Stranica 12 od 34 PrviPrvi ... 2101112131422 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    Pcelice Maro, nemoj zamjerit, al nije ti bas neka filozofija
    Ma ne zamjeram

Samo mi i dalje nija jasno zašto se u NL (sad sam se ja baš uhvatila NL) u tako malom razmaku, u tako povezanim događajima s jedne strane naveliko okreće prirodi (popularno rađanje kod kuće), a s druge pak strane zanemaruju prirodne potrebe (duži ostanak majke uz dijete i dojenje).

Evo, ja ne razumijem... Ako nije zbog toga jer je kućni porod i ekspresno brzi povratak na posao nakon toga, najjeftinija opcija, a zašto onda?
    Zašto su žene u Nizozemskoj tako prirodne dok su trudne i rađaju, a već u slijedećem trenu postaju "neprirodne", ostavljaju svoje malene bebice radi posla, odustaju čak i od dojenja

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

to bi i ja voljela znati Pcelice ...valjda nikad ne može biti sve idealno. možda je to njihova borba...ne znam...
    meni je malo i godinu dana...ne mogu pojmiti te tjedne...uh...

a što se tiče kritika...ja ne razumijem zašto vam toliko smetaju kritike..pa kritike i racionalizacija su pokretači promjena...makar ja tako mislim.
    kod mene je apsolutno sve i svatko podložno, podložan kritici. i to mi je sasvim u redu. ništa mi nije amen. i ništa mi nije apsolutno dobro jer zakon ili tko god tako kaže. pa zakon pišu ljudi, a znamo da ljudi najviše griješe.
    i porod kod kuće...pa nije i nikad neće biti pod staklenim zvonom...i uvijek će biti podložan kritici. a sama kritika bi trebala poslužiti da se od postojećeg učini bolje. u svim pravcima.
    ja ne razumijem...ali zar nije činjenica..više izbora - više zadovoljstva? ili? zaista ne mogu shvatiti zašto se neki ljudi toliko plaše promjena....teško mi je to razumijeti..

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ali zato osobno poznajem žene koje danas ne bi bile među živima, ni one ni njihova djeca, da nisu rađale u bolnici. I ovo nije pretjerivanje, to su bile situacije u kojima su ih doslovno sekunde dijelile od smrti, a spasila ih je blizina operacijske sale i stručne osobe koje su u tom trenutku bile uz njih.
    Ja pak osobno poznajem žene čija djeca danas NISU među živima jer su naletjele na nesposobne kretene u bolnici.
    I to žene s utvrđenim dijagnozama, a ne one zdrave u iznenadnim situacijama u kojima sekunde ženu/dijete dijele od smrti.

Zbog toga ja osobno mislim da su blizina operacijske sale i stručne osobe vrlo podložna faktoru sreće.

A pišem to zato što imam dojam da je većini ipak sve što pođe po krivu u bolnici oprostivo. A nije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Nimrod prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pak osobno poznajem žene čija djeca danas NISU među živima jer su naletjele na nesposobne kretene u bolnici.
    I .
    ima i nesposobnih babica.

i slažem se s pčelicom, to je i meni bila misao vodilja zašto sam i pitala postotak dojene djece u NL. a pride dobila podatak kako žene imaju samo 16 tjedana porodiljnog. toliko o brizi države za žene i djecu.
    pa ako je taj prvi sat i prirodni porod toliko bitan, a bome nitko me ne može uvjeriti da prva godina djetetova života nije bitna.
    i njihove svijesti o porodu, smrti kao sastavnom dijelu života.
    u to uključujem naročito i prenatalnu dijagnostiku.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod djeteta koje npr. ima Down sindrom, sanse da prezivi nakon poroda su otpriike 50 posto. Ako se takva djeca rutinski ne abortiraju (da ne napisem nesto gore), tada ona itekako utjecu na statistike.
    vrlo, vrlo netočno i po pitanju statistike i po pitanju rutinskog pobočaja

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma ne zamjeram

Samo mi i dalje nija jasno zašto se u NL (sad sam se ja baš uhvatila NL) u tako malom razmaku, u tako povezanim događajima s jedne strane naveliko okreće prirodi (popularno rađanje kod kuće), a s druge pak strane zanemaruju prirodne potrebe (duži ostanak majke uz dijete i dojenje).

