-
Evo preporuke za malo češke književnosti, tko voli. Petra Soukupova: Na more. (izdavač: Meandarmedia)
S obzirom da u zadnje vrijeme uglavnom čitam knjige koje me baš ne oduševljavaju, nisam ni od ove očekivala nešto drugačije, ali progutala sam je u tri dana i još sam pod dojmom. Riječ je o obiteljskom romanu, u kojem je središnji događaj odlazak na more, ništa se dramatično ne dešava, ali ipak će se odnosi među likovima promijeniti iz temelja.
Teško je ispričati išta o sadržaju, jer bih time oduzela čar čitanja i otkrivanja i najmanjih detalja. Stil pripovijedanja je osebujan, autorica priča distancirano, sve je u trećem licu (i većina dijaloga, iako ima i upravnog govora, ali malo), a specifičnost joj je otkrivanje sitnih detalja iz budućnosti, na koje će se kasnije vratiti s objašnjenjem. Nisam još naišla na takav način pripovijedanja i moram priznati da me zaintrigirao.
Roman je inače prilično pesimistično intoniran, nije teški crnjak (jer se velike drame ni ne dešavaju), ali nema ni zrnca humora. Ali nema ni gadova, odvratnih likova, negativaca. Sve je zapravo jako slično realnom životu (valjda zato i djeluje pesimistično).
I spoznaja da na svoju djecu zapravo jako malo možemo utjecati, većina toga već je u njihovom karakteru, možemo im eventualno pomoći da se s tim karakterom nose i izgrade nekakav svoj život.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma