laumi, uzmi Sramotu.
Čitala sam Sramotu od Coetzeeovih stvari. Nije me oduševila.
Ali izašla je nedavno njegova trilogija, autobiografska. S obzirom da volim takve priče, možda je i posudim.
Je li Summertime dio te trilogije, laumi?
pogledala sam, Jurana, je
na Wiki piše da je to treći dio njegovih fikcionalnih memoara (prvi i drugi su Dječaštvo i Mladost)
Je, evo pronalazim da su dijelovi: Dječaštvo, Mladost i Summertime. Hvala što si je testirala umjesto mene!
Ja sam pročitala Grad u zrcalu Mirka Kovača. Negdje sam pročitala da je to autobiografija u kojoj je u glavnoj ulozi Grad pa sam se pomamila da čitam o Dubrovniku, a kad tamo, uopće se ne odvija radnja u Dubrovniku, samo jedna epizoda u romanu. Inače je dobra knjiga, lako se čita, ali ne vjerujem da ću je dugo pamtiti.
e, baš to, Sanja. tjeskobno je prava riječ kako sam se osjećala dok sam čitala knjigu.
ali me se jednostavno nije ni dojmila. a očekivala sam više, s obzirom na Bookera.
Posljednje uređivanje od laumi : 30.10.2012. at 15:15
ovo je odlično, uživat ćeš!
meni je i razmjena bila super, ali misli su mi se više svidjele.
trueba je genijalan, pokušat ću pronaći njegov novi roman- četiri prijatelja.
ova plava bilježnica me, koliko god volim čitati brutalne knjige, odbija pa mislim da ću je preskočiti. ipak :D
Posljednje uređivanje od Anci : 04.11.2012. at 17:05
pročitala Tigrovu ženu, Tee Obreht (r. 1985.), koja je za taj roman dobila nagradu Orange 2011. godine. Obreht je rođena u Beogradu, a od teen godina živi u Americi.
jako sam uživala u tom romanu koji počinje negdje u našim danima, govoreći o ratu u regiji, ali bez imenovanja jedne, druge ili treće strane. čak i gradovima Obreht daje druga imena, iako se lako prepoznaju Mostar i Beograd. pripovjedajući o mladoj liječnici Nataliji koja traži osobne stvari pokojnog djeda, Obreht preplićući prošlost i sadašnjost, otkriva priče o besmrtnom čovjeku, tigrovoj ženi, odrastanju u vrijeme rata, njegovim posljedicama. kako već možda slutite u knjizi ima magijskog realizma.
preporučam!
Upravo pročitala "Kasnu obitelj", zanimljiva tema, do tančine razrađeni osjećaji i unutarnja previranja žene koja ostavlja supruga , nisam ju ispuštala iz ruku
http://www.goodreads.com/book/show/1...-kasna-obitelj
Ajme, ljudi; koliko dobrih knjiga, a kako malo vremena![]()
Čitam "Šapat Orijenta". Kažu da je sladunjav, meni baš paše.
malo podižem
po preporuci s ove teme sam posudila rasjede nancy huston
roman je odličan, potresan, težak... no, pročitala sam ga u jedno poslijepodne i duugu večer
za preporuku svakome tko ne bježi od teških tema![]()
Evo i ja, sve po preporuci odavde: Polarna svjetlost i Subota, odlicne, preporucam dalje
Sad citam Adrian Mole i nemocne godine a ceka me Prica o ljubavi i tmini, uhvatila sam je nakon dugo vrebanja, jedva cekam![]()
Alice Munro "Previše sreće"
Tek sam počela, zbirka pripovjetki. Odmah me prva oduševila, jedva čekam nastaviti čitati.
ja sam počela ljubavni život (kako ovo dobro zvuči!) zeruye shalev. obećava
paralelno čitam s djetetom iznenada u dubini šume. knjigu smo posudili na njezino inzistiranje. a, i prepoznala je i autora: to je amos oz koji je napisao priču o ljubavi i tmini, s onim dječakom na stranicama!
ona je zasad oduševljena, vidjet ćemo.
ima u b. ogrizovića, na hr posuđeno, slobodno na en
Posljednje uređivanje od Anci : 18.11.2012. at 21:15
Sasa, ta je iz 2009, a kod nas je izdana prošli mjesec (oceanmore). Dobila sam je na dar, ne znam kakvo je stanje po knjižnicama.
I ja obožavam Alice Munro, svaka njena priča mi je malo otkriće za sebe.
Jesam, čitala sam. Zato sam i skakala od sreće kad sam dobila njenu novu zbirku![]()
Knjiga pocinje tako sto sultan Sal-al-Din (zapadnjacima poznat kao Saladin) zaposljava pisara (inace Zidova) da zabiljezi njegovu biografiju. Pisana je dijelom iz perspektiva pisara, a dijelom iz perspektive ostalih likova - samog sultana, njegovih prijatelja, njegovih zena. Sultan prica uspomene o svom djetinjstvu, odrastanju, dolasku na vlast i bitkama, a sve to prije nego sto je za islamske vjernike osvojio Jeruzalem.Elly prvotno napisa
Zanimljiva je jer detaljno opisuje svakodnevni zivot toga vremena i obicnog puka i visih staleza, odnose muslimana prema zidovima i krscanima, odnose unutar obitelji, obicaje, itd., kroz formu povijesnog romana.
Ako ti se svidio film "The Kingdom of Heaven" - svidjet ce ti se i ova knjiga.
Inace, knjiga je dio "Islamskog kvinteta", no cita se zasebno. Prva knjiga je "U sjeni narovog drveta" (koja prica o sudbini muslimana u Granadi i okolici nakon Rekonkviste, a kraj je povezan s padom Azteka), takodjer mi se dopala no iskreno, ova druga mi je bila zanimljiva.
Slijedi "Zena od kamena", bas sam si ju rezervirala, planiram ih procitati sve.![]()
Nisam se jako dugo javila, evo sad jedna preporuka za ljubitelje Adriana Molea i engleskog humora. Riječ je o novoj knjizi Sue Townsend, "The Woman Who Went to Bed for a Year".
Pedesetogodišnjakinja, majka sedamnaestogodišnjih blizanaca, matematičkih genijalaca koji odlaze na studij, na dan njihove selidbe odlazi u krevet i u njemu odlučuje ostati godinu dana kako bi dobro razmislila o sebi, svom životu i odgovorila si na pitanja koja je muče već godinama. Knjiga je na trenutke neizmjerno duhovita, ali i tužna i dirljiva, ima posve apsurdnih situacija, tako da se pripremite na sve.I da... Nemojte očekivati humor u stilu Adriana, ovo je prava knjiga "za odrasle".
![]()
Nakon prvog poglavlja Sunset Parka (Auster), preporučam ga!
Velika preporuka za "Previše sreće", Alice Munro. Stvarno me nije razočarala. Sve jedna pripovjetka bolja od druge, i osjećaj praznine kad okreneš zadnju stranicu...
Još jedna nova preporuka: Heinrich Böll, "Ne samo za Božić", zbirka satiričnih pripovijedaka. Izvrsne su, smijem se cijelo vrijeme kao luda!
Knjigu sam kupila na Interliberu, zapravo nisam znala što kupujem, ali sad mi je baš drago, sigurno ću je često pročitavati i kasnije.
Satirični prikaz svakodnevice - od "znanstvenika" koji proučavaju nepostojeće narode, do ljudi bizarnih zanimanja (priča o smijaču mi je odnekud već poznata), ironiziranje turista koji obilaze besmislene spomenike, pa do genijalnog prikaza rada u velikoj firmi gdje će se "nešto dogoditi", ali se nikad ništa ne događa.
Sinoć završila "Biosuprugu", u krevetu, prije spavanja.
Jutros započela "Djecu patrasa", u autobusu, pri polasku na posao.
Sretna sam ko malo prase što me uhvatila knjigo-manija, nadoknađujem sve što sam propustila zadnjih (sram me reći) godina.
Tamanim knjige različitih žanrova, u prosjeku 1 svakih 7-10 dana, što je uz ostale obaveze fantastičan prosjek.
Tanja, hvala na preporuci, Böll mi je i inače odličan, baš ću probati pronaći ovu knjigu (vjerujem da to ovdje ne bi trebao biti problem).
Mamasch, nakon "Djece Patrasa" prebaci se na "Kalendar Maja".![]()
I ja nadoknađujem godine nečitanja...
M. Zusak: Getting the Girl
Posljednje uređivanje od Maruška : 30.11.2012. at 21:44
mislim da je već spominjana zeruya shalev. mene je žena oduševila. i malo izmučila, ali volim takve knjige. čitanje s grčem u želucu
dakle, preporuka za ljubavni život
sad sam počela muž i žena :interliber: :D
Nikita Lalwani: Darovita
U zadnje vrijeme sam pročitala nekoliko knjiga o životu azijskih imigranata na Zapadu, to je dio mog općenitog interesa za Aziju. Knjiga se čita lako i brzo, iako tema nije laka.
Ne mogu odoljeti da ne prepišem jedan citat iz knjige, podsjetio me na aktualne rasprave o zdravstvenom odgoju.
Djevojčica nakon sata biologije pita majku:
A jeste li imali spolni odnos da bih se ja rodila?
(Majka se sledi i odgovara): Naša se djeca talo ne rađaju. Samo bijelci imaju spolne odnose.
...
Pa odakle onda djeca dolaze?
Kroz molitvu. Kao što si i ti.
Nedavno sam pročitala "Slavu" Daniela Kehlmanna (autora "Mjerenja svijeta", koje je dosta ljudi ovdje pročitalo), najtoplije preporučam. Riječ je o zbirci međusobno povezanih kratkih priča, a svaka od njih priča o nekom aspektu slave, vrlo, vrlo inteligentno i duhovito.
Posljednje uređivanje od Sanja : 10.12.2012. at 00:52
Jennifer Weiner: "Then Came You" - chick-lit o 4 zene koje vezuje odluka o djetetu (svaku na svoj nacin). Pitko.
čitam Lodgeovu Razmjenu i ne mogu se odlijepiti od nje. odlična je, jako zabavna i sjajno napisana.
Pa da, sviđaju nam se isti filmovi, za očekivati je da nam se sviđaju i isti pisci.![]()