Songs of Ice and Fire - George R.R. Martin, svh šest knjiga. Preporučam, za onog tko voli taj žanr.
Kradiljivica knjiga -moram podjeliti sa vama na pola sam knjige i stvarno me je oborila s nogu
Meni je isto bila super baš negdje do polovice. Poslije više nije ispunila očekivanja...
još dvije knjige treba dovršiti. koliko sam prosurfala po netu, veliki dio je već gotov.
ustvari sam ih počela čitati zbog serije - baš me zanima koliko će u novoj sezoni pratiti knjige.
Papisa Ivana - Donna Woolfolk Cross
Put u Jeruzalem/Vitez Templar/Kraljevstvo na kraju puta - Jan Guillou
Iako mi nisu ostale u dubljem sjećanju, sasvim lijepo su mi popunile slobodno vrijeme![]()
Alice Munro: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak
Zbirka neobičnih pripovjedaka, sad sam na trećoj, sve što pretpostavim da će se dogoditi-ne dogodi se, to me oduševilo.
[QUOTE=la_mama;2090349]još dvije knjige treba dovršiti. koliko sam prosurfala po netu, veliki dio je već gotov.
meni su super!!!svih sest tj. pet nastavaka.... nadam se da nece trebati godine da se dovrse nastavci...
Jeffrey Eugenides:Srednji spol
http://www.dzepna.com/eugenides_srednji_spol.htm
Otprilike sam na pola i odlicna mi je
khaled hosseini - gonič zmajeva
nakon njegove "tisuću žarkih sunaca" koja me oborila s nogu, mogu reći da je "gonič zmajeva" jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala.
Vasilij Grossman: Život i sudbina
http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=8116
U prikazu nazivaju ovaj roman "Ratom i mirom dvadesetog stoljeća". Možda je taj nadimak pretenciozan, ali ima smisla. Tek sam napola knjige, a već vidim da će mi to biti jedno od najjačih (iako i najtežih) djela što sam čitala u zadnjih par godina. Vrlo kompleksno pisana (još uvijek nisam pohvatala sve veze među likovima!), obrađuje vrlo teške teme (nije ni čudo, ako se uzme u obzir staljingradska bitka, njemački i ruski logori, pogromi Židova, i u sve to - znanstveno-filozofska razmišljanja), ali vrijedi truda, čak i ako navečer ponekad ne mogu zaspati zbog pročitanog
Definitivno nije knjiga za uživanje, ali za razmišljanje - to da.
Carlos Ruiz Zafron :
1.Sjena vjetra, nije razočarala velika očekivanja
2.Marina- lošija od Sjene vjetra, ali jednako drži u napetosti
Evo i ja ću nešto o Rushdieju. Sasvim mi je jasno zašto se ljudi zaljube u njegove knjige. Meni su Djeca ponoći jedna od najboljih knjiga koja sam pročitala, odnosno njena prva dva dijela. Onaj treći mi nije sasvim sjeo. Inače mi je tu knjigu preporučila poznanica koja je živjela u Indiji i rekla da je to najbolji prikaz života ondje.
Gledala san neki film u kojem Michael Douglas glumi pisca i sveučilišnog profesora koji predaje kreativno pisanje i on studentima govori da pisati znači donijeti odluke - da ne može sve što je u tebi ući u knjigu. I baš takav osjećaj ja imam za Rushdieja: sva njegova kreacija, duh, erudicija, strast, kipuća životnost je za mene previše (valjda to ima veze s Indijom) - ja bih to malo obuzdala. On ne želi i ne vjerujem da će se ikad naći urednik koji će inzistirati da ga malo podkreše.
Uživam čitajući, ali ta bujica riječi, emocija, svega - na kraju me počne gušiti.
Inače sam čitala Djecu ponoći, Bijes, Tlo pod njenim nogama.
Što je najsličnije Djeci ponoći od knjiga koje nisam pročitala, možeš li preporučiti?
Posljednje uređivanje od Jurana : 15.03.2012. at 11:24
Trenutno čitam knjigu Kriza, super! autorice Vesne Gračner i odlična je, za preporuku!
Philippa Gregory: "Crvena kraljica" i "Bijela kraljica" - procitane jedna nakon druge. "Bijela kraljica" mi je bolja, no valjda zbog toga sto se radi o zanimljivijem liku (Elisabeth Woodville vs. Margaret Beaufort, i cijela pozadina price o princevima u Toweru).
Također čitam Crvenu kraljicu, zapinje mi, dok sam Naslijeđe Boleynovih koje ima 500 i kusur stranica progutala u par dana.
Na čekanju su mi Crveni pas (Algoritam, 9 kn) i Dragulj Indije.
Pročitala Besmrtni život Henriette Lacks - Rebecca Scloot - dopala mi se.
Priča o životu siromašne crnkinje čije su oboljele stanice prve uzgojene ljudske stanice u labaratoriju pomogle u istraživanju mnogih današnjih bolest. "Proizvedeno" je oko 60 milijuna tona stanica HeLa, objavljeno je preko 60.000 znanstvenih radova, a bile su i osnova za nekoliko Nobelovih nagrada.
simon montefiore: sašenjka
za sad mi se sviđa. opiusuje carsku rusiju na samom zalasku, događanja za i oko revolucija 1917 , kasnije 1939 i 1994 a sve kroz priču o mladoj djevojci koja se učlanjuje u partiju i njezinoj obitelji.. naravno, i ljubavna priča je tu. kaže na naslovnici da je to romasn za sve koji su voljeli doktora živaga.
Zadnje dvije knjige koje sam pročitala,Sašenjka me se jako dojmila, kako naknadno prelazi u napeticu
o, znači, bit će zanimljivo , ja sam sad na kraju prvog dijela knjige
Michal Viewegh: Biosupruga, bas sam se glasno smijala na nekim mjestima![]()
Bela Hamvas, preporučujem bilo koju njegovu knjigu.
Vicki Myron : Dewey
Predivna knjiga o jednom mačku odnosno knjiga o obitelji, ljubavi i životu.
Toplo preporučujem
Posljednje uređivanje od Ana i mamino zlato : 02.04.2012. at 20:37
Jo Nesbo "Đavolja zvijezda"------ za sada mi je super krimić
imperfekcionisti- priča o jednoj novinskoj redakciji, jako mi se svidjelo
i zadnje sam čitala dva kakti ljubića. jedan je one day, dosta dobra, snimljen je i film kome se neda čitati
i jedan baš ful ljubić (a fakat ne čitam ljubiće, ovo sam dobila s preporukom)- posljednje pismo tvog ljubavnika. i dobro jenisam se mogla odvojiti do kasno u noć od knjige. a to je bilo onu noć kad se pomicao sat
u zadnje vrijeme mogu čitati paralelno više knjiga, ali moraju biti potpuno različitog žanra.
tako uz ove ljubićečitam nikad pročitanu lektiru derviš i smrt i neke biografije. jako mi se svidjela biografija johnnyja casha kojeg inače jako volim
![]()
Čitam svašta, nastojim se samo rukovoditi vrsnošću (uvijek se sjetim savjeta jednog profesora, koji je naš poznati kroatist i kome se imena ne mogu sjetiti, da treba čitati samo dobru literaturu,jer za lošu nema vremena). Znam da zvuči pretenciozno, ali fakat nemam ni vremena ni živaca za slabu literaturu.
I tako, čitala sam Eugenidesa, "Nevina samoubojstva" (Virgin suicides), koji secira američko društvo '70-tih kroz jednu bizarnu i morbidnu opsesiju, pa onda Hornbyja, koji mi je bio silno zabavan i vrlo pitak, ali nipošto ne i plitak, u "All about a boy", trenutno čitam "Gospođu Bovary" (zaostatak iz lektire) i Hornbyjevu "Kako biti dobar", koja me s nije dojmila kao "All about a boy".
Probala sam "Čovjeka bez sudbine" od Kertesza, ali ne leži mi nikako, što zbog stravičnosti teme, što zbog stila, koji me jako podsjeća na stil "izgubljene generacije" (što ima smisla, ako malo promislim), a ja taj stil ne uspijevam probaviti.
Jesam li dobro čula da se upravo snima film "Djeca ponoći"?
Dvije knjige domaćih autorica:
Ankica Tomić: Naročito ljeti - roman dobitnik nagrade VBZ-a za 2011. godinu. Iako inače nisam ljubitelj VBZ-ovih izdanja, ima i iznimaka. Ovaj roman je ugodno štivo, nepretenciozno, bez nekakvih dramatičnih obrata, praktički bez fabule, opisuje djetinjstvo na otoku (Braču, ako sam dobro pohvatala) 70-tih godina, pisan je opušteno, duhovito, ali kvalitetnim stilom. Dobra knjiga za opuštanje i "mozak na pašu".
Zrinka Pavlić: 5 priča i krafne - zbirka 6 priča (šesta, tj. centralna priča su "Krafne"- ujedno meni i najbolja i najjača priča u zbirci), na temu suvremene svakodnevice, pomalo sumornih, ali interesantnih. Antologijsku definiciju krafni - "nešto debilno i masno iz mjesne pekarnice"
- sigurno ću zadugo upamtiti.
To joj je već druga knjiga, ako sam dobro shvatila.
Ovdje ima i razgovor s njom povodom ove zbirke.
Da, ali prva nije fikcija nego eseji - možda zapravo ono što je objavljivala na blogu ili nekakve kolumne ?! pojma nemam
Objavljivala je ona i priče na blogu, tako da mi se sadržaj ovih Krafni čini kao da sam ga već pročitala, za razliku od stila u kolumnama njen stil u pričama mi se nije baš sviđao; možda se popravila.
Moguće, danas je dosta popularno kolumne objavljivati kao knjigu. Nisam čitala.
A stil u ovim pričama nije loš; osim jedne (Zastrti srijedom), sve su mi priče jako dobro sjele (iako su gorke).
Opet malo braindead literature: Candace Bushnell: "Lipstick Jungle"
Trenutno citam njenu "One Fifth Avenue" -presjek karaktera i odnosa stanara jedne od "najpozeljnijih" zgrada na Manhattanu; ova mi se jos donekle i svidja, prva je za preskociti.
Najnovija od Sophie Kinsella, "I've Got Your Number" - tipicna vrkasta u njenom stilu, na mjestima sam se glasno smijala - za opustanje, svakako preporuka.
Nego, jeste li znali da je Hugh Laurie (dr. House, Bertie Wooster, itd. - kako god zelite) napisao knjigu? Zove se "The Gun Seller" - jucer sam dosla na red u knjiznici i veceras pocinjem, unaprijed se veselim.
![]()
Posljednje uređivanje od Elly : 14.04.2012. at 11:26 Razlog: dodala u post
Sati (The Hours), Michael Cunningham - roman o 3 žene iz različitih vremenskih razdoblja na koje je utjecala knjiga Virginije Woolf, Gospođa Dalloway.
edit: ima i istoimeni film s Meryl Streep, Nicole Kidman i Julianne Moore. davno sam ga gledala, mogla bih opet. jako je dobar.