrebu, u ovom slučaju o Trešnjevci 60-ih i 90-ih, s tim susjedstvom u kojem se svi poznaju i nekako brinu jedni o drugima ili barem znaju sve o svima. Ali, moram reći da mi se ne sviđa kraj, ne zbog samog događaja koji neću otkrivati nego zbog mizantropskog uvjerenja u pozadini da su svi ljudi psihopati kad se samo malo prokopa po njima.
Nada Gašić, Mirna ulica, drvored - poslije ove prve, odmah sam je uzela, ali nije me toliko oduševila. Ipak, dobra, dobro pisana knjiga, s likovima koji se doimaju zbilja susjedski. Velika prednost mi je bila što se radnja događa u mom starom kvartu.
Khaled Hosseini, Gonič zmajeva - tu sam knjigu uzela po vašim nebrojenim sugestijama i nisam požalila. Izvrsno pisano, uživala sam u opisima nekadašnjeg kabulskog života, normalnog, toplog i egzotičnog. Prikaz uništenja tog života i ljudi koji se, barem neki od njih, pokušavaju oduprijeti unutrašnjem razaranju je potresan. Isto tako i iskreno priznanje tereta grijeha iz djetinjstva i toga kako ni od grijeha ni od djetinjstva ni od porijekla ne možemo pobjeći ma kamo otišli. Jedino što sam jako teško podnijela su prikazi nasilja nad djetetom.
Meni su neusporedivi. Harris je napet, odlicni detalji, dusu dalo za prenijeti ga na film (jedino bih se bojala da ne bi bio dostojno prenesen).
Gregory - mislim, ocito je da povijesnu materiju ima u malom prstu, ali nacin pisanja nikako nije na Harrisovoj razini. Vise onako, laganini zensko stivo, za na plazu.
Upravo pročitala "Ysabel" Guya Gavriela Kaya. Moram priznati da su mu druge/prijašnje knjige puno bolje.
Preporučujem vam ovo događanje: http://liburnicon.org/guy-gavriel-ka...burniconu-2011
Naravno, ako volite fantasy ...
Great minds think alike.![]()
I moj je dojam sličan. Opis Kabula prije revolucije mi je najuspjeliji dio knjige; kasnije mi je dio radnje predvidljiv, dio je čak i nevjerojatan, a dio koji se događa u Americi nekako preholivudski, no opisi grada, ljudi i njihovih života s početka knjige stvarno su prekrasni.
Kod mene zadnjih dana...
C. Ahern: P.S. I Love You - ovo bi trebao biti chick-lit, ali čak i za taj žanr (od kojeg se u startu ne očekuje previše) knjiga je preloša. Zapravo, ideja je sama po sebi dopadljiva, ali izvedba je nikakva. (Imam i film, ali nisam sigurna hoću li ga pogledati.)
Veljko Barbieri: Epitaf carskoga gurmana - duhovita i opora, orwellovsko-kafkijanska satira. Iako je bila aktualnija u vremenu i političkim prilikama kad je napisana, još uvijek se lijepo čita.![]()
Prije jedno godinu dana odlučila sam još jednom pogledati filmove koje sam gledala prije petnaest, dvadeset i više godina (na žalost, nisam ih uspjela pogledati previše, ali ne odustajem), a sad sam donijela sličnu odluku u vezi knjiga, jer me zanima kako ću ih doživjeti s popriličnim vremenskim odmakom.
Jane Austin: Ponos i predrasude - prva u nizu "ponavljanja gradiva". Ostala sam zaprepaštena nad količinom teksta kojeg sam se gotovo doslovno sjećala. Možda ipak nisam toliko stara.![]()
Posljednje uređivanje od Sanja : 02.08.2011. at 12:41
Zdenka, slažem se s dojmovima o Nadi Gašić. Meni je "Voda, paučina" interesantnija jer se dešava u mojem sadašnjem kvartu (ok, mrvicu zapadnije, ali dobro poznajem te ulice, a osnovna škola koja se spominje je Andrejeva buduća škola). Ukratko, jedva čekam njezin sljedeći roman (ako je istina ono što sam načula da je u planu tetralogija).
Zbog zavrzlama u svakodnevnom životu, ovo mi je bio prvi godišnji na koji sam otišla bez hrpe nepročitanih knjiga posuđenih u knjižnici. Umjesto toga, vratila sam se starim, dobro poznatim autorima, pa sam tako ponovo pročitala Buddenbrookove Thomasa Manna. Interesantno, iako sam tu knjigu čitala prije, i to više puta, sad sam je doživjela u novom svjetlu, možda zato što mi je ovo bilo prvi put da je čitam kao roditelj. Naprosto sam otkrila neka nova razmišljanja i to mi je još jednom potvrdilo da dobre knjige vrijedi pročitati više puta, uvijek se u njima može otkriti nešto novo.
Ja čitam sve po tanjinim preporukamapa sam ovo ljeto pročitala odličnu Djevojčicu i cigaretu, zatim Livadu crnog labuda (to se doduše ne sjećam da li je bila tanjina preporuka, ali svakako jest sa foruma) - dosta tipičan roman o odrastanju, ali mi se jako sviđa priča oko njegove poezije, počela sam čitati Carevu ludu Jaana Krossa ali sam ju radi debljine ostavila na moru, a sada čitam Bečke priče Sanje Lovrenčić.
Hm, fali mi nešto, posudila sam 5 knjiga u knjižnici ??
Philippa Gregory: "The Other Queen" - najlosija i najsuhoparnija dosad iz njene serije o Tudorima. Moj palac dolje.
"Queen Mum" od Kate Long - tako lijepo pise: svakodnevne obiteljske price, odnosi s djecom, sa susjedima, tko smo i kamo idemo i sto uopce zelimo od zivota, sve u tom tonu, ali lagano, nepretenciozno, a opet vrlo inteligentno. Procitala sam tri njene knjige, i sad mi je, zaista, jedna od najboljih spisateljica u zadnje vrijeme, bas uzivam u svakoj rijeci. Tople preporuke!![]()
George R.R. Martin- Pjesma leda i vatre. Prva knjiga odlična, ali je pred kraj oduljio... Pročitala 4 knjige, a vrhunac radnje se ne nazire
Sjetila sam se - pročitala sam na godišnjem još i prvu knjigu Bekima Sejranovića Nigdje, niotkuda; dobra je, osobito dijelovi o djetinjstvu. Danas sam pak u knjižnici posudila knjigu Tanje Mravak (opet po preporuci istoimene forumašice) koja je dobila nagradu JL.
Pročitala sam Formulu za kaos, u početku mi se svidjela, ali prema kraju mi je svega skupa bilo puno previše. Možda ja i nisam za taj tip literature, ne znam. Inače nije loše pisano, zaplet mu je dobar, ali rasplet... u cjelini, nije me oduševilo.
Iako, ima nekih vrlo oštroumnih zapažanja, npr. onih o zagrebačkim taksistima![]()