Oops, propustila sam pitanje.
Bas sam ga danas pitala sto zapravo vidi, ako ista, bez tih vaginalnih pregleda. I ne vidi puno, ali kaze da nije ni bitno.
Recimo danas, s 35+3, bilo je bitno da je glava i dalje dolje (ne ocekuje vise da ce se ikamo okretati jer nema mjesta), da mi je posteljica skroz gore desno iliti nimalo blizu cerviksa i da ima dovoljno vode. Sve drugo je rekao da je nebitno jer, zapravo, sto bismo radili s informacijom o otvaranju, debljini cerviksa, itd? Zapravo se skroz slazem jer, stvarno, sto bih s tim? Nervirala se jer se otvaram prerano, ili zato sto se uopce ne otvaram? Plus sto kaze da je bolno i neugodno kopati bezveze, a i gurati bilo kakve bakterije gdje ne treba. (Pitao me zelim li pregled jer me nakon 35 tjedana mora pitati, iako ih sam ne savjetuje, niti ih rutinski radi.)
Ranije u trudnoci isto tako gleda razne stvari na UZV pa ako mu je nesto sumnjivo, eventualno gleda i ispod haube. Ali obicno ni tad (osim ako je rijec o rizicnoj trudnoci i raznim komplikacijama/indikacijama za vaginalne preglede).