Stranica 18 od 23 PrviPrvi ... 81617181920 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 851 do 900 od 1104

Tema: koliko puta ste imale vaginalni pregled u trudnoći?

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ja sam 27+6, imala sam dva vaginalna, a ovaj drugi je otkrio upalicu i bijelo pranje i kratak rodni kanal. Ultrazvuk nije ništa od toga pokazao, nalaze sam radila prije koji tjedan i nisu ništa pokazali. Vjerujem da me ginekolog ne bi pregledao da nema potrebe za tim... nadam se da će tako i ostati.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nijedan. Samo na porodu da provjere otvorenost.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

imam soc.ginekologa koji je stvarno ok, al evo, bila sam kod njega sa 6 tj. napravio pregled, uzeo papu, napisao uputnice i narucio me za 3 tj. stvarno ne vidim razloga da toliko prcka po meni, kako da ja to lijepo, kulturno odbijem i s kojim obrazlozenjem? mislim, on me prozove, ja udem i pita me zasto sam obucena lol
    bas se mucim, tipa da mi napise da odbijam, pa kasnije nesto bude, pa sto bi moglo uopce biti i tako...pomozite!

Su1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Pozz svima! U nasoj praksi u Hr rutinski se pregled trudnice radi svakih 4 tjedna, vecinom je to vaginalni pregled. Medu ostalim on bi trebao ukljucivati redovno mjerenje tlaka, tezine, i brzi pregled urina pomocu test trake. Zasto vaginalni pregled? E pa to vam je nacin da provjerite da li ste se poceli otvarati, a vjerujte, mnoge se pocnu otvarati mnogo prije termina (medu ostalim prilika da se napravi bris i pogleda cistoca- netko je spomenio bijelo pranje).Brisevi se ne rade rutinski na svakom pregledu, i za time zaista nema potrebe. Ono za cime nema ucestale potrebe su UZV-pregledi, a upravo je to ono sto bi 90% vas htijelo svaki tjedan Osim kada se radi o nekoj specificnoj situaciji. Nadalje, da istina je da se ne povodino za zapadom i da smo miljama daleko, ali svi znate da je bebica osjetljiva pri rodenju, i da se vi kompletno otvorite. Otvorena rana je savrsena za razvoj infekcije, a sad zamislite da nema te odurne klizme i gotovo svaka defecira po stolu, bakterija, osobito one odvratne Eserichije C. bi bilo na sve strane.Nadalje, epiziotomija nije tako losa, ima jednu super stranu. Svaka od vas zna barem jednu zenu, mozda joj je to majka koja je sad 40-50 god, kihne i pobjegne joj mokraca, kaslje i desi se isto. Vidite, upravio se to desava vecinom kod zena koje nisu bile rezane i zena koje su imale vise poroda. Znam da nije ugodno bit razrezan i sivan, ali vjerujte, jos je gore kad popucate nepravilno, pogotovo ako koza ostane citava a puknete iznutra pa se to ne sasije nego cijeli samo.. Ne povodimo se za zapadom, recimo kod njih je i spavanjena boku zabranejno zbog smrti u koljevci..

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Moj soc gin me svaka 4 tj pregledava vaginalno i uopce ne vidim potrebu za tim jer npr privatnik kod kojeg idem na uzv mi to sve kaze kad me gleda na uzv. Koliko mi je posteljica od usca i jesam li zatvorena. A taj iscjedat, i briseve i sve ostalo mi ne gleda nikad osim ak sama kazem da imam neki cudan osjecaj il iscjedak. Onda ga hebi jer svejedno ne napravi posao kak treba.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Su1 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozz svima! U nasoj praksi u Hr rutinski se pregled trudnice radi svakih 4 tjedna, vecinom je to vaginalni pregled. Medu ostalim on bi trebao ukljucivati redovno mjerenje tlaka, tezine, i brzi pregled urina pomocu test trake. Zasto vaginalni pregled? E pa to vam je nacin da provjerite da li ste se poceli otvarati, a vjerujte, mnoge se pocnu otvarati mnogo prije termina (medu ostalim prilika da se napravi bris i pogleda cistoca- netko je spomenio bijelo pranje).Brisevi se ne rade rutinski na svakom pregledu, i za time zaista nema potrebe. Ono za cime nema ucestale potrebe su UZV-pregledi, a upravo je to ono sto bi 90% vas htijelo svaki tjedan Osim kada se radi o nekoj specificnoj situaciji. Nadalje, da istina je da se ne povodino za zapadom i da smo miljama daleko, ali svi znate da je bebica osjetljiva pri rodenju, i da se vi kompletno otvorite. Otvorena rana je savrsena za razvoj infekcije, a sad zamislite da nema te odurne klizme i gotovo svaka defecira po stolu, bakterija, osobito one odvratne Eserichije C. bi bilo na sve strane.Nadalje, epiziotomija nije tako losa, ima jednu super stranu. Svaka od vas zna barem jednu zenu, mozda joj je to majka koja je sad 40-50 god, kihne i pobjegne joj mokraca, kaslje i desi se isto. Vidite, upravio se to desava vecinom kod zena koje nisu bile rezane i zena koje su imale vise poroda. Znam da nije ugodno bit razrezan i sivan, ali vjerujte, jos je gore kad popucate nepravilno, pogotovo ako koza ostane citava a puknete iznutra pa se to ne sasije nego cijeli samo.. Ne povodimo se za zapadom, recimo kod njih je i spavanjena boku zabranejno zbog smrti u koljevci..
    imas neka istraživanja o tvrdnjama koje si napisala? Jer sva NOVIjA istraživanja , u zadnjih 20 godina ne govore u prilog rutinskim vaginalnim pregledima, klistiru, a pogotovo ne dobrobiti rutinske epizotomiju o kojoj govoriš .

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

a što je sa ženama koje se pokakaju usprkos klizmi?
    što je sa ženama, a znam ih dosta koje su imale epiziotomiju, pa svejedno kihnu i popiške se u gaće?
    ovo o rutinskim vag. pregledima i rutinskoj epiz. neću uopće komentirati.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Ayan prvotno napisa Vidi poruku
    a što je sa ženama koje se pokakaju usprkos klizmi?
    što je sa ženama, a znam ih dosta koje su imale epiziotomiju, pa svejedno kihnu i popiške se u gaće?
    ovo o rutinskim vag. pregledima i rutinskoj epiz. neću uopće komentirati.
    pa, eto, ako se unatoč klizmi pokakaš, onda to nije kakica nego proljev, i nitko me ne može uvjeriti da je bolje da izađe tekuće nego kruto, u porodu

Korist epiziotomije u sprečavanju inkontinencije je, rekla bih, nikakva. U biti, smiješno je i pomislit da tako nešto može biti povezano

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

kak ste sve skocile na ovaj nebulozan post , a ja se ponadala da ce se javiti netko s iskustvom odbijanja. meni je to svaka 4 tj cackanja, pred kraj i cesce, stvarno too much.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    kak ste sve skocile na ovaj nebulozan post , a ja se ponadala da ce se javiti netko s iskustvom odbijanja. meni je to svaka 4 tj cackanja, pred kraj i cesce, stvarno too much.
    Jednostavnije je naći ginekologiju koji je ok sa idejom vaginalaca samo prema potrebi, puno je teze se boriti sa onima koji to rade rutinski. Većina ginekologa koji ih rade rutinski ne znaju sto da rade ako ne rade vaginalce. U svakom slučaju probaj razgovarati o tome, možda dobiješ pozitivan odgovor.

Su1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ovaj nebilozni post je napisao netko tko je godinama u medicini, i godinama radio sa rodiljama..Ne opravdavam vaginalne preglede svaka 4tjedna, jer nema potrebe, ali 1 u 2mj bi bilo cist ok, ali sam naglasila da je to praksa kod nas. Ali me cudi sto neke od vas u cijeloj trudnoci nisu radile briseve, pa kad beba zaglavi na terapiji usljed bakterije sve kazu to je zaradila u bolnici, a nikome ne padne napamet da je beba bakteriju pokupila od vas(cast izuzetcima). Jer postoji bitna razlika, mi sve imamo pokrivenu zdrav.zastitu od strane drzave, u dr zemljama, osobito na zapadu sve placaju sami, pa je normalno da nitko ne ide toliko cesto i da oni rade istrazivanja prema svojim iskustvima, a mi prema svojima. Savjetovala bi vam da se ne zamarate istrazivanjima ako nemate neku med pozadinu, jer ne mozete sve rezonirati. Recimo, prije 10-20god sve su bebe iskljucivo spavale na trbuhu, pa je netko to pobio, tako ce opet netko pobiti i ovo..I to je normalno, ali ne znaci da je bolje za sve kulture..Recimo, u Japanu nema ispada u menopauzi, zene ne znaju sta je to dok su kod nas zene lude od valunga, u nekim kulturama bebe nemaju grceve", amerikanci provode duplo vise obaveznih cjepiva nego mi na bebama(kod nas su nepotrebna).Ne odnosi se sve na svakoga.
    I naravno, za sve postoje iznimke, nekome je dovoljno 1 napraviti briseve, nekome ne bi pomogla ni cijela Pliva ni opetovano uzimanje briseva iza svake kure terapije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ok, onda mi koji jesmo u medicini se smijemo zamarati istraživanjima ? Pogotovo ako se radi o dobrobiti nas i naše djece.
    O kojim brisevima i bakterijama pričamo? Cervikalnim, onima rodnice ili anusa? I o kojim bakterijama točno? Ako si u medicini vjerojatno znaš koje bakterije ( i zašto ) uzrokuju neonatalne infekcije.
    Fiziologija trudnoće i poroda u svim zemljama je jednaka, dobrobit određenih pregleda moze se ocijeniti i na globalnoj razini. Nema to veze sa tim , da se kod nas radi ovako ili onako , pitanje dobrobiti , potencijalne štete je univerzalno.

