Osmi povjerenik - po preporuci odavde - mogao bi mi biti dobar, tek sam počela pa ne mogu reći više
u zadnjih nekoliko mjeseci sve knjige sam pročitala po preporuci s ovog topica, pouzdan se pokazao moram priznati...
Osmi povjerenik - po preporuci odavde - mogao bi mi biti dobar, tek sam počela pa ne mogu reći više
u zadnjih nekoliko mjeseci sve knjige sam pročitala po preporuci s ovog topica, pouzdan se pokazao moram priznati...
Također sam u čitanju Osmog povjerenika....![]()
Posljednje uređivanje od palčica : 04.04.2014. at 19:32
Jeste li čitale Doris Lessing i Zlatna bilježnica i Ugrešičkinu Šteficu Cvek u raljama života. Negdje sam zagubila cijelu malu knjižicu sa preporukama i dojmovima meni dragih knjiga u razdoblju kada sam ih valjda četiri tjedno gutala. A njih sam se iz ne znam kojeg razloga danas sjetila.
jesam, davno i jos se sjecam da mi je bila odlicnaUgrešičkinu Šteficu Cvek u raljama života.
Upravo sam dovrsila roman kristiana novaka, crna mati zemla.
Uh.
Potresan je i jako, jako dobar.
Ne bih htjela spojlati buducim citacicama ovog romana... Ali
Roman izmedju ostalog pokazuje djecje vidjenje svijeta, njegovo poimanje dogadjaja oko sebe, tumacenja recenica koje izgovaraju odrasli. Pausalnih recenica koje dijete shvaca doslovno. I sto mu se nakon toga dogadja.
Puno sam i rekla. Procitajte ako vec niste![]()
Posljednje uređivanje od Anci : 05.04.2014. at 23:30
"Črna mati zemla" me čeka doma, jedva čekam početi, ali s obzirom da je moja i ne moram je nikome vratiti, još će malo pričekati dok završim s ovim iz knjižnice, a to je trenutačno "Svjetionik", P.D. James
Prije neki dan sam dovršila R. Cvetnića "Povijest instituta" - jako volim način na koji on piše, možda mrvicu preintenzivan ili preintelektualiziran, i potrebno je dosta predznanja, ali opet, izvrstan je.
Naravno
Na dijelovima je scary, na dijelovima duhovit, u globalu odlican![]()
Meni je to jedna od najboljih (ako ne i najbolja) knjiga pročitana prošle godine
I posebno mi je drago što sam prije 2 tjedna imala prilike sudjelovati u razgovoru s autorom - u sklopu književne radionice CeKaPe-a. I bilo je baš super, čovjek je vrlo normalan, simpatičan i ugodan sugovornik.
Ah, uzet ću je i ja
Opis autora podsjetio me je na knjigu koju sad čitam, Ammanitijevu Nek zabava počne.
Jako mi se sviđa.
Super
Tanja, ja sam gledala jedan intervju s Novakom, bas daje takav dokam kao sto si i rekla. I bas mi je super to sto si ga upoznala
Svimbi, negdje sam si u glavi vec zabiljezila tog Ammanitija. Dosad sam, koliko mi se cini, njegovo sve procitala. Mislim da mi je najbolja Ja se ne bojim.
Ja trenutno citam Runaway, Alice Munro.
Price su predivne. U ovoj zbirci prica neki likovi se pojavljuju u vise prica pa je jako zanimljivo vidjeti neke likove u drugim zivotnim razdobljima i drugim okolnostima.
Odlicna je![]()
Posljednje uređivanje od Anci : 09.04.2014. at 08:40
Jel ima jos prica u kojima se pojavljuju isti likovi? Kao ove tri s Juliet.
Sad sam jos pod dojmom Soon i Silence![]()
Mislim da je baš ova, Tricks, također prva od nekoliko nastavaka, ali još je nisam završila pa neću tvrditi. Uglavnom, interesantna mi je jako jer opisuje jednog stranca, nama ne tako stranog
U svakom slučaju, ne mogu vjerovati da ova zbirka još nije prevedena kod nas, baš mi je dobra :respect:
Mene kod Ammanitija oduševljava i činjenica da je on po obrazovanju biolog, i iako se ne bavi biologijom kao profesijom, to ipak izbija iz njegovog stila pisanja, i usporedbi koje koristi.
Npr. baš u "Zabavi..." ima nekoliko takvih primjera (kad opisuje onog pisca, zaboravila sam kako se zove, i promjenu razine neurotransmitera u njegovom mozgu kad je uzbuđen, a ima sličnih stilskih sredstava i kasnije, da ne otkrivam detalje prije vremena).
tanja_b, jesi li čitala Razmetno ljeto?
Napisala ga je Barbara Kingsolver, biologinja koja je studirala glazbu, i ja bih baš za nju rekla da biologija izbija iz njenog stila pisanja.
Meni je to odličan roman, pravo iznenađenje.
Fabrizio Ciba! Ajme već sam zaboravila kako mi je to bila dobra i zabavna knjiga.
