glede pithiviersa, to nisu bile zene koje su lezale na patologiji trudnoce nego zdrave trudnice koje su dolazile na medjusobne susrete u bolnicu, da se upoznaju i sprijatelje s osobljem, da im bolnica postane poznata i draga okolina, da bi se tako olaksao porod. to je bilo prije 30-40 godina, dok je odent jos uvijek bio na porodima u bolnici a ne kod kuce.
ispricavam se na upotrebi rijeci masovno, slazem se da je pretjerana. pokusala sam karikirati ali nije bas uspjelo.
moram primijetiti da mi je uvijek tesko dobiti zgodan odgovor od nekog stranca, bilo medicinskog strucnjaka (primalja, ginekolog, i sl.), koji bih mogla citirati ovdje na forumu. zato sto kad pitam zasto se kod njih ne radi ovo ili ono i kako onda provjere recimo otvorenost, uvijek me bijelo pogledaju i s cudjenjem pitaju, a zasto se to kod vas u hrvatskoj uopce radi? cemu vam sluzi informacija o vanjskoj otvorenosti? itd. hocu reci, toliko im je apsurdna situacija u nasoj zemlji da ostanu bez rijeci.
moj ginic je takodjer divna osoba i dobar strucnjak. iznimno ga cijenim. vaginalne preglede radi tako da ih skoro ne osjetim. ali i dalje smatram, a ocito i on smatra da su nepotrebni. kao sto rekoh, unutrasnja otvorenost, koja je bitnija, se moze vidjeti na uzv.
ginekologe opcenito smatram strucnjacima za patologiju, ali za fizioloski porod nazalost ne. voljela bih da je drugacije, ali ako je rijec o normalnom i fizioloskom, onda vise vjerujem primaljama. to je njihova struka.
iako moram primijetiti da i svjetsko udruzenje ginekologa i opstreticara (FIGO) ima sluzbeni stav da klistir, brijanje, rutinski drip, prokidanje vodenjaka i epiziotomija, lezanje u porodu, itd. nikako ne bi trebali biti dio poroda i da ovo sto se kod nas dogadja u rodilistima treba mijenjati. to znam jer se roda svojedobno dopisivala s njima na tu temu.
a zasto moj ginic i siriusina ginicka i dalje rade vaginalne? zato sto moraju. zato sto se to od njih ocekuje i ako to ne rade, moze ih netko prozvati da ne 'vode' trudnocu kako treba. zato sto se u nasem zdravstvu i dalje smatra da su vaginalci pozeljni i neophodni u trudnoci i porodu.
zato sto nase zdravstvo i dalje pociva na onome 'kako smo dosad radili, budemo i ubuduce, nama odgovara, a zene se ne zale pa valjda i njima odgovara'. i to je pretuzno![]()