Stranica 38 od 105 PrviPrvi ... 2836373839404888 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,851 do 1,900 od 5226

Tema: Što čitate 2.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prosli tjedan sam "odradila" prvi dio ljetovanja - "derem" (i prije GO, i nastavljam) po A Song of Ice and Fire.
    No sad sam pocela citati knjigu koja je zasad zadnja izdana iz serije, A Dance with Dragons (kad bi trebala izaci The Winds of Winter? 2014-2015?), pa ocekujem da cu s njom biti gotova za mjesec dana cca.

Za "pravo" ljetovanje planiram zasad tri: Hilary Mantel, Bring Up the Bodies (drugi dio trilogije o Cromwellu, prvi dio mi je bio preodlican pa se unaprijed veselim), Dan Brown, Inferno (ako stignem, lista cekanja je podugacka a ne kupuje mi se, neke njegove su me razocarale i zapravo su mi odlicne samo dvije (Andjeli i demoni, i Da Vincijev kod), i Madeleine Wickham AKA Sophie Kinsela, Tennis Party za apsolutne mozak-na-pasu situacije.
    Posljednje uređivanje od Elly : 09.07.2013. at 11:34

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja sam si zapisala Otmjenost ježa, Muriel Barbery (po angienoj preporuci ) http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=5433

htjela bih pročitati i
    Moj Michael Amosa Oza
    nešto od Toni Morrison i
    sestara Bronte (nisam dosad ništa )
    i vidim da je K. Hosseini napisao nešto novo http://www.superknjizara.hr/index.ph...d_knjiga=86950

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja ću ovo ljeto čitati novog Hosseinija, Orhanov Istanbul, Lako je prestati pušiti-doista moram, a uzela bi i Danila Kiša, nisam ga nikada čitala.

pokušat ću čitati i trenutni hit na Amazonu, Kate Atkinson-Life after life i malo iskušati svoj engleski.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Upravo se vratila iz knjižnice, današnji ulov: Julina Barnes, Pretresanje (iako mi se čini da sam je nekad davno već čitala , ali what the hell)
    i malo krimića, za ponavljanje engleskog: T. C. Boyle "Talk talk"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Našla sam si još nešto: Tony Judt - Zlo putuje Zemljom

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Našla sam si još nešto: Tony Judt - Zlo putuje Zemljom
    Pokušala sam čitati prije par mjeseci, nije išlo

Sad čitam knjigu Tatjane Gromače "Bijele vrane". Odlična je! Pisana je u stilu kratkih reportaža o stvarnim ljudima s margine istarske svakodnevice, ali tako jednostavno, ljudski, iskreno, a opet duhovito... za svaku preporuku.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Za "pravo" ljetovanje planiram zasad tri: Hilary Mantel, Bring Up the Bodies (drugi dio trilogije o Cromwellu, prvi dio mi je bio preodlican pa se unaprijed veselim)
    prvi dio je Wolf Hall?
    to sam si negdje umemorirala također

dijelovi su povezani, jel moram čitati po redu?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa Vidi poruku
    prvi dio je Wolf Hall?
    to sam si negdje umemorirala također

dijelovi su povezani, jel moram čitati po redu?
    Da: 1. dio Wolf Hall, 2. dio Bring Up the Bodies, 3. dio jos nije izdan.
    Ide kronoloski, pa citaj po redu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ok, hvala
    još nešto, kad si već tu
    koliko se sjećam, ti si čitala philipu gregory? mama ima nekih par s kioska pa je zanima jel to ima neki kronološki red ili se čita kako uhvatiš

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam potpuno nepripremljena za godišnji, došla sam u knjižnicu bez ideje osim Kalendara Maja kojeg naravno nije bilo, pa sam uzela naramak knjiga Iana McEwana kojeg hvalite na topicu, pa bumo vidli. Do sada sam čitala samo Na plaži Chesil koja mi je OK. Uzela sam i Atlas oblaka koji sam već jednom pokušala čitati ali mi je bio previše dosadan, a pogled mi je pao i na Dublinerse J. Joycea koje nikad nisam čitala na hrvatskom, pa rekoh - zašto ne.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@ Anci: jesam, citala sam (H. Mantel mi je puno (s naglaskom na puno ) bolja od P. Gregory.

Ako me pitas za The Cousins' War seriju, kronoloski ovako:The Lady of the Rivers -The White Queen - The Red Queen - The Kingmaker's Daughter .
    A za dva tjedna ce biti izdana i nova, The White Princess (kronoloski ide nakon The Kingmaker's Daughter).

Ako te zanima serija o Tudorima, onda: The Constant Princess - The Other Boleyn Girl - The Wise Woman - The Boleyn Inheritance - The Queen's Fool - The Virgin's Lover - The Other Queen .
    Posljednje uređivanje od Elly : 09.07.2013. at 20:42

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    završila strip Maus, A. Spiegelmana. zavrijedio je svaku dobru kritiku i nagradu koju je dobio.
    moj dojam nakon što sam pročitala taj biografski crtani roman je da su ljudi u svojoj srži zli. zato su se genocidi događali i nakon jednog od najmonstruoznijih zločina protiv čovjeka - holokausta.
    srećom, u nekim ljudima ima dobra, a zahvaljujući takvima i nakon mračnih razdoblja bude preživjelih koji svjedoče.
    Ja ne znam zasto sam se ja namamila na ovaj citat i nabavila taj strip. Jos ga citam... i mucno mi je... bas brrrrr....

A Danilo Kiš je predivan. Al i on je mračnjak.

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Amos Oz, Moj Michael.
    Zaljubih se u Oza, prije toga čitala sam Crnu kutiju.
    A njegova "Priča o ljubavi i tmini" spada među moje najdraže knjige.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa Vidi poruku
    Amos Oz, Moj Michael.
    Zaljubih se u Oza, prije toga čitala sam Crnu kutiju.
    A njegova "Priča o ljubavi i tmini" spada među moje najdraže knjige.
    među moje također

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zavrsila Alaa Al-Aswani - Chicago, o egipatskim emigrantima u Chicagu, meni se svidila
    Sad čitam Ian McEvan - Solar, genijalna je, kidam se od smijeha

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Čitam Doris Lessing: "Ponovno, ljubav". Nije me oduzela od oduševljenja, ali nije loša.
    Ono što me je oduzelo, jest strip na kojeg sam naletila pred 2 godine: "Blacksad", izdanje Bookglobe. Fenomenalan je, apsolutno broj 1, po temama, zapletima, po likovnosti koja (u domeni realističnog crteža) daleko premašuje sve što sam imala priliku čitati od stripa, a čitala sam puno toga. Apsolutne preporuke.
    "Mausa" sam čitala davno, tek je bio izdan na engleskom i potresao me je, kao što me redovito potresu sve priče o ljudskoj patnji, ali me nije impresionirao crtežom, a to je, ipak, značajan vid stripa. Zapravo, taj rudimentaran crtež ima svoje mjesto u priči, pa ne mogu tvrditi da nije dobar, ali nije mi vizualno nešto čime bih se oduševila. Zanimljivo je da su i likovi u "Blacksad"-u životinje ubačene u ljudski svijet.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Procitala Subotu. Nije me nesto "dotakla" a i strasno me zivcirao s opisima operacija na mozgu i raznim medicinskim detaljima. Totalno isforsirano i bespotrebno.

Sad citam Toni Morrison, po prvi put. Uzela sam Solomonovu pjesmu, dobro pise. Na stand-by mi je Ljubav (isto Toni Morrison, nemam bas mastovitog muza ). Planirala sam uzeti i Hertu Müller, netko je vec spomenuo... Mima? Onu Remen... (Lijena za gugl )

Paralelno, naglas i dalje HP. Jest da nije tema o knjigama za djecu, no moram spomenuti da djeci citam bajke Puskina, Singera i Andersena i super im je. Nisam ni znala da je Singer pisao bajke.
    Za Andersena jesam
    Peraulta kazu da preskocim, valjda traume od Modrobradog

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

na zalost, autor moje omiljene Dowton Abbey, napisao je groznu knjigu-Snobovi. pročitala sam ju do kraja, iako je površna, predvidljiva, dosadna.

pročitala sam i Božansku dječicu Tatjane Gromače i tu nisam požalila. svidjela mi se jer tako jednostavno, gotovo naivno, a opet dojmljivo, opisuje unutarnji i vanjski svijet svojih likova.

Istanbul, Orhana Pauka sam počela, ali moja verzija za kindle je toliko puna grešaka, da ću ju ipak uzeti u knjižnici.

ne znam jesam li već napisala, pročitala sam i novog Hosseinija, A planine su odjekivale. dobar je, ali zeru manje dobar od Goniča zmajeva.

upravo čitam Inferno, Dana Browna koja je zabavna i (pre)čitka.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Elly koliko sam pratila na njegovoj stranici, pisac kaze da nece jos 2-3 godine...sporo on to pise, a pise i druge stvari. Nadam se da ce ga HBO sad malo pozurit zbog serije

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa Vidi poruku
    na zalost, autor moje omiljene Dowton Abbey, napisao je groznu knjigu-Snobovi. pročitala sam ju do kraja, iako je površna, predvidljiva, dosadna.
    A taman sam je htjela posuditi

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Angie, ja sam stalno čekala da me nešto ugodno iznenadi. ali nije.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pročitala sam Fitzgeraldove Priče iz doba jazza i mogu ih preporučiti, naročito sad, kao ljetno štivo
    pa sam opet pročitala i Velikog Gatsbyja, da se malo podsjetim

trenutno gutam Ahilejevu pjesmu, na anamarinu preporuku i jako, jako mi se sviđa
    grčke mitove sam voljela čitati kao klinka i sad ih čitam djeci pa mi je ova knjiga sjajno legla. objedinjuje na jednom mjestu ono što sam kao dijete čitala u fragmentima.
    ako netko ima preporuku za nešto slično, pucajte.

čeka me Muž i žena Zeruye Shalev

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala za preporuku, bas cu potraziti ima li nasa knjiznica.

Laumi, nije grcka mitologija nego biblijska tematika ...
    Jesi citala Miru Gavrana, Juditu i Poncija Pilata? Ja sam citala davno, lako se cita, zanimljivo je. Na neki drugi nacin su oslikani dogadjaji i likovi.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisam to čitala, Anči, hvala!

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anamar prvotno napisa
    upravo čitam Inferno, Dana Browna koja je zabavna i (pre)čitka.
    Odlicno, nju sam si stavila wish listu citanja na ljetovanju.
    Jel' podebela? Mislim, stane mi u rucnu prtljagu u avionu, ili moram prijaviti dodatni kofer?

Citiraj Charlie prvotno napisa
    Elly koliko sam pratila na njegovoj stranici, pisac kaze da nece jos 2-3 godine...sporo on to pise, a pise i druge stvari. Nadam se da ce ga HBO sad malo pozurit zbog serije
    Charlie, hvala ti na odgovoru. Znaci tamo negdje 2015-2016.... uf!

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    trenutno gutam Ahilejevu pjesmu, na anamarinu preporuku i jako, jako mi se sviđa
    grčke mitove sam voljela čitati kao klinka i sad ih čitam djeci pa mi je ova knjiga sjajno legla. objedinjuje na jednom mjestu ono što sam kao dijete čitala u fragmentima.
    Laumi, jer mogu klinci od 9+ godina to sada citati?
    E. uci Grcku i vec je citala grcke mitove, no ne znam da li je "Ahilejeva pjesma" za tu dob?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Elly, mislim da nije
    opisi fizičkog odnosa Patrokla i Ahileja mi nekako još nisu za tu dob
    moja 11-godišnjakinja je htjela čitati, rekla sam joj da pričeka još koju godinu

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Elly, mislim da nije
    opisi fizičkog odnosa Patrokla i Ahileja mi nekako još nisu za tu dob
    moja 11-godišnjakinja je htjela čitati, rekla sam joj da pričeka još koju godinu
    I mislila sam da bi moglo biti toga unutra, ali nisam znala koliko su graficki opisi....
    Pricekat ce do neke... 16. godine.
    Hvala!

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Inferno je prosječne veličine. ja ga čitam u elektroničkom obliku, ali vidjela sam ju na kiosku.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ugrabila jeza danas u knjiznici. Prije mora cu u jos jedan ulov.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Upravo zavrsila Black Box Amosa Oza, po vasim preporukama ovdje i bas mi je drago da sam ju procitala. Makar, hm, nekako mi bilo cudno da su bas svi pisali tako predivno. (Osim polupismenog sina Boaza.) Imam osjecaj da sam nesto i naucila iz te knjige i abs vam hvala na preporuci.

Danas sam zapocela Amosovu Panteru u podrumu, prvi dojam vrlo solidan.

Sto se ne bi moglo reci za Miss Smilla's feeling for snow. (Isto preporuka odavde.) To mi je bila najdosadnija knjiga ikada. Procitala sam ju i dosla do kraja, ali teskom mukom. Glavni lik, gospodjica Smilla, mi je beskrajno isforsiran i neuvjerljiv. Sad kad sam ovo napisala, cini mi se kao da sam vec to prije pisala. Oprostite ako se ponavljam.

Molila bih preporuke iskljucivo Hrvatskih, modernih spisateljica i pisaca, koji su nesto napisali u zadnjih 10-ak godina. Totalno sam izvan hrvatske knjizevne scene, sram me radi toga a i kako stalno citam na Engleskom vidim da mi je materinji vokabular sve siromasniji. Zato, molim preporuke.
    Posljednje uređivanje od Mrs Happy : 16.07.2013. at 22:50

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ivana Sojat Kuci. Ja sam procitala samo jednu njezinu knjigu i svidja mi se kako pise. Nije neko lako stivo

Meni je draga Julijana Matanovic, volim je citati.

Ovo mi sad pada na pamet...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E tu će ti tanja svašta moći preporučiti.
    Meni pada na pamet - Zoran Ferić - sve, a posebno hvale Kalendar Maja koji još nisam uspjela pročitati
    pa Dubravka Ugrešić - Baba Jaga je snijela jaje
    Marinko Koščec - Wonderland
    Maša Kolanović - Sloboština Barbie
    Ivana Bodrožić - Hotel Zagorje
    Ivana Šojat Kuči - Unterstadt
    odlični su mi "krimići" Nade Gašić - Mirna ulica, drvored i Voda, paučina
    Tanja Mravak - Moramo razgovarati

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mima, super
    Neke sam citala, ostale memoriram.

Mrs. Happy, ok ako zelis hrvatske autore, no nemoj da te odbijaju prijevodi stranih autora. Ne moras citati u originalu, priusti si i prijevod na hrvatski.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    E tu će ti tanja svašta moći preporučiti.
    Meni pada na pamet - Zoran Ferić - sve, a posebno hvale Kalendar Maja koji još nisam uspjela pročitati
    pa Dubravka Ugrešić - Baba Jaga je snijela jaje
    Marinko Koščec - Wonderland
    Maša Kolanović - Sloboština Barbie
    Ivana Bodrožić - Hotel Zagorje
    Ivana Šojat Kuči - Unterstadt
    odlični su mi "krimići" Nade Gašić - Mirna ulica, drvored i Voda, paučina
    Tanja Mravak - Moramo razgovarati
    Osim navedenog, preporučujem još:
    -sve od Tatjane Gromače (a naročito "Božanska dječica", ali i "Bijele vrane")
    -Sanja Lovrenčić: Martinove strune; jučer sam si kupila i njezin najnoviji roman, "Ardura - svjetlucanje mora", kao ljetnu literaturu
    -Renato Baretić: Osmi povjerenik - po meni jedan od najboljih hrvatskih romana u zadnjih par godina, vrlo originalno i duhovito (druga dva Baretićeva romana, "Pričaj mi o njoj" i "Hotel Grand" nisu mi tako dobri, iako nisu ni loši)
    -Ankica Tomić: Naročito ljeti - nije neka velika literatura, ali je jako zgodno za čitanje, baš za ljeto, jako simpatično i opuštajuće
    -Kristian Novak: Črna mati zemla - roman objavljen proljetos, jedan od najoriginalnijih, ali i najmorbidnijih romana koje sam čitala u zadnje vrijeme. Nije baš opuštajuće, i nije baš za ljeto, ali svakako preporučujem pročitati, izvrstan je
    -Olja Savičević Ivančević: Adio kauboju

Što se tiče Ivane Šojat Kuči, njezin Unsterstadt mi je bio izvrstan roman, za svaku preporuku, ali Ničiji sinovi su me pomalo razočarali - iako nije ni to loša knjiga, ali nakon "Unterstadta" sam valjda previše očekivala...
    Ivanu Simić Bodrožić baš i ne fermam previše, ali "Hotel Zagorje" je vrlo hvaljena knjiga, pa valjda ima tu neku kvalitetu koju ja nisam uspjela doživjeti

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Tanja, isti dojam je na mene ostavio Hotel Zagorje

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Trenutno čitam A tale for the time being od Ruth Ozeki http://www.amazon.com/Tale-Time-Bein.../dp/0670026638
    i ne mogu je dovoljno nahvaliti, prekrasna knjiga!

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Anci, tanja b, Mima, hvala vam, hvala vam, hvala vam! Bas ste mi uljepsale jutro sa preporukama. Sve sam si zapisala, sad moram samo vidjeti dal cu ih kupovati ili posudjivati.
    Ima li kod nas u RH internet shop za 2nd hand knjige. Tipa on-line antikvarijat. Gdje se knjige prodaju "budzasto", za sicu, ono u stilu ljudi prodaju da ih se rijese, a ne zato da zarade.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mrs. Happy, ok ako zelis hrvatske autore, no nemoj da te odbijaju prijevodi stranih autora. Ne moras citati u originalu, priusti si i prijevod na hrvatski.
    Anci, prijevodi, a govorim o prijevodima s Engleskog jer nekako mi zadnjih godina pod ruku dolaze uvijek autori koji pisu na Engleskom, dakle prijevodi na hrvatski su mi cesto usiljeni i to me iritira. Najvise me iritra kad nesto nije u duhu naseg jezika nego se "iz aviona" vidi da je prevedeno doslovce, rijec po rijec. Pada mi na pamet recenica moga sina koji si je doslovno preveo sa Engleskog "Mama, sto je to za?" Zato radije citam u originalu, ali dapace, nemam nista protiv toga da citam prevedene strane knjige sa drugih jezika. Pogotovo ako je dobar prijevod.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Trenutno čitam A tale for the time being od Ruth Ozeki http://www.amazon.com/Tale-Time-Bein.../dp/0670026638
    Malo sam si ju "prolistala" na UK Amazonu, zvuci vrlo zanimljivo i vec mi je u kosarici.
    .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mrs Happy prvotno napisa Vidi poruku
    Anci, prijevodi, a govorim o prijevodima s Engleskog jer nekako mi zadnjih godina pod ruku dolaze uvijek autori koji pisu na Engleskom, dakle prijevodi na hrvatski su mi cesto usiljeni i to me iritira. Najvise me iritra kad nesto nije u duhu naseg jezika nego se "iz aviona" vidi da je prevedeno doslovce, rijec po rijec. Pada mi na pamet recenica moga sina koji si je doslovno preveo sa Engleskog "Mama, sto je to za?" Zato radije citam u originalu, ali dapace, nemam nista protiv toga da citam prevedene strane knjige sa drugih jezika. Pogotovo ako je dobar prijevod.
    Pa nisu svi prijevodi loši, čak ni oni s engleskog. Slažem se da ima svakakvih, i loših prijevoda, ali ne treba ih kategorički odbaciti sve.
    Npr. Fraktura ima jako dobra izdanja i kvalitetne prijevode, a i dosta izdaju djela autora s neengleskog govornog područja (što se meni sviđa, jer sam tako otkrila neke autore za koje prije nikad nisam čula, npr. estonske). Ili izdavačka kuća Disput.
    Inače ne vidim neke prednosti u čitanju engleskog prijevoda Amosa Oza (koji piše na hebrejskom), pred hrvatskim. Prijevod je i jedno i drugo. Baš za "Priču o ljubavi i tmini" sam svojedobno čula da je engleski izdavač kratio i izbacio neka poglavlja. Nisu ni engleska izdanja bogomdana

(čitanje autora na izvorniku je, naravno, sasvim druga kategorija)

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Tanja, isti dojam je na mene ostavio Hotel Zagorje
    Ni ja ne dozivjeh tu kvalitetu :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mrs Happy prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li kod nas u RH internet shop za 2nd hand knjige. Tipa on-line antikvarijat. Gdje se knjige prodaju "budzasto", za sicu, ono u stilu ljudi prodaju da ih se rijese, a ne zato da zarade.
    Pogledaj na www.superknjizara.hr - oni imaju internet antikvarijat. Ali knjige koje su ti navedene u zadnjih par postova teško ćeš tamo naći - to su uglavnom nova izdanja. Za utjehu, većinu ih se može naći u knjižnicama (osim nekih najčitanijih - Ferića, npr.). Imam dojam da ljudi kod nas slabo čitaju domaće autore, osim ako su dobro izreklamirani u medijima

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    I ja si je biljezim.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo, tanja, Kristijana Novaka nema bas slobodnog ako pogledas katalog kgz. Mozda si ga ti izreklamirala
    Ja sam se, priznajem, uplasila da pise u dijalektu

Svidja mi se osvrt, biljezim si svakako.
    Posljednje uređivanje od Anci : 17.07.2013. at 10:35

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nisu svi prijevodi loši, čak ni oni s engleskog. Slažem se da ima svakakvih, i loših prijevoda, ali ne treba ih kategorički odbaciti sve.
    Npr. Fraktura ima jako dobra izdanja i kvalitetne prijevode, a i dosta izdaju djela autora s neengleskog govornog područja (što se meni sviđa, jer sam tako otkrila neke autore za koje prije nikad nisam čula, npr. estonske). Ili izdavačka kuća Disput.
    Inače ne vidim neke prednosti u čitanju engleskog prijevoda Amosa Oza (koji piše na hebrejskom), pred hrvatskim. Prijevod je i jedno i drugo. Baš za "Priču o ljubavi i tmini" sam svojedobno čula da je engleski izdavač kratio i izbacio neka poglavlja. Nisu ni engleska izdanja bogomdana
    Ma jasno da nisu bogomdani . Ja sam ti nekako usla u kolotecinu kupovanja svega sto citam na Amazonu, pa sam tako i Oza. Malo cu si sada prosiriti horizonte sa Hrvatima, a zapisala sam si ove dvije izdavacke kuce pa cu paziti kad budem kupovala/posudjivala.
    Posljednje uređivanje od Mrs Happy : 17.07.2013. at 10:38

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo, tanja, Kristijana Novaka nema bas slobodnog ako pogledas katalog kgz. Mozda si ga ti izreklamirala
    Ja sam se, priznajem, uplasila da pise u dijalektu

Svidja mi se osvrt, biljezim si svakako.
    Prije koji tjedan je bio slobodan, ali očito ga je netko posudio Ali to je nova novcata knjiga, logično mi je da će se takve više posuđivati.
    Piše u dijalektu, ali ne cijelo vrijeme (npr. cijeli prvi dio knjige pisan je standardnim jezikom), a osim toga, taj dijalekt je malo prilagođen "prosječnom čitaocu" (pod prosječnim mislim na čitatelje s ne-kajkavskog govornog područja) - uglavnom, čita se bez problema. Na kraju knjige je rječnik. Meni je čitanje znatno olakšalo kad bih si pojedine izraze pokušala izgovoriti - odmah mi je bilo jasnije što znače.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pogledaj na www.superknjizara.hr - oni imaju internet antikvarijat. Ali knjige koje su ti navedene u zadnjih par postova teško ćeš tamo naći - to su uglavnom nova izdanja. Za utjehu, većinu ih se može naći u knjižnicama (osim nekih najčitanijih - Ferića, npr.). Imam dojam da ljudi kod nas slabo čitaju domaće autore, osim ako su dobro izreklamirani u medijima
    Odluka je pala-koju god sam knjigu nasla, cijena je bila preko 100kn, dakle slijedi posudjivanje.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Uglavnom se slazem
    Ja bez zadrske citam hrvatske prijevode. Amos Oz mi je posebno drag autor, procitala sam dosad jedan roman koji je preveden na engleski, najvise iz razloga sto nisu sva njegova djela prevedena na hrvatski.
    Tako sam nedavno kupila preko bookdepositary To Know A Woman, a sad mi je u kosarici The Same Sea. To cu se samopocastiti za rodjendan koji mi slijedi . I mislim da cu si kupiti Pricu o ljubavi i tmini (nasla sam u jednom antikvarijatu, necu reci kojem da me netko me pretekne :D)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Eh da, kad sam kliknula pošalji sjetila sam se da nisam napisala Sanju Lovrenčić, a Martinove strune su mi možda i najbolje što sam čitala od novije hrvatske književnosti (ali znala sam da će ju tanja dodati).
    Htjela bih nekako dodati i Edu Popovića ali zapravo ne znam što, nije neko čudo od pisca, ali mi je svejedno drag.
    Nisu ni sve knjige koje sam gore napisala vrhovi književnosti (a recimo Ferića uopće ne volim), ali mislim da su sve vrijedne čitanja.
    Hotel Zagorje sigurno nije vrhunska književnost, ali je - po mom mišljenju - vrlo iskrena i potresna knjiga.
    Što se tiče prijevoda nisam baš pozvana da o tome pišem, ali ne zaboravljam kako su u Murakamijevom Kafki na žalu na engleskom dečka čavku prekrstili u vranu. To im ne budem oprostila.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

potpis

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •