Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
Nego (malcice off-topic), gledam popis skolskih knjiga za slijedece 3 godine, ne mogu znati ce li ce ga promijeniti kad E. bude "3. media" (8. razred) - ali na popisu knjige koju ce proucavati kroz duze vrijeme (ne znam kako objasniti, no vaznija je od obvezne lektire, moraju knjigu kupiti i nositi u skolu) je K. Hosseini, "Gonic zmajeva".
Knjigu sam procitala prije par godina, u vrlo odrasloj dobi, i duboko me je potresla... I ne znam, nekako ne vjerujem da ju 13-godisnjaci mogu shvatiti u potpunosti.
Vrlo mi je čudno da su tu knjigu stavili u školsku lektiru. Osim što je tema zaista teška, sam roman je pun nedostataka (pripovjedačke prirode), tako da se ne može smatrati književnim remek-djelom koje bi trebala proučavati djeca u 8. razredu
Na temu K. Hosseinija, pročitala sam dva od njegova tri ovdje objavljena romana, i imam dojam da je našao način na koji plasirati knjige na tržište, a to je tema Afganistana, koja očito ima dobru prođu. Da, knjige mu jesu takve da te obuzmu i ne možeš ih se riješiti, ali previše je tamo poigravanja s čitateljevim emocijama, previše namjerno izazvanih efekata, ne mogu ga više shvatiti autentično... ne zamjerite mi vi kojima se sviđa, i meni su se njegove knjige u početku sviđale