Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1104

Tema: koliko puta ste imale vaginalni pregled u trudnoći?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anamorci, pls nemoj se ljutiti, da ne misliš da te provociram, razmišljam na glas, jer i ja razmišljah tako kao ti nekada.

Nekad sam ja isto mislila da se moju trudnoću prati na taj način, i da to tako treba. Sada kada sam pročitala neke stvari, i bolno spoznala da je to praksa koja se davno napustila a samo je još kod nas prakticiraju pod lažnim isprikama, kosa mi se na glavi digne od pomisli da su mnoge infekcije kod mojih frendica (i prerani porodi!!) mogle biti izbjegnute da možda nisu imali vaginalne preglede.

Zbog čega naši doktori ne žele mijenjati svoju praksu (koja je DOKAZANO loša)? Zbog čega oni nas ugrožavaju nastavljanjem te prakse, a izbjegavaju normalan ljudski razgovor iz kojeg se puno više može saznati o stanju pacijentice i njenoj eventualnoj otvorenosti nego što se to može saznati iz vaginalnog pregleda? Zbog čega kod nas žene misle da će biti katastrofa ako ne budu vaginalno pregledane - jer su nas naši doktori u to uvjerili, uvjerili su nas da riskirano ako nemamo vaginalne preglede. A u stvari, realnost je potpuno suprotna. No koliko će njima vremena trebati da to spoznaju, koliko će im trebati da kažu "pogriješili smo, prestajemo to raditi", koliko će još infekcija biti prouzročeno (pa onda sekrlaže itd i sve moguće ne bi li se onda zaustavio prijevremeni porod), koliko??

Stvarno me ovo ljuti.. ljuti me što nama naši ginekolozi prodaju takve smiješne priče.. i ljuti me što će nam ovim trempom trebati 100 god da to promijenimo. Sorry, ovo je moja osobna ventilana...

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Anamorci, pls nemoj se ljutiti, da ne misliš da te provociram, razmišljam na glas, jer i ja razmišljah tako kao ti nekada.

Nekad sam ja isto mislila da se moju trudnoću prati na taj način, i da to tako treba. Sada kada sam pročitala neke stvari, i bolno spoznala da je to praksa koja se davno napustila a samo je još kod nas prakticiraju pod lažnim isprikama, kosa mi se na glavi digne od pomisli da su mnoge infekcije kod mojih frendica (i prerani porodi!!) mogle biti izbjegnute da možda nisu imali vaginalne preglede.

Zbog čega naši doktori ne žele mijenjati svoju praksu (koja je DOKAZANO loša)? Zbog čega oni nas ugrožavaju nastavljanjem te prakse, a izbjegavaju normalan ljudski razgovor iz kojeg se puno više može saznati o stanju pacijentice i njenoj eventualnoj otvorenosti nego što se to može saznati iz vaginalnog pregleda? Zbog čega kod nas žene misle da će biti katastrofa ako ne budu vaginalno pregledane - jer su nas naši doktori u to uvjerili, uvjerili su nas da riskirano ako nemamo vaginalne preglede. A u stvari, realnost je potpuno suprotna. No koliko će njima vremena trebati da to spoznaju, koliko će im trebati da kažu "pogriješili smo, prestajemo to raditi", koliko će još infekcija biti prouzročeno (pa onda sekrlaže itd i sve moguće ne bi li se onda zaustavio prijevremeni porod), koliko??

Stvarno me ovo ljuti.. ljuti me što nama naši ginekolozi prodaju takve smiješne priče.. i ljuti me što će nam ovim trempom trebati 100 god da to promijenimo. Sorry, ovo je moja osobna ventilana...
    Koje su to lazne isprike zbog kojih nasi lijecnici to rade?
    Ako ionako imaju pune cekaonice pacijentica, grozne guzve i sl., zasto inzistiraju na tome?
    I sto znaci da su te metode dokazano lose? Kako su dokazane, tko ih je dokazao, i opet bih rado vidjela nekakvu statisticku usporedbu.
    Npr. usporedbu broja zena koje su nesto pokupile vag. pregledima i broj zena kojima se zbog nedostatka vag. pregleda nesto pri porodu zakompliciralo ili sl. (napamet govorim). Ukratko, zanima me odnos koristi i rizika.

Ni ja ne provociram, stvarno me zanima .

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

U prvoj trudnoći sam imala 4 kod svog ginića a 3 u bolnici,a u drugoj kod ginića 2 a u bolnici 1.Moj gin je rekao da u drugoj trudnoći bolje pratim i razumijem svoje tijelo...sad koliko tu ima istine..jer sam uz trudove i otjecanje plodne vode vraćena iz bolnice,uz riječi da ctg ne bilježi trudove,da voda odlazi u mlazu..da ne duljim vratila sam se za 40tak min u bolnicu i rodila za 20 min..tako da su i mene skoro razuvijerili a sve sam to već prošla.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koje su to lazne isprike zbog kojih nasi lijecnici to rade?
    Isprike da je to dobro, korisno i potrebno.

Ako ionako imaju pune cekaonice pacijentica, grozne guzve i sl., zasto inzistiraju na tome?
    Zato jer je brže nego razgovarati?

I sto znaci da su te metode dokazano lose? Kako su dokazane, tko ih je dokazao, i opet bih rado vidjela nekakvu statisticku usporedbu.
    Pa sama struka ih je dokazala, zato su i napustili tj. prestali to raditi kao i što su prestali brijati žene, klistirati itd. Samo eto kod nas to stiže puno godina prekasno.

Sama istraživanja sad ne stignem tražiti, vjerujem da se puno toga može pronaći na netu

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Pa sama struka ih je dokazala, zato su i napustili tj. prestali to raditi kao i što su prestali brijati žene, klistirati itd. Samo eto kod nas to stiže puno godina prekasno.
    čuj, vjerojatno (odnosno sigurno ) ću sada ovo napisati na krivom forumu i otići u OT, ali zašto misliš da je npr. klistiranje bespotrebno?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jaja1 prvotno napisa Vidi poruku
    čuj, vjerojatno (odnosno sigurno ) ću sada ovo napisati na krivom forumu i otići u OT, ali zašto misliš da je npr. klistiranje bespotrebno?
    Par crtica samo ovako nabrzaka:
    1. Totalno je neprirodno tijekom trudova prolaziti i klistiranje (koma, koma, koma - ne znaš jel bi disao, jel bi stisnuo čmar da ti ne iscuri voda, jel bi čučnuo a treba zadržat tu vodu u sebi xy minuta )
    2. tijelo se prirodno čisti, tj. tjera na veliku nuždu na početku poroda - normalan proces koji nema potrebe ometati umjetim putem
    3. Klistir ne garantira da ništa neće izaći van tijekom poroda, čak naprotiv, često i izađe (jer probava ne staje s radom tijekom poroda koji ipak traje xy sati) al onda pošto je razvodnjeno onda to bude špricanje (znam da to nisi htjela baš možda čuti, al tak je)
    4. Da normalna stolica izađe za vrijeme poroda, to je normalna stolica koja ima svoju konzistenciju i koja se može normalno ukloniti - ono pošpricano je već puno teže (recimo proljev vs. normalna stolica)

više info na kraju dokumenta www.roda.hr/_upload/dokumenti/plan_poroda.doc

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Sama istraživanja sad ne stignem tražiti, vjerujem da se puno toga može pronaći na netu
    off t: A kako se radi ovo quotanje da imas jedan red citata, pa tvoj komentar, pa red citata, pa komentar...?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    off t: A kako se radi ovo quotanje da imas jedan red citata, pa tvoj komentar, pa red citata, pa komentar...?
    Označiš tekst i klikneš na znak koji je kao balončić iz stripova (kad dođeš na njega napiše ti "omotaj izabrani tekst s QUOTE oznakama") i on ti stavi citat oko teksta. I svaki red koji hoćeš tako odvojiti i replicirati na njega, svaki označiš i stisneš taj znak.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Označiš tekst i klikneš na znak koji je kao balončić iz stripova (kad dođeš na njega napiše ti "omotaj izabrani tekst s QUOTE oznakama") i on ti stavi citat oko teksta. I svaki red koji hoćeš tako odvojiti i replicirati na njega, svaki označiš i stisneš taj znak.
    Hvala, probat cu drugi put.

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zbog čega naši doktori ne žele mijenjati svoju praksu (koja je DOKAZANO loša)? Zbog čega oni nas ugrožavaju nastavljanjem te prakse, a izbjegavaju normalan ljudski razgovor iz kojeg se puno više može saznati o stanju pacijentice i njenoj eventualnoj otvorenosti nego što se to može saznati iz vaginalnog pregleda?
    stvarno ne znam kako bi doktor iz našeg razgovora mogao zaključiti nešto jesam li otvorena ili ne? niti jedna od mojih prijateljica koja je imala problem prijevremenog otvaranja nije otvaranje kao takvo osjetila, ustanovljeno je kod vaginalnog pregleda.

E sad, moglo bi se i na temu mirovanja... na svom predavanju u Zg, Odent je rekao da je mirovanje neučinkovito - da ako se žena otvara da ne postoji način da se to otvaranje zaustavi - da to medicina još nije uspjela. Jer, gledajući i one slučajeve oko mene žena koje su se stvarno mahnito otvarale, one su i mirovale i dalje su se nastavile otvarati i rodile prijevremeno
    živ sam primjer učinkovitosti mirovanja u tom pogledu. Zbog LETZ konizacije imam skraćeni cerviks i bojazan ginekologa (3 ista mišljenja: privatni gin koji mi vodi trudnoću, socijalni koji mi izdaje uputnice, recepte itd. te dr. Kos iz poliklinike Vili) da bi se mogao još više skratiti i rezultirati prijevremenim otvaranjem. mirujem ne samo zbog cerviksa već i zbog hematoma na početku trudnoće, bolova u donjem dijelu trbuha i kontrakcija kroz cijelu trudnoću i mogu reći slijedeće: u 17 tj. mi je dr Kos radio cervikometriju koja je tada pokazivala 26 mm (nije alarmantno, ali zabrinjavajuće za tako ranu trudnoću), a u 33. tjednu je bio 34 mm (isti dr, isti uzv aparat)! poboljšanje nalaza kao posljedica mirovanja.

anchie76 principesa prvotno napisa
    pa po tome i svaki sex gura eventualne bakterije prema cerviksu?! kaj ne....pa mislim da je pregled sa sterilnom rukavicom manje opasan onda od pimpeka...kaj ja znam...

To je i meni palo na pamet No na pimpeka smo se navikli, on ako i ima neke bakterije, to su onda naše normalne domaće - jer barem jednom ste to morali napraviti bez kondoma, jel te
    a ovo je posve besmisleno - govorimo ponajprije o bakterijama koje gin sterilnim rukavicama gura prema cervixu (valjda bakterije s vanjske strane spolovila?!), pa po toj logici ih gura i penis (sa ili bez kondoma)! što znači da se u trudnoći ne bismo trebale sexati? ne govorimo o bakterijama s rukavice ili penisa, pogotovo ne iz zraka (njih ima valjda više u gin. ordinaciji nego u spavaćoj sobi?) i ja bih stvarno voljela vidjeti statističke podatke o infekcijama/prijevremenim porodima uzrokovanim vaginalnim pregledom vs. onih u trudnoćama bez vaginalnih pregleda.
    btv. cijelu trudnoću me vaginalno pregledavaju svaka 3 tjedna, 3 puta dnevno si vaginaln apliciram utrogestane (pranje ruku antibekterijskim sapunom prije toga) i evo u 35. tjednu (da pokucam u drvo cevikalni brisevi savršeni, vaginalne ili urinarne infekcije me potpuno zaobišle)

upravo nedijagnosticirano otvaranje može biti uzrokom vaginalnih infekcija i toga se daleko više bojim nego pažljivog vaginalnog pregleda.

a skraćeni cerviks ili otvaranje ustanovljeno vaginalnim pregledom kao stanje koje vrijedi samo u toj minuti i može se promijeniti već po izlasku iz ordinacije - pa ne ide otvaranje bez trudova/spontanog tako brzo da se situacija promijeni u sat-dva! za to ipak treba nekoliko dana/tjedana i može se imati pod kontrolom redovitim pregledima svaka cca. 3 tjedna, ogreničenim kretanjem/mirovanjem u slučaju indikacije za to.

također mi se kosa na glavi diže od savjeta o izbjegavanju uzv prije 8. ili 10. tjedna jer se ranije kao nema što vidjeti jer još ne kuca srce. i prije otkucaja srca može se vidjeti GV, je li plod u maternici ili ne... u slučaju izvanmaternične trudnoće koja nije dijagnosticirana na vrijeme zbog "čekanja da se na uzv vidi srčeko, čemju se prije sekirati" znam dva slučaja sepse, čak i gubitka jajnika i jajovoda...

slažem se da svatko treba preuzeti rizik za svoju trudnoću, ali i odgovornost prema nerođenom djetetu - svaka trudnoća je priča za sebe, a upravo učestale kontrole spasile su neke trudnice ili im omogućile da izbjegnu invazivnije pretrage (npr. duži i detaljniji uzv mini anomaly scan vs. amniocinteza/analiza korionskih resica).

Datum pristupanja
    Jul 2011
    41

Početno

Označiš tekst i klikneš na znak koji je kao balončić iz stripova
    I svaki red koji hoćeš tako odvojiti i replicirati na njega, svaki označiš i stisneš taj znak
    Isprobavam...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U prvoj trudnoći svaki pregled. Trudnoća rizična, nakon letz konizacije, hematom, infekcije, skraćivanje cerviksa. Mirovanje uz normabele i magnezij. Pregledi svaka tri tjedna. Rodila na 38+2, kad su mi počeli trudovi već sam bila potpuno otvorena.
    U ovoj trudnoći, danas 17+2, niti jedan vaginalni pregled (osim uzv), sve u redu. Danas idem na pregled nakon 4 tjedna pa pretpostavljam da će me ipak pregledati.
    Do sada bez ikakvog mirovanja. Nadam se da ću to isti reći i sutra.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

drage moje ja sam evo danas imala spontani i to u 6 sedmici jako sam nasekirana i prvi put pišem na forumu a doktor me vaginalno pregledao 2 puta i to stažista kada me je prvi put pregledao jako me boljelo posle toga nakon 6 dana počelo mi žućkasto nešto da curka onda sam opet otišla ukod ginekologa i on mi je rekao sve je u božijim rukama i eto dan iza toga tj danas imala sam spontani išla kod privatnog ginekologa i sad će me on vodit ovo mi je drugi spontani skroz sam tužna dali mogu uopšte rodit bebu jako sam tužna

mala-princeza avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Uf svaka 3 tjedna na pregledu. Ne volim ni ja ta prčkanja dole ali sam mirnija kad znam da je sve u redu.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

U redu, ako je tako, pitat cu svog dr-a na sljedecem pregledu sto on o tome misli.
    Da li on to radi jer se tako radi kod nas, ili ima neke druge argumente bazirane na vlastitom iskustvu.
    Pa vam javim...

P.S. Sto se razgovorom moze saznati osim o subjektivnom stanju zene? Ja bih mu mogla reci da lose spavam, da sam stalno zedna i da malo malo pa me nesto probode/upikne/zategne/zaboli... Kuzis sto hocu reci, sto on iz toga moze zakljuciti?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    P.S. Sto se razgovorom moze saznati osim o subjektivnom stanju zene? Ja bih mu mogla reci da lose spavam, da sam stalno zedna i da malo malo pa me nesto probode/upikne/zategne/zaboli... Kuzis sto hocu reci, sto on iz toga moze zakljuciti?
    Pa nije to subjektivno.. može saznati o nekim bolovima, probadanjima, peckanju ili već nečem trećem. Što on može zaključiti iz vaginalnog pregleda - to ti njega pitaj Da li može na osnovu toga reći da se sve 5 - ne može - možeš se početi otvarati nakon 5 min nakon pregleda, on to tim pregledom ne može saznati. Da li može reći da ćeš se nastaviti otvarati ako si malo otvorena? Ne može - jer ne zna kojim putem će krenuti otvaranje i da li će - vrlo moguće da je to malo otvaranje samo način pripreme za porod tvog tijela.

Dakle, ako doktori vani (i babice) tvrde da se vaginalnim pregledom ne može utvrditi baš ništa osim trenutnog stanja te recimo minute, dakle eto ovaj tren se ne otvaraš ili se otvaraš (što se u sljedećih sat vremena dan ili dva može totalno promijeniti). Što smo saznali? ne baš puno, saznali smo da je u tom trenu stanje bilo takvo i takvo i da na osnovu toga ne možemo znati kako će se stvari dalje razvijati. Recimo da je sve ok, da, to smo i znali i prije jer trudnica nije imala nikakvih tegoba i vjerojatno se to moglo saznati i kroz razgovor.

Više bi koristi bilo od razgovora sa ženom, i kad bi joj se pojasnilo što je sve normalno osjetiti u trudnoći a što su signali za uzbunu i na što treba reagirati odmah, nego je držati u uvjerenju da je sve 5 samo zato što je imala vaginalni pregled.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni je ovo totalna nepoznanica i baš me zanima, šta vaši ginekolozi stvarno ne razgovaraju s vama?
    moj je mene pregledavao vaginalno i odgovarao na svako pitanje koje sam mu postavila, a bogme postavljala sam pitanja i pitanja.

i zanima me kako vaginalni pregled može uzrokovati otvaranje?
    ja sam bila uvjerena, a tako su mi i liječnici objasnili, da to ovisi o čvrstoći cerviksa.
    sad se stvarno pitam vrijede li te njihove godine školovanja i prakse išta?!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I još jedna stvar o kojoj nisam niti razmišljala moram priznati

http://pregnancy.about.com/cs/interv...aginalexam.htm

Vaginal exams can increase the risks of infection, even when done carefully and with sterile gloves, etc. It pushes the normal bacteria found in the vagina upwards towards the cervix.

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I još jedna stvar o kojoj nisam niti razmišljala moram priznati

http://pregnancy.about.com/cs/interv...aginalexam.htm
    Vaginal exams can increase the risks of infection, even when done carefully and with sterile gloves, etc. It pushes the normal bacteria found in the vagina upwards towards the cervix.
    zar se ista stvar nemože dogoditi i s sexom ?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •