Završavam ovih dana podulji roman Kena Folletta, "Pad divova". Nedavno je objavljen i drugi svezak u hrvatskom prijevodu, pa sam uz malo diplomacije u knjižnici uspjela doći istovremeno do oba nastavka, da ih mogu pročitati u cjelini.
Interesantno zamišljeno (razdoblje Prvog svjetskog rata prikazano iz perspektive različitih ljudi u različitim državama), ali po mom mišljenju preambiciozno za ono što je na kraju ispalo. Likovi su, premda interesantni, vrlo plošni, jednodimenzionalni, a kao posljedica toga, i ono što im se dešava nekako postaje predvidivo.
Prizori iz rata su dojmljivi samo ako prije toga niste čitali ništa drugo o tom razdoblju. Ako jeste, onda vas baš i neće fascinirati sve skupa.
Autor kakti želi dati cjelovit prikaz jednog razdoblja i upušta se u zaista detaljne analize politike koje su dovele do rata i analizira sam tijek rata, ali u svemu tome potpuno je ispustio neke važne momente (recimo, Italije kao da nije ni bilo u tom ratu, a upravo je Soška fronta jedan od najbolnijih i najtragičnijih dokaza svog besmisla ratovanja - o tome nema ni riječi).
I tako... ukratko - ako želite prikaz Prvog svjetskog rata, bolje preporučujem neka druga djela (Geert Mak: U Europi, poglavlja koja se odnose na to razdoblje; zatim J. Rouaud: Ratišta; film "Velika iluzija" J. Renoira, itd).
Ako želite prikaz života velških rudara, i o tome smo već čitali (npr. "Kako je bila zelena moja dolina").
Ako želite prikaz Oktobarske revolucije i njezinih posljedica, ruski autori su tu puno direktniji i uvjerljiviji.

Ali u cjelini, knjiga je vrlo čitljiva, vuče na dalje čitanje, to što oba sveska zajedno imaju skoro 1000 stranica uopće se ne čini puno. Osim toga, privlačno je pisano, kompozicijski dosta dobro usklađeno, precizno (nema onog da zaboravi na neki od brojnih likova pa ga naknadno ubacuje, sve ih prati paralelno). Mogu reći da me knjiga u ovih 10-ak dana zaista zaokupila. Nije remek-djelo, ali nije ni izgubljeno vrijeme.