Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
I tako ja pročitam ovo i mislim, joj, odlično, baš sam je na slijepo uhvatila u knjižnici, znam da su je cure preporučile, bila je na polici, pročitam druge, uzmem ovu, kad nije Adio, kauboju, već U sedlu je tijesno za dvoje

Je li itko čitao?
Čitala sam ja, odlična je, idealna za ljetnu razbibrigu!

Inače, neki dan sam dovršila novoprevedeni roman Kjella Westoa "Ovuda smo nekada hodali".
Čitala sam od istog autra roman "Privid 1938.", i već tad me fascinirala njegova spretnost u kombiniranju priče o likovima s povijesnom pozadinom. Očito mu je omiljena tema Finska nakon 1. svjetskog rata i kratkog građanskog rata 1918. koji je ostavio duboke podjele u društvu. O tome eksplicitno i piše u predgovoru "Privida..." (Westo je inače povjesničar po profesiji). Roman "Ovuda smo nekada hodali" obuhvaća veće vremensko razdoblje, od 1905. pa do 1938. (s kratkim osvrtom na 40-te i ratove koji su uslijedili), opisuje velik broj likova, a iznad svega, to je roman o gradu. O Helsinkiju, i njegovom razvoju iz gradića u velegrad.
Moram priznati da mi je mjestimice bilo teško pratiti imena likova (a još više imena toponima, nisu mi nordijski jezici tako bliski ), ali sam zaista uživala u knjizi. Westo ima neki gotovo tolstojevski zamah kad opisuje likove i utjecaj povijesnih zbivanja na njih. Građanski rat iz 1918. događaj je koji ih sve oblikuje, ali znatno veći dio romana posvećen je 20-tim godinama, prohibiciji, pojavi jazza, trendovima u glazbi i fotografiji (jedan od likova je profesionalni fotograf). Kao i mračnim naznakama fašizma u 30-tim godinama. Istovremeno, nije podlegao napasti da kroničarski opisuje vrijeme i događaje, već su i likovi vrlo fino profilirani, od proletera do bogatih i uspješnih poslovnih ljudi.
Jedna od knjiga koje ću pamtiti, i sigurno mi je obogatila ljeto.