Citiraj Laura prvotno napisa Vidi poruku
Zna li vaše 25-mjesečno dijete pokazati nešto kažiprstom ( ne cijelom rukom nego baš prstićem )? Zna li odvojiti boje ( npr. crvene kvačice od bijelih )? Okrene li najčešće glavu kad ga zovete ili se pravi kao da ne čuje? Sluša li dok mu pričate priču uz slikovnicu ili nestrpljivo okreće stranice i vaše mu pričanje samo smeta?

Možda će vam se ta pitanja činiti čudna, ali moje dijete ništa od toga ne radi. Budući da je to moje prvo dijete, ne znam koliko bi toga trebao znati. Sad krećemo na pretrage. Ma puno toga on razumije, meni se čini bistar i inteligentan, ali samo za one stvari koje ga zanimaju. Dosta djeluje nezainteresiran za ljude oko sebe. Ako ga se pita gdje su usta, nos, uši, u 99 posto slučajeva neće odgovoriti, ali jednom u mjesecu kad mu pukne pokaže, znači da zna.
Moja curica ima nepunih 15 mj. i radi sve ovo osim razvrstavanja kvačica i poznavanja boja. Već odavno pokazuje prstićem jasno ono što želi, okreće glavu kad je zovem (ne baš svaki put, ali u 90% slučajeva da, ne okreće se kada vidi nešto jako zanimljivo), rado posluša onu malu tvrdu slikovnicu od nekoliko stranica (sa 1-2 rečenice po stranici). Pokazuje nos, trbuh, cice , gdje zeko pije vodu, koliko voli mamu, daje peticu, maše pa-pa. Zna reći desetak riječi, sa istim ili skoro istim slogovima. Razumije skoro sve što joj kažem.

I ovo sve ne radi zato što je turbonaprednointeligentno dijete, ne, ni po čemu ne bih rekla da je naprednija ili inteligentnija od druge djece, baš ide po knjizi, čak i sporije od mnoge djece iz svoje okoline. Što ti želim reći?

Ne čini mi se ok da tvoje dijete sve to ne radi i mislim da bi trebala poslušati svoju intuiciju i trk defektologu. Ne mora biti ništa strašno, možda je dijete samo zatvoreniji tip i nezainteresirano, ali ti najbolje poznaješ svoje dijete i svakako ga odvedi na te pretrage.

Drži se hrabro!