-
Novu godinu započela sam s izdanjima "Disputa" (ako se ne varam, njihova biblioteka "Na tragu klasika" dobila je nekoliko nagrada kao najbolja blblioteka u Hrvatskoj):
Pavol Rankov: Dogodilo se 1. rujna (i ne samo tada)
Slovački roman (njihovu književnost slabije poznajem, nekako su slovački autori kod nas manje prevođeni od popularnih im susjeda Čeha) o razdoblju između 1938. i 1968., svako poglavlje je jedna godina, a opisuje život trojice prijatelja različitih nacionalnosti koje sve povezuje ljubav prema istoj djevojci. Kompozicijski možda zvuči banalno, ali roman na vrlo originalan način prikazuje povijest srednjeeuropskog prostora u vrlo turbulentnom vremenu. Ima slabijih mjesta u romanu, ima i suvišnih epizoda, ali u cjelini mi je ostavio jako dobar dojam. Svakako preporučujem!
Karen Blixen: Babettina gozba
Ako uspijete doći do ove knjige, jer navodno je cijelo izdanje rasprodano (!!), a u knjižnici uglavnom na rezervaciji. Ali vrlo se brzo čita. Kome se svidio film iz 1987., svidjet će se i knjiga. Ima nekih mjesta koja su me se baš jako dojmila, i knjiga mi je ostavila jači dojam nego film.
Helena Henschen: U sjeni zločina
Analiza ubojstva koje je 1932. potreslo švedsku javnost, a napisala ju je kći ubojičine sestre. Nije književno remek-djelo, ali interesantno je za čitanje, naročito u poplavi popularnih skandinavskih krimića zadnjih godina. Ako ništa drugo, ovdje je priča originalna, i nema tajni - do čeg je autorica uspjela doprijeti, sve je to i napisala. Dosta teška tema, jer iza tog ubojstva stoje razorene obitelji pod maskom uspješnih i uglednih imena, djeca koja odrastaju bez majki, nasljedne ovisnosti, i još svašta drugo.
Sljedeći mi je cilj dočepati se najnovijeg Ferića
ali vidim da ga u knjižnicama još nema...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma