Ovo je toliko točno.
Nastupilo je toliko olakšanje kad sam shvatila da nema ničeg lošeg ako krenemo npr. po kruh i umjesto da se to obavi (kako čovjek očekuje) za 5 minuta, mi to obavimo za 105 minuta.
Kad lijepo krenemo, pa dijete poželi u park, pa do potočića, pa zastati i pogledati cvijet, pa se diviti velikom kamenu, pasjem dreku na putu,...
Zato uvijek ostavim vremena za takve stvari.
Meni je toliko ljepše druženje s djetetom od kad nemam očekivanja, nego samo sitne osnovne ciljeve koje želiš da su obavljeni do kraja dana.
Imam i primjer od neki dan, nekome možda totalno pogrešan pristup, meni odličan.
Sretnem u dućanu prijateljicu, i ona se čudi kako moje dijete mirno sjedi u dućanskim kolicima, a ja obavljam kupnju, on ne traži ništa.
A kod nas je to tako jednostavno riješeno.
U običnoj kupnji ne traži ništa, jer nije ljubitelj slatkog. Ja mu ponudim malu čokoladicu, ako želi super, ako ne opet dobro.
A u kupnju u veliki dućan (jednom na mjesec - gdje su i igračke) ako ga vodim, dogovorimo se da će si odabrati neku sitnicu.
Uđemo, nađemo za njega sitnicu (cca 20 kn) i on dalje sjedi i igra se.
Princip je bio od malena ako mu ne mogu kupiti sitnicu, ne želim ga voditi u dućan i mamiti silnim igračkama pred očima.
Nemam potrebu dresirati ga i navažati ispred igračaka, pa neka očeliči i nek zna da ne može ništa dobiti.
Ovako je miran, zna da će nešto dobiti, jer sam mu obećala, nema potrebu cviliti za svaku igračku da ju želi,...