Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5226

Tema: Što čitate 2.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marina Lewycka: Kratka povijest traktora na ukrajinskom - knjiga se reklamira kao "urnebesno smiješna", što po mom mišljenju nije. No, bez obzira na to, svidjela mi se i mogla bih je preporučiti (samo ne treba očekivati knjigu uz koju ćete se glasno smijati).

Radi se o ostarjelom udovcu iz Ukrajine koji živi u Velikoj Britaniji i koji se zaljubljuje u tridesetšestogodišnju Ukrajinku koja u tom starcu vidi mogućnost dobivanja britanske vize i življenja što lagodnijeg života. Na početku romana još i ima duhovitih prizora, no vrlo brzo mlada žena zbog financijskih frustracija i neostvarenih ambicija počinje maltretirati i zlostavljati svog starog i nemoćnog muža, a njegove dvije kćeri pokušavaju ga izvući iz te neugodne situacije. Kako radnja napreduje, sestre, koje su se tijekom života udaljile, postaju sve bliskije, a na vidjelo izlaze i tužne obiteljske tajne, nesretne prilike u kojima je obitelj živjela u Ukrajini te težak put od Ukrajine preko njemačkih radnih logora do Britanije.

Na žalost, prijevod je izuzetno loš, a tekst je također prepun tipfelera i drugog šlamperaja.

Alan Bennett: Suverena čitateljica - odlična, duhovita, pametna satira o tome što se događa kad kraljica u poznim godinama počne čitati i otme se okovima strogog kraljevskog i državničkog protokola.

I izvrstan prijevod, moram napomenuti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Marina Lewycka: Kratka povijest traktora na ukrajinskom - knjiga se reklamira kao "urnebesno smiješna", što po mom mišljenju nije. No, bez obzira na to, svidjela mi se i mogla bih je preporučiti (samo ne treba očekivati knjigu uz koju ćete se glasno smijati).
    Ajde da te opet potpišem bar ovo u zagradi. Mene knjiga nije baš fascinirala, a spominjanje "ukrajinskog" u naslovu mi sugerira da je nacionalna komponenta izuzetno bitna u romanu, valjda to što su likovi porijeklom iz Ukrajine treba biti egzotično pa samim tim i privlačno zapadnom tržištu (ovdje zadržavam pravo na totalnu subjektivnost, i sama imam ukrajinske pretke ). Sve skupa nije loše, ali knjiga mi nije bila ni duhovita ni "urnebesno smiješna" kako piše na ovitku. Najnoviju knjigu iste autorice (Berači jagoda) nisam ni pokušala čitati, ovo mi je bilo sasvim dovoljno.

Ali imam drugu knjigu koju sam htjela preporučiti, roman Sadie Jones "Otpadnik" (izdavač: Algoritam). Vrlo jaka psihološka studija dječaka kojeg sredina odguruje kao obilježenog (majčinom tragičnom pogibijom), a koji izrasta u neprilagođenog i nesretnog mladog čovjeka koji, što god pokušao učiniti u svoju obranu, uvijek ispada "onaj koji upada u nevolje". Morala sam je čitati u malim dozama, neki dijelovi su mi bili naprosto preteški, ali u cjelini, knjiga je vrlo dojmljiva i svakako je preporučujem, možda ne kao ležernu literaturu, nego kao nešto nad čim se vrijedi zamisliti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •