ma baš je jučer bila odlična emisija na HRT1 na tu temu... Danielin 8. kat i gostovao je jedan tata čija je supruga rodila kod kuće (btw. oboje zdravstveni radnici!) te jedna mama koja je isto rodila kod kuće. u oba slučaja to su bile 3. trudnoće (dakle, mame su prošle iskustvo rodilišta) i ti porodi su bili odlukom planirani kao kućni.

također je gostovala primalja Erika iz Vž bolnice i dr. Matijević sa Sv. Duha... oboje su kao razlog za nesigurnost i nepodržavanje poroda kod kuće, kao i praksu "prirodnog" poroda u više rodilišta naveli neimanje uvjeta... za porod kod kuće nepostojanje kvalitetnog transporta (ambulantna kola opremljena opremom za zbrinjavanje majke i njenog (ne)rođenog djeteta ukoliko kod kuće pođe nešto po zlu i iskusna primalja to detektira), a za "prirodni" porod u bolnici upravo to što pretvaranje boksova u sobe s intimom koja treba rodilji zahtijeva financijska sredstva, kao i neadekvatan broj primalja (svakoj trudnici bi se trebala posvetiti jedna primalja da joj asistira u porodu, a doktor samo i isključivo ako nešto pođe po zlu), a možda bi to značilo i smanjivanje broja liječnika, što pak njima nikako nije u interesu... također treba spomenuti apsurd da kad i uđemo u EU i eventualno usvojimo dobre prenatalne/porođajen prakse, naše primalje neće imati licencu za asistranje kod kućnog poroda zbog neadekvatnog sutava školovanja! naime, naše primalje se školuju na izvanrednom studiju, nema za to redovnog studija pri medicinskom fakultetu i redovne diplome koju priznaje EU!

btw. upravo me dr. Matijević ugodno iznenadio potvrdom svog stava kako su ginekolozi obrazovani i svjesni fiziologije poroda, prednosti što manjeg uplitanja i prepuštanja cijelog tog prirodnog procesa rodilji kao i toga da je to i hrvatska neminovna budućnost... i to me veseli, daje nadu na da će budućim trudnicama/rodiljama biti bolje, da će imati više izbora, više kontrole nad svojom trudnoćom/porodom...

znam da nema veze s temom vaginalnih pregleda, ali eto... učinilo mi se dobrom informacijom za podijeliti