Ako imas takav stav prema ginekologu/opstetričaru da ga nazivas velikim mudracem onda je argumentirana i objektivna rasprava nemoguća.
Smiješna si. Tebi je ugodan vaginalni pregled? Meni nije. Obavim ako nešto moram/trebam ali ne obavljam to rutinski, bez razloga i samo zato da mi se upiše plus u trudničku knjižicu za ovaj mjesec niti da bih bila mirnija. I da ne karikiram i da kažem 5 do 10 i to je nepotrebno i previše.
Zašto su žene mirnije kad im liječnik u trudnoći napravi vaginalni pregled? Zapitaj se? Jesu li dovoljno sigurne u sebe da mogu reći: ne treba mi to? Nisu. Zašto? Zato jer nas godinama kljukaju da nemamo snage same roditi, da nam treba netko da nas porodi, da nam pomogne. Pa su izmislili drip da nas ubrzaju jer ko bi nas dočekao da rodimo ajmo to malo požuriti, pa klistir (za kojeg se koliko god se naprežem ne nalazim svrhu), pa epiziotomiju jer smo iznenada sve vaginalno preuske da bi djete velike glave izašlo iz nas a i možda bi pukle ko lubenica jer famozno "probaj istisnuti lubenicu kroz otvor veličine limuna" i danas shvaćaju doslovno.
Ne treba nam nečija potvrda prstom da smo u redu. I da to možemo. Samo možemo li mi same sebi priznati da smo spremne zakoračiti u novi izazov i učiniti nešto SAME!
I opće ne izuzimam sebe iz ove nesigurnosti. Jer i sama sam takva bila. Samo sam si dopustila odmak od nekih razmišljanja i probala drugačije. I gle čuda...fercera!