Stranica 62 od 105 PrviPrvi ... 1252606162636472 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,051 do 3,100 od 5226

Tema: Što čitate 2.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    možda se spomenulo, ali sam lijena tražiti
    je li tko čitao revolveraša stephana kinga?
    ja počela i ne ide nikako
    čitala sam kritike da tko izdrži pola prve knjige da će čitati do kraja
    ali vrijedi li se mučiti?
    kaze mm da je fenomenalna, svi skupa dijelovi
    ali ne znam koliko je njegovo misljenje relevantno, number one fan je

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Elly, thanks! Hocu, procitat cu svakako! Volim dobre krimice

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pročitala Mitchella i "Tisuću jeseni" Oborila me s nogu, totalno. Predivna knjiga, obožavam pisce s tako duboko moralnim svjetonazorom kao što je Mitchellov. Jedva sam se odvojila od nje, otezala sam sa zadnjim stranicama (kao i Jurana, čini mi se ). Mislim da bih je mogla odmah ponovno krenuti čitati ispočetka.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Pročitala Mitchella i "Tisuću jeseni" Oborila me s nogu, totalno. Predivna knjiga, obožavam pisce s tako duboko moralnim svjetonazorom kao što je Mitchellov. Jedva sam se odvojila od nje, otezala sam sa zadnjim stranicama (kao i Jurana, čini mi se ). Mislim da bih je mogla odmah ponovno krenuti čitati ispočetka.
    Ja je imam doma na engleskom ali mi je draže čitati na hrv...Jel je teško naći u knjižnicama?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam imala sreće i odmah naletila na nju. Mislim da ću si je i kupiti, 149 kn nije puno za takvo blago

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Upravo završila s “Okus jabučnih koštica“ K. Hagena.
    Baš me rasentimentalisala

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Jen, ja sam zamolila u knjiznici da mi rezerviraju i posalju mail i poslali su za dva dana. Evo danas sam otrcala po nju
    Vidi u katalogu: http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...02246#lokacije
    Prilicno je posudjena no rezerviraj si ako zelis.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Da, čitala sam ga, nisam bila nešto očarana, ali znam da kritičari knjigu smatraju jako dobrom. Glavna moja zamjerka bila je da knjiga otvara vrlo zanimljiva pitanja, ali slabo nudi odgovore, a i glavni lik mi je pomalo išao na živce
    Baš me zanima što ćeš ti reći na knjigu, možda mi otvoriš neku novu perspektivu
    Pročitala sam.

Neki dijelovi romana su mi bili dobri, ustvari dobro napisani, no iskreno, ne znam koliko je dobra ta ideja pisati neku kombinaciju fikcije i biografskog romana. Mozda bi sad trebalo istraziti (za sto nemam no volje ni vremena ) koliko ima istine u onome sto pise. Naletjela sam na podatak da Adolfina uopce nije umrla u logoru sa svojim sestrama, vec u nekom drugom. Ok, mozda je dodao da doda na dramaticnosti. A mozda je to bilo suvisno.

Roman je dosta tezak u smislu da su medjusobni odnosi komplicirani, a opet na kraju nejasni, nerazjasanjeni. Ja, iskreno, nisam bas shvatila razloge zasto je njihova majka bila onakva prema Adolfini, zaista ne razumijem. Mozda sam to izgubila negdje tijekom citanja, no ne vjerujem da za to postoji neko suvislo obrazlozenje. Mozda ga nekad u medjusobnim odnosima i nema, no meni to ovdje fali. To sto ona nije imala djecu mi nije vjerodostojan razlog. Ne drzi vodu.

Oni filozofski dijelovi knjige su mi poneki put bili zanimljivi za procitati, no ne vidim njihovo mjesto u romanu. Smisao?

Dalje, ne razumijem Vincenta van Gogha? Otkud sad on?
    Barem nije protagonist romana

Oni razgovori Goethea i Freuda? Opet, ne kuzim bas svrhu unosenja toga u roman.

I da, cini mi se da je silom uveo neke stvarne licnosti u ovaj roman, pa mi to zvuci kao pretjerivanje
    Gustav Klimt, primjerice. Pa onda sestra Franza Kafke u logoru? Pa kud bas ona ima krevet kraj Freudeove sestre?

Dakle, da zavrsim i odem spavati jer mi se oci sklapaju... Mislim da smo stekle slican dojam, bez obzira sam se svim silama trudila potisnuti sto si rekla. No nisi rekla puno i na prvu, gledajuci korice i uzevsi obzir izdavaca, mislila sam da ce mi se svidjeti.
    A roman uopce nije o onome sto stoji na koricama :D
    Ovo je roman o obitleji, o smrti (o, ima je puno, na dijelovima sam osjecala mucninu vec od tolikih smrti), o losim odnosima, o ludilu i o jos puno toga. Mozda previse toga, ako smijem skromno laicki zakljuciti.
    Posljednje uređivanje od Anci : 28.01.2015. at 23:03

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Dodatak: Bolje da se koncentirirao na manje stvari i napisao ih vjerodostojnije nego sto je uveo svasta nesto sto je ostalo u zraku.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Već sam zaboravila dosta detalja iz knjige, hvala što si me podsjetila na njih I da, imala sam vrlo slična pitanja kao i ti. Ono s majkom na prvom mjestu.
    Imam doma ispisan jedan jako dobar citat iz te knjige, ne znam ga napamet, ali tiče se odgovora onog doktora iz umobolnice i komentara njihovog "ludila".

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Da su svi ludi na svoj nacin?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa Vidi poruku
    Da su svi ludi na svoj nacin?
    Ne, nego nešto da ona i njezina prijateljica bježe od vanjskog svijeta u bolest, pa makar to bilo i ludilo.
    Ne znam sad napamet citat, ali sam si ga prepisala jer mi je bio indikativan za cijelu knjigu.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

znam na što misliš. istina, ima zanimljivih dijelova i lijepih rečenica. ja, ovako laički gledano bih rekla da je smilevski dobar pisac, no malo mi je nekako zabrijao ovdje
    meni nije sjelo kako treba, možda bi se nekome drugome knjiga više svidjela.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam neki dan kupila Plamen gladi iz ove serije: http://znanje.hr/oznaka-proizvoda/erik-axl-sund/

Trebalo mi je za kraćenje vremena u čekaonici pa sam doslovce pograbila prvo što mi je u kvartovskom dućanu palo pod ruku, bez ikakvog razmišljanja.

Dakle - nešto tako jezivo već dugo nisam čitala.... Dobar je krimić, svaka čast. Moram pročitati i preostale dvije. Tko voli horor - nek pročita, ALI to nije za senzibilne osobe jer unutra ima toliko zločina, višegeneracijskog obiteljskog nasilja, spolnog zlostavljanja djece, psiholoških poremećaja... uffff....

Dobro mi je došlo da se podsjetim za što sve u svom životu trebam biti zahvalna.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.01.2015. at 10:07

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Pridružujem se oduševljenima Ukulele jamom.

Moram, doduše, staviti i napomenu da se ne sjećam da mi se ikad nije svidio roman o odrastanju ili autobiografska proza, jednostavno mi leži sve što barem podsjeća na osobnu ispovijest.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pročitala sinoć roman "Privid 1938.", autor je Kjell Westö, švedski književnik koji piše o Finskoj (zapravo: finski Šveđanin).
    Roman je izvrstan i svakako ga preporučujem. Osim što daje dubinsku psihološku analizu likova, daje i slikovit prikaz jednog vremena, Helsinkija 1938., u vrijeme Hitlerova uspona i prvih pojava antisemitizma u Finskoj.
    Ali roman nije o antisemitizmu, nego o nečem drugom, o posljedicama koje je građanski rat 1918. ostavio na ljude, koje se osjećaju i 20 godina kasnije.
    Roman je pisan polaganim tempom, nema užurbanosti ili napetosti u stilu, ali napetost se čita između redaka. Jako mi je dobro sjeo taj stil, baš sam uživala u čitanju.
    Uglavnom, preporučujem

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Jučer završila s Larssonom, 1.knjiga i dok sam ju čitala nisam ju mogla ispustiti iz ruku, al kraj me baš razočarao.
    Ne rasplet događaja u vezi slučaja, mada sam otpočetka naslućivala što i kako, već odnos glavnih aktera jedno prema drugom.
    Sad neznam da li da uopće čitam druge 2...Jesu li sve 3 knjige međusobno povezane?
    Posljednje uređivanje od mayato : 04.02.2015. at 16:25

Vjeverica77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

mayato, jesu povezane sve tri i, ako možeš, čitaj jednu za drugom

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

mayato pročitaj!
    samo pazi na redoslijed knjiga
    ja sam poslušala knjižničarki koja mi je uvalila treći dio nakon prvog
    pa sam to skontala nakon 50 str. pa mi s enije dalo vraćati
    a I filmove sam odgledala prije nego sam završila s čitanjem svih anstavaka
    ali opet, meni su te knjige bile baš zanimljive...

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

thanks
    i meni je bila ful zanimljiva, ono, nisam ju ispuštala iz ruku, ali iz nekih mojih, duboko skrivenih i zakamufliranih romantičnih očekivanja, naljutio me i razočarao kraj prve
    Anyway, pročitati ću sve 3...sad me čeka pol metra snijega, ali idući tjedan obvezno knjižnica
    Posljednje uređivanje od mayato : 04.02.2015. at 19:10

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Opet sam dala šansu Munro i jednostavno mi ne ide. Murakamija također rastežem, ne ide mi ni on.
    Za vikend sam progutala Ukulele j. - čini se i meni da nikada nisam pročitala loš roman o odrastanju, pa čak ni neki iz perspektive autoironičnog, humorističnog i tragičnog lika izbjeglice iz Bosne, nonšalantno umotano u celofan. Pitak i jako čitak, svejedno ne mogu reći da me umjetnički oduševio, ali bih ga svakako preporučila.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer završila s Larssonom, 1.knjiga i dok sam ju čitala nisam ju mogla ispustiti iz ruku, al kraj me baš razočarao.
    Ne rasplet događaja u vezi slučaja, mada sam otpočetka naslućivala što i kako, već odnos glavnih aktera jedno prema drugom.
    Sad neznam da li da uopće čitam druge 2...Jesu li sve 3 knjige međusobno povezane?
    obavezno čitati pravim redoslijedom.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sad sam pri kraju Franny i Zooey, J. D. Salingera
    Zainteresiralo me baš to što na koricama knjige (po želji autora) nema ama baš nikakve opaske o knjizi.
    Neću ni ja ništa napisati dok je ne dovršim, ali svakako mi je interesantna.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja još čitam Babu Jagu
    zadnji dio knjige me malo umara
    nako početnog sviđanja baš me to nekako spustilo...

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Angie, hvala na preporuci, stavljam na wish listu.

Ja sam procitala u dva dana autobiografiju Carle Fracci (jedne od najpoznatijih talijanskih, ali i svjetskih balerina), "Passo dopo passo"

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Možete li mi preporučiti nekakvu knjigu u obliku samopomoći, pronalaska sebe..ne znam, nešto psihološko, pitko i jednostavno. Poklonila bih je osobi koja je malo skrenula s puta, kao svojevrstan vodič za sretan život.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A da nije religiozna tematika

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    A da nije religiozna tematika
    “Izliječite svoju samoću“ Dr. Erika J. Chopich i Dr. Margaret Paul
    “Darovi i ritam života“ M. Kelly ( malčice religiozna )
    “Duhovna psihologija“ Elisabeth Lucas
    U ovoj trećoj doticaj je s religijom i duhovnoscu svakog čovjeka. Znači u biti ja smatram da su religija i duhovnost dosta povezane, jedno ne isključuje drugo. A na putu samoiscjeljenja i pronalaska sebe moramo prvo krenuti od onoga što je u nama.
    Nadam se da sam uspjela malo objasniti.
    Svakako bih izdvojila i knjigu “Tajna“...

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citam Zadie Smith, On Beauty. Svidja mi se, lijepo pise, ima sjajne metafore. Malo mi vuce na Franzena.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Citam Zadie Smith, On Beauty. Svidja mi se, lijepo pise, ima sjajne metafore. Malo mi vuce na Franzena.

Citala sam je i sjecam se da mi se jako svidjela. Ali imam osjecaj kao da je bilo davno :D

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nadeem Aslam, Karte za izgubljene ljubavnike
    Prekrasna knjiga, naoko trivijalnog naziva, ali sve je samo ne trivijalna, niti je "ljubić".
    Govori o Pakistancima koji su emigrirali u Englesku, i pokušavaju tamo organizirati svoj život kako tko zna - starije generacije slijepo se držeći Kurana, a mlađe ili buneći se protiv njega ili vrativši se u Pakistan ili bježeći glavom bez obzira daleko od svih. Uglavnom, svi su više manje izgubljeni i nesretni, a svi pokušaji pomirenja različitih životnih filozofija završavaju prilično neuspješno...
    Roman ima mnogo slojeva i neću uopće pokušavati ispričati priču, ali preporučujem da ga pročitate.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

hvala, angie, zvuči baš zanimljivo. i još je iz tvojih usta tako da ću je svakako pročitati

ja čitam mitchella i baš mi se sviđa. iako ne čitam nešto brzo, previše mi stvari odvlači pozornost

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

E da, a posudila sam knjigu jer sam na koricama vidjela da ju je Mitchell pohvalio

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pohvalio je i jednu koju sam nedavno citala, Sin gospodara sirocadi i bas je dobra! Teska, kalustrofobicna knjiga.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Hihi, Angie, vidi što sam ja napisala: http://forum.roda.hr/threads/59613-%...=1#post2726246
    Slično razmišljamo

A sad mi se stvarno čini da imamo i sličan ukus za knjige.

Meni se jaaako svidjela Karte za izgubljene ljubavnike. Divna je.

(I to mi je još jedna knjiga čiji mi naslov puno bolje zvuči na engleskom - Maps for Lost Lovers).
    Posljednje uređivanje od Jurana : 10.02.2015. at 14:23

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ajme fakat! Pa kako to nisam skužila, inače si pribilježim knjige koje ti preporučiš jer stvarno imamo sličan ukus
    I da, ljepši je engleski naziv, jer je tek sad jasno na koje se karte misli... Izgubljeni u prijevodu...

Sad ne znam što bih sljedeće

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Angie, kako ti se čini Bengalska noć: http://www.disput.hr/katalog-knjiga/...bengalska-noc/

moram se ograditi da nisam čitala, no nekako mi je zapala za oko pa je planiram pročitati. u neko vrijeme

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kamo idemo tata?
    Zaboravih pisca, ali divna satiricko/ironicna autobiografska prica oca dvojice djecaka sa teskim fizickim i mentalnim ostecenjima...

Davina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2013

Početno

Citiraj mala laia prvotno napisa Vidi poruku
    Kamo idemo tata?
    Zaboravih pisca, ali divna satiricko/ironicna autobiografska prica oca dvojice djecaka sa teskim fizickim i mentalnim ostecenjima...
    Jean-Louis Fournier

Predivna knjiga, unatoč "gorčini" koju ostavlja nakon čitanja.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joanna Trollope, A Girl from the South.
    Zanimljiva usporedba odgoja i obiteljskih odnosa americkih Juznjaka (u usporedbi sa glavnim likom koji je Britanac).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Christopher Isherwood: Zbogom Berlinu
    Zbirka od 6 duljih pripovijesti, po čijim motivima je snimljen film "Cabaret". Važno je naglasiti: film je snimljen po motivima iz tih pripovijesti, nije njihova ekranizacija (to za one koji bi očekivali songove iz filma, Joela Greya ili "The future belongs to me" negdje u sredini knjige ). Dakle, pjesama ni kabareta nema nikakvih (odnosno, noćnih klubova ima, u tragovima, ali u knjizi uopće nisu bitni). Ali dobri poznavatelji filma prepoznat će podosta detalja u knjizi (počevši od grozomornog koktela zvanog "prerijske oštrige" ili noktiju Sally Bowles, do nekih sasvim konkretnih situacija iz filma, samo u drugom kontekstu). Na stranu usporedba s filmom, radi se o stvarno kvalitetnoj prozi, u kojoj se diskretno prati razvoj, ne toliko samog nacizma, koliko povoljne podloge u društvu koje će za koju godinu objeručke prihvatiti taj isti nacizam koji je u vrijeme radnje u knjizi bio tek na pomolu. Osobito je u tom smislu indikativna pripovijest "Nowakovi", u kojoj je opisan život u siromašnom berlinskom kvartu.
    Uglavnom - preporučujem i to ne zbog filma.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Kamo idemo, tata? me jako dirnula. Također preporuka.

Sada nemam sreće. Imam pet različitih knjiga i nijedna mi ne ide. Onda sam se išla osloniti na preporuke iz Vijenca (one su mi inače najprihvatljivije) pa čitam Malo mjesto na Haitiju. Jesam li oduševljena početkom? Nisam. Valjda takva faza.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jučerašnji ulov u knjižnici, vidjet ćemo kakve će ispasti:
    Rade Jarak, Yu puzzle (čitala sam njegovu Dušu od krumpira, svidjela mi se)
    Zvonimir Majdak - Pazi, tako da ostanem nevina (čak mislim da sam je daaaavno čitala, ali s obzirom da se ničeg ne sjećam ponovit ću gradivo)
    I napokon uhvatila ovdje hvaljene Rasjede.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Angie, sto si pocela? Rasjedi je odlicna knjiga. Nije genijalna ali je jako dobar psiholoski roman.

Procitala sam Jacoba de Zoeta i pred kraj me istovremeno i vuklo da citam jer je racica romanticarka stalno gajila nadu da ce na kraju... (necu spojlati vise nego sto jesam).

Lovila sam se u pocetku s imenima, titulama, funkcijama i onda me totalno obuzela. Bas sam uzivala.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nisam još počela ništa, za vikend bili na putu, jučer peglala do kasno... Ali sam već odabrala Rasjede kao prvu!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

A ja, kad sam vidjela da je tvoj post zadnji, požurila čitati što kažeš za Rasjede

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za ljubitelje Divergent trilogije, nije vise trilogija - izasla je 4. knjiga, "Four".
    Meni se druga i treca knjiga nisu dopale, necu citati ni ovu, no eto, za one koje vole, go for it.

Ja pak trenutno paralelno citam dvije,
    Alberto Pellai, "Tutto troppo presto : l'educazione sessuale dei nostri figli nell' era di internet"
    i
    Mary Wesley, "An Imaginative Experience".

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Jao, nasla danas ljubavnike u knjiznici!
    Inace, trenutno citam Orkanske visove, nikad nisam citala, pa rekoh, da konacno i ja procitam

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ajme, Orkanski visovi, Heathcliff i Cathy
    Odmah mi u glavi svira Cate Bush

Nego, pročitala Rasjede. Izvrsna, izvrsna knjiga! jedina joj je mana što joj fali još kojih stotinjak stranica... ne bih imala ništa protiv još malo štiva o svakome od pripovjedača. Najviše me zapravo rastužila Sadie i njezin jadni život, i totalno razumijem njezine podvojene osjećaje prema majci, koliko god fascinantna svima drugima ona bila (uostalom, i mala ju je obožavala sa svojih 6 godina). A mali Sol je, ako mene pitate, poremećen. No zanimljivo bi bilo vidjeti u kakvu je osobu izrastao, je li egotripaš i dalje ili se uravnotežio.
    Ma uglavnom, odlična knjiga, baš me bila obuzela, zaboravila sam na sve drugo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Od puta u Slavoniju, za koji sam posudila vrlo debeli krimic Jo Nesboa, sam se navukla na inspektora Holea. Pa ću sad malo po tome drviti. Na sreću gospon Norvežanin si je dao truda pa napisao vagon knjiga. Baš mi godi čitati takvo štivo trenutno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •