Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
Od knjiga koje su me oduševile u zadnje vrijeme istakla bih Malcolm Gladwellovu "Outliers" (Izvan prosjeka u prijevodu).
Knjiga je non-fiction, a objašnjava kako kontekst i razne "sretne prilike" stoje iza ekstremnih uspjeha ili ekstremnih događaja.
Jako mi je zanimljiv način na koji piše, puno toga naučiš, a na momente je napeto ko u dobrom krimiću. Skoro sam vikala od uzbuđenja u busu: "pa zašto su se srušili ti avioni?!!". Definitivno preporučam.
Sad čitam njegovu Blink, ona govori o onom nesvjesnom mišljenju u prvi čas, kad u djeliću sekunde donesemo odluku a da nismo sigurni ni kako ni zašto. Isto je dosta dobra, iako meni malo manje od Outliersa.
"Izvan prosjeka" je i meni odlična knjiga, vrlo čitljiva i vrlo, vrlo primjenjiva na svakodnevne situacije.
Svako poglavlje interesantno je na svoj način, meni je frapantno bilo već prvo, gdje dovodi u vezu datum rođenja i konačan uspjeh hokejaša u reprezentaciji. Što je opet u direktnoj vezi s polaskom u školu, koji nam je svima prije ili kasnije vrlo aktualan (sjetite se samo tema o odgodama upisa!).

Inače, znanstvenu podlogu fenomena opisanog u knjizi "Treptaj" (Blink) dao je njemački psiholog Gerd Gigerenzer u knjizi "Snaga intuicije" (Algoritam, 2008). Preporučujem svima koje zanima ta tematika (i eksperimentalna psihologija, između ostalog).