Evo, ja ne razumijem... Ako nije zbog toga jer je kućni porod i ekspresno brzi povratak na posao nakon toga, najjeftinija opcija, a zašto onda?
    Zašto su žene u Nizozemskoj tako prirodne dok su trudne i rađaju, a već u slijedećem trenu postaju "neprirodne", ostavljaju svoje malene bebice radi posla, odustaju čak i od dojenja
    mislim da to radanje doma uz babicu nije toliko povezano s povratkom prirodi, u porodu i opcenito. to je vjerjatno stara tradicija, praksa koja je u kom.zemljama bila ukinuta, jer se kosila s centraliziranim sustavom uz minimalnu kolicinu gradanskih sloboda. babica je kao obrt, a obrti se bas nisu poticali u komunizmu. i zato je stanje primaljske struke slicno u svim bivsim komunist.zemljama.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

slažem se sa drugaricom medom.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja se ne slažem s drugaricom.

Mislim da zapadne zemlje štede na zdravstvu, a rađanje kod kuće je jedna od mjera uštede.
    Kao i manji broj pregleda u trudnoći, (pre)kratak porodiljni itd.

Uz to, općenito se štedi na prevenciji bolesti.

A nabolji primjer takvog, na zdravstvu štedljivog društva su Amerikanci.
    Opet vas pitam, želite li možda takav sustav zdravstva?
    Ili ovi ostaci komunizma ipak i nisu tako loši

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ima i nesposobnih babica.
    Apsolutno, slažem se.

Ali, ako je
    "nesposobna babica" i/ili "rizik da nešto pođe po krivu" dobar argument protiv poroda kod kuće/za bolnički porod s mogućnošću intervencije , onda je i
    "neposoban liječnik", "rizik da nešto prođe po krivu zbog bolničkog poroda/zastarjelih metoda/hrvatske bolničke prakse/et al." također dobar argument za porod kod kuće/protiv bolničkog poroda.

Ono, u potpunosti jednako vrijedan.

Zašto ljudima ne dati slobodu izbora?

Gluposti će uvijek biti. Uvijek.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Nimrod prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto ljudima ne dati slobodu izbora?
    Zar opet?!

Novi krug?!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zar opet?!

Novi krug?!

Ja isto ovo ne razumijem.
    Tko je ovdje protiv slobode izbora? Zbilja, je li netko to napisao? Stvarno se ne mogu sjetiti.
    A ponavljam što smatram nepoželjnim - prikazivanje poroda kod kuće u najpozitivnijem svjetlu bez ikakvih nedostataka, i suprotno tome, poroda u bolnici kao nečeg negativnog, punog nepotrebnih i opasnih intervencija. Mislim da to nije pošteno ni prema onim trudnicama koje razmišljaju o tome ili žele roditi kod kuće, ni prema onima koje žele roditi u bolnici, koje su, koliko sam uspjela shvatiti, u velikoj većini. Dakle, kad bi se objektivnije razmotrile prednosti i nedostaci i jednog i drugog, ne bi bilo potrebe za pretjerivanjima, ni za ovakvim raspravama.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

LOL
    genijalan je taj smajlić!

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja se ne slažem s drugaricom.

Mislim da zapadne zemlje štede na zdravstvu, a rađanje kod kuće je jedna od mjera uštede.
    Kao i manji broj pregleda u trudnoći, (pre)kratak porodiljni itd.
    Evo, recimo mojoj frendici koja je rodila u Španjolskoj su doslovce rekli da je luda jer je, sva isprepadana nakon podjele iskustva s domaćim trudnicama, tražila vaginalni pregled.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Uh, nestao mi je cijeli jedan post!

Ok, ukratko:
    ja sam imala dojam da je impliciran ne davanje izbora u argumnetu da porod kod kuće ima nedostataka, pa ga ne treba organizirano uvoditi u Hrvatskoj. Možda sam krivo shvatila, pa sorry.

Također, imam dojam da se argumenti za porod u bolnici uzimaju kao "zdrava pamet", ono "tak-to-jest" i da se sve negativnosti bolničkog poroda uzimaju kao nužno zlo ili iznimke koje nisu pravilo dok se argumenti za porod kod kuće smatraju hypeom i pretjerivanjem-radi-građenja-pozitivne-reakcije.

To recimo što praktiči dobim štambilj "teška bolesnica" na čelo kad sam trudna, a starija od 27, mene je to izluđivalo. A to mi se čini simptomatično za pristup trudnoći i porodu koji se njeguje kod nas.

Ne znam, možda brijem.

Moja mama je mene rodila s 35 godina, bez ijednog UZV-a. Bez dripa, bez rezanja. U sat i pol. U bolnici. Sama. Jer su je svi ostavili obzirom da je bila stara prvorotkinja, i ne bu to ta skoro.

Iz moje perspektive to izgleda kao da su svi praktički zbrisali na pauzu dok je mene stara rađala, pa stoga mi se to ne čini ništa znatno sigurnije s medicinskog stanovišta nego porod kod kuće - jer bi opet postojao neki vremenski delay što se tiče reakcije na eventualnu komplikaciju - a doma bi njoj, uz nadzor babice, možda bilo ugodnije. Intimnije ako ništa drugo. Uf, moram ić.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ne zamjeram

zašto je u NL samo par tjedana porodiljnog a kod nas godinu dana
    sigurno ima puno razloga.
    možda zato što nas u tom segmentu nije samljeo kapitalizam kao na zapadu.
    složila bih se s tobom da su to kod nas oni dobri ostaci socijalizma..ali kad gledam kako nam se društvo mijenja,
    bojim se da po tom pitanju idemo stopama kapitalističkog zapada i ne sviđa mi
    se ideja da bi se i kod nas kroz koju godinu porodiljni uobičajeno mjerio tjednima :/..
    a što se USA tiče, pa njihov zdravstveni sustav stvarno nije nešto na što bi se trebali ugledati,
    nema smisla tako poopćavanje.
    radije bih da nam u tome uzor budu Skandinavci npr.
    uzeti od iskusnijih od svakog ono najbolje,
    ne trebamo biti ničija apsolutna kopija.
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 01.11.2010. at 23:27

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    HZZO placa samo 3 uvz-a u trudnoci.
    ???
    ja sam imala neke komplikacije i svaki mjesec su me slali na UZV u Petrovu, a opca gin. mi je uredno pisala uputnice...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa eto - imala si komplikacije, pa zato.

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa eto - imala si komplikacije, pa zato.
    ma mislim da nije samo zato...
    neke moje frendice su isto isle svako malo..ne bas svaki mjesec al sigurno vise od 3 puta...na uputnicu...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ma ne zamjeram

Ja mislim da su ovo kruske i jabuke. Mozda jeftine kruske i jabuke, but still...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da su ovo kruske i jabuke. Mozda jeftine kruske i jabuke, but still...
    Je je, a zajedničko im je da su voće.
    Stvarno mi se ne da objašnjavati, tko je želio shvatio je. Tko nije shvatio i ne želi, jer ja to jednostavnije ne znam izložiti.

mamma Juanita, uglavnom se slažem s tvojim postom.
    Osim onog dijela o poopćavanju. Ništa ja ne poopćavam, samo sam komentirala da nije zapad nešto na što bi se morali pošto poto ugledati. Često navodite NL kao primjer zemlje s velikim brojem kućnih poroda, a ja vjerujem da toj relativno velikoj brojci PKK doprinose i razlozi financijske, a ne samo duhovne naravi.
    Stoga mi taj NL-argument ne znači apsolutno ništa u ovoj raspravi.
    A iskreno, ne bi ni željela da kod nas brojka PKK naraste do razmjera kakvi su u NL, jer bi to značilo da s bolnicama nešto gadno ne štima.

Ustvari eto, bilo bi lijepo da nam bolnice dobro funkcioniraju, a tko ipak želi roditi doma, da to legalno i može - nakon dobre stručne edukacije (znači NE guglanje edukacije, nego baš stručnih predavanja, nešto kao trudnički tečaj), uz stručnu asistenciju i dobro organiziranu logistiku.
    A onda je svizac zamotao čokoladu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da to legalno i može - nakon dobre stručne edukacije (znači NE guglanje edukacije, nego baš stručnih predavanja, nešto kao trudnički tečaj), uz stručnu asistenciju i dobro organiziranu logistiku.
    Tko bi prolazio ovu stručnu edukaciju?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Je je, a zajedničko im je da su voće.
    Stvarno mi se ne da objašnjavati, tko je želio shvatio je. Tko nije shvatio i ne želi, jer ja to jednostavnije ne znam izložiti.

mamma Juanita, uglavnom se slažem s tvojim postom.
    Osim onog dijela o poopćavanju. Ništa ja ne poopćavam, samo sam komentirala da nije zapad nešto na što bi se morali pošto poto ugledati. Često navodite NL kao primjer zemlje s velikim brojem kućnih poroda, a ja vjerujem da toj relativno velikoj brojci PKK doprinose i razlozi financijske, a ne samo duhovne naravi.
    Stoga mi taj NL-argument ne znači apsolutno ništa u ovoj raspravi.
    A iskreno, ne bi ni željela da kod nas brojka PKK naraste do razmjera kakvi su u NL, jer bi to značilo da s bolnicama nešto gadno ne štima.

Ustvari eto, bilo bi lijepo da nam bolnice dobro funkcioniraju, a tko ipak želi roditi doma, da to legalno i može - nakon dobre stručne edukacije (znači NE guglanje edukacije, nego baš stručnih predavanja, nešto kao trudnički tečaj), uz stručnu asistenciju i dobro organiziranu logistiku.
    A onda je svizac zamotao čokoladu
    Ja sam te shvatila, i u potpunosti se slažem sa svakim tvojim postom ovdje.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Tko bi prolazio ovu stručnu edukaciju?
    Trudnice koje planiraju roditi doma, naravno.

Pri tom mislim na tečajeve koje bi držale stručne osobe (liječnici, primalje), a koji bi bili obavezni i nakon kojih bi se dobio neki dokument o završenom tečaju (nešto slično kao uvjet za prisustvo muža na porodu u našem rodilištu, ide se na tečaj i na kraju se u trudničku knjižicu dobije potpis).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kužim zbog čega bi ŽENE trebale prolaziti edukaciju o porodu doma... pa one rađaju isto svuda - bile u bolnici, doma, kući za rađanje.. njihovo tijelo svuda radi istu stvar. O čemu bi se trebale educirati a da je drugačije od bolnice?

Mislim, onda bi trbale prolaziti i edukaciju za porod u bolnici, ne?

Po meni, nema se žena što educirati posebno, oni koji su oko nje (bez obzira na lokaciju poroda) trebaju biti educirani (kao što je to bilo i do sada) i to je to.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Po meni, nema se žena što educirati posebno, oni koji su oko nje (bez obzira na lokaciju poroda) trebaju biti educirani (kao što je to bilo i do sada) i to je to.
    Čekaj malo, ne razumijem, valjda sam krivo shvatila, pa što mi ("mi" kao trudnice, majke, forumasi, kako god) radimo svaki put kad se ovdje ulogiramo nego se educiramo?
    I koja je onda svrha trudnickih tecajeva? Meni nije bila da MM dobije neki papirić, ionako nije bio na porodu. Ja sam na svom jako puno naucila i dobila korisne informacije koje su mi itekako pomogle u razmijevanju poroda i koje su nadopunjavale moje postojece znanje i ono koje ću tek dobiti kasnije iz drugih izvora, ukljucujuci i ovaj.

Nije valjda da su i rutinski trudnicki tecajevi suvišni?
    Posljednje uređivanje od Anamorci : 02.11.2010. at 13:23

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa, što se mene tiče mislim da ne bi bilo loše da sve trudnice prolaze neku osnovnu edukaciju, ne samo o porodu nego i o dojenju, njezi djeteta i sl.

Ali trudnice koje žele roditi doma bi trebale biti dobro upoznate s tijekom poroda.
    Mislim da bi bilo stvarno malo previše osloniti se na "tijelo zna" filozofiju i pustiti žene da rađaju doma bez ikakvog potrebnog predznanja (ili gugl znanja koje je upitne kvalitete).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da bi bilo stvarno malo previše osloniti se na "tijelo zna" filozofiju i pustiti žene da rađaju doma bez ikakvog potrebnog predznanja (ili gugl znanja koje je upitne kvalitete).
    Pa nemaju se one što oslanjati na "tijelo zna" filozofiju, zato postoji medicinsko osoblje koje zna što radi. Pa ne rađaju one same kod kuće

A ako bi se trebali uvoditi tečajevi, onda bi se trebali uvesti za sve trudnice. Mjesto poroda ne bi trebalo uvjetovati jel treba tečaj ili ne treba.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    Čekaj malo, ne razumijem, valjda sam krivo shvatila, pa što mi ("mi" kao trudnice, majke, forumasi, kako god) radimo svaki put kad se ovdje ulogiramo nego se educiramo?
    I koja je onda svrha trudnickih tecajeva? Meni nije bila da MM dobije neki papirić, ionako nije bio na porodu. Ja sam na svom jako puno naucila i dobila korisne informacije koje su mi itekako pomogle u razmijevanju poroda i koje su nadopunjavale moje postojece znanje i ono koje ću tek dobiti kasnije iz drugih izvora, ukljucujuci i ovaj.

Nije valjda da su i rutinski trudnicki tecajevi suvišni?
    ma nisu suvišni...ali nisu ni obavezni. odnosno, trudnica ni ne mora na tečaj ukoliko ne želi da joj muž prisustvuje porodu. mislim da je to u pitanju.
    naravno da je edukacija rodilja poželjna...ali nije obavezna. ja znam puno needuciranih...i isto rode..jer im je porod vođen, kako i anchie kaže..educirani su oni oko tebe.
    meni osobno odgovara edukacija...i ja samovoljno biram biti educirana. ali, nitko to od mene ne zahtijeva, zar ne?

a kad bi kućni porod bio uređen kako treba...i stručne osobe oko tebe...po čemu bi se razlikovao?

iako, kad razmislim...ja bi tik tak uvela edukaciju kao obaveznu...ne muževima da bi mogli biti na porodu..već svim trudnicama..jer me ponekad zaista naljuti ta količina ne znanja...nažalost.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa nemaju se one što oslanjati na "tijelo zna" filozofiju, zato postoji medicinsko osoblje koje zna što radi. Pa ne rađaju one same kod kuće
    Što je s neasistiranim kućnim porodima? Čitala sam priče o takvim porodima, pa me zanima smatrate li da žene koje se odluče na to trebaju proći edukaciju?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako ih hoćeš diskriminirati u odnosu na ostale, da.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo nikako nije ispravno rečeno. Znanje ne može biti diskriminacija.

I ja sam čitala o neasistiranim porodima i u to bi se smjela upuštati samo žena koja je dobro upoznata sa fiziologijom ( i patofiziologijom) poroda, osim što sluša svoje tijelo.

Naravno da može sve proći u redu, i na lutriji se može dobiti jackpot.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slažem se s Beti. Znači, žena koja bi prošla edukaciju o porodu, onom u bolnici ili kod kuće, asistiranom ili neasistiranom, je diskriminirana u odnosu na ostale? Moram priznati da stvarno ne razumijem. Onda, primjerice, ne treba educirati niti o dojenju, jer time diskriminiramo žene koje su iz ovih ili onih razloga odlučile dijete hraniti adaptiranim mlijekom?
    Kakva diskriminacija?!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se s Beti. Znači, žena koja bi prošla edukaciju o porodu, onom u bolnici ili kod kuće, asistiranom ili neasistiranom, je diskriminirana u odnosu na ostale?
    Ne, žena koja bi bila prisiljena prolaziti edukaciju jer se odlučila na neasistirani kućni porod bi bila diskriminirana u odnosu na ostale (ako sam dobro shvatila smjer u kojem je išao post n.grace).

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ne, žena koja bi bila prisiljena prolaziti edukaciju jer se odlučila na neasistirani kućni porod bi bila diskriminirana u odnosu na ostale (ako sam dobro shvatila smjer u kojem je išao post n.grace).
    Ako nešto želiš, uvjet je to-i-to. Tako možeš diskriminaciju pronaći u svemu.
    Ako želiš neasistirani porod kod kuće, moraš proći određenu edukaciju. (Uopće, što je tu sporno?!)
    Isto kao i:
    Ako želiš da partner bude uz tebe na porodu u bolnici, morate proći trudnički tečaj. Ili, tvojim riječima prisiljeni ste proći trudnički tečaj. Znači da su ti parovi koji žele zajedno u rađaonu sada diskriminirani? Nategnuta je ta teorija. Štoviše, ne drži vodu.
    Posljednje uređivanje od Anamorci : 03.11.2010. at 10:39

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Odlično, argumenti su vam sve bolji i bolji
    Znači, i ja sam diskriminirana jer sam željela raditi na faksu pa sam morala proći određenu edukaciju. I sad me još tjeraju da doktoriram. Strašno, koja diskriminacija

Btw, kad sam spominjala obavezne tečajeve mislila sam na asistirani porod kod kuće. Bez obzira na sve, žena koja odluči roditi doma mora preuzeti svoj dio odgovornosti, jednako kao što bolnica preuzima odgovornost za žene koje tamo rađaju.
    A bilo bi krajnje neozbiljno to očekivati od žena koje ne poznaju prirodni tijek poroda niti išta znaju o porodu.

Uostalom, na vašem portalu stoji boldana rečenica: Budite spremni prihvatiti odgovornost za odluku da rodite kod kuće.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=124&Tekst2ID=&Show=882

Mislite li da je
    u
    redu prihvatiti odgovornost bez prethodnoe edukacije i potrebnog znanja o tako važnom događaju kao što je porod?

Mislite da je u redu biti odgovoran za nešto o čemu ništa ili nedovoljno znaš?
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 03.11.2010. at 10:56

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja uvjerenja su ovakva: odgovorna sam za svaku svoju odluku, bez obzira na to koliko znanja imam prije nego što je donesem. Odrasla sam i nisam maloumna. Znam roditi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    Ako nešto želiš, uvjet je to-i-to. Tako možeš diskriminaciju pronaći u svemu.
    Ako želiš neasistirani porod kod kuće, moraš proći određenu edukaciju. (Uopće, što je tu sporno?!)
    Isto kao i:
    Ako želiš da partner bude uz tebe na porodu u bolnici, morate proći trudnički tečaj. Ili, tvojim riječima prisiljeni ste proći trudnički tečaj. Znači da su ti parovi koji žele zajedno u rađaonu sada diskriminirani? Nategnuta je ta teorija. Štoviše, ne drži vodu.
    Taj tecaj postoji samo zato da oni uzmu neke pare. Da to nije tako, postojali bi tecajevi koji bi se priznavali bez obzira na rodiliste i ne bi ljudi morali ponavaljat jedan te isti tecaj.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako želiš neasistirani porod kod kuće, moraš proći određenu edukaciju
    smatram da ne moraš.
    i to upravo zbog ovog:
    Budite spremni prihvatiti odgovornost za odluku da rodite kod kuće
    to je tvoja odgovoronost, hoćeš li se ti educirati ili nećeš, misliš li da ti to treba ili ne treba, to je tvoja stvar, tvoja odgovornost. nitko NE MORA.

moraš li proći edukaciju da bi bio roditelj? hoćemo li zabraniti svima koji po nekim kriterijima nisu prošli neku edukaciju da odgajaju djecu?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Rađa rodilja, ne njen muž, ako muž neće bit na porodu, ni ona ne treba prolaziti nikakav tečaj.
    Slažem se s martom da je to samo način da se ljudima dignu pare. Negdje ne treba ni dolaziti
    na tečaj, samo uplatiti.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja uvjerenja su ovakva: odgovorna sam za svaku svoju odluku, bez obzira na to koliko znanja imam prije nego što je donesem. Odrasla sam i nisam maloumna. Znam roditi.
    Naravno da si odgovorna za svaku svoju odluku, kao i svi mi.
    A argument da si odrasla i da nisi maloumna mi je još bolji od onog s diskriminacijom.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Neznanje često izaziva strah, znanje daje sigurnost. Odluka utemeljena na znanju odluka je s punom odgovornošću, inače može biti prava lakomislenost.

Ne razumijem zašto bi svi "okolo" žene rodilje trebali proći tečajeve, obuku - doula, primalja, liječnika, muž, a samo ne žena koja rađa

Što, na njoj je ionako samo da iskrene dijete, to ionako "zna"?

S jedne strane, poučava se ovdje, na ovom forumu,
    one koje idu rađati u bolnice da se oboružaju znanjem o svojim pravima pacijenta, o pravu na odbijanje intervencije, o pravu na neasistiran porod, o pravu na prirodni tijek itd.
    Sve pet. Podupirem.

S druge strane, pročitam u čudu upit - a zašto bi žena koja želi rađati doma trebala proći edukaciju?

Eto, zato da zna kroz što će proći, što se može dogoditi, kad je znak za alarm, kad je sve u redu ...isto ko i sve druge rodilje, da zna pratiti što se događa i prepustiti se s više sigurnosti u sebe...

Ja sam išla na tečaj višednevni, čitala puno, i još mi nije bilo dosta, a puno mi je značilo.

Da se odlučim roditi doma, ne bi mi palo na pamet da se jednostavno prepustim prazne glave, kao, doma je sigurnije, doula i primalja znaju sve pa ja ne trebam znati ništa,
    ali , ako idem u bolnicu, e, tu je prava opasnost,
    oni u bolnici ne znaju ništa pa za odlazak tamo ja trebam znati sve.

Potpuno apsurdno.

Znanje i edukacija nikad nisu viška.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    to je tvoja odgovoronost, hoćeš li se ti educirati ili nećeš, misliš li da ti to treba ili ne treba, to je tvoja stvar, tvoja odgovornost. nitko NE MORA.
    Naravno, nitko ne mora ništa, osim umrijeti, što svi znamo.
    A da bi bilo poželjno educirati se bez obzira na to kakav porod izabrali - mislim da bi. Pogotovo za neasistirane kućne porode, što god tko mislio o tome.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Neznanje često izaziva strah, znanje daje sigurnost. Odluka utemeljena na znanju odluka je s punom odgovornošću, inače može biti prava lakomislenost.

Ne razumijem zašto bi svi "okolo" žene rodilje trebali proći tečajeve, obuku - doula, primalja, liječnika, muž, a samo ne žena koja rađa

Što, na njoj je ionako samo da iskrene dijete, to ionako "zna"?

S jedne strane, poučava se ovdje, na ovom forumu,
    one koje idu rađati u bolnice da se oboružaju znanjem o svojim pravima pacijenta, o pravu na odbijanje intervencije, o pravu na neasistiran porod, o pravu na prirodni tijek itd.
    Sve pet. Podupirem.

S druge strane, pročitam u čudu upit - a zašto bi žena koja želi rađati doma trebala proći edukaciju?

Eto, zato da zna kroz što će proći, što se može dogoditi, kad je znak za alarm, kad je sve u redu ...isto ko i sve druge rodilje, da zna pratiti što se događa i prepustiti se s više sigurnosti u sebe...

Ja sam išla na tečaj višednevni, čitala puno, i još mi nije bilo dosta, a puno mi je značilo.

Da se odlučim roditi doma, ne bi mi palo na pamet da se jednostavno prepustim prazne glave, kao, doma je sigurnije, doula i primalja znaju sve pa ja ne trebam znati ništa,
    ali , ako idem u bolnicu, e, tu je prava opasnost,
    oni u bolnici ne znaju ništa pa za odlazak tamo ja trebam znati sve.

Potpuno apsurdno.

Znanje i edukacija nikad nisu viška.
    X

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Odrasla sam i nisam maloumna. Znam roditi.
    Ako je ovo argument, onda ne znam što će nam prethodnih 12 stranica rasprave o za/protiv poroda kod kuce...
    Što ce nam onda 99% tema na ovom forumu, pa nismo maloumni, ne?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Naravno da je poželjno znati što više, ali postavljati to kao uvjet za porod jest apsurdno. Što biste vi,
    zabranili ženi rodit jer nije prošla tečaj?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Taj tecaj postoji samo zato da oni uzmu neke pare. Da to nije tako, postojali bi tecajevi koji bi se priznavali bez obzira na rodiliste i ne bi ljudi morali ponavaljat jedan te isti tecaj.
    Ovo je čisti cinizam, a mislim da je bolje da u tom smjeru ne krenemo, jer onda sve ode u kupus.
    Za "pare" koje su mi "oni uzeli" sam dobila 15-ak predavanja od kojih su bezveze bila možda dva.
    Ostala su bila korisna. I na kraju su "oni" napomenuli: "čuvajte potvrdu, vrijedi vam i za ubuduće, da muž može biti s vama i na sljedećim porodima", tako da nemoj tvrditi nešto što nisi provjerila, zbunit ćeš čitatelje.
    Uz to, sasvim mi je jasno zašto tečaj koji se sastoji od 15 predavanja po sat-dva i tečaj koji se sastoji od 2 sata nisu na isti način priznati.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A mogle bi i roditeljima propisati na koji način imaju odgajati svoje dijete, kad ste već u tom smjeru krenule.
    A mogle bi i one koji su bolesni, a vidi čuda, ne žele u bolnicu, nasilu odvući tamo, jer to je za njihovo dobro.
    Dokle bi išlo to zadiranje u intimnu sferu neke osobe?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da je poželjno znati što više, ali postavljati to kao uvjet za porod jest apsurdno. Što biste vi,
    zabranili ženi rodit jer nije prošla tečaj?
    Uvjet za porod? To stvarno je apsurdno, i mislim da nitko ne razmišlja u tom smjeru.
    Ali napisati da si odrastao i da nisi malouman pa znaš roditi mi je još apsurdnije.
    Štoviše, diskriminira me, jer ja očito nisam znala roditi, bez obzira što sam odrasla i nisam maloumna.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    moraš li proći edukaciju da bi bio roditelj? hoćemo li zabraniti svima koji po nekim kriterijima nisu prošli neku edukaciju da odgajaju djecu?
    Ne moraš i nećemo. Ovdje nije riječ o roditeljstvu nego o porodu, na ovom ili onom mjestu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

anamorci, da ti muž nije želio biti na porodu, ti isto tako vjerojatno ne bi bila na tom tečaju, pa bi ti svejedno bilo
    "dopušteno" roditi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •