Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Neplodni muškarac

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno Neplodni muškarac

Poštovanje svima.

Načuo sam da preko ovog foruma mogu dobiti neke informacije o klinici Sanatorium Pronatal u Češkoj pa eko me.

Supruga i ja smo u braku 16 godina i nemamo djece. U početku nam je bilo super i svi razgovori o djeci bili su "lako ćemo". Naravno da do tog lako nije došlo Problem je u mom sjemenu. Moj nalaz je OLIGOASTHENOZOOSPERMIA. Supruga ima 41g a ja 38. Imam samo koncentrata sjemena 0,1 a trebalo bi biti normalno 20,0.

Pitanjce ako netko zna: Da li je moguće u Pragu da izdvoje iz mog sjemena te "zdrave" spermiće jer su jako slabi i da oplode umjetno moju suprugu?

Bilo kakva informacija bi mi puno značila.

Unaprije hvala

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Peperoncino,sigurno će ti se javiti oni koji više znaju o ovoj temi...ja ne znam,ali nisam mogla odoljeti da Vam ne poželim sreću..

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Peperoncino, pogledaj na ovoj temi o Pronatalu ,mozda nadjes odgovore na svoja pitanja, i sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Peperoncino, ICSI (to je to izdvajanje dobrih tj. tehnika da se u jajnu stanicu injektira jedan spermij) je moguć u Pragu, a skoro i u svakoj klinici u Hrvatskoj, bilo državnoj, bilo privatnoj (ne znam je li u Osijeku to rade). Mislim da će, više od tvoje dijagnoze, bit možda problem dob tvoje supruge, ona je u toj nekoj graničnoj dobi, ovisi sve o njenoj dijagnozi, tj. hormonalnom statusu (o tome kako neki doktor koji se bavi potpomognutom oplodnjom - ginekolog - vidi njeno stanje, tj. kako procjenjuje njenu ovarijsku rezervu).

Sretno u Pragu, imaju svije super klinike i nemaju zakonskih ograničenja koja postoje kod nas (oplodnja najviše 3 stanice koje se dobiju u stimulaciji)! Doduše, u dobi tvoje žene ima puno žena koje niti nemaju više od 3 jajne stanice u stimulaciji... Jeste li ikad napravili IVF? Ako ne, teško je bilo što konkretno savjetovati, osim toga da ste po dobi i dijagnozi za ICSI i da se zbog ženine dobi morate jako požuriti.

Pridruži se topicu Potpomognuta u Češkoj... I sretno!

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Hvala Ina na informacijama. Nismo nikad napravili IFV i iskreno neznam sto je to ali krecem turbo u akciju

Hvala

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sretno, evo početnih informacija:

http://forum.roda.hr/threads/31269-N...-L-O-D-N-O-S-T

Evo topica o Pragu, ali, iskreno, nisam sigurna što vam preporučiti jer je upitno hoće li vam Prag (skupo, daleko) biti od benefita i hoće li tvoja supruga reagirati na stimulaciju da bi se to isplatilo. Naime, ako nema više od 3 jajne stanice, onda vam je svejedno gdje će te u Hrvatskoj to napraviti, doduše, preporučam nekom mjesto gdje neće puno čekati.

http://forum.roda.hr/threads/58112-P...uta-u-ČEŠKOJ

Možda bi najbolje bilo da krenete i u Prag i negdje drugo paralelno, pa će se vaš put iskristalizirati ovisno o njenoj reakciji, njena dob je sad kritičan faktor, tvoj spermiogram je vjerojatno bio vaš glavni problem do pred nekih par godina.

Tj. možda bi bilo najbolje da krenete od nekog liječnika za reproduktivnu medicinu u vašoj blizini i poslušate što on predlaže i koliko vas brzo može primiti u IVF. Bez obzira ako je i sa suprugom "sve u redu", bilo što drugo osim IVF-a, baš zbog njene dobi o vaše anamneze, sad nema smisla.

Sretno!!!

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Peperoncino, uz sve ovo sto je ina vec navela ne mogu izdrzati da vam i ja ne naglasim koliko je bitno da se sto prije javite nekom MPO lijecniku, preporucujem Zg jer bi u Osijeku to moglo potrajati.Sada je najvaznije da ne gubite vrijeme, da supruga sto prije odradi svoje nalaze (hormoni ,UZV, podrazumijevaju se pape i brisevi, ako je ikako moguce AMH) i da dogovorite ICSI.Rekla bih da cete najbrze doci na red u Vinogradskoj pa najbolje da se odmah tamo narucite.Kada se cijela stvar pokrene, ukljucite se na temu Potpomognuta u Vinogradskoj i dobit cete sve info sto ce vam jako olaksati MPO zivot.Poznat mi je taj stav "lako cemo".Eh, gdje mi je pamet bila.Ali svakako trebate pokusati, nece biti lako i morate biti cvrsti u svojoj odluci.Sretno.

FionaM avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Peperoncino, MM ima sličnu dijagnozu i u oba puta je došlo do oplodnje. Zadnji put u ful stimuliranom postupku oplodile su se sve tri jajne stanice, čak smo stigli i do dvije blastice no nažalost nije došlo do trudnoće. Svi postupci su bili u Vinogradskoj. Tako da potpisujem Inu i predlažem da se što prije naručite u neku od naših MPO klinika gdje će vam doktor reći koje još pretrage trebate obaviti, pogotovo supruga. Mi smo se u 4. mjesecu ove godine javili u Maribor i dobili smo termin u 4/2011, a do tada ćemo pokušavati u Hrvatskoj. Dakle, nije loše paralelno pokušavati u Hrvatskoj i naručiti se u neku od inozemnih klinika. Uz sve to MM pije razne razne vitamine (Bioastin, Cink, Selen.....čaj od zdravca i lista maline) i sad ćemo ponoviti spermiogram i vidjeti je li se što popravilo. Mislim, samo sam ti željela reći da ne očajavaš i da postoje velike, velike šanse da u postupku MPO u Hrvatskoj dođe do oplodnje. Treba samo vidjeti kako će tvoja supruga reagirati na stimulaciju.
    Sretno i ako te što zanima samo pitaj.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Peperoncino, tebi će sad bit relevantnije za eventualno prognoziranje ishoda vašeg IVF puta pratit žene u kategoriji 39+ (ima i taj topic ), evo ga dolje, nego samo po tvojoj dijagnozi, jer bih rekla da je tvoja dijagnoza sad manji problem. Najbolje bi bilo da se nakači na forum i tvoja žena. Taj ti je topic odmah na ovoj prvoj stranici, prespor mi je komp. da ti ga sad linkam.

Postotak uspješnosti IVF-a (ne znam piše li u toj brošuri koju sam ti linkala) je oko 30-40% po embriotransferu, ali za kateogoriju žena oko 35-37. Dob žene je ključna za uspjeh IVF-a. Preko 37 prag uspješnosti se značajno smanjuje, nakon 40 još i više i trudnoće su relativno rijetke i rekla bih da idu i ispod 10% po embrio transferu jer žena ima lošije stanice pa nastaju češće kromosomski nepravilni embriji, pa ako do trudnoće dođe, često se dogodi i spontani (1 u 4 žene će imat spontani u dobi preko 40), ali uspješnih trudnoća IMA. Pazi, isto tako, da je ova Rodina brošura pisana prije ovog novog katastrofalnog zakona u Hrvatskoj.

Ako krećete iz Rijeke, savjetovala bih da, recimo, početnu dijagnostiku (ako nemate ništa napravljeno) obavite na KB Rijeka (ali da tamo ne idete na postupke, premali je centar, malo trudnoća, još novi zakon) i neke privatne klinike bilo u ZG-u, bilo vani (ako žena reagira na stimulaciju onda vani) za sam postupak. Također, ovaj novi zakon je donio brojne nebuloze, pa će vas u KB Rijeka, primjerice, psihološki savjetovat prije IVF-a (to je obavezno), a navodno taj razgovor sliči psiho testu, pitaju vas što jedete, kako neplodnost utiče na vas itd. - razgovor od sat vremena, spremite se i na to, ali bar je psihologica ljubazna i zgodna (ako je to neki benefit)...

Ili je možda jednostavnije da ful preskočite KB Rijeku i da sve odradite negdje u Zagrebu... Možda je to i bolje. Ili da jednostavno sve preskočite i držite se samo Praga, ali onda budite spremni da ćete, vjerojatno, vrlo brzo doći do spike o donaciji jajne stanice zbog dobi tvoje žene. Donacija js je uspješna oko 50%.

Vaš hodogram će sada ovisiti o tome koliko vremena i novaca možete uložiti u sve to, jer IVF najčešće nije one-time stvar, osim ako se ne ide na donaciju jajne stanice, znači, bit će jedan postupak, dijagnostika, drugi postupak, pa sve to u ZG-u ili u Pragu...

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ups, ljudi su iz Rijeke, odakle meni Osijek.Pardon.
    Peperoncino, sredite dojmove pa se javite.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

evo od mene link za naš klub http://forum.roda.hr/threads/58116-3...-Q10%29/page12, uz naravno već stavljen link na Potpomognuta u Češkoj. Ina je već sve izelaborirala, al ja bi dodala da ne bi bilo loše za start probat IVF u ZG privatno,nakon odrađenih nalaza, čisto da se vidi ženina reakcija, pa onda, ako bude potrebe (možda bude 1. bingo, krenut dalje.
    Ja bih nadodala, bez ikakve uvrede, da po mom mišljenju, ne postoji neplodan muškarac ili neplodna žena, nego neplodni par s različitim dijagnozama, sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tehnički, pojedinačno, većina nas je subfertilno, rijetko tko je baš neplodan (osim žena bez maternice ili muškaraca bez spermića). Ali, sve su to tehnikalije, nazivi, bitno je ići dalje sa svojim dijagnozama do nekog produktivnog cilja - u što ubrajam sve - od pronalaska bingo metode potpomognute oplodnje, do exita, posvajanja... Sretno, Peperoncino, sad forza-forza !

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma oligoastheno je najčešća dijagnoza naših muževa. i moj je ima. mislim da ta dijagnoza nije razlog za odlazak u prag, osim ako to izričito želite

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ma oligoastheno je najčešća dijagnoza naših muževa. i moj je ima. mislim da ta dijagnoza nije razlog za odlazak u prag, osim ako to izričito želite
    To i ja pokušavam Peperoncinu reći. Tj. sad su ženine godine razlog odlaska u Prag za eventualnu donaciju jajne stanice.

Odnosno, ova Peperoncinova dijagnoza nije sama po sebi razlog za odlazak u Prag, ali u Prag sve više idu i parovi koji bi htjeli na "normalan IVF" sa svojim stanicama, tj. bez donacije (odnosno da im oplode sve jajne stanice dobivene u stimulaciji i da im zamrznu dobivene embrije), što više u Hrvatskoj ne mogu napravit, pa ostaje izbor Prag ili Slovenija.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 12:26

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hoću reći da je Prag sada i "neteškim dijagnozama" dobro mjesto za start jer se u hrv. ne može napravit standardan IVF, daleko bolje od KB Rijeka ali samo AKO ŽENA REAGIRA. Ako žena ne reagira, dođe na isto... Do na to da KB Rijeka vjerojatno znači načekavanja (znači, dodatno joj jede vrijeme), stvari kjoe su svojstvene samo Hrvatskoj - gubljenje vremena na psihološka i pravna testiranja i sl., vjerojatno vrlo ograničen budžet za postupke itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 12:29

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

slazem se.....zasto prag? kad se moze npr. i kod nas....

angel 1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Slažem se..i moj mm ima tu dijagnozu..i trebalo nam je 7 Ivf-ova da dođemo do trudnoće...tako da Prag nije neka garancija..ovisi kako će žena reagirat na stimulaciju (ja sam uvijek slabo-nikad više od 3 js)...Zaista je možda bolje probati prvo ovdje....vidjeti rezultate pa onda krenuti van.. A napominjem i da je spermiogram jako promjenjiv...(stres,nepravilna prehrana,pušenje,alkohol...sve to loše utječe), tako da ih treba više napraviti da bi se točno znalo ( za 3 mj otprilike). Sretno!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj crvenkapica77 prvotno napisa Vidi poruku
    slazem se.....zasto prag? kad se moze npr. i kod nas....
    Zbog koma zakona. I frajer je iz Rijeke, nema neku OK kliniku pri ruci tipa splitski CITO koja možda, za neke parove, može izbalansirat stvari i bit OK opcija br. 2, uz neku kliniku vani.

Iz Rijeke je najbliže Postojna-Reš, ali mislim da Prag ima bolji lab, a ljudi su u godinama kad doslovno svaki mjesec igra, nemaju vremena za gubljenje, pimplanje dijagnostike na što će naić u sudaru s bilo kojom državnom klinikom (psiho-savjetovanje nebuloze pa dalje), putovanja za ZG na što će im ići mjeseci. Žena ima 41 godinu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 13:38

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po meni, opcija je ili Zagreb ili Reš ili Prag, možda im je najjednostavnije Prag, ubrzat će im dijagnostiku, a zbog žene će već napraviti neki kontakt i vidjeti je li im donacija jajnih stanica prihvatljivo rješenje ili ne... Najbrže će do neke samospoznaje tamo. U Hrvatskoj će se to, vjerojatno, pretvoriti u sagu, a vremena nemaju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I, Peperoncino, ono što sad ne preporučam je da gubite vrijeme na studiranje tvog spermiograma, nego gdje god dođite, ističite ženine godine jer one su nešto što vas propelira dalje. Vi ste za IVF ili ICSI i tu je kraj priče na temu spermiogram, čekanje poboljšanja, pijenje bioastina itd. Vi ste za IVF ICSI sve da je kod tvoje supruge sve super, zbog činjenice da je ženi 41 godina, a dosad nije zatrudnila i rodila. Vrijeme vam je sad ključni faktor, trebate ići tamo di ćete napravit IVF što brže i vidjet na čemu ste, po ženino reakciji.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 13:49

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Htjedoh reći da ste vi sada za IVF-ICSI, po meni, sve da je tebi spermiogram fantastičan. Za to ste jer je ženi 41 godina, jer vjerojatno neće dobit puno stanica i jer će se trebat osigurat da se sve ziher oplode (za to je taj IVF-ICSI). Mani studiranje spermiograma, androloge i sl. Po meni.

Da ste mlađi, ne bi vam dizala ovakvu paniku, možda bi nešto prešutila ili pisala u rukavicama. Sad ne mogu, jedini moj zadatak, kao nekog tko daje neformalne i virtualne savjete, je da vas itno osvijestim i resetiram. Oprosti ako iskrenost boli, ali ja ne mogu drugačije.

Sretno, imate šansu, ali morate ići brzo i ciljano!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.09.2010. at 13:56

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Peperoncino evo 09.10. se u Premieru organizira već tradicionalna Riječka kavica
    http://forum.roda.hr/threads/59490-RijeČka-kavica-ii
    Moj savjet je da nam se fino i ti i supruga pridružite i iz prve ruke saznate pregršt korisnih informacija. Bude nas uvijek oko 10-tak i sa svim mogućim dijagnozama i sa svih mogućih klinika, a i svih dobnih skupina tako da vam je to super.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, te kave su super stvar. Peperoncino, pridruži se ili neka dođe TŽ (tvoja žena) ako nisi brbljiv tip. Na kavama se može izravno, bez rukavica ili diplomacije, koja je koji put potrebna na ovako puno čitanom i relativno dosta moderiranom forumu. Kave su ti informacijski superhighway .

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    E, te kave su super stvar. Peperoncino, pridruži se ili neka dođe TŽ (tvoja žena) ako nisi brbljiv tip. Na kavama se može izravno, bez rukavica ili diplomacije, koja je koji put potrebna na ovako puno čitanom i relativno dosta moderiranom forumu. Kave su ti informacijski superhighway .
    X

sara38 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cranky prvotno napisa Vidi poruku
    Peperoncino evo 09.10. se u Premieru organizira već tradicionalna Riječka kavica
    http://forum.roda.hr/threads/59490-RijeČka-kavica-ii
    Moj savjet je da nam se fino i ti i supruga pridružite i iz prve ruke saznate pregršt korisnih informacija. Bude nas uvijek oko 10-tak i sa svim mogućim dijagnozama i sa svih mogućih klinika, a i svih dobnih skupina tako da vam je to super.
    Slažem se sa Cranky.
    Peperoncino najbolje vas dvoje da nam se pridružite na kavici, cure će dati informacije iz prve ruke. Prošle smo razne klinike, a imamo i curu koja je bila u Pragu (Lua ) pa ti može reći što te zanima. Nemate što čekati, zbog vaših godina, a tko zna, možda ipak da prvi put pokušate u KBC RI jer mislim da ne bi puno čekali, žene u tim godinama šalju brzo u postupak (svaka 2-3 mjeseca), pa kad se vidi reakcija i "svašta nešto" onda možda preko granice. Želim vam puno sreće, a ko zna, možda se i vidimo na kavici.

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Slušaj moj muž ima istu dijagnozu tj. još goru, on je bio na šalati na biopsiji testisa i izdvojili su spermkiće koji nisu čak ni razvijeni skroz i zamrznuli 6 ampula tih nekih stijenki testisa kako to oni zovu i od toga smo pet puta bili na oplodnji u Petrovoj na žalost sad u 9 zadnji putn bilasun oplođena dva embrija ali se nisu uhvatila, ali jošn imamon jednu ampulu. Probajte kontaktirati Petrovu jer oni surađuju s ndr Ježekom *** šalati a operaciju izvodi na Rebru. Postupak se zove TESE. Nadam se da sam pomogla

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Hvala vam svima na podršci informacijama.
    Iskreno lud sam pri samoj pomisli na dugoročno čekanje po našim klinikama zato sam odmah pitao za Prag. Nekako mi nije prošao emajl koji sam uputio u Pronatal ali je prošao Prague Fertility Centre. Brzo sam dobio odgovor sadrzaja:

Poštovani
    Nakon razgovora s embrilogom javljam Vam sažetak i prijedlog plana:
    - Prethodno napravljenji spermogrami, u slučaju teške Oligoasthenozoospermie nisu mjerodavni jer rezultati mogu jako varirati, ne možemo iz prošlih nalaza pretpostviti kakav bi bio nalaz u Pragu

- Preporučamo da dodjete na prve konzultacije gdje ćemo napraviti novi spermogram i ako ima pokretnih spermija mogu biti zamrznuti, za oplodnju može biti dovoljan i jedan spermij.

Na konzultacijama će supruga dobiti takodjer protokol za hormonsku stimulaciju prije aspiracije jajnih stanica, stimulacija može biti radjena u Hrvatskoj, kod nas u tom slučaju dolazite dan prije aspiracije jajnih stanica

- Na dan aspiracije jajnih stanica, razmatramo tri mogućnosti oplodnje:

1. Muž daje novi svježi uzorak, ako ima pokretnih spermija upotrebljavaju se za oplodnju, ili ako u prethodno zamrznutom uzorku ima pokretljivih spermija, odmorzavaju se i uputrebljavaju, to nam slauži kao pomoćni plan i podrška u slučaju da u svježem uzorku nemá pokretnih spermija

2. Ako u oba uzorka nemá pokretnih spermija, na dan aspiracije dolazi urolog i radi se MESA/TESE – biopsija testisa

3. Ukoliko opet nisu nadjeni pokretni spermiji, razmatra se mogućnost oplodnje doniranom spermom (u Češkoj regulirano zakonom, anonimian postupak)

Prije sve moramo znati koju od opcija prihvaćate i s čim možemo planirati.
    Javite da li želite doći na prve konzultacije, i kada bi mogli doći u 10-2010.

Lijep pozdrav,

Popričao sam s suprugom o tome i ona se strasno boji aspiracije. Nadala se da mogu mog malog punoglavca direktno ušpricati u njezin jajnik ali to baš ne ide tako.
    Moram ju još malo osloboditi tog straha pa u nove pobjede.

Što se tiče donora nekog hm i nismo baš za to. Bar ne za sad.

Hvala svima još jedbom

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odi u Prag, ako imate novaca, to je najkraći put za sve. Neka se ništa ne boji aspiracije, to je vani (a i u nekim našim privatnima) u kratkoj općoj anesteziji, to je vani više-manje standard, ako dobro shvaćam stvar. Ja bila, ne Prag, ali Slovenija, luksuz totalni, ništa ne boli, ništa ne osjetiš, a traje maks 10 minuta, ono normalno te anestetizira, kao kod zubara (samo što žena spava), zašto bi ljude bolilo, ako mogu i u drugim granama medicine i pri drugim zahvatima, što ne bi i u ginekologiji, zašto bi ovdje bio samo trpni mode. A to je ta kratka anestezija za koju ne treba specijalna predoperativna obrada (u smislu krv, EKG itd), ako dobro shvaćam. To ona neće niti osjetit. Sretno, Peperoncini !
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.09.2010. at 22:33

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Potpisujem inu i neka se ženica ništa ne boji, meni je zubarska stolica i danas strašnija od aspiracije folikula (a radili mi bez anestezije). Ovo posljednje uistinu i kraće traje.
    Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Peperoncino, možeš ženi poručit da će joj u Pragu, po meni, garant ponudit opću. Jedino ako ne bude puno folikula (što nije nemoguće, tipa ako bude ispod 3-4, šacam), neće joj savjetovat opću, ali će se vjerojatno za to moći odlučiti. Nek se ne boji, to je kao zubarska injekcija - u anesteziji ne osjetiš bol. Neka ne gleda ove priče kod nas, kod nas to u većini državnih ide na živo pa žene, još ako su mlađe, još ako je dobra reakcija - tipa preko 12 stanica - onda boli. Nju neće. Samo forza i corragio .

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Peperoncino samo ti pošalji ženu na riječku kavicu (ako već ti ne želiš među babe ) i doći će doma spremna za pobjede
    Stvarno se ne šalim, meni su te kave jako pomogle informativno, a kao psihološka pomoć su neprocijenjive

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Peperoncino, nikako ne preporucujem odlazak na bilo kakav postupak, bilo gdje u takvom neznanju.Morate se informirati barem o osnovnoj proceduri MPO postupka prije nego se u to upustite jer ce stres biti neizdrziv.U biti, nista nije strasno, ni pikanje, ni UZV, ni punkcija, ni ET ali psihicki pritisak koji sve to prati je natezi dio.Odgovor iz Praga je skroz korektan, sve su to opcije koje su realne za ocekivati, samo ne vidim smisao odlaska u Prag prije nego supruga obavi svoj dio pretraga.Osim toga, preporucujem ipak jedan postupak kod nas, u Vinogradskoj se nije cekalo a vjerujem ni u Petrovoj da ne bi cekali ako odete kod dr. koji vas moze brze primiti, npr.Dr.-ica Baldani.U godinama 40+ je prilicno tesko dobiti 3 dobre js tako da ovaj sugavi zakon nije toliko katastrofalan za tu skupinu pacijenata koliko za mlade.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, prvi put da se ne slažem s tacom .... Žena ima 41... po meni, pretraživanje treba minimizirati i ona treba čim prije zavrtit IVF. IVF će bit lakmus papir u kojem će se vidjeti kako žena reagira i imaju li stimulacije uopće smisla. Ako dobije ispod 3 stanice, opet je možda bolje da je na mjestu s vrhunskim labom koji nije operećen ničime i ne ovisi o budžetima HZZO-a. Slažem se u tome da joj najvjerojatnije Prag neće donijeti benefit koji bi donio nekoj mlađoj, ali to su ljudi iz Rijeke, najjednostavnije im je doći u Prag tih 5 dana između punkcije i transfera, nego putovati u Zagreb, pa folikulometrije pa ovo pa ono. Vinogradska i Petrova... u uvjetu kolabiranog VV-a.... vjerojatno će se uskoro zagužvati. Ako će u Zagreb, onda rađe privatno neka idu, ne u bolnice.

Naravno, sve to uz uvjet da novac nije prevladavajući faktor u odlukama.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.09.2010. at 09:19

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ali, slažem se s tacom da se Peperoncini moraju jako brzo i opsežno informirati.

Peperoncino, otprilike biste trebali znati postotke uspješnosti IVF-a, koji su jako korelirani sa ženinom dobi. Trudnoće u razdobolju kad je žena 40+ su prije rijetkost u IVF-u nego pravilo, iznimke su postupci s doniranim stanicama gdje je uspješnost po embriotransferu IVF-u oko 50%. Uspješnost iVF-a kod žena koje su mlađe od 37 ovisi od klinike do klinike, najčešće je oko 30-40%, znači, veća je šansa da neće uspjet, nego da hoće, i zato je IVF priča koja se vrti više puta, prosječno 3-4 ili odustanak ili se onda kreće u višegodišnje liječenje. Pauza koja se u 40-tima između 2 IVF-a mora raditi je oko 4 mjeseca. Jedna od 4 žene koje u 40-tima zatrudne sa svojim stanicama će doživjeti spontani. Pitajte koja je uspješnost u Pragu za žene u 40+ sa svojim stanicama. Po mojoj procjeni to ide oko 10%, ali neko upadne i u tih 10%.

To su onako.... hard facts. Unatoč tome, ima dosta žena koje se trude u IVF-u, vjeruju u uspjeh, uspijevaju i iznose trudnoće, ali to je... težak i skup put.

U svakom slučaju puno sreće, krenite u to trezveno, informirano i pozitivno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.09.2010. at 10:20

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ina, nije problem napraviti hormone, nalazi gotovi isti dan, uzv se podrazumijeva, ostalo s ovakvom dijagnozom nema smisla.Ja bih jednostavno te podatke morala znati prije ulaska u postupak a sigurna sam i ti . Osim toga, zasto davati novce za Prag ako mogu i ovdje pokusati. Ja s niskim AMH ne bi isla u Prag isto kao sto necu ni u Mb bez obzira na zakazani termin. Nisam sigurna koliko je uspjesnost veca u dobi 40+ vezano za bolju zakonsku regulativu i nesto bolje uvjete rada.Evo u Mb je 14% za 40g, oko 8% 41g, 5% 42g. Medutim, dobro je da ljudi vide razlicite stavove, bit ce im lakse sve analizirati i odluciti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hormoni 3 dc i UZV - to mogu riješiti za jedan dan i u Rijeci - to će im Pražani vjerojatno tražiti enivej. Ne moraju zbog toga se prijavljivat na liječenje u ZG bolnice.

Mislim da Peperoncini moraju vidjeti kako izgleda IVF na dob od 40+ godina kod žene. Ako im je novac nelimitiran, a žele to najelegantnije riješiti, mislim da je Prag the mjesto. Plus, tamo će najbrže doći do toga što i kako žele dalje, je li im opcija donacija ili ne. Po meni, državne bolnice bi trebali zaobići jer će se namaltretirat, a privatno mogu probati u ZG-u jednom ako će ona reagirati na te naše sadašnje mikseve klomifeni + gonali. Ne znam rade li više naši uopće normalnu stimulaciju (za njenu dob to bi bilo preko 40 ampula gonala ili menopura). Srela sam ženu iz liječničkog miljea kojoj je bilo i u visokim godinama i na lošu reakciju izuzetno bitno da lab bude state-of-the-art, išla je vani bez obzira na loš AMH i FSH. Ona je baždarila samo na lab. Uspjela je, vjerojatno je razlog sekundarna neplodnost, znači, ipak lakši slučaj. Mislim da je to u bolnicama sad teško moguće, ne zbog neznanja, netruda, pa čak i manjka opreme, nego MPO kaosa, odlijeva osoblja, općenite nestabilnsti i lošeg zakonodavstva itd.

Peperoncino/i, sori na ovom obraćanju u trećem licu. Sad imate forumski brainstorming i "konzilij", od toga možete samo benefitirati, ali najbrže i najkraće je odlazak na RI kavicu pa imat brainstorming u živo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.09.2010. at 13:28

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Peperoncino, prije svega dobro dosli na ovaj forum i sto prije otisli s njega trudni aBd. Veliki je pomak sto ste pronasli ovaj forum, dugo sam razmisljala da li da se oglasim ili ne, medjutim ne mogu a da vas ne upitam " za Boga miloga, pa sta ste cekali 16 godina braka da pocnete sa osnovnim pretraga, cak ne vladate ni s osnovnom terminologijom!!" I povrh svega, supruga se boji aspiracje. To je najmanje cega se treba bojati u ovoj borbi. Ja se divim curkama koje su nesebicno navalile da vam pomognu i pojasne. I za njih jedan veliki i jedno velikoooo jer i nama su pomogle puno. Ja uopce ne kuzim koliko ste vi svjesni sto tacno predstavlja vrijeme u vasem slucaju. Ja imam prijateljicu ciji muz ima oligoasteno i kod nje je sve ok i vec 6 godina uporno pokusavaju da ostanu trudni, imaju dosta ICSI postupaka iza sebe, a njoj je tek 36 godina. Na prosto ne znam sto bih savjetovala osim da uzduz i poprijeko i vi i supruga dooooro dobro izcitate kompletan pdf potpomognuta.

sretno

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Joj... nemojte tako... Meni, ironično ću reći sad "velikoj svećenici IVF-a" trebalo je bar 5 godina da prihvatim da moramo na IVF. Svako ima svoje okolnosti, nema razmišljanja o prošlosti, pravdanja sebi i drugima, tu je sadašnjost i budućnost. Peperoncini imaju sve fakte, shortcutove literature za čitanje... I jedino što je na nama je reći sretno (love, peace and harmony to all ).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ma slazem se Ina i meni je trebalo 4 godine da svarim neke stvari. Neki ljudi jednostavno kasno stupe u brak ili ne nadju osobu s kojom bi htjeli dijete, ali ja koja sam zaista vrlo razumna i sve mogu shvatit, ali 16 godina braka i cekat da zena napuni 41. pa krenut u pohode ja ne kuzim, ja se izvinjavam ali ne kuzim nikako. Posebno me ovo pogadja jer znam da bez obzira koliko brzo budu djelovali da to ipak zahtijeva vrijeme, a vrijeme numitno protice. Samo zbog toga moja reakcija je ovakva i pitanje. Treba biti realan. Na ovom forumu su uglavnom maratonke koje znaju bolje oko MPO nego vecina MPO doktora pa opet borba traje.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

fato, bar mi ovdje ne procjenjujemo ni ne ocjenjujemo nego samo dijelimo iskustva i podršku, i ja sam puno puta čula: šta ste dosad čekali, al to sad nije tema

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Fato, sve 5, ali nije naše da razumijevamo situaciju tuđu, niti da se pravdamo sebi i rugima, tako ti ja to nekako gledam. Dat savjet - to je OK. Poručit da je carpe diem najvrjednije što u nekim godinama mogu čut i zaželit sretno i to je to.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ok curke, u pravu ste, povlacim pitanje koje sam uputila. Boga mi nije nista bilo zlonamjerno, nego jednostavno od srca jer mi je zao zbog svega i cijele situacije.

Lua avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Peperoncino, možeš ženi poručit da će joj u Pragu, po meni, garant ponudit opću. Jedino ako ne bude puno folikula (što nije nemoguće, tipa ako bude ispod 3-4, šacam), neće joj savjetovat opću, ali će se vjerojatno za to moći odlučiti. Nek se ne boji, to je kao zubarska injekcija - u anesteziji ne osjetiš bol. Neka ne gleda ove priče kod nas, kod nas to u većini državnih ide na živo pa žene, još ako su mlađe, još ako je dobra reakcija - tipa preko 12 stanica - onda boli. Nju neće. Samo forza i corragio .
    Pozdrav!
    Htjela sam vam samo reći da u Pragu rade pod općom anestezijom tako da nema mjesta strahu od bola , a što se tiče pripreme treba kompletan internistički pregled (krvna slika,EKG,jetrene probe,urikult,pregled srca i pluća sa zaključkom da je žena sa internističkog gledišta zdrava i da nema ozbiljnih kroničnih oboljenja kao ni familijarnu sklonost prema trombozi)-to sam prepisala iz svojih uputa .
    Sretno....

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Hvala vam na potpori (više - manje) i svemu napisanom.

Odlučili smo se na odlazak u Prag definitivno i u tijeku su dogovori s gđom Mirnom Turcinovic koordinatorom poliklinike. Emajli su razmijenjeni i sad čekamo njihov odgovor. Nadam se da supruga neće u u subotu raditi drugu smjenu pa da se pridružimo na Riječkoj kavici i prikupimo vasa iskustva. Naravno da bih došao i ja kao predstavnik muškog roda. Ipak smo mi veće babe za tračanje
    Toliko za sad i još jednom veliko HVALA za potporu i savjete

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Peperoncini, sretno i javite kako napredujete na temi Potpomognuta u Češkoj.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •