Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: pouzdanost folikulometrije?

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno pouzdanost folikulometrije?

Drage cure, molim vaša iskustva jer imam dvojbi oko pouzdanosti folikulometrije, odnosno ginićevog tumačenja iste.
    Moj tvrdi kako je to 100% najpouzdanija metoda za utvrđivanje ovulacije, da se hormoni ne trebaju vaditi, a mene dovodi u sumnju to što mi se sluz i oni pokazatelji iz FeFe ne slažu s njegovim nalazom.
    Ja sam folikulometriju radila u prošlom ciklusu 10.,13. i 15. dan i Ginić je bio siguran da je O bila 14. dan, endometrij i ostalo što je vidio na UZV je "sve super".
    E sad, ne sumnjam ja u njegovo mišljenje zato jer nisam uz ciljane odnose ostala trudna u tom ciklusu (vjerojatnost je 20-30% ili nešto)
    već me mući spomenuta neusklađenost sa FeFe.
    Ima li netko sličnih iskustava i jeli stvarno folikulometrija toliko sigurna
    metoda utvrđivanja O da vađenje hormona i dr. (prema gin. mom mišljenju) nije potrebno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Drage cure, molim vaša iskustva jer imam dvojbi oko pouzdanosti folikulometrije, odnosno ginićevog tumačenja iste.
    Moj tvrdi kako je to 100% najpouzdanija metoda za utvrđivanje ovulacije, da se hormoni ne trebaju vaditi, a mene dovodi u sumnju to što mi se sluz i oni pokazatelji iz FeFe ne slažu s njegovim nalazom.
    Ja sam folikulometriju radila u prošlom ciklusu 10.,13. i 15. dan i Ginić je bio siguran da je O bila 14. dan, endometrij i ostalo što je vidio na UZV je "sve super".
    E sad, ne sumnjam ja u njegovo mišljenje zato jer nisam uz ciljane odnose ostala trudna u tom ciklusu (vjerojatnost je 20-30% ili nešto)
    već me mući spomenuta neusklađenost sa FeFe.
    Ima li netko sličnih iskustava i jeli stvarno folikulometrija toliko sigurna
    metoda utvrđivanja O da vađenje hormona i dr. (prema gin. mom mišljenju) nije potrebno.
    Sigurna je, koliko išta može bit sigurno. Kad ti FeFe (šta je to - Fertility Friend ili?) kaže da je bila ovulacija? Vađenje hormona - to možeš samo 7 dana nakon ovulacije, pa vidjet je li progesteron uredan, ali to nitko ne radi za utvrđivanje ovulacije svaki ciklus jer je em skupo, em daje info kad već prođe voz. Iz svih tih metoda (sluz itd.), folikolometrija je, po meni, najsigurnija.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.09.2010. at 10:56

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kombinacija folikulometrije i LH trakica mislim da teško može omanut.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Fertility Friend je zbunjen i kaže da O nije detektirana,
    jer sam imala u dva navrata sa par dana razmaka eggwhite sluz, pa onda
    kremastu koja bi trebala biti prije eggwhite (uglavnom neki nesuvisli slijed)
    a temperature imaju previše uspona i padova i njima to znači mogućnost
    hormanalnog poremećaja i anovulacije(?).

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

krojachica, nema pouzdanije metode od te kad ginekolog kaže na UZV da je folikul puknuo, (a dan, dva prije toga zna točno koje je veličine bio) i kad kaže da vidi žuto tijelo i dobar endometrij. FeFe samo proračuna parametre koje mu ti zadaš, i to retroaktivno. Zanima me koliko je to odstupanje? I da, BT bi trebala pouzdano pratiti izmjenu hladne estrogenske faze i tople progesteronske, kao i zabilježiti tu promjenu (nakon O).
    Sad vidim tvoj novi post-FeFe se zbunjuje s tim, pošto je potvrđena ovulacija-možda se dovodi u pitanje da li ima dovoljno progesterona pa zato temp. fluktuiraju.
    Posljednje uređivanje od mare41 : 29.09.2010. at 11:14

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Krojachica, bazalna temperatura nije onako pouzdani pokazatelj.. Ako si manje spavala, ako si nešto jela, ako si bunovna mjerila.... sve može utjecat na to. Ako si na nekim lijekovima (tipa klomifen) to ti isto zbrčka bazalnu... Vjeruj UZV-u, on je crno-bijel - ako je bio folikul, njega nema, a doktor vidi žuto tijelo - to je to. Sad, jedino možda nije precizan točno kad si ovulirala, je li to bilo navečer 13 dc, 14 dc ujutro, popodne itd. Tu su dubioze, ali mislim da pouzdano točan trenutak ovulacije ne možeš znati osim da si 24/7 prikopčana na UZV ili da ovuliraš baš tijekom recimo operacije (laparskopije) - neko je tu jednom bio lijepio sliku kako je kamera tijekom operacije snimila ispaljenje jajne stanice iz stigme na folikulu (ta stigma je izbočenja koje se na folikulu ukaže prije prsnuća).

Samo hrabro i vjeruj doktoru više nego internet programu. On dobro dođe kao ono... pomoć sa strane, ali u UZV je tu kralj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.09.2010. at 11:38

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tnx cure.
    Mare41, problem mi je što FeFe uopće ne pokazuje ovulaciju,
    da je pokazuje uz odstupanje uopće nebi brinula. Bitno da je imam.
    ina33, ne vjerujem ja samom izračunu FeFe-a već pratim prirodne znakove plodnosti koje
    on uzima u obzir i oni su mi upitni.
    činjenica je da BT ali i razvoj sluzi pokazuju status hormona, a meni je ta sluz zbrčkana,
    a nisam na lijekovima, budim se u isto vrijeme, a bunovna sam redovito (smile). Uglavno sve ok.
    a sad kad kažeš, on zapravo nije vidio žuto tijelo, jer sam na zadnjem UZV bila dan
    iza O, pa je bilo valjda bilo rano.
    Inače 13. dan mi je folikul bio 18 mm i sijedeći dan je puknuo, pa mi se isto činilo da je bio premali.
    Ali ako vi kažete da vjerujem doktoru onda ću vas poslušati.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ako je puknuo da 20 (dan nakon 18) nije premali, al žuto tijelo se može (treba) vidjeti. Moja preporuka je da sad izvadiš progesteron 7 dana nakon ovulacije, pa će se dalje vidjeti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na 18 mm ti nije premali. Puca ženama različito, ja sam naišla na varijance od 14 mm (rekorder koliko je mali) do 25 mm (rekorder po veličini). Kad se točno vidi žuto tijelo, to ti ne znam.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Žuto tijelo se vidi dan nakon O, prikazuje se kao folikul, al rubovi su nepravilni pa se može reći da se radi o žutom tijelu (kao ispuhani folikul).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo neka slika corpusa luteuma, nije UZV:

http://www.flickr.com/photos/euthman/2678061394/

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

e da rekao je da se jasno vidi ispuhani folikul.
    ja sam ga pitala za žuto tijelo no on je rekao da se to
    još ne vidi i nije me naručio za dan dva iako sam plačala po pregledu.
    što se vađenja progesterona tiće, rekao je da nema smisla vaditi samo 21 dan,
    ako se nije vadilo 3. dan jer je bitno to relativno
    povećanje progesterona koje je kod svake žene drukčije, isto kao BT, a i varira tijekom
    jednog dana pa njemu to uopće nije pouzdana metoda.
    Moj se ginić dakle potpuno pouzdaje u UZV, čak najviše u izgled endometrija, jer on
    kaže da izgled i debljina endometrija potpuno može pokazati razinu hormona. 13. dan
    mi je bio jednoslojni, 15. dan 3 slojni, dovoljne debljine što je njemu sve 5.
    Mene jedino zbunjuje što na FeFe i drugdje tvrde da razvoj cervikalne sluzi bez greške pokazuje
    stanje hormona, odnosno da njena odsutnost ili zbrkanost pokazuje dizbalans, e sad...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    e da rekao je da se jasno vidi ispuhani folikul.
    ja sam ga pitala za žuto tijelo no on je rekao da se to
    još ne vidi i nije me naručio za dan dva iako sam plačala po pregledu.
    što se vađenja progesterona tiće, rekao je da nema smisla vaditi samo 21 dan,
    ako se nije vadilo 3. dan jer je bitno to relativno
    povećanje progesterona koje je kod svake žene drukčije, isto kao BT, a i varira tijekom
    jednog dana pa njemu to uopće nije pouzdana metoda.
    Moj se ginić dakle potpuno pouzdaje u UZV, čak najviše u izgled endometrija, jer on
    kaže da izgled i debljina endometrija potpuno može pokazati razinu hormona. 13. dan
    mi je bio jednoslojni, 15. dan 3 slojni, dovoljne debljine što je njemu sve 5.
    Mene jedino zbunjuje što na FeFe i drugdje tvrde da razvoj cervikalne sluzi bez greške pokazuje
    stanje hormona, odnosno da njena odsutnost ili zbrkanost pokazuje dizbalans, e sad...
    Koliko je moje iskustvo, on sve radi apsolutno po ps-u. Tako i naši MPO ginići, pouzdaju se i u endometrij, tj. njegovu strukturu odn. promjene da je prešao u lutealnu fazu.

Ja bih davala njemu prednost, nego FaFe-u, sluzi, temepraturama i sl. Neke žene imaju sluz ko kuća, neke jedva primjetnu itd. Nekima je normalna tjelesna temperatura 37, neki sa 37 imaju osjećaj da su bolesni. Itd.

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I ima naravno fenomena kojima LH test pokazuje ovulaciju, folikul oko 22 mm i napravi dr. punkciju a folikul prazan..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Šiškica prvotno napisa Vidi poruku
    I ima naravno fenomena kojima LH test pokazuje ovulaciju, folikul oko 22 mm i napravi dr. punkciju a folikul prazan..
    Da, ali to ne znači, koliko shvaćam, da ovulacije nije bilo, nego je js pobjegla, nekvalitetna je itd. Evo topica o tome, s jednog sprskog foruma:

http://kutak.forumotion.com/povisen-...likul-t666.htm

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Baš jučer sam s dr. razgovarala o nekim realnim šansama za oplodnju u mom slučaju..
    i kad smo sve nabrojali došli smo do zaključka da postoji šansa jedan do maksimalno dva puta godišnje ua trudnoću..

Na pregledima mi je ustanovljeno da nekada folikul ne prsne nego se pretvori u cistu, nekada punktirani folikul bude prazan , a nekada js budu loše kavlitete, nekada možda dođe do oplodnje a ne i do impaltacije jer je loš embrij i td. sve se vrti u krug.. pa ti zatrudni i rodi djete.. tj. probaj pogoditi idealne uvjete za trudnoću..

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ina33 jel znanstveno dokazano da baš svaki folikul u sebi mora imati u sebi js?

baš me zanima..
    (Ja si mislim da folikul šalje signale kao da je js unutar njega , zato detektiramo LH trakicama hormone ovulacije.. al da ne mora uvjek biti js unutar njega.. malo brijem.. )

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Šiškica prvotno napisa Vidi poruku
    ina33 jel znanstveno dokazano da baš svaki folikul u sebi mora imati u sebi js?

baš me zanima..
    (Ja si mislim da folikul šalje signale kao da je js unutar njega , zato detektiramo LH trakicama hormone ovulacije.. al da ne mora uvjek biti js unutar njega.. malo brijem.. )
    Nemam pojma, ako laže link, lažem i ja. Vezano za tvoje js itd. Možda ovo nije mjesto za to... Ali, kod mene je slično na VV-u bilo, loši embriji, trojkaši, stanice ne znam kakve su bila. U MB-u nije bilo problema s embrijima, js sve zrele i OK... Užasno je teško sada u uvjetima 3 oplođene stanice postić trudnoću. Sretno!

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko je moje iskustvo, on sve radi apsolutno po ps-u.
    Baš sam ovo htjela ćuti. Moram priznati da sam nepovjerljiva prema privatnim ginićima i dok. općenito (mea culpa).

...prazni (nezreli) folikuli...da bar nisam čula za to...sad mi već nailaze nova pitanja:uvz-om se to ne može vidjeti, samo punkcijom?
    kako ste skužile da to imate?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Skužili smo da to imamo jer smo došli do faze MPO-a (medicinski potpomognute oplodnje) te do faze IVF-a (in vitro fertilizacije, narodski "umjetne") unutar MPO metoda. Do faze MPO-a bi trebalo doći kada par ne zanosi unutar godinu dana (ako je žena mlađa od 35), ako je žena starija od 35 unutar 6 mjeseci.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.10.2010. at 13:03

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, to ne možeš skužiti ako nisi u IVF-u. Ali, to je rijetko, odnosno najčešće se događa starijim ženama, uvjetno rečeno - ovima preko 37, recimo.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da mi je netko prije 2 godine rekao da ću na istoj temi postaviti opet slično pitanje...

Dakle ginić mi je radio UZV 18 dc.:

prvo: je pogledao endometrij za koji je rekao da je
    lijepe debljine, 3 slojni, prema izgledu endometrija je O bila prije 3-4 dana,

drugo: pregledao jajnike, u oba vidio po 2 veća nerupturirana folikula,
    cirkulacija u lijevom dobra sa zaključkom da je mogla biti O (?)

Mene nakon ovog nalaza muči kako to da on nije točno mogo utvrditi da li je
    O bila ili nije? Da li bi iskusan ginić trebao sa sigurnošću utvrditi DA ili NE?

Kad sam ga pitala za žuto tijelo rekao je da ga ne vidi, ali da se ono niti ne mora
    vidjeti par dana nakon O, već samo neposredno nakon O(?)
    Posljednje uređivanje od krojachica : 16.11.2012. at 15:00

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •