Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
Neli, znam da sam tu na forumu čitala da je nekoj curi prilikom vaginalnog pregleda probušen vodenjak...sad da ne nagađam o kojoj se curi radilo, ali beba joj je umrla i teško da će ona dijeliti tvoje mišljenje o poželjnim vaginalnim pregledima u trudnoći.

A reci mi-kad je vaginalni pregled samo "guranje 2 prsta", zašto me onda svaki vaginalni pregled boli, a guranje 2 prsta od strane MM-a mi je čista milina?
I ne, nije na psihičkoj bazi, nego me baš boli.

Ja vjerujem da i kod vaginalnih pregleda u trudnoći vrijedi ona "manje je više"
1. ta cura je morala biti već dobrano otvorena ako joj je uspio probiti vodenjak. i mora se čovjek zapitati za njegovu stručnost ukoliko je takvu glupost napravio. izuzetaka, nesposobnih doktora i sl. uvijek ima. kao i u svakoj drugoj profesiji. zato sam ja svoju ginekologicu izabrala nakon puno traženja i isto tako biram porodničara koji mi sada prati trudnoću kad sam u finalu i koji je pokazao dobru volju da poštuje moje želje pri porodu.
2. ja nikada nisam rekla da je to samo "guranje 2 prsta" niti mislim da je svakome taj pregled jednako ugodan/neugodan, bez boli/bolan. individualno je. ali i vađenje krvi nije ugodno pa je ponekad nužno. ja osobno imam skraćeni cervix usljed LETZ konizacije i jedna od glavnih briga ginekologa je bila prijevremeno otvaranje i posljedično moguća infekcija. stoga sam i prije planirane trudnoće i u trećem tromjesečju iste radila i cervikalne briseve kako bismo bar u statru isključili infekciju budući da je grlić bio granično skraćen. dakle - što se mene tiče, vaginalni pregled DA, ali učestalog istog da ovisi o urednosti/patologiji trudnoće i ne mislim da se na sve trudnice treba primijeniti isti obrazac jer nemamo sve iste probleme i rizike (neke od nas, hvala Bogu, su trudnoće odradile savršeno bez ikakvih tegoba i problema).

taj čovjek ne može znati o tvom tijelu i tvojoj trudnoći više od tebe same. bez obzira na njegovo iskustvo (jer očito je muškarac jer ga tako oslovljavaš) očito nije nikada bio trudan niti rodio. i da je žensko imam slično mišljenje - ukoliko me netko drugi bolje poznaje od mene same znači da gubim svoj instinkt.
Mamita, meni je moj instinkt govorio da sam sretna mama s mrvicom u svojoj buši i lebdjela sam na oblacima i nitko mi nije bio ravan. A "mudrac" s uzv je ustanovio da se bebica prestala razvijati, srčeko ne kuca i da moram na kiretažu čim prije želim li izbjeći sepsu jer je plod već naveliko odumro i bio bitno manjih dimenzija nego na prethodnom pregledu. a da se mene pitalo, dala bih ruku u vatru kako je sve super jer sam se ja super osjećala, sike su bile ogromne i osjetljive, sve je bilo super...

Također sada u drugoj trudnoći kad imam bolove u donjem dijelu trbuha i probadanje u cervixu moje "poznavanje vlastitog tijela" mi pali lampicu za alarm i osjećaj da nešto nije OK, a kad tamo - unatoč kratkom cervixu ja još uvijek uredno zatvorena i sve pet u donjem postroju.