mislim da bismo se svi mi puno radije obraćali za stručnu pomoć kad bismo bili uvjereni da nećemo naići na ovakve scene. ja ih, poučena iskustvom s drugim tipovima liječnika i nepotrebnom širenju panike, pošto-poto želim izbjeći, zato ne znam želim li uopće isticati svoju zabirnutost kao neki problem i tražiti uputnicu za logopeda ukoliko to znači da neću biti ništa mirnija, nego obrnuto.
i ja isto, i zbog toga me i zbunjuje taj logoped jer ne mogu ni zamisliti da bi dvogodišnjak bio kooperativan u tom smislu da bi prihvatio bilo kakav oblik vježbica....bar moj - nema šanse.Dok sam čitala tvoj post, kao da sam pred očima imala svoju kćer. Uvjerena sam da bi se ona potpuno isto tako ponašala.
I meni je to normalno ponašanje - za moje dijete, pa ga niti ne želim nepotrebno izlagati nečem takvomJako mi je čudno da je logopedica okarakterizirala tvoje dijete kao dijete koje odbija suradnju, jer mi je to, barem sudeći prema vlastitoj kćeri, sasvim normalno dječje ponašanje.
e to je upravo ono što i nama treba, postoji li možda kakva literatura koju bih za početak proučila (po mogućnosti linkTvome djetettu je potrebna prava intervencija u smislu rane komunikacije, dakle netko tko će Vas doma usmjeravati kako na koji način što razvijati -u govornom razvoju (od gesti, slogova, jednosložnih riječi, prepoznavanja, imitacije i sl.,), puno je toga, a on je još mali i puno toga se može napraviti, na vrijeme si se obratila za pomoć. ono što bi dijete u toj dobi trebalo, po nekim kriterijima, je da se odaziva na svoje ime, da prepoznaje osobe koje su često u8 njegovoj okolibni, da zna izraziti svoje želje (ako ne rječju, a trebao bi, onda gestom), da ima imitacijsku gestu, da ima određen fond riječi, da spaja riječi, da razumije određena pitanja, tipa gdje je...., daj mi...., dođi..., da prikladno upotrebljava određene riječi, da ima imitacijsku iigru, ali to su sve obrazci koji ne moraju biti zadovolejni, ali se mogu uz pravilno poticanje i rad razviti.) da koliko god mogu za početak pokušam napraviti sama (ipak smatram da napredak jako puno ovisi i o pravilnoj informiranosti roditelja) jer od svega nabrojenog muči me samo to spajanje riječi - sve ostalo je i više nego u redu prema ovom popisu