Su1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

U redu, a koja je steta kod epiziotomije, osim duzi oporavak i to par dana, spram spontanog pucanja koje je bolnije, nepravilno kroz slojeve i puno duze cijeli, a ne cijeli ravnomjerno kao kad je sasiveno? I ne govorite o globalnom, vec potezete samo zapad,a to nije globalno. Zelite li reci da smo jedina zemlja koja radi epiziotomiju? Onda ocito pola profesora iz Petrove svoje studente uce gluposti. Ako niste primjetili, nisam zagovornik konstantnog "prckanja"vaginalno, ali nisam ni da je prvi vaginalni u pripremi ili radaonici, te da svih 9mj produ bez ijednog brisa, a sa 100 UZV-a. Vidjela sam nedavno tu na forumu raspravljaju zene o placenti previa, zena trazi savjet jer joj prijeti hospitalizacija, a dr joj iz neznanja i zato sto" ona ne voli bolnice" savjetuje da se do termina ne da hospitalizirati!!
    Slazem se sa vama da dosta ginekologa rade vaginalne jer ne znaju sto bi drugo. Ali slozit cete se i sami da je glupo raspravljati koliko pregleda ide u trudnoci, kad nema 2iste trudnoce. Niti 2 iste zene. Mozda je meni dovoljno 1 u 2mj, a sa dr strane, ako posumnjam da se nesto desava otici cu i svaki dan dok ne istjeram sto je. I zaista, svatko treba misliti na dobrobit svojg dijeteta, ali epiziotomija i klizma bebi nece odmoci, nikako, niti ce 1 bris odmoci, ali nesavjesno ponasanje u trudnoci hoce.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nemam ništa protiv briseva ( nismo se još sporazumjele kakvih točno) , nemam niti protiv vaginalnim pregleda ako postoji Indikacija . Protiv rutinskih vaginalaca imam. A ovo sto pišeš o epizotomiju , uh ... Ne znam sto bih rekla, posebno jer mislim da misliš na rutinske epizotomiju u svrhu brzog izgona. Taj stav je toliko pogresan, toliko zastarjeli , toliko štetan po ženu da nemam rijeci. Probati cu naći linkove koji govore o stetnosti rutinske epizotomiju jer niti jedno istraživanje u zadnjih dvadeset godina ne govori o dobrobiti rutinske epizotomije. Osim toga apsolutno je pogrešno mišljenje da spontana puknuca teze zarastaju.

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

U redu, a koja je steta kod epiziotomije, osim duzi oporavak i to par dana, spram spontanog pucanja koje je bolnije, nepravilno kroz slojeve i puno duze cijeli, a ne cijeli ravnomjerno kao kad je sasiveno? I ne govorite o globalnom, vec potezete samo zapad,a to nije globalno. Zelite li reci da smo jedina zemlja koja radi epiziotomiju? Onda ocito pola profesora iz Petrove svoje studente uce gluposti. Ako niste primjetili, nisam zagovornik konstantnog "prckanja"vaginalno, ali nisam ni da je prvi vaginalni u pripremi ili radaonici, te da svih 9mj produ bez ijednog brisa, a sa 100 UZV-a. Vidjela sam nedavno tu na forumu raspravljaju zene o placenti previa, zena trazi savjet jer joj prijeti hospitalizacija, a dr joj iz neznanja i zato sto" ona ne voli bolnice" savjetuje da se do termina ne da hospitalizirati!!
    JESAM LI ZA BRISEVE JA KRIVA kad prosim da mi se naprave, a doktor odmahuje ramenima da sam ih radila u 7tt gdje mi je nađena ureaplasma i da više ne treba jer sam dobila sumamed??? JEL ĆU BIT JA KRIVA ak se moja beba zarazi onda nekom bakterijom od mene? normalno da ću krivit doktora. zato nakon 36tt mjenjam bolnicu u kojoj mislim rađat i tamo ću reć da mi naprave briseve. mene oni ne bole, bole očito doktore da ne premaše svoj proračun. draga, da si mi i ginekolog, boli me džon jer pričaš gluposti da su žene same krive

Su1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Pogresno ste protumacili moj post. On se nije odnosio na one koje zele nesto vise osim vaginalnog ili uzv-a. Potpuno se slazem sa vama. Da, sto se tice ureoplasme kuru ste dobili, ona je vrlo rezistentna i ne rijesava se samo tako. Opasna je na pocetku trudnoce, ali pocetak ste premasili i ako sam dobro shvatila za sada je sve ok. Nije dobro sopati se antibioticima u trudnoci, ali obavezno iza trudnoce rijesiti se bakterije. I nemojte se ljutiti, post se odnosio na one koje svjesno izbjegavaju, a ne na vas koje ste savjesne. I zaista je zalosno, ako vas ginekolog pretpostavlja da ste se rijesili bakterije, ako nije ponovio bris.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam imala klizmu (nisam bila protiv) al sam svejedno imala stolicu na porodu
    Ne bih ni znala da nisam vidjela na papirima da to pise
    I nikakvu infekciju nisam dobila

Vaginalaca i uzv-ova sam imala dosta, ali i komplicirane trudnoce i ne mislim da su bili suvisni

Su1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

U biti, moj vam je savjet da razgovarate sa ginekologom, ne dajte se otepst, kao 1.kura antibiotika bez ponovnog brisa je rijesilo sve..ili neke slicne gluposti. Uvijek imate pravo potraziti dr misljenje, ali idealnog doktora tesko da cete naci.Mozda onaj koji je savrsen za vodenje trudnoce ne radi porode i obratno, netko je izvjestacen u UZV dg. i onda mu je jedina stvar kojom se bavi, drugi nije toliko vjest pa radi iskljucivo vag, netko ce vas naribat jer set se previse udebljali, dok se dr nece zamarati sa time.

mala-princeza avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Uf svaka 3 tjedna na pregledu. Ne volim ni ja ta prčkanja dole ali sam mirnija kad znam da je sve u redu.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

klizma i epiziotomija su mi dva uzasa koja ne bi vise ponovila ni da 100 puta radjam.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj tua prvotno napisa Vidi poruku
    imam soc.ginekologa koji je stvarno ok, al evo, bila sam kod njega sa 6 tj. napravio pregled, uzeo papu, napisao uputnice i narucio me za 3 tj. stvarno ne vidim razloga da toliko prcka po meni, kako da ja to lijepo, kulturno odbijem i s kojim obrazlozenjem? mislim, on me prozove, ja udem i pita me zasto sam obucena lol
    bas se mucim, tipa da mi napise da odbijam, pa kasnije nesto bude, pa sto bi moglo uopce biti i tako...pomozite!
    vidim da nikako da ti netko odgovori, pa evo ja sam mislim i na ovoj temi napisala da sam odbila sve vaginalne preglede u trudnoći nakon prvog (zvučalo mi je smisleno kad je doktorica rekla da bi htjela pogledati "početno stanje" ili tako nešto, kasnije sam uvidjela da je i taj bio nepotreban). boldala sam jednu, po meni bitnu stvar - doktor tebi treba dati obrazloženje zašto te želi pregledati. ako ne zna objasniti potrebu za pregledom, a i dalje bude radio frku oko toga idi nekome drugome, baš ti treba živciranje jednom mjesečno u trudnoći, ma molim te...

kod mene je to išlo ovako: ja sam na drugom pregledu pitala doktoricu zar je pregled zaista potreban? reagirala je iznimno živčano, neuljudno, da ne pišem sad. jer osim pregledati me nije imala uopće ideju što bi mi radila (vikala je na mene: "šta da ja vama radim!?").
    par dana kasnije našla sam (od prve) drugu doktoricu koja je, zamisli, znala što bi samnom svaki mjesec: pitala me kako sam, pogledala nalaz krvi, urina, ispisala kad je trebalo uputnice, pratila kako beba i ja rastemo, odgovarala na moja pitanja i općenito bila ljudsko biće.

nema ti šta biti, stvarno nemaju oni neko ludilo za otkriti tim vaginalcem. ako ti se pojave neki zabrinjavajući simptomi ili štogod, uvijek te stigne između ostalog i pregledati...

a ovo u lošijem zacijeljivanju prirodno nastale rane, ne mogu da ne komentiram - iz kojeg stoljeća ste izvukli tu informaciju!? upravo obrnuto je istina, a bježanje mokraće upravo je povezano s prevelikodušnim epiziotomijama i općenito traumama mišića i živaca dna zdjelice od neprirodno požurivanog poroda u neprirodnom položaju...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako ne brojim porod, svih 42 tjedna i 1 dan moje trudnoce zavrsili su s jednim jedinim vaginalnim pregledom, tamo negdje nakon termina, kad je doktor ponudio, a ja pristala. Saznali smo nista korisno (zatvorena kao beton) i nismo se vise time zamarali do dolaska u bolnicu u trudovima.

Epiziotomiju nisam imala, u nasoj se bolnici vise ne radi rutinski. Spontano puknuce je bilo, kako je doktor rekao, sasvim uobicajeno za prvorotku (tzv. second-degree tear). Nije me nesto osobito boljelo na porodu, sivana sam uz lokalnu anesteziju, a sjedila sam u turskom sjedu samo par sati nakon poroda (doslovno kad sam se izvukla iz kreveta na kojem sam rodila i presvukla u nesto suvislije tj. cisce). Nista me nije boljelo, ni rana, ni sav... bas nista. Prema nalazima sa sestotjednog pregleda, nemam ni vidljivih ni opipljivih oziljaka.

Tu nema ni klistira, nije ih briga za sadrzaj crijeva. (A nis' nije ni izaslo, u mom slucaju. Ni prije, ni za vrijeme, a bogami ni poslije poroda. Malo mi su mi se promijenile navike tamo negdje na pocetku trudnoce... pfft.) Nitko nikoga ni ne brije, nit' pita za frizuru.

Ne rade se ni rutinski brisevi u trudnoci, osim streptokoka B tamo tridesetinekojeg tjedna. Pitala sam zasto, no kazu da su visegodisnja pracenja pokazala da rani brisevi niti pomazu, niti odmazu pa ih se jednostavno vise ne radi.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Sto tocno obuhvaca vaginalni pregled? pregled spekulumom ili prstima gina?
    i iz kojeg razloga neke od vas odbijaju to?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj jedini (prije poroda), a i par za vrijeme su bili samo prstima.

A razlozi odbijanja su objasnjeni preko nekoliko puta u ovom topicu.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam isto pristaša nepotrebnih vaginalnih pregleda i nije mi nikada bilo drago kada su mi ih radili.. smatrala sam ih pretjeranim čak i odbijala.. dok jedan dan u nekom 23 tjednu moje 3 treudnoće dr nije baš insiztirao na pregledu.. nevoljko sma se skinula a kad ono... skratila sam se na 1 cm... (pregled prije toga je bio prije 3 tjedna)...
    i pod hitno mirovanje, mirovanje i strogo mirovanje... (ako bi išlo dalje serklaž).

Onda sam shvatila da je u mom slučaju (3 trudnoća) taj put bio itekako potreban.. ma što god ja bila mislila o tome... ali istina nije svaki put potreban..

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

možda je dobro naći dr koji će UZV odrediti duljinu cerviksa bez pregleda.. a opet s druge strane UZV ne vidi da li je on smekšan, uloživ itd..
    a ne znam.. nisam pametna...

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Su1 prvotno napisa Vidi poruku
    Pogresno ste protumacili moj post. On se nije odnosio na one koje zele nesto vise osim vaginalnog ili uzv-a. Potpuno se slazem sa vama. Da, sto se tice ureoplasme kuru ste dobili, ona je vrlo rezistentna i ne rijesava se samo tako. Opasna je na pocetku trudnoce, ali pocetak ste premasili i ako sam dobro shvatila za sada je sve ok. Nije dobro sopati se antibioticima u trudnoci, ali obavezno iza trudnoce rijesiti se bakterije. I nemojte se ljutiti, post se odnosio na one koje svjesno izbjegavaju, a ne na vas koje ste savjesne. I zaista je zalosno, ako vas ginekolog pretpostavlja da ste se rijesili bakterije, ako nije ponovio bris.
    teško mi je povjerovati da netko medicinske struke ovo piše. prvo, nije ureOplasma već ureAplasma i zbilja je strašno rezistentna. ali ovo da je opasna samo na početku trudnoće nije istina - opasnija je kasnije jer zna uzrokovati prijevremeno otvaranje. mada masa žena ureaplasmu imaju kao sastavni dio flore i teško da bi neke manje koncentracije uzrokovale probleme.
    a ovo povezivanje epiziotomije i bježanja urina je fakat smiješno. i sasvim sam sigurna da po tom pitanju profesori iz Petrove stvarno uče svoje studente gluposti iz vlastite komocije i požurivanja poroda. nitko tu ne razmišlja o ženi i kako će se u takvom stanju brinuti o djetetu, uspješno uspostaviti dojenje... nisam mogla sjesti mjesec i pol nakon epi - toliko o brzom zacijeljivanju. a zaradila sam je nenajavljeno tako da se nisam mogla ni boriti protiv nje. sramota...
    i btw, u 3 sam navrata čuvala trudnoću u bolnici i kad su u 30 tjednu počeli trudovi i otvaranje, nikome nije palo na pamet čačkati vaginalno po meni zbog povećane mogućnosti infekcije. toliko o potrebi za vaginalcima.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Do 16 tt nisam imala nijedan, onda sam koristeći probiotske vaginalete napipala "mekan cerviks" i u panici odjurila doktoru. Naravno, cerviks savršen, mekan samo u mojoj glavi...
    Od tada mi svaki put napravi cervikometriju i čekne trvdoću itd. Ne bunim se jer mu vjerujem.
    Zbog prijašnjih neuspjelih trudnoća mi nije htio raditi papu koja mi je bila 10 mjeseci stara, tako da vjerujem da izbjegava nepotrebne akcije.
    Papu ću napraviti kad rodim, brisevi su uredni; vuk sit, ovce na broju

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni je na UZV dr. primjetio da je placenta preko cerviixa, kod mene bi pretpostavljam vaginalni pregled mogao biti štetan ( jer nam je zabranio i odnose da ne bi došlo do krvarenja)?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam isto pristaša nepotrebnih vaginalnih pregleda i nije mi nikada bilo drago kada su mi ih radili.. smatrala sam ih pretjeranim čak i odbijala.. dok jedan dan u nekom 23 tjednu moje 3 treudnoće dr nije baš insiztirao na pregledu.. nevoljko sma se skinula a kad ono... skratila sam se na 1 cm... (pregled prije toga je bio prije 3 tjedna)...
    i pod hitno mirovanje, mirovanje i strogo mirovanje... (ako bi išlo dalje serklaž).

Onda sam shvatila da je u mom slučaju (3 trudnoća) taj put bio itekako potreban.. ma što god ja bila mislila o tome... ali istina nije svaki put potreban..
    biti skraćen ili malo uloživ je skroz ok nalaz za treću trudnocu, ako nema npr. prijevremenih trudova.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    biti skraćen ili malo uloživ je skroz ok nalaz za treću trudnocu, ako nema npr. prijevremenih trudova.
    slažem se to su mi i rekli... ali moj tempo sa 3 godišnjakom i tempo inače (jer trudnoća nije bolest i nema potrebe ležati i mirovati bespotrebno) koji se je svodio na umjerene kućanske poslove zaista to nije dozvolio...
    Nebih ni znala to jer sam se osjećala fenomenalno i nikakvih pritisaka ni naznaka nije bilo... a serklaž.. fala... nebih na to ... ali da je bilo potreba morala bih..
    I da, nakon ponovljenih 3 tjedna mirovanja na slijedećem vaginalnom pregledu opet sam se skratila za 2 mm... znači cerviks u 26 tjednu mi je bio 8 mm.

Tada sam doslovno zalegla u krevet a dr mi je samo mjerio UZV duljinu cerviksa (sreće je bila što je bio tvrd i nisam bila puno uloživa)

ma ne volim ja te vaginalne preglede uopće... prvih 12 tjedana ja ne idem ginekologu uopće ni na UZV ni na pregled (odem samo da mi potvrdi da je trudnoća u maternici i da dobijem heparinsku terapiju - ma naručuju oni mene ali ja ne idem.. nisam nijednom prije 14-15 tjedna otišla a tada je već bio dogovor za RACZ i uzimanje preventivnih briseva)

Vjeverica77 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ja sam imala nekoliko vaginalnih UZV pregleda na početku, jer sam negdje do 13 TT često krvarila pa trk na hitan pregled Gin.je baš pokušavala izbjeći koliko je mogla, ali kad nije bila sigurna, pravila ga je. HB, sve se dobro završilo

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

meni je trudnoća do sad sve po školski, sad sam 30+5, i do sad me moj doktor tri puta pregledao vaginalno - dva put prstima i jednom uz spravicu, uz obavezni ultrazvuk.. do sad mi to nije smetalo i zapravo mi je drago da vidi stanje untura

kroki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

26tt, do sada 2 vaginalna - oba kod socijalnog
    do sada sam izbjegla par puta pregled - ne bi se pojavila ili bi rekla da sam narucena kod privatnika..znam, uzas, lazem doktoru umjesto da mu kazem ne..al mi je muka od pomisli na sukob s njim.. ne vjerujem u ceste ultrazvuke i vaginalce i mislim da je 3,4 tj. previse sto nas narucuju.. meni je to totalni stres...

anyway, sad prosli tjedan nisam nista muljala pa me pregledao (samo vaginalno) i rekao da sam uloziva clanak, omeksao cervix i skracen. i napisao mi mirovanje i magnezij.
    nije gledao ultrazvukom bebu jel sve ok, nije gledao ultrazvukom jel mi unutarnje usce zatvoreno, nego mi je dao takvu info i poslao doma. naravno, ja sam van sebe s tom poluinformacijom i lupam se po glavi zasto nisam inzistirala na ultrazvuku da dobijem tocniju sliku kaj se dogadja...

sljedeci pregled cu mu reci da necu pregled prstima, nego ultrazvukom jer necu moci izdrzati dodatnih mjesec dana u stanju poluinformacije

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Djete od 8 god. i od 6 god, prvi pregled i pred porod vaginalni. Bila sam kod doktora koji je ajmoreći malo ekscentričan, ali nekako sam vjerovala da su svi veliki umovi malo čudni Stalo je govorio da ne treba dolje puno čeprkati vaginalnim Uzv-om. Sad sam 6tj trudna, ovaj moj dr. je u mirovini, a doktorica gruba kao ne znam što, vaginalnim Uzv-om tražila jajnik cijelu vječnost. Bojim se nastaviti pratiti trudnoću kod nje.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Cure trebam savjet Danas smo 20+3, neki dan sam bila na anomaly scanu, a prije toga 3 puta kod socijalne na pregledima i uzv.. Narucena sam za tjedan dana kod socijalne da pogleda nalaze anomalya (koji su super ). Vjerojatno ce me htjeti vaginalno pregledati kao i uvijek, da li da odbijem? Ne zelim da se pre cesto prcka, a opet kako bi saznala da li sam otvorena ili nesto drugo zbog cega bi mozda trebala mirovati? Help

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nova-zg, vidim da ti nitko nije odgovorio pa cu ti ja iznijeti svoje misljenje.
    Ja do 17 tt nisam imala nijedan pregled, samo uzv. Dr mi nije htio ni papu ponavljati jer mi stara i nije bila tako stara (cca 10 mjeseci), a da ne grebe cerviks bez potrebe s obzirom na prethodna 2 spontana.
    U 17 tt sam imala neke bolove i uhvatila me panika od prijevremenog otvaranja i poroda i od tada me svaki put pregleda, napravi cervikometriju i uzv. S obzirom na to da mu potpuno vjerujem da ne radi nista nepotrebno, a i cijela procedura je potpuno bezbolna, brza i nimalo neugodna, nikad mi nije palo na pamet odbiti pregled i/ili uzv (mada znam da mogu i da bi uvazio moju zelju).
    S druge strane, kod soc gin sam bila samo jednom, napravio mi je izuzetno bolan pregled i izuzetno neugodan uzv (ja na ledima, noge na podu, a on bleji 1/2 sata u ekran; skoro sam se onesvijestila!) i kod njega vise nista osim razgovora ne bih obavljala!
    Po meni je sve pitanje povjerenja u lijecnika i njegove postupke.

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Meni do sad ti vaginalni pregledi il brisevi il papa nikad nisu bili neugodni. Radije da on mene pregleda pa sam ja mirna. I nisam se bunila. To me bar smirivalo da je sve ok. Osim sad zadnji brisevi kad su me primili u bolnicu, koma koma. Zenska me ogrebala onim zeljeznim sranjem tolko da sam 3 dana krvaruckala i pekla me cijela rodnica. Sad me tolko prpa ak ce mi radit kontrolne briseve da bi najradije pobjegla.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni su vaginalci uvijek bili neugodni, a pogotovo u trudnocama. prvu sam otrpila jer nisam znala bolje, cak i one sulude svaka-2-dana nakon termina , kao da ce ti to sad nesto pomoci.

u drugoj sam ih trpila na pocetku a onda sam u jednom trenutku odlucila da necu vise. jos sam i citala, citala, pa mi sjelo na mjesto--ne samo da su mi neugodni, nego su i nepotrebni i povecavaju rizik od infekcija. kad sam na termin dosla u rodiliste na pregled i nakon ctg-a odbila vaginalni, zena me gledala kao da nisam normalna , valjda joj je to bilo prvi put u karijeri.

treci put sam samo na pocetku radila briseve, nakon toga imala jos 3 pregleda s uzv-om i to je to u cijeloj T. taman po mojoj mjeri.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

sad sam ušla u 30tt i do sada sam imala 2 vaginalna pregleda i to u ranoj trudnoći jer sam imala mali iscjedak....

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja sam isla na ultrazvuk od 2,mjeseca svake sedmice-jer sam imala problema. vaginalni sam imala skoro svake sedmice od nekog 5.mjeseca.Mislim da je bitno vjerovati svom doktoru i vjerovati sebi da si izabrao osobu koja je odgovorna i strucnjak-toliko mozemo uraditi za sebe i bebe. ostalo je u Bozijim rukama...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Već sam nekoliko puta pisala na ovoj temi... kad sam u prvoj trudnoći završila na strogom mirovanju zbog prijevremenih trudova i otvaranja , nikome u bolnici nije palo na pamet me tjednima vaginalno pregledavati zbog rizika od infekcije.
    primljena sam u bolnicu u 30 tj. tamo me nitko nije htio pregledati nego su uzeli u obzir nalaz liječnika kod kojeg sam bila dva dana ranije. Sljedeći vaginalni pregled sam imala u 35 tj.
    lijepo je vjerovati svom liječniku , ali kod ovako ucestalih pregleda ja bih se zapitala da li su nužni ( i moguće potencijalno opasni).
    pogotovo ako je taj liječnik privatnik , pa svaku uslugu uredno i naplati.

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

meni je moj lijepo u karton napisao "ne zeli vag.preglede", sva sam si bila izvan sebe kako ce reagirati kad dodem obucena, a on mrtav-hladan, samo je pitao jel moze samo na uzv vidjet otkucaje.
    u proloj trudnoci sam tako dosla s nalazom od krvi, niski hemoglobin i kazem mu da je to ok s obzirom na trudnocu, a on "pa znam, ali zene me traze zeljezo pa im napisem", tako da, na kraju krajeva, puno stvari se radi zato jer se tako radi, nazalost.

Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

ja sam negdje ranije već bila napisala da nemam ništa protiv vaginalaca jer barem vidi kakvo je stanje, ali danas sam bila na pregledu i baš me razljutio moj socijalni ginić. naime, u 36 tt trudnoće sam i beba je do sad stalno bila okrenuta na zadak, zadnji ultrazvuk mi je bio prije tri tjedna i danas kad sam došla na pregled me nije htio pregledati da vidi da lis e beba okrenula.. zamolila sam ga tri puta jer mi prijete carskim rezom pa bih voljela znati kakvo je stanje al doktor nije htio. ali mi je zato uzeo briseve i isto pregledao vaginalno i prilično je grup i sve to radi rutinski, baš me razočarao. sad mi je jedina opcija platiti pedeset eura za ići na ultrazvuk kod privatnika ili se strpiti i čekati još dva tjedna na novi pregled...

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pošto imam hematome i krvarenja,svaki tjedan sam kod dok. svaki put je i vaginalni pregled i transvag.son. :/ nemam pojma jel to dobro ili ne, ne ulazim u te diskusije s doktoricom,jednostavno se opustim i čekam rezultat. Svaki put bude sve OK, nisam do sad dobila nikakvu infekciju.

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Imam pitanje...meni je sad 16tt i doktorica me opet pregledavala uzduž i poprijeko po vagini. Ovaj put mi je nekak bio neugodan osjećaj i čak me malo zapeckalo. Malo je i zabolilo (gledala je jesam zatvorena i tak jer sam joj se požalila ne neke bolove u rodnici, onako je rovkala). Jel točno da će s napredovanjem trudnoće vag.pregledi postajati sve neugodniji?

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mene dr vag pregledava od 16 tt i neugodan cak poprilicno bolan mi je bio samo onaj jedan jedini pregled kod soc gin.
    Kod mog dr nikad niti najmanja nelagoda-brzo i efikasno.

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nije ni meni do sad bilo, zato me ovaj skroz iznenadio A čitam da cure pišu da kako trudnoća napreduje znaju biti nelagodniji nego prije. Možda se nisam opustila..Vidjet ćemo..

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Zato ti i pisem.
    Ja sam sada 36+6, od 16. tt kratki pregledi cerviksa i nikad boli i neugode.
    Znaci, meni se nista ne pogorsava

Mozda da sljedeci put kazes dr da ti je bilo bolno pa da malo pripazi

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mene je užasno peklo predzadnji put kad mi je radio pregled, ali vjerojatno mi se poremetila flora rodnice izuzetno je suha i iziritirana, sad kad mi je radio u bolnici pred neki dan stavio je malo ulja na spekulum i nisam ništa osjetila pa eto možda je slična situacija i kod tebe nanimira.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •