Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1104

Tema: koliko puta ste imale vaginalni pregled u trudnoći?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

glede pithiviersa, to nisu bile zene koje su lezale na patologiji trudnoce nego zdrave trudnice koje su dolazile na medjusobne susrete u bolnicu, da se upoznaju i sprijatelje s osobljem, da im bolnica postane poznata i draga okolina, da bi se tako olaksao porod. to je bilo prije 30-40 godina, dok je odent jos uvijek bio na porodima u bolnici a ne kod kuce.

ispricavam se na upotrebi rijeci masovno, slazem se da je pretjerana. pokusala sam karikirati ali nije bas uspjelo.

moram primijetiti da mi je uvijek tesko dobiti zgodan odgovor od nekog stranca, bilo medicinskog strucnjaka (primalja, ginekolog, i sl.), koji bih mogla citirati ovdje na forumu. zato sto kad pitam zasto se kod njih ne radi ovo ili ono i kako onda provjere recimo otvorenost, uvijek me bijelo pogledaju i s cudjenjem pitaju, a zasto se to kod vas u hrvatskoj uopce radi? cemu vam sluzi informacija o vanjskoj otvorenosti? itd. hocu reci, toliko im je apsurdna situacija u nasoj zemlji da ostanu bez rijeci.

moj ginic je takodjer divna osoba i dobar strucnjak. iznimno ga cijenim. vaginalne preglede radi tako da ih skoro ne osjetim. ali i dalje smatram, a ocito i on smatra da su nepotrebni. kao sto rekoh, unutrasnja otvorenost, koja je bitnija, se moze vidjeti na uzv.

ginekologe opcenito smatram strucnjacima za patologiju, ali za fizioloski porod nazalost ne. voljela bih da je drugacije, ali ako je rijec o normalnom i fizioloskom, onda vise vjerujem primaljama. to je njihova struka.

iako moram primijetiti da i svjetsko udruzenje ginekologa i opstreticara (FIGO) ima sluzbeni stav da klistir, brijanje, rutinski drip, prokidanje vodenjaka i epiziotomija, lezanje u porodu, itd. nikako ne bi trebali biti dio poroda i da ovo sto se kod nas dogadja u rodilistima treba mijenjati. to znam jer se roda svojedobno dopisivala s njima na tu temu.

a zasto moj ginic i siriusina ginicka i dalje rade vaginalne? zato sto moraju. zato sto se to od njih ocekuje i ako to ne rade, moze ih netko prozvati da ne 'vode' trudnocu kako treba. zato sto se u nasem zdravstvu i dalje smatra da su vaginalci pozeljni i neophodni u trudnoci i porodu.

zato sto nase zdravstvo i dalje pociva na onome 'kako smo dosad radili, budemo i ubuduce, nama odgovara, a zene se ne zale pa valjda i njima odgovara'. i to je pretuzno

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    moram primijetiti da mi je uvijek tesko dobiti zgodan odgovor od nekog stranca, bilo medicinskog strucnjaka (primalja, ginekolog, i sl.), koji bih mogla citirati ovdje na forumu. zato sto kad pitam zasto se kod njih ne radi ovo ili ono i kako onda provjere recimo otvorenost, uvijek me bijelo pogledaju i s cudjenjem pitaju, a zasto se to kod vas u hrvatskoj uopce radi? cemu vam sluzi informacija o vanjskoj otvorenosti? itd. hocu reci, toliko im je apsurdna situacija u nasoj zemlji da ostanu bez rijeci.

moj ginic je takodjer divna osoba i dobar strucnjak. iznimno ga cijenim. vaginalne preglede radi tako da ih skoro ne osjetim. ali i dalje smatram, a ocito i on smatra da su nepotrebni. kao sto rekoh, unutrasnja otvorenost, koja je bitnija, se moze vidjeti na uzv.
    da, vaginalnim ultrazvukom, koji je isto tako "debel" kao i prsti samo nema osjet opipa...

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Majko mila!
    Kako čitam, samo vidim da se broj stranica povećava!
    Ovo je neka jaaaaako hot hot tema
    Nisam stigla sve pročitati, eto me na 3. stranici, ali ću nadodati svoje iskustvo, stav, ...
    Do sada sam u sve tri T imala vag. svaka 4 tjedna. Nije mi bilo preteško, više ono: popeti se na stol i sići s njega. Nisam nikad razmišljala je li to nužno. Moj je gin tako naručivao i tako sam mu dolazila. Tlak, težina i vag. UZ puno manje. Mislila sam da tako rade svi.

U 1. T mi je ponudio prenatalnu dijag., odbila sam ju. U 2., 3. i sada u 4. T sam potpisala da odbijam (sada mi je punih 40). Kaj će mi? Našu bebu rodit ću onakvu kakvu nam ju Bog daruje. On najbolje zna zašto ovo ili ono. U 3. T me je gin ipak poslao na UZ u 12 tjednu, zapravo isto vid pren.dijag, ono: nuhalni nabor i sl. Bila sam.
    Sada me je poslao ponovno (upravo bih ovaj tjedan trebala to napraviti), ali sam odlučila ne otići. Iz već navedenog razloga. MM je negdje čitao/čuo da uz nije bezopasan, nisam zapramtila... Da se razumjemo, radosno idem na UZ, volim vidjeti bebicu kako pliva, srčeko, glavicu, Jakov mi se beljio , ali to tek za 10-tak tjedana.
    Do onda neka raste u miru Božjem.

E, sad glede pregleda: kao i do sada, naručuje me svaka 4 tjedna. Nisam nikad pričala s njim (ginom) o tome je li to nužno. Mislm da ću za početak samo nedoći baš tada ( pred sam Božić), nego prolongirati (tako sam i zadnji put).

Jer, i prije nego sam se bacila u more postova ove teme, razmišljala sam o ovome: osjećam se ODLIČNO. Vjerujem Bogu i sebi vjerujem. Osim toga svega, doma imam toliko obaveza da mi nije baš ni praktično svako malo ići ginu. A do sada je uvijek bilo sve cakum-pakum. Pa zašto ne bi bilo i sada?

Rado čitam o novitetima u medicini, i nerado o tome da se kod na ne uvode. Hvala Rodama na ovim informacijama. Inače pitanje bih li ikad igdje to potražila (malo sam inertna, poput naše medicine). Ali stvari se mijenjaju... barem kod mene

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamaShe prvotno napisa Vidi poruku
    Rado čitam o novitetima u medicini, i nerado o tome da se kod na ne uvode. Hvala Rodama na ovim informacijama. Inače pitanje bih li ikad igdje to potražila (malo sam inertna, poput naše medicine). Ali stvari se mijenjaju... barem kod mene
    Da, svi mi učimo. Kad se samo sjetim sebe prije xy godina.. identičnih razmišljanja kao većina cura ovdje kojima je ovo novitet. No onda pročitaš jednom, pa malo proguglaš, pa čitaš opet i na kraju zaključuješ "nitko to ne preporuča, nitko to ne radi vani - pa zašto nama rade kad ništa iz toga ne saznaju a ima takve rizike?!?" i konačno se odmičeš u glavi od tih vaginalnih pregleda kao da nose u najmanju ruku spas svijeta sa sobom.. uviđaš da nema nikakve sigurnosti od toga, a da riskiraš dosta.

Ali ako to ne znaš, liječnik radi rutinski ti ne preispituješ i istinski vjeruješ da je to dobro. Zanimljivo je to da većina ginekologa (barem ono što sam oko sebe čula), uopće nije tragično reagiralo kad su bili zamoljeni da ne rade vaginalne preglede. Vrlo je moguće da i žene jednostavno očekuju da oni to rade pa je to jedan začarani krug (kao kad pacijenti budu ljuti što im dr nije dao antibiotik, a po njihovom mišljenju je trebao).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku

iako moram primijetiti da i svjetsko udruzenje ginekologa i opstreticara (FIGO) ima sluzbeni stav da klistir, brijanje, rutinski drip, prokidanje vodenjaka i epiziotomija, lezanje u porodu, itd. nikako ne bi trebali biti dio poroda i da ovo sto se kod nas dogadja u rodilistima treba mijenjati. to znam jer se roda svojedobno dopisivala s njima na tu temu.

možda je tako, ali meni je užasno teško shvatiti da kod nas svi ginekolozi i opstretičari ne poštuju svjetski stav struke, da nisu u toku, da ne idu i oni na kongrese i simpozije gdje se mogu čuti recentna znanja i stavovi struke. a znamo da oće oni to, svima se mile simpoziji i kongresi

i još nešto moram primijetiti, a to je da vidim da se roda dopisuje i traži mišljenja od stranaca.

pa da li ste našoj nekoj strukovnom udruženju ili we uputili neko pismo, mišljenje i dobili nekakav odgovor? pa da mi tu ne nagađamo zašto oni i dalje imaju takve zastarjele prakse?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    možda je tako, ali meni je užasno teško shvatiti da kod nas svi ginekolozi i opstretičari ne poštuju svjetski stav struke, da nisu u toku, da ne idu i oni na kongrese i simpozije gdje se mogu čuti recentna znanja i stavovi struke. a znamo da oće oni to, svima se mile simpoziji i kongresi

i još nešto moram primijetiti, a to je da vidim da se roda dopisuje i traži mišljenja od stranaca.

pa da li ste našoj nekoj strukovnom udruženju ili we uputili neko pismo, mišljenje i dobili nekakav odgovor? pa da mi tu ne nagađamo zašto oni i dalje imaju takve zastarjele prakse?
    vjeruj, i meni je tesko shvatiti i ima onih koji razmisljaju drugacije, koji zele promjene, ali nisu dovoljno visoko na hijerarhijskoj ljestvici i ako zele zadrzati posao, bolje im je da sute. dat cu primjer iz jednog zg rodilista: jedna primalja je rodilji donijela jastuk u radjaonu jer ju je ova to zamolila. uskoro je bila pozvana na razgovor kod sefa gdje joj je ocitao bukvicu odakle njoj ideja da nosi jastuke okolo, to se kod njih ne radi i gotovo. a ovo je prica o obicnom benignom jastuku.

roda postoji vec 9 godina i od samog pocetka se puno toga radilo i pokusavalo u vezi poroda i komunikacije sa ginekoloskom strukom. bilo je ne samo pisama, nego i sastanaka i raznih dogovora. ali nije bilo rezultata, ne krivnjom rode. ne bih vise iznosila jer ne znam sto smije u javnost, a sto ne.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •