vidim da nikako da ti netko odgovori, pa evo ja sam mislim i na ovoj temi napisala da sam odbila sve vaginalne preglede u trudnoći nakon prvog (zvučalo mi je smisleno kad je doktorica rekla da bi htjela pogledati "početno stanje" ili tako nešto, kasnije sam uvidjela da je i taj bio nepotreban). boldala sam jednu, po meni bitnu stvar - doktor tebi treba dati obrazloženje zašto te želi pregledati. ako ne zna objasniti potrebu za pregledom, a i dalje bude radio frku oko toga idi nekome drugome, baš ti treba živciranje jednom mjesečno u trudnoći, ma molim te...
kod mene je to išlo ovako: ja sam na drugom pregledu pitala doktoricu zar je pregled zaista potreban? reagirala je iznimno živčano, neuljudno, da ne pišem sad. jer osim pregledati me nije imala uopće ideju što bi mi radila (vikala je na mene: "šta da ja vama radim!?").
par dana kasnije našla sam (od prve) drugu doktoricu koja je, zamisli, znala što bi samnom svaki mjesec: pitala me kako sam, pogledala nalaz krvi, urina, ispisala kad je trebalo uputnice, pratila kako beba i ja rastemo, odgovarala na moja pitanja i općenito bila ljudsko biće.
nema ti šta biti, stvarno nemaju oni neko ludilo za otkriti tim vaginalcem. ako ti se pojave neki zabrinjavajući simptomi ili štogod, uvijek te stigne između ostalog i pregledati...
a ovo u lošijem zacijeljivanju prirodno nastale rane, ne mogu da ne komentiram - iz kojeg stoljeća ste izvukli tu informaciju!? upravo obrnuto je istina, a bježanje mokraće upravo je povezano s prevelikodušnim epiziotomijama i općenito traumama mišića i živaca dna zdjelice od neprirodno požurivanog poroda u neprirodnom položaju...