Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1104

Tema: koliko puta ste imale vaginalni pregled u trudnoći?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne znam stvarno zasto onda u zemljama gdje nema hrpe tih rutinskih pregleda (a to bi bila vecina razvijenog svijeta, europa, australija, amerika) nema masovnog pomora trudnica, rodilja i djece jer se nesto nije otkrilo na vrijeme?

zasto u zemljama u kojima se ne radi rutinski vaginalac svakih par tjedana nema masovne pojave prijevremenih poroda?

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne znam stvarno zasto onda u zemljama gdje nema hrpe tih rutinskih pregleda (a to bi bila vecina razvijenog svijeta, europa, australija, amerika) nema masovnog pomora trudnica, rodilja i djece jer se nesto nije otkrilo na vrijeme?

zasto u zemljama u kojima se ne radi rutinski vaginalac svakih par tjedana nema masovne pojave prijevremenih poroda?
    ajme nema zato što im je skupo. njihov zdravsteni sustav je naravno miljama ispred našeg, ali ga oni i masno plaćaju. kaj misliš zakaj hrpa stranaca po ljeti popravlja zube kod nas. zato kaj ga najobičniji pregled npr u Njemačkoj košta 100€.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jaja1 prvotno napisa Vidi poruku
    ajme nema zato što im je skupo. njihov zdravsteni sustav je naravno miljama ispred našeg, ali ga oni i masno plaćaju. kaj misliš zakaj hrpa stranaca po ljeti popravlja zube kod nas. zato kaj ga najobičniji pregled npr u Njemačkoj košta 100€.
    nije uopće stvar njihovog zdravstvenog sistema. Da naš je apsolutno bolji u nekim stvarima, ali nije u SVIM. Nažalost naši dr pred nekim stvarima guraju glavu u pijesak kao da su nojevi, samo da se ne bi promijenila ustaljena praksa.

jesi propustila ovaj post?

Citiraj felix prvotno napisa
    prije 3 godine u hrvatskoj je gostovao dr. marsden wagner i posjetio vinogradsku bolnicu. ostao je zaprepasten cinjenicom da se zene rutinski klistiraju i briju prije poroda. pitao je ginekologa koji ga je vodio u obilazak rodilista, a koji je tada bio predsjednik hrvatske udruge ginekologa i opstreticara zasto je to tako, kad u zadnjih 25 godina sva istrazivanja u svijetu pokazuju ne da je to nepotrebno, nego i potencijalno stetno.

sto mu je ovaj odgovorio? da se to tako u vinogradskoj radi zadnjih 25 godina i tako ce i ubuduce.
    O tome mi pričamo. Njima se NE DA mijenjati neke prakse, iako su dokazano loše.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 29.09.2010. at 11:26

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku

točno tako

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Felix prvotno napisa ja ne znam stvarno zasto onda u zemljama gdje nema hrpe tih rutinskih pregleda (a to bi bila vecina razvijenog svijeta, europa, australija, amerika) nema masovnog pomora trudnica, rodilja i djece jer se nesto nije otkrilo na vrijeme?

da malo ne pretjerujemo? ni u Hrvatskoj baš statistike ne pokazuju "masovni pomor" trudnica, kao ni djece. uostalom, prijevremenih poroda i smrtnosti i trudnica i djece je bilo daleko više prije uzv i vaginalnih pregleda! i bojim se da mi ovdje nitko nije prezentirao niti jedan dokaz povezanosti vaginalnog pregleda i prijevremenog poroda. je li vam palo na pamet da i naš način i tempo života obojen stresom i nezdravom prehranom utječe na stanje današnjih trudnica i trudnoća?

Ono što mi nije u redu je sljedeće: žena ode rutinski napravi kombinirani probir, postotak se pokaže visok. Žena je u strahu ne zna što bi, sad je tek u panici jer statistike pokazuju da su šanse za down povećane. Dr joj moguće predlaže amnio. Ona želi znati i biti konačno mirna. Odlučuje se na amnio, kod amnio su realno moguća 4 scenarija

1) sve u redu, i trudnoća nastavlja dalje
    2) sve u redu, zbog rizika koji amnio nosi majka gubi dijete
    3) dijete ima down, trudnoća se nastavlja dalje
    4) dijete ima down, zbog rizika koji amnio nosi majka gubi dijete
    izbor i ishod nije nužno takav. danas postoje izvrsni uzv dijagnostičari (npr. dobro poznati nam svima dr. Kos iz poliklinke Vili) koji nakon kombiniranog može obaviti detaljan anomaly scan (od bedrene kosti, preko nosne kosti i svih ostalih parametara) te dodatno potvrditi da na bebi ne vidi ništa što bi upućivalo na down, odnosno da vidi nešto što je granično (odsutnost nosne kosti , ili bilo što drugo što potvrđuje sumnju u down) te je invazivna pretraga tipa amnio tek tada opcija. osobno sam željela izbjeći amnio na koju su me zbog godina rutinski htjeli slati, ali sam ju izbjegla upravo na ovaj način.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •