Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Kad logopedu?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

moj sin ne moze reci "r", a "l" je tek sad naucio i muku mucimo s koristenjem istog u rijecima. ali kad se potrudi i kad hoce, lijepo izgovara rijeci s "L".
    kako je i moja sveki bila "zabrinuta" za unuka i prstala je savjetima, priupitali smo pedijatricu za logopeda. savjet je ne prije navrsene 4 godine.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj jerry prvotno napisa Vidi poruku
    moj sin ne moze reci "r", a "l" je tek sad naucio i muku mucimo s koristenjem istog u rijecima. ali kad se potrudi i kad hoce, lijepo izgovara rijeci s "L".
    Za pravilan izgovor glasa "r" važno je prvo savladati "l".

To sam spoznala tek nakon što je A. prvo naučio "r" - grleno, račlajući, kao Fhrancuz a tek tada "l". S "l" više nije imao problema, a "r" još uvijek ispravlja (iako je sad već puno bolje nego prije 2 godine, još uvijek mu se čuje).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Za pravilan izgovor glasa "r" važno je prvo savladati "l".

To sam spoznala tek nakon što je A. prvo naučio "r" - grleno, račlajući, kao Fhrancuz a tek tada "l". S "l" više nije imao problema, a "r" još uvijek ispravlja (iako je sad već puno bolje nego prije 2 godine, još uvijek mu se čuje).
    Meni je logopedica (Suvag, vanjska amb.) to rekla doslovce na prvom dogovorenom terminu (ne dijagnostičarka nego terapeut). Nije bilo lutanja. Prvo L, a tek onda R. I vježbe su bile koncipirane na isti način i istim redom.

Terapija - sve skupa skoro pet godina. Tko god ima sumnje, ja bih isto preporučila da se ne čeka do škole.

Btw. i naš vrtić je imao logopeda, ali mi smo ušli u Suvag davno prije nego je moje dijete imalo prilike uopće upoznati vrtićkog logopeda. Možda bi sve bilo ok, ali i ovako je dobro. Nikad nismo platili ni kune iz vlastitog džepa. Čeka se, to je istina, ali ako se krene na vrijeme, sve se stigne i bez plaćanja i bez trauma.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Tko god ima sumnje, ja bih isto preporučila da se ne čeka do škole.
    slažem se s ovim...naš najstariji sin je krenuo logopedu s 4 godine - "L" je ispravio za manje od dva mjeseca. onada smo se uhvatili u koštac s "R" . eeee....to je već trajalo nekoliko mjeseci... Od samog početka, uz vježbice izgovora krenule su i vježbe grafomotorike.
    Sve u svemu, do kraja drugog razreda išao je logopedu(glasove je ispravio prije polaska u školu).
    sada je 7. i sve je u najboljem redu!
    sa srednjim sinom smo poslušali vrtićkog logopeda, a kasnije i školsku defektologinju i kolegicu joj psihologinju i nismo ga vodili logopedu dok nismo vidjeli (vrlo brzo) da ima ozbiljnih poteškoća u učenju čitanja i pisanja. Iako su u školi tvrdili da "on nema nikakvih problema" (nego je valjda glup, što li !?!?! ), na svoju ruku smo ga odveli u suvag. I gle čuda! Dijete ima disleksiju !!!
    Kao i stariji brat, u ostalom. ali stariji je, zahvaljujući ranim odlascima logopedu i školi (stručnom osoblju i njihovom razumjevanju i pomoći) u koju je išao prva dva razreda, riješio većinu problema, a s ostalima se naučio nositi. Čak ih i iskoristiti u svoju korist. Od početka je odličan učenik natprosječnih rezultata.
    a ovaj srednji ima problema s usvajanjem gradiva(3. razred), još uvijek ne čita (slovkanje i spajanje slogova ne može se baš nazvati čitanjem), obrče slova i brojeve kod čitanja i pisanja,ima problema s matematikom, razumjevanjem pročitanog......(da ne nabrajam dalje) Na temelju dijagnoze iz suvaga dobio je rješenje za rad u školi po individualiziranom programu (npr. da ga se ispituje usmeno, da mu se ne daju računske priče...). Na žalost, u školi odbijaju raditi po rješenju ustrajući u tome da on nema takvih problema! No, da ne odem offtopic....mislim da nikad nije pre rano za savjetovanje s logopedom! Ali prekasno vrlo lako postane!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •