Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5226

Tema: Što čitate 2.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moje preporuke: Svjetlo koje ne vidimo, Translatlantik, Circle.

Nasmija me betty s bipolarnim . Ima još jedna odlična knjiga baš na tu temu, od Tatjane Gromače ("Božanska dječica"), ali tu nije prikazano tako "romantizirano" kao u Bračnim zapletima i relativno izdaleka (odnos muž-žena, raskidivo, zamjenjivo), nego iz bližeg odnosa majke i kćeri (pretpostavljam da je slično kod "Ništa se ne opire noći", tu još nisam čitala).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Nasmija me betty s bipolarnim . Ima još jedna odlična knjiga baš na tu temu, od Tatjane Gromače ("Božanska dječica"), ali tu nije prikazano tako "romantizirano" kao u Bračnim zapletima i relativno izdaleka (odnos muž-žena, raskidivo, zamjenjivo), nego iz bližeg odnosa majke i kćeri (pretpostavljam da je slično kod "Ništa se ne opire noći", tu još nisam čitala).
    Nije baš slično, osim što se radi o bipolarnom i što kći piše o majci.
    "Božanska dječica" ide od pojedinačnog k općem, psihička bolest pojedinca služi kao manifestacija bolesnog društva, i cijela "priča" (priča pod navodnicima jer prave narativne linije zapravo nema) ide u tom smjeru. "Ništa se ne opire noći" je pak osobna i obiteljska kronika, i baš zato što je tako detaljna i konkretna, meni je bila izuzetno mučna za čitanje. Do te mjere da sam se tijekom čitanja pitala otkud tolika potreba kćeri da do detalja secira i analizira baš sve što se dešavalo u obitelji (a bipolarni poremećaj tu je samo jedan od detalja, zapravo, cijela obitelj je na svoj način bolesna). Na kraju sam zaključila da shvaćam zašto je autorica napisala takvu knjigu, ali nisam uspjela shvatiti zašto sam je ja "morala" čitati

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Na kraju sam zaključila da shvaćam zašto je autorica napisala takvu knjigu, ali nisam uspjela shvatiti zašto sam je ja "morala" čitati
    Hm.... "prepali" su me na sličan način i čitatelji koji su mi proslijedili knjigu... tako da sam sad duplo u dvojbi čitati ili ne... "Božansku dječicu" sam lako pročitala. Vjerojatno ću krenuti, pa odustati ako me bude previše uznemiravala, ne bi bila prva knjiga, znala sam već odustajati od odličnih knjiga ako bi me previše uznemirile, nisam od onih koji moraju doć' do kraja svakoj. Hvala!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.08.2015. at 16:56

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Hm.... "prepali" su me na sličan način i čitatelji koji su mi proslijedili knjigu... tako da sam sad duplo u dvojbi čitati ili ne... "Božansku dječicu" sam lako pročitala. Vjerojatno ću krenuti, pa odustati ako me bude previše uznemiravala, ne bi bila prva knjiga, znala sam već odustajati od odličnih knjiga ako bi me previše uznemirile, nisam od onih koji moraju doć' do kraja svakoj. Hvala!
    Ne znam kako drugi, mene sve te knjige sa psihičkim poremećajima nekako morbidno privlače pa ih pročitam do kraja, iako mi je pritom zlo i poslije se pitam što mi je sve to trebalo.

Inače, baš čitam "Bračni zaplet", opet bipolarni u punom svjetlu

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam kako drugi, mene sve te knjige sa psihičkim poremećajima nekako morbidno privlače pa ih pročitam do kraja, iako mi je pritom zlo i poslije se pitam što mi je sve to trebalo.

Inače, baš čitam "Bračni zaplet", opet bipolarni u punom svjetlu
    Apsolutno potpisujem! Iz istog razloga su mi se strasno bile svidjele Franzenove Korekcije. Ima negdje na pocetku cijela stranica tijeka misli onog Alfreda ili kako se vec zove otac obitelji, odvalila sam na taj dio, procitala sam ga nekoliko puta zaredom.
    Imas jos kakvu preporuku?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Apsolutno potpisujem! Iz istog razloga su mi se strasno bile svidjele Franzenove Korekcije. Ima negdje na pocetku cijela stranica tijeka misli onog Alfreda ili kako se vec zove otac obitelji, odvalila sam na taj dio, procitala sam ga nekoliko puta zaredom.
    Imas jos kakvu preporuku?
    Preporuku za knjige u kojima likovi boluju od neuropsihijatrijskih bolesti ili preporuku općenito?

Spominjala sam na zadnjih par stranica, mogu i ponoviti, rado čitam Daniela Kehlmanna, zadnje njegovo djelo objavljeno kod nas je roman "F", jako dobro (nema psihijatrije, ali svejedno dobro ponire u umove različitih ljudi).
    Također preporučujem Orwellov "Predah", kraći roman koji se dešava neposredno pred izbijanje 2. svjetskog rata, o životnom putu "običnog" čovjeka koji se pokušava vratiti u kraj svojeg djetinjstva, ali uviđa da je to nakon 20 godina nemoguće.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •