Procitala; jako mi se svidjela, preporucujem.Elly prvotno napisa
![]()
Procitala; jako mi se svidjela, preporucujem.Elly prvotno napisa
![]()
U međuvremenu pročitala Otok, sada započela Jedi, moli, voli
očevi i oci, slobodan selenić
posudila sam je po preporuci s ove teme. teta knjižničarka ju je već bila pospremila u podrum, nitko je dugo nije tražio :D
knjiga mi je izvrsna. predivno su oslikani odnosi među likovima, kao i razmišljanja likova. na dijelovima me rasplakala.
no, preporuka i od mene
sad čitam, opet po preporuci odavde, s. rushdiea: bijes
preporuke pratim i zapisujem u blokić, mada slabo pišem.
zasad mi se sviđa. voljela bih pročitati i djecu ponoći, vidim da je ovdje hvaljena.
prije nego je počeo Euro 2012 čitala sam
Kratak, čudnovat život Oscara Waoa, Junota Diaza.
dirljiv je to i zabavan roman o imigrantima, Dominikanskoj Republici, Trujillu, odrastanju, ljubavi.
jednako koliko i roman, zanimljive su fusnote.
moje preporuke.
Ja trenutno citam On the road (Jack Kerouac) i doslo mi da postanem beracica pamuka - bas je to lijepo opisao.
pročitala sam bijes (s. rushdie)
uh. knjiga mi je dobra, no na određenim mi je dijelovima ipak bila previše. bio mi je naporan, težak. previše misli i riječii to uglavnom u II.dijelu knjige
Posljednje uređivanje od Anci : 23.06.2012. at 00:33
nick hornby: juliet, naked
imam je već neko vrijeme i započinjala sam je više puta čitati i nikako da pređem 40 stranica
sad, kad sam konačno malo na GO, mogu čitati puno više.
uglavnom, svidjela mi se, u njegovom je stilu, na dijelovima prilično duhovita
preporuka![]()
paralelno sa "svojim" knjigama čitam djeci naglas harry pottera
sad smo na redu feniksa (5. knjiga)
mogu reći da sam se i ja navukla s njima
nisam dosad čitala harry pottera. samo smo filmove gledali.
Citam Svitak Omega od Adrijana d'Aze. Deset strana, pa zaspim, pet strana pa zaspim, vec par tjedana tako. Dosla sam do pola. Nadam se da cu procitati dok rodim. Inace procitam knjigu kroz tri dana. Dal mi je pala koncentracija, dal je prevruce...ne znam. A nije ni knjiga bas nesto napeta.
Malo iz znatiželje, malo iz mazohizma, počela sam čitati "Uzvišeno zvanje" Mate Lovraka
Matu Lovraka nisam rado čitala ni kao dijete, njegov stil mi je išao na živce, ali me na neki način zabavljao. Ni ova knjiga nije iznimka. Mislila sam da ću ga pustiti nakon prvih 10-ak stranica, ali guram i dalje, ima nešto privlačno u tom njegovom prikazu učiteljskog života. Sam naslov bi se zaista mogao shvatiti kao teška patetika (kao što je netko već rekao na jednom drugom topicu), ali sadržajno, čini mi se da dosta toga ostaje aktualno i dan-danas, nakon tolikih godina i promjena (od državnog uređenja nadalje).
Ostaje mi još samo da otkrijem misli li on zbilja da je biti učiteljem "uzvišeno zvanje", ili je to ipak ironija. Znajući Lovrakov stil otprije, rekla bih da je ovo prvo posrijedi. Recimo još to da bih nakon Lovrakovog prikaza rado pročitala i prikaz nekog drugog, suvremenijeg pisca-nastavnika, s više smisla za ironiju i humor. Npr. Ferića![]()
Ima li tko za preporucit koji dobar putopis? U zadnje vrijeme ih rado citam.
nisam čitala, ali sam poklonilajedan putopis nedavno
jasen boko: put svile
primateljica poklona kaže da je dobar. sad si me sjetila da ga posudim
većina ljudi hvali pauletića, meni nije legao baš :/
nisam, doduše, previše ni pročitala, nisam jednostavno mogla :/
ja sam nedavno pročitala tri šalice čaja. to je neka kombinacija putopisa i opisa dobrotvornog rada autora knjige
on je za vrijeme planinarenja i pokušaja uspona zalutao u neko selo
kad je vidio kako ljudi tamo žive, odlučio im je pomoći da sagrade školu
nije loše
ja sad čitam Iana McEwana: Okajanje
jako, jako mi se sviđa
gugl kaže da je snimljen i film
u kojem glumi ni manje ni više nego keira knightleykoju vrlo teško mogu gledati
![]()
Ja ovdje prijavljujem samo knjige koje me oduševe i koje smatram vrijednim bilježenja.
Zadnja takva je Knjiga izgubljenih stvari. Baš me se dojmila. Evo više o tome http://www.profil.hr/knjiga/knjiga-i...ih-stvari/413/
Proctala "Moramo razgovarati o Kevinu " Uzdrmalome , potreslo, danima razmisljam o toj knjizi
Film je takodjer odlican - zanimari Keiru, zaista vrijedi gledanja.
Ja trenutno razvlacim Hugh Laurie i njegovu "The Gun Seller" - napisana je u dr.hauseovskomstilu, ali ima mi previse monologa :zijev: ... ocekivah vise radnje... Dat cu joj jos jednu sansu (vikend na plazi), pa cu vidjeti....
Te Tri salice caja mi zvuce zanimljivo. A vidim da ih ima i u knjiznici - jupi! Ne znam tocno tko je Jasen Boko, ali nejasno mi se cini da imam nesto protiv njega.
Od Pauletica sam citala Himalaju. U jednu ruku mi se svidja i stil pisanja i cijela knjiga, a u drugu mi je Pauletic ispao poprilicno antipatican. A nedavno sam citala Dunavski Blues, putopis dvojice Zagrepcana koji su camcicem plovili od Zagreba do Crnog Mora. I tu je stil malo blesav, al su mi decki na kraju price skroz simpaticni i zanimljivi.
Onda ja prijavljujem Put od slovenskog alpinista Nejca Zaplotnika
http://www.profil.hr/knjiga/put/30174/
dovršila sam večeras okajanje. stvarno sam uživala, knjiga je zaista odlična.
sad me čeka njegova na plaži chesil, uspjela sam je nabaviti u knjižnici.
"Tri šalice čaja" su vrlo zanimljiva knjiga, naročito životni put Grega Mortensona, i po mom mišljenju jako dobro dočarava život u zabačenim dijelovima Pakistana i Afganistana. Ipak, priča ima i naličje kojeg nema u knjizi - navodno je John Krakauer (nekima možda poznat po djelima "Bez daha" i "U divljini") napisao knjigu pod naslovom "Tri šalice obmane" (Three cups of deceit) kao odgovor na Mortensonov projekt. Nisam išla kopati po detaljima, pa ne znam na što se njegov odgovor odnosi, čini se na financijski dio projekta.
Što se tiče putopisa Jasena Boke, "Na putu svile" mogu iskreno preporučiti, knjiga je izvrsna. Napisao je još i knjigu "Peta strana svijeta", ta mi nije bila tako dobra, ali "Put svile" je stvarno izvrstan (čitala sam ga uz zemljopisni atlas i povećalo). Vidim da je izašla još jedna njegova knjiga putopisa, nešto o tragovima Odisejevih putovanja, to se nadam uloviti u knjižnici čim se pojavi.
Od anti-preporuka za putopise mogu navesti knjigu Borisa Veličana "Doma je lijepo, ali je svugdje najljepše". Samo putovanje je zanimljivo (pješice od Zagreba do Sahare), ali stil podsjeća na nezrelo pubertetsko hvalisanje, uz poveći broj prostota, što sve upućuje na jeftini macho-stil. Meni to nikako nije pasalo, iako vjerujem da ima i drugih mišljenja.
došla sam podijeliti svoje oduševljenje mc ewanovom "na plaži chesil"
pročitala sam je gotovo u dahu, s prekidima za napraviti ručak, malo se podružiti s djecom. no, danas su bile jako dobre i međusobno druželjubivepa sam mogla čitati
pisalo se ovdje već o toj knjizi pa neću sad posebno pisati, samo je preporučam dalje
jel netko čitao još nešto njegovo? vidim da u knjižnicama ima betonski vrt, nevin čovjek, utjeha stranaca, amsterdam. i u originalu ostale (između ostalog, i child in time koja me pomalo plaši tematikom, no čini se dobra)
Ja upravo čitam njegov Solar (ne znam je li preveden na hr) i umirem od smijeha, odličan mi je. Super mi je i Trajna ljubav, Okajanje, Nevin čovjek.
nerado fundamentalsita- mohsin hamid ne lose
čitam olovni ponedjeljak
zanimljivo
nedavno pročitala i zadnju zaonovu koja me nije baš oduševila
Dalibor Cikojević, Posljednja violina Niccoloa Amatija
Zanimljiva ideja, ali knjiga je osrednja. Nekako mi je beživotna, dijalozi su artificijelni (što naročito dolazi do izražaja u dijelovima koji se dešavaju u suvremenosti, 2006., takvi dijalozi ne postoje ni u radio-dramama na HR3). Roman prati putovanje violine majstora iz Cremone od njezina nastanka, pa kroz ruke Paganinija i Kreislera, od Italije do Amerike i Francuske, da bi na kraju došla i do Hrvatske. Nekako imam dojam da sam već čitala slične knjige (prvo mi pada na pamet "Narod knjige" Geraldine Brooks, s tom razlikom što je u tom romanu naglasak na Židovima kroz povijest i diljem svijeta, a ovdje nema nacionalno-vjerskih opredijeljenja).
Brzo se čita (pročitala sam je u 2 dana), ali ne vjerujem da ću je nešto dugo pamtiti...
Sulaiman Addonia-Posljedice ljubavi, meni jako zanimljiva
http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-890-posljedice-ljubavi
Sad čitam Sašenjku i uživam![]()
Na godišnjem sam pa sam konačno pročitala Franzenovu Slobodu; jako je dobra.
Več sam ranije započela Camus & Sartre: priča o jednom prijateljstvu i njegovom kraju R. Aronsona, pa mislim da ću je sada dovršiti, a onda me čekaju još mnoge debele knjižurine koje sam čuvala za godišnji.
Inače u autobusu na putu prema moru sam pročitala Trajanovo pravilo Pavla Pavličića, pa iako su mu krajevi romana uvijek jako loši moram reći da svejedno i dalje volim čitati Pavličića jer mi se sviđa njegov stil pripovijedanja, nekako održava napetu atmosferu (iako unaprijed znam da će me kraj totalno razočarati, što je i ovaj puta bio slučaj)
Markus Zusak: Kradljivica knjiga
Zanimljivo i pomalo neobično napisan roman, pripovjedačica je Smrt koja prati jednu djevojčicu u vrijeme Drugog sv.rata u Njemačkoj. Tema prijateljstva, odrastanja, Židova, siromaštva - ništa pretjerano originalno, ima i pomalo patetike, ali lako gutljiveFora su umetci - kao post-it papirići s nekom činjenicom ili mišlju. Meni su najzanimljiviji bili motivi boja - kako Smrt vidi boje umirućih i tema čitanja odnosno pismenosti i koliko je to važno za život...
Počela sam Amosa Oza Priča o ljubavi i tmini - čarobna knjiga.
Pazite kako igrate Ivone Šajatović
Zanimljiv roman za mlade (sedmi, osmi razred) o djeci u udomiteljskim obiteljima. Preporučujem djeci navedenog uzrasta i onima koji posjećuju domove za nezbrinutu djecu, svima koji rade s djecom, udomiteljima i sl.![]()
Giljam Muso - najnovija :"Zov andjela" , malo drugacija od ostalih- cist krimic
Marchelinu - knjigu odabranih zapisa sa bloga matejuska.blog.hr ima prica i za plakat i za umrit od smija.
po davnoj prepruci sa foruma ( ali tek sam ju sad ugrabila u knjiznici) Anthony Bourdain Dosije kuhinja- meni jako dobro
nakon toga me cekju Beraci jagoda M. Lewiycka-e
MoMo, dobra te knjiga čeka. Ja sam uživala u njoj. A sada sam u Kalendaru Maja. I divno mi je unutra...
pročitala upravo Kći moje najbolje prijateljice od Dorothy Koomson
zabavno, toplo i pitko štivo
je li netko čitao Žena u kavezu ili Konkubinina tajna?
Kupila bih si nešto za more, ali da baš skroz ne fulam...
Sada po drugi put čitam Sniježnica i tajna lepeza. Jako volim tu knjigu, moje preporuke.