Kad mi treba odmor od teških tema, kao što su neke u zbirci pripovjetki A. Munro Runaway, onda sasvim dobro dođe neki krimić poput ovog: Svjetionik, P.D. James
Nisam čitala još ništa njezino, ali mi se čini da je vjerodostojna, s obzirom da je radila u forenzičkom uredu, a i sasvim dobro piše, koliko mi se zasad čini.
P.D. James je odlična, jako volim njene krimiće
Svidio mi se Svjetionik, a čitala sam još Smrt na bogosloviji.
Posljednje uređivanje od Jurana : 09.04.2014. at 12:50
Ja sam pročitala apsolutno sve njene romane s Dalglieshom.
Obožavam britanske krimiće, a njeni su svakako i na literarno višem nivou od nekih dtugih.
Dovršila Ammanitija sinoć. Kraj me je malo iznenadio :/
Čitam Kalendar Maja i potpuno sam oduševljena! Ne ispuštam ju iz ruku! Prekrasne misli pretočene u rečenice, one koje traže i zaslužuju da ih se prepiše.
Nježan, psihološki jako dobro obrađen roman, baš ima težinu. Vidjet ću hoći li potpisati ovo kad knjigu pročitam do kraja![]()
Procitala sam Runaway Alice Munro, odusevljena sam. Bas je volim citati.
Kao sto je Angie gore napisala, ovdje neke likove pratimo kroz vise prica, u razlicitim zivotnim situacijama, ulogama, zivotnim dobima. To mi je bas dobro.
Neke price su me bas dotukle... Dobra je
Nakon toga probala citati Luku Bekavca. Probalai ide natrag u knjiznicu.
Ljudmila Petruševska: Vrijeme noć
Ne znam što da mislim - knjiga je majstorski napisana, stil joj je jako lijep, ono što opisuje u romanu je na svoj način zbilja potresno, ali ne mogu si pomoći - glavna junakinja (pripovjedačica) mi je sve više i više išla na živce kako su stranice odmicale![]()
Procitala sam Oza, Medju svojima.
Rijec je o zbirci prica o zivotu u kibucu. Volim OzaLijepo pise.
Angie, knjiga je bas potresna, ali izvrsna.
Ja sam danas u knjiznici slucajno ugledala knjigu Po nalogu oceva i izdanju Frakture:
http://www.fraktura.hr/knjige.aspx?knjiga=653
Autor je Oliver Bottini.
Procitala sam nekoliko stranica i cini se dobra. Jel netko citao mozda?
Ja, priznajem otvoreno, nikad nisam cula ni za knjigu ni za autora.
Posljednje uređivanje od Anci : 16.04.2014. at 19:14
Optimist, bas sam dosla izraziti svoje odusevljenje istom knjigom. Ja sam negdje na pola, divna je
Druzba, sluzba, prosnja, ljubav, brak (uvijek moram pogledati redoslijed) - na petoj sam prici i knjiga se nekako sama cita
To mi je prvo sto citam od A.Munro i odmah sam si prebacila na citac i Bijeg :D
Posljednje uređivanje od Vjeverica77 : 18.04.2014. at 03:44
Marquez je umro
http://www.index.hr/mobile/clanak.as...esti&id=740629
Procitala sam ovaj vikend Po nalogu oceva, jako mi se svidjela. To je dijelom krimi prica. Nije samo krimi, u pozadini je ozbiljna tema s kojom sam se vec susrela citajuci Ivanu Sojat Kuci.
Autor lijepo pise, recenice su odmjerene, nisu banalne, napeto je pa te vuce da stalno citas.
Sds citam Kureishija, Intimnost. Boze, sto me nervira! Ne Kureishi vec protagonist. Egocentrik, lijencina, sebicnjak! Tema je slicna kao u Kasnoj ljubavi![]()
Razmisljam dal sam pristrana jer se nisam tako osjecala citajuci Kasnu ljubav jer je tamo zena koja odluci otici. Ali mislim da nisam![]()
Posljednje uređivanje od Anci : 21.04.2014. at 09:10
Nazive knjiga sam pogresno napisala. Nije Intimnost nego Intima.
I nije Kasna ljubav nego Kasna obitelj.
Sinoć sam pročitala knjigu Kineskinje Amy Chua "Kako sam odgojila pobjednike". Ako se netko sjeća, svojedobno se o toj knjizi digla dosta velika prašina, pa i ovdje se nešto pisalo o njoj.
Iz sadašnje perspektive, čini mi se da oni koji su kritizirali njezin odgoj, knjigu uopće nisu pročitali do kraja. A vjerojatno nisu ni shvatili količinu auto-ironije koju je unijela u nju.
Ne morate se složiti sa svim što ona piše (ni ja se ne slažem sa svim metodama), ali interesantno je za pročitati i razmisliti.
K tome, knjiga se vrlo lako i brzo čita, tako da je zaista zahvalna literatura.
Usput čitam novog Franka Westermanna, "Lipicanci". Izvrsno, kao i uvijek. Baš volim njegove knjige, koje god teme se dohvati, dobro je prouči i dobro piše.