Results 1 to 17 of 17

Thread: Zamrzavanje voća/povrća

  1. #1
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default Zamrzavanje voća/povrća

    Polako sam počela čitati i o dohrani iako nas to čeka za cca 2 mjeseca.

    Zanima me slijedeće: imamo u vrtu nešpricanog povrća kelja, kupusa,mahune, cvjetaču, tikvice....
    Od voća šljive, kruške... Jabuka ćemo imati i kroz zimu, buču također (nju planiram kao 1. namirnicu).


    Da li bi mi bilo pametno izrezati na rezance (zelje, kelj), blanširati i spremiti u zamrzivač da bih kasnije mogla koristiti i vaditi si pomalo za bebača?

    To bih napravila za cca mjesec dana jer će svega još do tada biti a i kasnije i taman bi stajalo mjesec, dva u škrinji...

    Hm...a voće? Napravila bih kompot bez šećera ali sumnjam da bi se održalo, pokvarilo bi se bez šećera unutra?

    Rađe bih tako nego kupovne kašice ili povrće iz marketa.

    Molim savjete i kako ste i da li ste vi spremali povrće za bebe?

    Hvala!

  2. #2

    Default

    meni se ovo čini kao dobra ideja, pogotovo ako kaniš potrošiti za koji mjesec.
    u svakom slučaju gubi na kvaliteti ali je bar bez kojekakvih kemikalija.
    ipak, nisam stručna, možda ti odgovori netko tko ima zaista provjerenu informaciju.

  3. #3
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    NIsam ni ja stručna. No ipak ću ti napisati kako bih ja.
    Inače jako puno pazim na prehranu djeteta i to baš na pesticide i umjetna gnojiva koji su sveprisutni u kupovnom voću i povrću (a i u gotovim kašicama).
    Na tvom bih mjestu sve to blanširala i zamrznula (i ja sam tako s bundevom prošle godine).
    Iako, možda će ti neki reći da je to bed jer dok isprobaš svaki tjedan novu žitaricu, pa dodaš jabuku, bundevu... ono čega već ima u zimi, a primjereno je djetetovoj dobi, doći će i proljeće.
    Voće isto možeš zamrznuti.
    Ja sam M. za zimu zamrznula kupine i ogrozde, a pravila sam kompot od šljiva s vrlo malo šećera. Mislim da se ne bi trebao pokvariti bez šećera. No, imaš u dm-u, suho, nešpricano voće (šljive, marelice, grožđice) koje možeš kombinirati. Mi smo bili na tome cijelu zimu (dohrana nam je počela početkom veljače).
    Ti zamrzni, lako ćeš vama skuhati ako ne budeš davala malenom.

  4. #4
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Apsolutno, zamrzni! Jedan dio za vas, drugi u male, male zdjelice, pa samo vadi kako ti bude trebalo. Njam!

  5. #5
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Tikvice smo rezali na male komadiće i smrzavali.
    Zelje, kelj, cvjetaču možeš blanširati.
    Mahune smrzavamo cijele bez blanširanja, a sveki ih recimo blanšira. Ok su mi i jedne i druge.
    Jabuke i kruške spremamo u podrum, jabuke izdrže duuuuugo, samo ih treba kvalitetno spremiti.
    Višnje, trešnje, jagode, ribizle, joste, maline, (bobičasto voće) smrzavamo u malim paketićima. Djeci je fino kad se odmrzne - malo je gnjecavo, ali nema veze.
    Šljive stavljam u veče vreče jer se bez problema odvajaju.

  6. #6
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    mi smo zasad spremili za zminicu za dohranu: blanširane mahune, tikvice na kockice, šljive, mladi grašak
    vidjet ću, možda još nešto spremimo

  7. #7
    thalia's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,861

    Default

    ja sam smrzla domaće tikvice i šljive, al me zanima jel moram prokuhati šljive kad ih dajem? jel postoje one neke zle bakterije u njima nakon smrzavanja, a koje se moraju iskuhati?

  8. #8
    mala nada's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Umag
    Posts
    224

    Default

    ja sam smrznula i breskve,tako da joj mogu ponuditi još koje voće zimi a da nisu samo jabuke i banane,a bananu baš i nevoli previše.

  9. #9
    llella's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    1,142

    Default

    baš sam razmišljala o ovome i mislila otvoriti temu.
    a u čemu spremate smrznute tikvice i jel i njih blanširate ili samo smrznete?
    mislila sam izrezati na male kockice, ali ne znam da li treba onda svaku u svoju vrečicu ili mogu sve u jednu pa onda odvajati, ako se da?
    i koliko se onda mogu tako držati u škrinji koja je dio frizera?
    Last edited by llella; 30.09.2010 at 22:47.

  10. #10
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by llella View Post
    baš sam razmišljala o ovome i mislila otvoriti temu.
    a u čemu spremate smrznute tikvice i jel i njih blanširate ili samo smrznete?
    mislila sam izrezati na male kockice, ali ne znam da li treba onda svaku u svoju vrečicu ili mogu sve u jednu pa onda odvajati, ako se da?
    i koliko se onda mogu tako držati u škrinji koja je dio frizera?
    Tikvice režem na kockice i bez blanširanja stavljam u vrečicu.
    Mogu se odvojiti bez frke, ako ne drugačije bubneš vrečicom po rubu stola.

  11. #11
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    Ja sve što trebam odvajati zamrzavam spljošteno. Lakše je rezati/trgati tanji sloj.
    A uvijek pali Anemonina metoda.

  12. #12
    llella's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagreb
    Posts
    1,142

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Tikvice režem na kockice i bez blanširanja stavljam u vrečicu.
    Mogu se odvojiti bez frke, ako ne drugačije bubneš vrečicom po rubu stola.
    super, hvala na malim tajnama velikih majstora

  13. #13

    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    23

    Default

    Moja beba sad ima 3 mjeseca, znaci imam jos dosta do dohrane. Ali na vikendici su nam dozrijele jabuke, koje nisu spricane,onako prave organske . Ali brzo trunu. Imate li kakvu ideju kako bi ih se moglo preraditi da se magu iskoristiti za koji mjesec za dohranu? Meni je palo na pamet da napravimo sok i kasicu i da to smrznemo. Ima li kakav drugi nacin, a da ne zahtjeva puno secera?

  14. #14

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Jabuke možeš samo oguliti i izribati ili isjeckati na kockice, pa u zamrzivač. Samo kad budeš pakirala za bebu pakiraj u manje paketiće.

  15. #15
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    ili napraviti pire od jabuka,
    e sad, ne znam točno recept

  16. #16
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Ja sam upravo napravila kompot od jabuka bez šećera i spremila ga u teglice i pasterizirala, baš me zanima kako će se ponašati i da li se bude pokvarilo, nadam se da neće.

  17. #17
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    U međuvremenu sam napravila kašice od korabe, tikvice, krumpira, kompot od dunja, jabuke se dobro drže

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •