Stranica 9 od 23 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 1104

Tema: koliko puta ste imale vaginalni pregled u trudnoći?

ivana2008 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam jučer bila na pregledu i nakon UZV zbog jako niske posteljice me dr. ipak htio pogledati i eto uloživa sam za prst.
    Sad sam 31. tjedan trudna i rekao mi je da moram usporiti ritam više odmarati, ali ne sad ležati 24 sata na dan. Nego čisto da izguram trudnoću što duže.

Ti avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

svaki put

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kako već rekoh, odlučila sam prorijediti vag.preglede. Nemam baš ni vremena.
    Ipak, jedna stvar me zanima, vi Rode s profesionalniim iskustvom (s raznih tečajeva....)
    Da se sada ne daj Bože nešto desi, da beba prestane živjeti, recimo, bi li moje tijelo to samo registriralo, i kako?
    Krvarenje? Bolovi?
    Pretpostavljam da je odgovor pozitivan, ali htjela bih čuti vaše mišljenje.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mamaShe prvotno napisa Vidi poruku
    Kako već rekoh, odlučila sam prorijediti vag.preglede. Nemam baš ni vremena.
    Ipak, jedna stvar me zanima, vi Rode s profesionalniim iskustvom (s raznih tečajeva....)
    Da se sada ne daj Bože nešto desi, da beba prestane živjeti, recimo, bi li moje tijelo to samo registriralo, i kako?
    Krvarenje? Bolovi?
    Pretpostavljam da je odgovor pozitivan, ali htjela bih čuti vaše mišljenje.
    Kakve su to crne misli? Naravno da će sve biti ok.
    Kad bi bebi prestalo kucati srce , nikako to ne bih mogla znati odmah , osim na uzv-u (ili onom tubicom koja se prisloni na trbuh pa sluša, ali mislim tek nakon 16 tj, nisam sigurna). Kasnije kad se već registriraju pokreti, primjetila bi smanjenje tj. odsutnost aktivnosti.
    Što se tiče krvarenja i bolova, to je već znak da postoji neki problem (preniska posteljica, hematom...npr.za krvarenje), bolovi -trudovi (previše aktivnosti). Zapravo krvarenje može imati veze sa npr. odumiranjem ploda u ranoj trudnoći, ali razloga može biti i puno drugih (najčešće ne opasnih).

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja imam cesto vaginalne preglede jer imam problema sa skracenim grlicem. Vaginalnim uzv se najbolje vidi duzina grlica i otvorenost, a vaginalnim pregledom omeksanje grlica. Doktor uvek stavlja sterilne rukavice tako da ne mislim da mogu tako dobiti infekciju... Mislim da je vazno kako tako pratiti grlic u trudnoci, kod nekih zena redje, kod nekih cesce jer ima na zalost i onih koje jednostavno ne osete skracenje i otvaranje i prevremeno se porode.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je vazno kako tako pratiti grlic u trudnoci, kod nekih zena redje, kod nekih cesce jer ima na zalost i onih koje jednostavno ne osete skracenje i otvaranje i prevremeno se porode.
    Na koji način će se spriječiti otvaranje i prijevremeni porod ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Strogim mirovanjem jer se tako izbjegava pritisak na grlic maternice, i da moguce je da nakon određenog mirovanja nalaz grlića bude bolji nego prije toga.

Ja sam na kontrolu došla 6cm otvorena bez ikakvog truda ili osobnog "predosjećaja" ili signala od strane mog tijela. Srećom to je bilo u terminu, da je bilo par tjedana ranije sigurno ne bi bilo zanemarivo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa Vidi poruku
    Strogim mirovanjem jer se tako izbjegava pritisak na grlic maternice, i da moguce je da nakon određenog mirovanja nalaz grlića bude bolji nego prije toga.

Ja sam na kontrolu došla 6cm otvorena bez ikakvog truda ili osobnog "predosjećaja" ili signala od strane mog tijela. Srećom to je bilo u terminu, da je bilo par tjedana ranije sigurno ne bi bilo zanemarivo.
    Odent tvrdi da mirovanje ne zaustavlja otvaranje... da istraživanja pokazuju da ga ne zaustavlja. Da vjerojatno one koje se nisu trebale otvoriti i poroditi to se nije ni dogodilo (ne vezano za mirovanje) - da je to samo stadij trudnoće i priprema tijela za porod, a one koje su zaista se prijevremeno porodile tu niti mirovanje niti išta nije moglo pomoći. I rekao je da postoje naznake da plava riba sprečava preuranjeni porod (iako još ne znaju zašto).

Vrlo mi je to bilo zanimljivo čuti obzirom da se kod nas na mirovanje malo gleda kao na čarobni štapić - što nažalost nije (mislim bilo bi dobro da je, jer u tom slučaju ne bi bilo preuranjenih poroda)

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

U mom slucaju mirovanje zasigurno deluje, sto je i logicno jer beba ne pritiska dodatno slab grlic. Evo recimo strogo sam mirovala tri nedelje i grlic je bio isti. Onda sam jednom otisla sama do apoteke, pela se pri tom uz neke stepenice i odmah osetila pritisak dole koji je trajao par dana, otisla na pregled i grlic kraci za 1cm. Sad lepo mirujem i stanje se ne menja.
    Mirovanje nece spreciti prevremeni koji nastaje zbog infekcije ili pucanja vodenjaka, ali sprecava prevremeni koji nastaje zbog slabosti grlica, a nekad se osim pregledom ne moze ustanoviti kakav je grlic.
    Volela bih da vidim ta istrazivanja koja kazu da mirovanje nije delotvorno, nasuprot iskustvu.
    Posljednje uređivanje od lady.x : 14.12.2010. at 11:33

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preuranjeni porodi ne nastaju samo iz jednog razloga, ima ih mnogo (od nedijagnosticiranih infekcija grlića maternica pa nadalje) i mirovanje ne može biti "lijek" za sve te indikacije.

Otvorenost grlića je svakako stadij trudnoće pred njezin kraj ali nije normalan nalaz/stadij u 25. ili 30. tjednu trudnoće.
    Meni osobno je nalaz grlica bio bolji nakon određenog mirovanja - da li bi se vratio na isto i da sam nastavila s jednakim fizičkim aktivnostima i poslom? Možda bi,a li je moja je odluka bila da ću prihvatiti preporuku liječnika i mirovati jer je to bila jedina neinvazivna metoda s kojom ništa ne riskiram. Mogla sam odlučiti da nastavim po starom - pa kako priroda ili Bog odluči o sudbini moga djeteta.
    Lako je zagovarati Odentovo stajalište ako netko nije bio u takvoj situaciji, no kad trudnoća postane rizična onda (barem meni) postane jedini cilj kako zaštiti to dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da definiram što meni znači prihvatljiv vaginalni pregled - kratki TV UZV koji nije ništa agresivniji niti infektivniji od spolnog odnosa, traje kraće od minute.
    Klasični vaginalni pregled - pipanje i gledanje u speculima - to nedam i smatram nepotrebnim osim ako se žalim na iscjedak ili slične smetnje pa mora vidjet jesu li glijvice ili bakterije. Briseve napravila odmah na početku trudnoće.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

evo i mog iskustva....Meni je cerviks skračen i omekšan od 22 tjedna, zatim uloživ za vršak prsta, pa uloživ za prst. Uglavnom, nisam dana mirovala, radila sam do zadnjeg dana i još uvijek sam u komadu. U četvrtak ćemo naputniti 36 tjedna...

Doc me tjerala na mirovanjem ali nisam je baš slušala kolko se vidi iz priloženog....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Probala sam odbiti v. pregled, pa mi je doktorica rekla da u tom slucaju ne zeli pratiti moju trudnocu.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

meni je sad pred kraj prestala raditi vag.preglede. Veli da ne želi prčkat i nepotrebno izlagat cervix mogućim bakterijama....Danas sam napunila 36 tj. prema ZM. Danas idem ponovno na pregled....baš mi htjela da me pregleda, da znam jel blizu porod, jer sam bila uloziva za prst prije 2 mjeseca

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj kukica prvotno napisa Vidi poruku
    Probala sam odbiti v. pregled, pa mi je doktorica rekla da u tom slucaju ne zeli pratiti moju trudnocu.
    Moj ginić evo nije ni trznuo kad sam mu rekla da ne želim vaginalce...U dvadesetom sam tjednu...
    pitanje za pituljicu: Jel ideš privatno na preglede, jer znam da bi meni u bolnici sad radili transabdominalni uzv, ili mogu tražiti da mi
    naprave i transvaginalni? Povremeno osjećam pritisak na cerviks, nemam pojma jel se otvaram, ne mirujem (a ako bi to bio uvjet za moju trudnoću,
    za mene bi onda trudnoća bila neizvediva).
    Sama pomisao da se penjem na onaj stol i da ginić ide prčkati po meni trudnoj mi je odbojna užasno, možda griješim, ali je tako...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijana - proslu trudnocu mi je pratio doktor na SD koji ne radi klasicne vaginalne preglede, nego je radio kratki TV UZV da vidi stanje cerviksa i zatim transabdominalni da vidi bebicu, protoke itd. Nakon 35. tjedna smo mogli TV i izbjeci prema njemu. To je bilo u MPO ambulanti gdje imaju color doppler.
    Ovu trudnocu pratim privatno, pristup je isti - klasicno vaginalno me gledala dva puta, kad sam ja trazila da mi uzme briseve i kad sam dosla radi krvarenja. Ostalo kratki TV i onda transabdominalno od 12. tjedna.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hvala pituljica. Ti si pretpostavljam bila MPO pacijent, što ja nisam. Možda i ja odem
    privatno na TV uzv, ne znam ni sama...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Rodila sam u Svicarskoj i imala sam dva vaginalna pregleda. Prvi pregled na pocetku trudnoce kad je doktorica radila vaginalni ultrazvuk, papa i pregled. Drugi na dan termina koji je trajao cca 30 sekundi. Jednom mjesecno sam imala pregled kod ginekologa tijekom trudnoce i ako sam rekla da ja taj put ne bi radila ultrazvuk nismo ga radili. Kontrolirali su mi tlak svaki put i vadila sam krv mislim dva puta tijekom trudnoce.

venera21 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Evo da se i ja nadovežem na temu. Imam trudnoću iz inseminacije i jako mi je bitno otići do gin-a u bolnicu svaki mjesec na pregled. Čisto radi moje sigurnosti! Jako sam aktivna i nekad me uhvati panika da se možda nisam otvorila, pa me taj pregled smiri. Sam vaginalni pregled me nimalo ne straši i ne smeta mi.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovako...
    U prvoj trudnoći bila sam mlada, neiskusna i prestrašena. I od početka imala neke probleme, krvarenja i sl. Odmirovala sam cijelu trudnoću tj. odležala. Hospitalizirana sam bila 3x. Na hitnoj bila jedno 5x. Pregledalo me jedno 20 različitih doktora. Broja pregleda se ne želim ni sjećati. E sad... da li su ti pregledi krivi ili ne, mislim da jesu. Mada, ma koliko nekome može zvučati čudno, ja sam od početka trudnoće imala neki feeling da ću roditi ranije . O ovome bi se sada dalo raspravljati, da li se radilo o intuiciji ili me moja "glava" dovela do toga. Naime rodila sam zaista u 34 tj. Mirna od pregleda (nekih 5 tj.) bila sam jedino dok sam ležala u bolnici od 28-33 tj. pa me zbog otvorenosti nisu htjeli pregledavati). No nakon prvog slijedećeg pregleda prokrvarila sam i pukao mi je vodenjak. Ubrzo nakon toga sam i rodila.

Druga trudnoća, druga pamet! Izabrala sam doktora kojem sam vjerovala i u kojem sam stekla povjerenje tijekom hodočašćenja bolnicama u prvoj trudnoći. Pregledao me 1x vaginalno do 29 tj. Nitko sretniji od mene. Na kontrole sam išla svakih 5 tj (nekad sam namjerno odgodila išla nakon 6 tj). Istina da mi je svaki put rađen UZV bilo vaginalni bilo abdominalni, ali ovo nije tema o štetnosti UZV-a nego pregleda, pa nebih o tome. No ipak sam imala "mrlju" iz prošlosti, pa je doc na prve promjene na cerviksu odmah reagirao hospitalizacijom. No ovaj put sve je bilo drugačije, ja sam imala više povjerenja u svoje tijelo i u svog doktora i trudnoću sam iznijela do kraja 39 +3 tjedna sa nekih sveukupno 4 vaginalna pregleda koja uključuju dva u predrađaoni .
    Daklem...kad bih ja služila kao neki referentni primjer mogla bi se naći povezanost između broja pregleda i učestalosti prijevremenih poroda.
    Da se mene pita, što manje čačkanja to bolje! Ionako nema medicinskog dokaza da se otvorenost cerviksa može ublažiti ili prevenirati npr. mirovanjem nego je to samo, kako je moj doc volio reći "treatment of care". Mirna savjest doktoru, mirna savjest majci. Da me sad netko krivo ne shvati, da ja odgovaram od ležanja, dapače... upravo zbog prethodne rečenice, da moram opet preležat, ja bih preležala

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam imala vaginalni ultrazvuk u 8. sedmici i to je to. Sad sam u 18-toj

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prva, druga, treca...uvijek isto.
    Na pocetku pregled cca 8 tjedana, onda u 20. tjednu i tek na kraju 38-39. tjedan. I to je to...

Sela avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sad u 12.tj a pregled ni jedan.Samo 2 UZV i jedna kontrola tlaka i urina.Zapravo jedan pregled ali u hitnoj u 7.tj
    zbog krvarenja.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

hmmm,dakle konstatacije su da se vaginalnim pregledom može unijeti bakterija i da vaginalni pregled može pogodovati preuranjenom otvaranju i time i porodu prije vremena....

odnos sa partnerom nam je ipak dulji (nadam se) i zesci (osim ak vam ginic nije mesar) nego taj vaginalni pregled... u unosu i razmjeni bakterija nemoramo ni pricat....stoga zakljucak je da se nesmjem sexat ukoliko ne zelim preuranjen porod????

kolicina bakterija u socijalnim vs. privatnim ordinacijama je za pretpostaviti na strani ovih drugih,dakle sve ove koje to zagovaraju 100% idu u privatnika da bi smanjile sanse infekcija? ujedno ne rade ni brazilsku (ili bilo koju drugu) depilaciju jer znamo da stidne dlake sprecavaju ulaz bakterijama koje se npr. mogu skupiti ne samo vaginalnim pregledom vec i sjedanjem na stolac iza zene koja ima neku infekciju a da isti nije bio pomno prebrisan/dezinficiran....
    (ili jednokratni podlozak nije promjenjen,ipak je kriza,stedi se....)

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    odnos sa partnerom nam je ipak dulji (nadam se) i zesci (osim ak vam ginic nije mesar) nego taj vaginalni pregled... u unosu i razmjeni bakterija nemoramo ni pricat....stoga zakljucak je da se nesmjem sexat ukoliko ne zelim preuranjen porod????
    Ti i tvoj partner (ako ste vjerni jedno drugom, a nema razloga da niste) imate izmedu sebe jednu posebnu zonu mikroba i bakterija, koje su vasim tijelima medusobno poznate i na koje ce i beba rodenjem steci imunitet.

Vaginalni pregled, koliko god sterilini uvjeti bili je unos neceg nepoznatog u rodnicu i veca mogucnost infekcije.

Ovo oko ne mijenjanja jednokratnih podlozaka ne vrijedi ni za socialne ni za privatne mi se zaista cini nevjerovatno, i ne vjerujem da se na tome stedi.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    Vaginalni pregled, koliko god sterilini uvjeti bili je unos neceg nepoznatog u rodnicu i veca mogucnost infekcije.
    Ja zaista ne vidim zasto bi doslo do infekcije ako se radi sa sterilinim rukavicama i sterilnim spekulumom. Na njima ne postoji niti jedna jedina bakterija.
    A sto se tice sexa i vernosti partnera - i ako jesu verni dvoje mogu dobiti neke od bestija jedno od drugog (npr. Escherichia coli koja se dobija i nepravilnim brisanjem nakon wc-a, ili gljivice koje ima veliki broj trudnica - partner moze biti veran ali samo nepazljiv prilikom upotrebe peskira i sl.).
    Samo mislim da strah od infekcija po meni nije osnovni razlog "protiv" vaginalnih pregleda (jedino ako bas idete u ordinaciju gde stede na stvarima kakve su ubrusi ili rukavice, sto ne verujem da postoji). Veci je razlog to samo mehanicko "prckanje" dole i iritacija grlica...
    Posljednje uređivanje od lady.x : 24.12.2010. at 17:38

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma od vaginalca nema korisnih saznanja, a kako povecava rizik od infekcije zapravo ga je bezveze raditi.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja zaista ne vidim zasto bi doslo do infekcije ako se radi sa sterilinim rukavicama i sterilnim spekulumom. Na njima ne postoji niti jedna jedina bakterija.
    Ne bih se složila. Spekulumi jesu podvrgnuti procesu sterilizacije, ali ne znači da su sterilni. Nagledala sam se ihihihi posuda sa spekulumima koji zjape u razno raznim posudama nepoklopljeni pa mogu doći u doticaj s čim god hoće. Ista stvar sa rukavicama, većina ginekologa koristi ona "jumbo" pakiranja od 100 kom, koje kad prvi put otvoriš više nisu sterilne. No, mislim da je stvar u okruženju u kojem se izvodi pregled, ne spominju se bezveze "hospitalne bakterije".

Ma od vaginalca nema korisnih saznanja, a kako povecava rizik od infekcije zapravo ga je bezveze raditi
    x

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

srecice, kako to beba rođenjem stječe imunitet na bakterije prisutne u tvojem reproduktivnom traktu? MM i ja smo si uredno razmjenjivali E.coli ali maleni je završio u bolnici par mjeseci nakon poroda upravo radi ove bakterije.

Ako pak smatramo da ništa nije sterilno u ginekološkoj ordinaciji onda bi jednako opasno bilo koristiti prezervative tijekom spolnog odnosa - oni isto mogu biti podvrgnuti sterilizaciji ali ne i sterilizirani, zamisli tek spolni odnos u hotelu gdje padaju nepoznate bakterije iz zraka ili s nesterilnih plahti. Po meni je puno veća opasnost za trudnoću neliječena spolna infekcija nego vaginalni pregled, možda ja krivo sudim jer sam zdravstvene struke...

Meni je takvo ležerno praćenje trudnoće asocira na vrlo ležeran pristup ženskom zdravlju u V.Britaniji, ako ti je papa test uredna onda ga ne treba ponavljati dvije godine (ili tri), pa onda imaju žene koje s 25 godina umiru od raka grlića maternice.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Emira, te rukavice u kutiji od 100 komada zapravo uopce nisu sterilne. Na svoj medicinskoj opremi koja je sterilna pise da je sterilna. Naravno da postoje sterilne rukavice no one su pakirane u paru.
    Pituljice, ako nemas infekcije, brisevi su ti uredni, i imas normalnu trudnocu, cemu bi onda sluzili vaginalni pregledi?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa Vidi poruku
    srecice, kako to beba rođenjem stječe imunitet na bakterije prisutne u tvojem reproduktivnom traktu? MM i ja smo si uredno razmjenjivali E.coli ali maleni je završio u bolnici par mjeseci nakon poroda upravo radi ove bakterije.
    Da bi se beba rodenjem kolonizirala na majcine bakterije, odnosno na poznato okruzenje, potrebno je odmah po rodenju ostvariti kontakt koza na kozu, bez brisanja i ostalog uznemiravanja. Naravno ne mozemo dijete takvim koloniziranjem zastiti od svega na sto mi imamo imunitet, jer bi to znacilo da npr. ako sam ja preboljela vodene kozice moje dijete stjece imunitet na njih rodenjem i kontaktom koza na kozu.

Pronasla sam nesto zanimljivo bas na temu bakterije e.coli, pranje i brisanje novorodenceta i uklanjanje verniksa je vazno odgoditi za barem 6 sati od rodenja zbog slijedecih prednosti:
    •Washing exposes to hypothermia •
    The vernix is a protective barrier to bacteria such as E. coli and Group B Strep
    •Washing removes the crawling reflex

Izvori ovih navoda su:
    Tollin M, Bergsson G, Kai-Larsen Y, Lengqvist J, Sjovall J, Griffiths W, Skulavottir G, Haraldsson A, et al. Vernix Caseosa as a multicomponent defense system based on polypeptides, lipids and their interactions. Cell Mol Life Sci 2005; 62:2390-2399
    Righard L, Alade M. Effect of delivery room routines on success of first breastfeed. Lancet 1990; 336: 1105-07
    Ima nesto i ovdje http://birthbliss.wordpress.com/2010...amazing-stuff/

S ovim sad malo odskacemo od ove teme oko vaginalnih pregleda, ali cinila mi se zanimljiva informacija za podijeliti s vama.

Svatko od nas ima pravo izbora, nekome su vaginalni uznemirujuci i nelagodni, a nekome nesto sto im uljeva sigurnost. Dobro je znati da vaginalni pregledi kao takvi zaista nose sa sobom rizik infekcije ali isto tako treba znati da nalaz koji vaginalni pregled pokazuje nije nesto za sto se mozemo uhvatiti, jer se u iducih sat vremena ili dan/tjedan stanje moze promijeniti i na gore i na bolje.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ali isto tako treba znati da nalaz koji vaginalni pregled pokazuje nije nesto za sto se mozemo uhvatiti, jer se u iducih sat vremena ili dan/tjedan stanje moze promijeniti i na gore i na bolje.
    nije li to istina za gotovo sve preglede koji se mogu napraviti tijekom trudnoće?

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Emira, te rukavice u kutiji od 100 komada zapravo uopce nisu sterilne. Na svoj medicinskoj opremi koja je sterilna pise da je sterilna. Naravno da postoje sterilne rukavice no one su pakirane u paru.
    Pituljice, ako nemas infekcije, brisevi su ti uredni, i imas normalnu trudnocu, cemu bi onda sluzili vaginalni pregledi?
    Ali bris se ne moze uzeti bez upotrebe spekuluma, takodje i neke druge tegobe (tipa razmeksanja grlica) se najbolje utvrde vaginalnim pregledom. Tacno je, nema razloga za ove preglede ako je sve ok, ali kako biti siguran da jeste kad postoji toliko problema koji ne daju na zalost nikakve simptome?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

@srecica: clanci koje si navela su stvarno zanimljivi. probala sam naci bilo kakav strucni clanak koji bi govorio o rizicima koje nosi vaginalni pregled tijekom trudnoce, ali nisam nasla nista na tu temu. jesi li mozda naisla na nesto takvo?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

morula, evo meni je izbacio google slijedece:
    http://www.pregnancy.org/article/are...ancy-necessary
    http://mamasandbabies.blogspot.com/2...l-tool-or.html
    http://www.natural-pregnancy-mentor....nal-exams.html
    http://w3.rn.com/News/clinical_insig....aspx?Id=30142
    http://pregnancy.about.com/cs/interv...aginalexam.htm

Svima je zajednicko ovo:
    Disadvantages of the VE in pregnancy
    Doing an exam does not guarantee when labor is going to begin
    VE exams can be very uncomfortable during pregnancy
    May increase the risk of infection
    May stimulate the cervix prematurely
    May increase premature rupture of membranes
    May give pregnant woman and/or her caregiver an unrealistic picture of the longevity of the remaining part of the pregnancy

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    May increase premature rupture of membranes
    kao što sam napisala par postova ranije, ovo se upravo meni i dogodilo. Neposredno nakon pregleda prokrvarila sam i pukao mi je vodenjak, sa 33 tj.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U prvoj trudnoći svaki puta + transvaginalni UZV sve dok mi trbuh nije bio stvarno velik,ne sjećam se sad točno kad je dr. prešla s transvaginalnog na abdominalni.
    U drugoj, evo sad 13. tjedan - nijednom vaginalno pregledana, UZV samo abdominalni - drugi doktor, naravno.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Pozdrav svima!Moram reći da u prvoj trudnoći nisam ni razmišljala o tome da bi vag. pregledi mogli naškoditi, ali kasnije sam pročitala više manje stvari sadržane ovdje i sad ne znam što da mislim. Doduše, pri kraju sam druge trudnoće, imala sam vag. preglede svaka 4 tjedna. Zadnji mi je bio u 35. tjednu, bolnički gin. rekao da sam otvorena 3cm i da dođem za 2 tjedna te da ponesem sa sobom i uputnicu za bolnicu. Moj je slučaj malo specifičan, idem na CR zbog problema sa zdjelicom (imala dijastazu simfize pri prvom porodu) pa to želimmo ovaj put izbjeći.
    Prenošenje bakterija u unutrašnjost mi zvuči sasvim logično i složila bih se s tim, ali što je onda sa odnosima za vrijeme trudnoće? Zar i u tom slučaju ne vrijedi ista logika? Zar bi onda trebalo apstinirati tokom cijele trudnoće?

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

simfiza, zato imaš kondome... bar je kod mene tako... mislim najjača scena mi je da kupujem kondome i žena me onako s trbuhom pogleda i misli si-pa to ti više neće pomoći...

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Leni prvotno napisa Vidi poruku
    simfiza, zato imaš kondome... bar je kod mene tako... mislim najjača scena mi je da kupujem kondome i žena me onako s trbuhom pogleda i misli si-pa to ti više neće pomoći...
    MM je jedva dočekao da stavi veto na Durex, a bogme i meni je drago da su nam na /igonore listi, stvarno samo ozbiljno liječničko upozorenje bi nas moglo natjerat da ih opet nabavljamo prije poroda...

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ali neeee,ni kondomi nisu sterilni,a tek plahte,sacuvaj boze oralnog sexa...!!!!!
    smifiza,scroll up ja sam isto pitanje potegla,otud ironija....

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    ali neeee,ni kondomi nisu sterilni,a tek plahte,sacuvaj boze oralnog sexa...!!!!!
    smifiza,scroll up ja sam isto pitanje potegla,otud ironija....
    Lako za plahte, kaj ako ste negdje izvan kuće, na otvorenom, na klupici, u autu....??? Ili ne, čekaj, ako čekate bebu odmah ste ozbiljni i obavljate 'te stvari' samo doma u mraku, misionarski

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Lako za plahte, kaj ako ste negdje izvan kuće, na otvorenom, na klupici, u autu....??? Ili ne, čekaj, ako čekate bebu odmah ste ozbiljni i obavljate 'te stvari' samo doma u mraku, misionarski
    ako se ne varam tema su vaginalni pregledi u trudnoći, a ne seksualne navike u (trudnih) Hrvata...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj simfiza prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav svima!Moram reći da u prvoj trudnoći nisam ni razmišljala o tome da bi vag. pregledi mogli naškoditi, ali kasnije sam pročitala više manje stvari sadržane ovdje i sad ne znam što da mislim. Doduše, pri kraju sam druge trudnoće, imala sam vag. preglede svaka 4 tjedna. Zadnji mi je bio u 35. tjednu, bolnički gin. rekao da sam otvorena 3cm i da dođem za 2 tjedna te da ponesem sa sobom i uputnicu za bolnicu. Moj je slučaj malo specifičan, idem na CR zbog problema sa zdjelicom (imala dijastazu simfize pri prvom porodu) pa to želimmo ovaj put izbjeći.
    Prenošenje bakterija u unutrašnjost mi zvuči sasvim logično i složila bih se s tim, ali što je onda sa odnosima za vrijeme trudnoće? Zar i u tom slučaju ne vrijedi ista logika? Zar bi onda trebalo apstinirati tokom cijele trudnoće?

ne vrijedi ista logika - jer ti i tvoj partner dijelite iste bakterije, viruse i mikrofloru, a vaš stan i okruženje je vaš osobni mikrokozmos na koji ste imuni, kao što ste imuni i na sve te bakterije koje dijelite.

a bakterije i virusi u ginekološkoj ordinaciji ili bolnici su nešto sasvim novo, nešto što nije dio vašeg "svijeta" i nešto na što niste imuni.

i zato su vaginalni pregledi opasni, a sex nije.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

emira,paralela je potegnuta u trenutku kad se za razlog od odbijanja vag. pregleda poceo spominjat unos bakterija sto je blago receno pretjerivanje...pa se diskutiralo o sterilnim/nesterilnim rukavicama za vrijeme pregleda i onda smo spomenuli i druge prirodne nacine unosa bakterija u vaginu....pa eto po nekima ispada da bi trebalo apstinirat...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je jako upitno što to znači osobni mikrokozmos - mi živimo u našoj okolini okruženi hrpom bakterija i po toj teoriji bi trebali biti s njima u nekom miroljubivom odnosu, ali upravo su te bakterije najčešće one koje dovedu do infekcija. Ne mislim samo na vaginalne, nego i sve druge - na rukama nam živi Neiserria od koje možemo dobiti meningitis, u debelom crijevu normalno žive E.coli i enterokoki koji tamo nisu patogeni ali ako dospiju u urinarni trakt onda su itekako patogeni, H. influenze se normalno može naći u nazofarinksu pa opet može izazvati sinusitis,stafilokoki s kože itd.

Dakle, i naše "domaće" bakterije su domaće samo na određenim mjestima i mogu izazvati infekciju ako dospiju na krivo mjesto ili ako nam imunitet padne ili štogod drugo.

Ja ne bih to gledala tako crno-bijelo.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Evo, ja sam bila na vaginalnom pregledu juce i bas sam zagledala, moj gin nema te rukavice koje su u pakovanju po sto, dakle svaka je pojedinacno, sterilna. Ako u toj ordinaciji i ima nekih bakterija, jedino sto je doslo do vagine je ta sterilna rukavica.
    A sto se sexa tice, da je bezbedniji, ni jedna zena kojoj je partner veran ne bi imala nikad infekciju a to nije tako... Ne verujem da se moze postati bas tek tako imun na recimo E. coli koja se normalno nalazi u debelom crevu i preenosi nepravilnim brisanjem, a onda i dalje izmedju partnera

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

evo ja još nisam imala vaginalni pregled, sad sam 26 tj. i još dva tj. sigurno neću kod ginekologa.
    malo me je strah jer sam u prvoj trudnoći u ovo vrijeme već bila uloživa i otvorena pa sam sa 27. tj. završila u bolnici.
    sad me strah kakvo je stanje dolje jer me dosta bole zdjelične kosti.
    nadam se da je sve u redu ali mali crvić sumnje postoji.
    moram izdržat još do sljedećeg petka, mislim da bih tad mogla na uzv pa ću vidjet šta veli doktor na SD.
    sa socijalnom sam baš o tome razgovarala, prije tjedan 2 tj. uopće nije ni spomenila pregled pa sam ju ja pitala kao kad će i to pogledat pa smo dogovorile za sljedeći put.
    stvarno me iznenadilo to šta ona nije ništa spomenila, samo vaganje, tlak i urin.
    Posljednje uređivanje od AnneMary : 04.01.2011. at 11:53

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A sto se sexa tice, da je bezbedniji, ni jedna zena kojoj je partner veran ne bi imala nikad infekciju a to nije tako
    naravno da se to odnosi na uobičajene bakterije koje svakodnevno dijelimo, a ne na spolno prenosive bolesti ili recimo gljivice

ali ako nitko nema npr. klamidiju ili kandidu, onda ne treba nikakv kondom za seksanje u trudnoći, a niti apstinencija.

što se tiče rukavica, da li tvoj ginekolog detaljno opere ruke prije nego ih navuče? jer ako ne, onda one već tokom navlačenja prestaju biti sterilne...

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovo je off topic pitanje ali ne mogu naći bolje mjesto - od kojeg tjedna trudnoće se ultrazvuk radi preko trbuha (a ne više vaginalno)?

Stranica 9 od 23 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •